Пређи на садржај

Пређи на садржај

ДОДАТАК

Мастурбација — како савладати ту лошу навику

Мастурбација — како савладати ту лошу навику

Мастурбација наводи особу да размишља само о сопственом задовољству и квари њен начин размишљања због чега се може рећи да је у духовном погледу веома штетна. * Особа која има ту навику може доћи до те тачке да друге посматра као сексуалне објекте, то јест као средство за постизање сексуалног задовољства. За такве људе полни односи нису израз љубави између две особе већ се своде на физичку реакцију која доводи до тренутног задовољства и ублажава сексуалну напетост. Али такво олакшање је само привременог карактера. У суштини, мастурбација не помаже особи да у својим удовима усмрти „блуд, нечистоћу, полну пожуду“, већ разбуктава такве жеље (Колошанима 3:5).

Апостол Павле је написао: „Очистимо се од сваке прљавштине тела и духа, и усавршавајмо се у светости у страху пред Богом“ (2. Коринћанима 7:1). Ако ти је тешко да у свом животу примениш ове речи, немој се препустити очају. Јехова је увек ’спреман да опрости‘ и да нам помогне (Псалам 86:5; Лука 11:9-13). У ствари, то што те срце осуђује и што се трудиш да прекинеш с том навиком, упркос повременим падовима, показује да имаш добар став. Немој изгубити из вида ни то да је Бог „већи од нашег срца и зна све“ (1. Јованова 3:20). Бог не гледа само наше грехе већ гледа и какви смо као особе. Због тога нас разуме и слуша кад га усрдно молимо за милост. Зато никад немој престати да се понизно и усрдно молиш Богу, попут детета које се обраћа свом оцу када је у невољи. Јехова ће ти помоћи да поново имаш чисту савест (Псалам 51:1-12, 17; Исаија 1:18). Наравно, треба и да предузмеш неопходне кораке у складу са својим молитвама. На пример, треба да се клониш свих облика порнографије као и лошег друштва. *

Ако упркос свему и даље имаш проблем с мастурбацијом, разговарај о томе са својим родитељем који служи Јехови или с духовно зрелим пријатељем који ће те разумети * (Пословице 1:8, 9; 1. Солуњанима 5:14; Титу 2:3-5).

^ одл. 3 Мастурбација је надраживање полних органа које обично доводи до оргазма.

^ одл. 4 Многе породице држе компјутер на видном месту у кући јер тако могу да надзиру како се он користи. Осим тога, неки су набавили компјутерске програме који филтрирају непожељан материјал. Међутим, ниједан систем није потпуно поуздан.

^ одл. 5 Практични предлози о томе како прекинути с мастурбацијом налазе се у чланку „Млади питају... Како да прекинем са овом навиком?“ у издању Пробудите се! од новембра 2006, и у књизи Млади питају — практични одговори на њихова питања, 1. том, стране 178-182.