Пређи на садржај

Пређи на садржај

22. ПОГЛАВЉЕ

Краљевство извршава Божју вољу на земљи

Краљевство извршава Божју вољу на земљи

ТЕМА ПОГЛАВЉА

Преко Краљевства се испуњавају сва Божја обећања о људима и земљи

1, 2. (а) Зашто нам је понекад тешко да замислимо Рај као нешто стварно? (б) Шта ће нам ојачати веру у Божја обећања?

 ПРЕМОРЕН после напорног дана, наш брат стиже на састанак. На послу свакодневно трпи грубог и захтевног шефа, мучи га бојазан да неће успети да збрине породицу, а највише га погађа што му се супруга разболела. Али кад чује прве тонове уводне песме, одахне са олакшањем. Осећа се пријатно међу браћом и сестрама у Дворани Краљевства. У песми се говори о животу у Рају и стихови га позивају да замисли себе у новом свету. Увек је волео ту песму а сада, док је пева са својом породицом, срце му је опет испуњено радошћу и надом.

2 Да ли си се икад тако осећао? Већина нас јесте. Мора се признати да нас живот у овом свету понекад толико оптерети да нам је тешко да замислимо будући Рај као нешто стварно. Ово су „нарочито тешка времена“ и свет у ком живимо далеко је од идеалног (2. Тим. 3:1). Шта ће нам помоћи да не изгубимо из вида своју наду? Подсетимо се како знамо да ће Божје Краљевство ускоро владати над читавом планетом. Осмотрићемо нека Јеховина пророчанства чије је испуњење његов народ доживео у далекој прошлости. Затим ћемо видети како се та и слична пророчанства упечатљиво испуњавају у наше време. Све то ће нам ојачати веру. На крају ћемо погледати како се она односе на нашу будућност.

Испуњење Јеховиних обећања у далекој прошлости

3. Које пророчанство је било утеха Јудејцима у Вавилону?

3 Покушај да представиш себи како је било Јудејцима који су живели у Вавилону у шестом веку пре нове ере. Многи су одрасли у изгнанству, као и њихови родитељи. Био је то суморан живот. Вавилонци су их исмевали због њихове вере у Јехову (Пс. 137:1-3). Из деценије у деценију, Јудејци су налазили утеху у Јеховином обећању да ће их вратити у њихову домовину, где ће живети спокојно и срећно. Јехова је обновљену Јуду упоредио са еденским вртом, са рајем! (Прочитати Исаију 51:3.) Таква обећања су јачала Јудејце и помагала им да се изборе са сумњама које су им се можда јављале у срцу. Осмотримо нека пророчанства.

4. Како је Јехова уверио Јудејце да ће у својој домовини бити безбедни?

4 Сигурност. Јудејце који су се враћали из изгнанства није чекао рај већ далека земља која је била пуста 70 година и коју већина њих никад није видела. У то време је у библијским земљама било лавова, као и вукова, леопарда и других грабљиваца. Можда су се неки повратници питали: ’Како да заштитим жену и децу? Где да склоним стоку?‘ Такве бојазни су биле сасвим разумљиве. Али размисли о Божјем обећању које је забележено у Исаији 11:6-9. (Прочитати.) Оно им је сигурно уливало спокојство. Овим прелепим поетским речима, Јехова их је уверио да ће они и њихова стока бити безбедни. Лав ће јести сламу у том смислу што неће нападати домаће животиње. Божје слуге нису морале страховати од дивљих животиња. Јехова је обећао да ће његов народ бити безбедан у обновљеној Јуди, чак и у пустињама и у шумама (Језек. 34:25).

5. Која су пророчанства улила Јудејцима поуздање у то да ће Јехова великодушно бринути о њима?

5 Изобиље. Постојале су и друге бојазни: ’Како ћу да прехраним породицу кад се вратимо у Јуду? Где ћемо живети? Да ли ће бити посла и хоће ли он бити бољи од мукотрпног рада у изгнанству?‘ Јехова је путем надахнутих пророчанстава одговорио и на таква питања. Обећао је да ће свом народу дати кишу у право време, па ће им земља подарити „обилан и хранљив хлеб“ (Ис. 30:23). Није било разлога за бригу да ли ће имати дом и посао. Говорећи о свом народу, Јехова је обећао: „Они ће градити куће и становаће у њима, садиће винограде и јешће њихов род. Неће они градити, а неко други се населити, неће они садити, а неко други јести“ (Ис. 65:21, 22). Живот ће у сваком погледу бити неупоредиво лепши него током изгнанства у паганском Вавилону. Али како ће бити решени њихови најозбиљнији проблеми, због којих су и завршили у изгнанству?

6. У ком смислу је Божји народ вековима боловао и шта је Јехова обећао повратницима из изгнанства?

6 Духовно здравље. Вековима пре изгнанства, Божји народ је духовно оболео — удаљио се од Јехове. Преко пророка Исаије, Бог је о свом народу рекао: „Цела је глава болесна, цело је срце изнемогло“ (Ис. 1:5). У духовном смислу, били су слепи и глуви, јер су одвраћали уши од Јеховиних савета и затварали су очи пред вођством које је пружао (Ис. 6:10; Јер. 5:21; Језек. 12:2). Ако би се исти проблеми јавили и након повратка из изгнанства, шта би могли да очекују? Зар не би опет изгубили Божју наклоност? Сигурно их је утешило кад су чули његово обећање: „Тог дана глуви ће чути речи из књиге, а из мрака и таме прогледаће очи слепих“ (Ис. 29:18). Као што овај стих показује, Јехова ће духовно ојачати свој прочишћен, покајнички народ. Све док буду прихватали његово вођство, он ће их водити кроз живот и поучавати.

7. Како се испунило оно што је Јехова обећао Јудејцима и зашто нам то јача веру?

7 Да ли је Јехова испунио своја обећања? Историјске чињенице показују да јесте. Јудејци који су се вратили у своју домовину били су благословљени сигурношћу, изобиљем и духовним здрављем. На пример, Јехова их је штитио од околних народа који су били јачи и бројнији од њих. Дивље животиње им нису прождирале стоку. Додуше, ти Јудејци су видели само мање испуњење пророчанстава о рају која су забележили Исаија, Јеремија и Језекиљ. Али оно што су доживели било је предивно — баш то им је тада било потребно. Док размишљамо о свему што је Јехова учинио за свој народ у то доба, наша вера ће бити јача. Ако је првобитно, мање испуњење ових пророчанстава било тако изванредно, како ће тек бити кад се испуне у већем обиму? Погледајмо шта Јехова у данашње време чини за свој народ.

Испуњење Јеховиних обећања у наше време

8. У каквој „земљи“ данас живи Божји народ?

8 Јеховине слуге нису нација у дословном смислу нити живе у једној држави. Помазани хришћани су у духовном смислу народ, „Израел Божји“ (Гал. 6:16). Заједно с ’другим овцама‘, они живе у симболичној земљи, у којој уједињено служе Јехови Богу. Та света служба је у средишту њиховог живота (Јов. 10:16; Ис. 66:8). Какву нам је „земљу“ Јехова дао? То је духовни рај, у ком се Божја обећања испуњавају у духовном погледу. Споменућемо нека од њих.

9, 10. (а) Како се данас испуњава пророчанство из Исаије 11:6-9? (б) Шта је доказ да је Божји народ мирољубив?

9 Сигурност. У пророчанству које је забележено у Исаији 11:6-9, налазимо прелеп опис слоге и мира — између дивљих животиња с једне стране и људи и домаћих животиња с друге стране. Да ли се те речи данас испуњавају у духовном погледу? И те како. Девети стих нам открива због чега таква створења ’неће чинити зло нити ће пустошити‘: „Јер ће земља бити пуна знања о Јехови као што је море пуно воде.“ Да ли ’знање о Јехови‘ мења понашање животиња? Не. Такав преображај се дешава код људи, кад упознају Свевишњег Бога и постану мирољубиви попут њега. Због тога смо данас у нашем духовном рају сведоци дирљивог испуњења тог пророчанства. Под влашћу Краљевства, људи који су можда били склони да се понашају насилно, попут звери, постају Христови следбеници и живе у миру и слози са својим суверницима.

10 На пример, у овој књизи смо говорили о хришћанској неутралности — о библијском темељу за наш став и о прогонству с којим се Божји народ због тога суочавао. Зар није пажње вредно то што у овом насилном свету постоји „народ“ који се у потпуности клони насиља и кога ни претња смрћу не може присилити да узме оружје у руке? То је изванредан доказ да поданици Месијанског Краља стварно живе у миру какав је прорекао Исаија. Исус је рекао да ће његови следбеници бити познати по међусобној љубави (Јов. 13:34, 35). Унутар скупштине, Христ преко ’верног и разборитог роба‘ стрпљиво поучава све праве хришћане да буду мирољубиви, добри и благи (Мат. 24:45-47).

11, 12. Каква је глад захватила свет и како Јехова брине о свом народу?

11 Изобиље. У свету влада духовна глад. У Библији читамо: „’Гле, долазе дани‘, говори Суверени Господ Јехова, ’када ћу на земљу послати глад и жеђ, али не глад за хлебом нити жеђ за водом, него за слушањем Јеховиних речи‘“ (Ам. 8:11). Да ли и поданици Божјег Краљевства гладују? Јехова је прорекао да ће постојати јасна разлика између његовог народа и његових непријатеља: „Моје ће слуге јести, а ви ћете гладовати. Ево, моје ће слуге пити, а ви ћете бити жедни. Ево, моје ће се слуге радовати, а ви ћете се стидети“ (Ис. 65:13). Да ли си запазио како се ове речи испуњавају?

12 Благослови које Божји народ има теку попут непресушне реке. Наше библијске публикације, аудио-снимци и филмови, састанци и конгреси, као и материјал који излази на веб-сајту — све је то попут разноврсне хране на препуној трпези. Поуке које тако добијамо дају нашем животу правац и стабилност какве нема у овом духовно изгладнелом свету (Језек. 47:1-12; Јоило 3:18). Зар ниси радостан што си међу онима које је Јехова благословио тим изобиљем? Да ли редовно узимаш духовну храну са Јеховиног стола?

Унутар скупштине смо заштићени и имамо обиље духовне хране

13. У ком смислу се данас слепима враћа вид и глувима слух?

13 Духовно здравље. Људи су данас глуви и слепи за духовне ствари. Такво стање је попут заразне болести попримило глобалне размере (2. Кор. 4:4). Али Христ већ сада лечи сваку немоћ и болест. Да ли си видео како се слепима враћа вид и како глуви поново чују? Ако знаш неке људе који су прихватили истину из Божје Речи и одбацили лажна веровања због којих су раније били слепи и глуви за истину, из прве руке си видео испуњење следећег обећања: „Тог дана глуви ће чути речи из књиге, а из мрака и таме прогледаће очи слепих“ (Ис. 29:18). Широм наше планете, сваке године стотине хиљада људи оздраве у духовном погледу. Сваки човек који напусти Вавилон Велики и почне да служи Јехови у нашем духовном рају, живи је доказ да се Јеховина обећања обистињују!

14. Шта ће нам ојачати веру?

14 У сваком поглављу ове књиге пружени су снажни докази да је Христ у ово време краја увео своје следбенике у духовни рај. Увек задржимо на уму многе благослове које већ данас имамо у њему. Ако то будемо чинили, наша вера у остварење Јеховиних обећања за будућност биће још јача.

„Нека дође краљевство твоје“

15. Зашто можемо бити сигурни да ће земља постати рај?

15 Од самог почетка, Јехова је намеравао да цела земља буде рај. Кад је створио Адама и Еву, подарио им је предиван дом — рајски врт. Требало је да напуне земљу својим потомством и да брину о свим створењима на њој (Пост. 1:28). Али они су се придружили Сатани у побуни и тиме су све своје потомке осудили на несавршеност, грех и смрт. Упркос томе, Божја намера се није променила. Кад једном нешто каже, он то и уради. (Прочитати Исаију 55:10, 11.) Зато можемо бити уверени да ће потомци Адама и Еве напунити земљу и владати њоме, с љубављу бринући о свему што је Јехова створио. Пророчанства о животу у рајским условима, првобитно дата јудејским изгнаницима, тада ће се у потпуности остварити! Погледајмо следеће примере.

16. Како је у Библији описана сигурност у којој ћемо уживати у будућности?

16 Сигурност. Коначно ће идилична слика из Исаије 11:6-9 постати стварност у сваком погледу. Мушкарци, жене и деца биће сигурни и безбедни где год да се налазе. Ниједно створење, било да је то човек или животиња, неће им бити претња. Замисли време кад ћеш се у сваком кутку наше планете осећати као код куће, када ћеш моћи да пливаш у рекама, језерима и морима, истражујеш величанствене планинске венце и шеташ по непрегледним зеленим пољима, без икакве бојазни да ће ти се нешто десити. Нећеш бринути ни кад падне ноћ. Испуниће се речи из Језекиља 34:25, па ће Божји народ „спокојно живети у пустињи и спавати по шумама“.

17. Како знамо да ће Јехова великодушно бринути о нама кад Краљевство буде владало над целом земљом?

17 Изобиље. Дочарај у мислима време кад нико неће патити због сиромаштва и глади нити зависити од социјалне помоћи. Обиље духовне хране коју Божји народ данас има служи као потврда да ће Месијански Краљ добро збринути све потребе својих поданика. Док је био на земљи, Исус је у мањем обиму показао да може испунити таква обећања, јер је нахранио хиљаде гладних људи са само неколико хлебова и риба (Мат. 14:17, 18; 15:34-36; Мар. 8:19, 20). Кад Божје Краљевство буде владало над целом земљом, и дословно ће се испунити оваква пророчанства: „Он ће дати кишу за семе којим ћеш засејати њиву, и даће да ти земља роди обилан и хранљив хлеб. Тог дана твоја ће стока пасти на пространом пашњаку“ (Ис. 30:23).

18, 19. (а) Шта теби значе речи из Исаије 65:20-22? (б) У ком смислу ће наши дани бити „као дани дрвету“?

18 Данас многи људи могу само да сањају о удобном дому или о послу који им причињава задовољство. У овом исквареном поретку, многи дуго и напорно раде, а ипак једва успевају да обезбеде најосновније за породицу. Плодове њиховог рада жању богати и похлепни. Замисли како ће живот изгледати кад се буде обистинило ово пророчанство: „Они ће градити куће и становаће у њима, садиће винограде и јешће њихов род. Неће они градити, а неко други се населити, неће они садити, а неко други јести. Јер ће дани мом народу бити као дани дрвету, и моји ће изабраници уживати у плодовима својих руку“ (Ис. 65:20-22).

19 У ком смислу ће наши дани бити „као дани дрвету“? Кад стојиш испод горостасног дрвета, да ли те обузима страхопоштовање док размишљаш колико је времена протекло откад је оно ту? Можда је постојало давно пре него што је живео твој прадеда. Ако би остао несавршен као сада, то дрво би те вероватно надживело, а његова величанствена крошња би се пружала ка небу и кад од тебе остане само сећање. Дивно је што нам Јехова обећава да ће у Рају наши дани бити бројни и спокојни (Пс. 37:11, 29). Доћи ће време кад ће нам чак и дуговечно дрвеће изгледати пролазно као трава. Оно ће расти и нестајати, а ми ћемо живети вечно!

20. Како ће поданици Краљевства добити савршено здравље?

20 Савршено здравље. Болест и смрт се данас попут злокобне сенке надвијају над читавим човечанством. У извесном смислу, сви смо болесни — заражени смртоносном болешћу званом грех. Једини лек је Христова откупна жртва (Римљ. 3:23; 6:23). Током Хиљадугодишње владавине, Исус и његови сувладари ће на темељу откупнине постепено ослобађати човечанство од греха и несавршености, све док не буду избрисани сви трагови греха. У потпуности ће се испунити Исаијино пророчанство: „Нико од становника неће рећи: ’Болестан сам.‘ Народу који тамо живи опростиће се преступи“ (Ис. 33:24). Замисли време кад нико неће бити слеп, глув ни хром. (Прочитати Исаију 35:5, 6.) Не постоји болест коју Исус не може излечити — било да је физичка, ментална или емоционална. Верни поданици Краљевства уживаће у савршеном здрављу!

21. Шта ће се десити са смрћу и зашто је то обећање утешно?

21 Шта ће бити с најчешћим исходом болести, неизбежном последицом греха — са смрћу? То је наш „последњи непријатељ“, против кога сви несавршени људи пре или касније губе битку (1. Кор. 15:26). Да ли је Јехови тешко да савлада тог непријатеља? Запази шта је Исаија прорекао: „Заувек ће уништити смрт. Суверени Господ Јехова обрисаће сузе са сваког лица“ (Ис. 25:8). Можеш ли дочарати себи то време? Више неће бити сахрана, гробља, нити горких суза услед губитка вољене особе. Дешаваће се нешто сасвим супротно — са сузама радосницама ћемо гледати испуњење Јеховиног обећања о ускрсењу! (Прочитати Исаију 26:19.) Зацелиће све ране које нам је нанела смрт.

22. Шта ће се догодити кад Месијанско Краљевство у потпуности изврши Божју вољу на земљи?

22 До краја Хиљадугодишње владавине, Краљевство ће у потпуности извршити Божју вољу на земљи и Христ ће предати власт свом Оцу (1. Кор. 15:25-28). Људи ће напокон бити савршени, спремни да се суоче с последњом кушњом кад Сатана буде пуштен из бездана. Након тога ће Христ уништити ту подлу змију и све њене присталице (Пост. 3:15; Откр. 20:3, 7-10). Свима који воле Јехову и верно му служе предстоји предивна будућност. Вероватно нема речи којима би се то могло лепше дочарати од оних које је Бог надахнуо, кад је обећао да ће верни добити „славну слободу Божје деце“ (Римљ. 8:21).

Преко Краљевства ће се испунити сва Јеховина пророчанства о људима и земљи

23, 24. (а) Како знамо да ће се Божја обећања сигурно испунити? (б) На шта те подстиче размишљање о тим обећањима?

23 Ово нису само наде, жеље и пуки снови. Јеховина обећања ће се сигурно испунити. Како то знамо? Сетимо се Исусових речи које су споменуте у првом поглављу ове књиге. Он је поучио своје следбенике да се моле Јехови: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Мат. 6:9, 10). Божје Краљевство није плод људске маште. Оно заиста постоји и управо влада на небу. Већ читав век оно испуњава Јеховина обећања, што се јасно може видети у хришћанској скупштини. Према томе, можемо бити уверени да ће се све што је Јехова наумио испунити кад његово Краљевство дође и завлада над читавом земљом.

24 Знамо да ће Божје Краљевство доћи. Уверени смо да ће се сва Јеховина обећања обистинити. Због чега? Јер БОЖЈЕ КРАЉЕВСТВО ВЛАДА! Свако од нас треба да се запита: ’Да ли сам подложан власти тог Краљевства?‘ Дајмо све од себе да живимо као његови верни поданици сада, да бисмо у сву вечност могли да уживамо у благодатима те савршене, праведне владавине!