Пређи на садржај

Пређи на садржај

87. ПРИЧА

Млади Исус у храму

Млади Исус у храму

ПОГЛЕДАЈ дечака који разговара са овим старијим људима. Они су учитељи у Божјем храму у Јерусалиму. А дечак је Исус. Прилично је порастао. Сада има 12 година.

Учитељи су се веома изненадили када су видели да Исус толико зна о Богу и о ономе што пише у Библији. Али зашто Јосиф и Марија нису ту? Где су они? Хајде да видимо.

Јосиф је сваке године водио породицу у Јерусалим на посебну прославу која се зове Пасха. Пут од Назарета до Јерусалима био је дугачак. Нико није имао ауто, а није било ни возова. То тада није постојало. Већина људи је пешачила, и требало им је око три дана да дођу до Јерусалима.

Јосиф је сада имао велику породицу. Било је потребно да се пази на Исусову млађу браћу и сестре. Те године, Јосиф и Марија су кренули с децом на дуг пут кући у Назарет. Мислили су да је Исус био с другима који су путовали с њима. Али када су се зауставили на крају дана, нису могли да га нађу. Тражили су га код рођака и пријатеља, али он није био с њима! Зато су се вратили у Јерусалим да га потраже.

Најзад су нашли Исуса овде са учитељима. Он их је слушао и постављао им питања. Сви су се дивили Исусовој мудрости. Али, Марија је рекла: ’Дете, зашто си нам то урадио? Твој отац и ја покушавамо да те нађемо и веома смо се забринули.‘

’Зашто сте морали да ме тражите?‘, одговорио је Исус. ’Зар нисте знали да треба да будем у дому свог Оца?‘

Да, Исус је волео да буде тамо где је могао да учи о Богу. Зар не треба и ми тако да размишљамо? Код куће у Назарету, Исус је сваке седмице ишао на састанке да би обожавао Бога. Пошто је увек пажљиво слушао, научио је пуно тога из Библије. Будимо и ми као Исус и следимо његов пример.