Пређи на садржај

Пређи на садржај

19. ПОГЛАВЉЕ

Грађевински пројекти на част Јехови

Грађевински пројекти на част Јехови

ТЕМА ПОГЛАВЉА

Међународна изградња доприноси ширењу добре вести

1, 2. (а) У којим су пројектима Јеховине слуге одувек радосно учествовале? (б) Шта Јехова посебно цени?

 ЈЕХОВИНЕ слуге су одувек с радошћу градиле објекте који доносе хвалу његовом имену. На пример, Израелци су с пуно жара учествовали у изградњи светог шатора и великодушно доносили све што је било потребно за то (Изл. 35:30-35; 36:1, 4-7).

2 Сам по себи, материјал од ког је неко здање саграђено није оно што Јехова највише цени нити му првенствено то доноси част (Мат. 23:16, 17). Оно што вреднује више од свега — дар који му доноси највећу част — јесте света служба коју његове верне слуге врше ревно и од свег срца (Изл. 35:21; Мар. 12:41-44; 1. Тим. 6:17-19). Зашто је важно да то имамо на уму? Зато што су материјалне ствари пролазне. Примера ради, свети шатор и храм данас не постоје. Иако тих грађевина више нема, Јехова није заборавио великодушност и преданост својих верних слугу које су подупирале њихову изградњу. (Прочитати 1. Коринћанима 15:58 и Јеврејима 6:10.)

3. О чему ће бити речи у овом поглављу?

3 Јеховине слуге данас марљиво раде на изградњи објеката у којима се слави Јехова. Оно што смо постигли под вођством нашег Краља Исуса Христа надмашило је сва очекивања! Нема нимало сумње да Јехова благосиља наш труд (Пс. 127:1). У овом поглављу ћемо осмотрити шта се све постигло и како то служи на част Јехови. Такође ћемо видети какви су утисци неких који су радили на тим пројектима.

Изградња Дворана Краљевства

4. (а) Зашто нам је потребно више дворана за састанке? (б) Због чега је одлучено да се неке подружнице споје? (Видети оквир „ Изградња подружница — у корак с временом“.)

4 Као што смо видели у 16. поглављу, Јехова жели да га славимо на нашим састанцима (Јевр. 10:25). На тај начин јачамо своју веру, као и жељу да учествујемо у служби проповедања. Док се последњи дани ближе свом крају, Јехова убрзава објављивање добре вести о Краљевству. Захваљујући томе, сваке године стотине хиљада људи долазе у његову организацију (Ис. 60:22). Како расте број поданика Краљевства, тако се повећава и потреба за објектима у којима ће се штампати библијска литература. Такође нам је потребно више дворана.

5. Зашто је назив Дворана Краљевства прикладан? (Видети и оквир „ Црква новог светла“.)

5 На самом почетку савремене историје Јеховиног народа, Истраживачи Библије су увидели да су им потребна места за састајање. По свему судећи, један од првих објеката за ту сврху био је саграђен 1890. у Западној Вирџинији, у САД. До тридесетих година прошлог века, Јеховин народ је изградио или реновирао већи број дворана. Оне тада још нису имале назив по ком би биле препознатљиве. То се променило 1935, када је брат Ратерфорд отпутовао на Хаваје, где је у склопу подружнице била саграђена дворана. Кад су га питали који би јој назив могли дати, одговорио је: „Како би било да је назовемо ’Дворана Краљевства‘, пошто ми проповедамо добру вест о Краљевству?“ (Мат. 24:14). Тај назив је био сасвим одговарајућ и по њему је убрзо постала позната не само та дворана него и већина места на којима се састају скупштине Јеховиног народа.

6, 7. Због чега је уведена метода брзе градње Дворана Краљевства?

6 До 1970-их, потреба за Дворанама Краљевства била је све већа. Зато су у Сједињеним Државама браћа осмислила ефикасну методу помоћу које су се за само неколико дана могла саградити лепа и удобна места за састајање. Око 200 таквих дворана било је до 1983. саграђено у Сједињеним Државама и Канади. Да би се посао добро организовао, основани су Регионални одбори за градњу. Овај приступ је био тако делотворан да је Водеће тело 1986. одлучило да се настави са оснивањем нових одбора, па је до 1987. у Сједињеним Државама било 60 Регионалних одбора за градњу. a До 1992. они су основани и у Аргентини, Аустралији, Јапану, Јужноафричкој Републици, Мексику, Немачкој, Француској и Шпанији. Браћа која неуморно раде на изградњи Дворана Краљевства и Конгресних дворана сигурно заслужују нашу подршку, јер је њихов рад део свете службе.

7 Дворане Краљевства подигнуте методом брзе градње пружиле су одлично сведочанство људима у околини. На пример, у једним шпанским новинама објављен је чланак „Вера премешта горе“. У њему је писало о изградњи Дворане Краљевства у месту Мартос и постављено је питање: „Како је могуће да у данашњем свету прожетом себичношћу, добровољци из различитих делова [Шпаније] допутују у Мартос да би несебично градили здање које је оборило све рекорде у брзини, квалитету и организацији?“ У одговору на то питање, наведене су речи једног Сведока који је радио на том пројекту: „Једноставно речено, то је могуће зато што смо ми народ који Јехова поучава.“

Градња у земљама са ограниченим средствима

8. Који је програм Водеће тело покренуло 1999. и зашто?

8 Како се ближио крај 20. века, Јеховина организација је све више расла. Тај пораст је посебно дошао до изражаја у сиромашнијим земљама. Тамошње скупштине су чиниле све што је у њиховој моћи да саграде места за састајање. Али у неким земљама људи су им се ругали и гледали их с ниподаштавањем јер су тамошње Дворане Краљевства изгледале примитивно у поређењу с неким црквама. Међутим, Водеће тело је 1999. покренуло посебан програм како би се убрзала изградња дворана у земљама у развоју. То је подразумевало коришћење средстава из богатијих земаља, „у сврху изједначавања“. (Прочитати 2. Коринћанима 8:13-15.) Браћа и сестре из других земаља добровољно су се јавили да помажу у радовима.

9. Који је подухват изгледао недостижно, али шта се постигло?

9 У почетку је изгледало да је то превелики подухват. У једном извештају из 2001. је писало да је потребно више од 18 300 Дворана Краљевства у 88 земаља у развоју. Али ништа није немогуће кад имамо подршку Божјег духа и нашег Краља Исуса Христа (Мат. 19:26). У периоду од 1999. до 2013, у оквиру овог програма изграђено је 26 849 Дворана Краљевства. b Јехова и даље благосиља дело проповедања па је због пораста броја објавитеља у тим земљама 2013. године било потребно још око 6 500 дворана. Тај број се из године у годину повећава за више стотина.

Изградња Дворана Краљевства у сиромашнијим земљама захтева много труда

10-12. Како изградња Дворана Краљевства доноси част Јеховином имену?

10 Како изградња тих нових Дворана Краљевства доноси част Јеховином имену? Подружница у Зимбабвеу је у једном извештају навела: „У року од месец дана након изградње нове Дворане Краљевства, број присутних на састанцима се обично удвостручи.“ У многим земљама, људи се устручавају да долазе на наше састанке док се не изгради прикладно место. Убрзо по завршетку радова, нова дворана често буде пуна и потребно је саградити још једну. Међутим, нису само грађевине оно што привлачи људе у Јеховину организацију. Највећи утисак на њих оставља искрена хришћанска љубав која долази до изражаја приликом изградње. Осмотримо неколико примера.

11 Индонезија. Један човек је неко време посматрао како тече градња Дворане Краљевства. Кад је сазнао да су сви радници волонтери, рекао је: „Ви сте невероватни! Гледам вас како радите весело и здушно, иако не добијате плату за то. Мислим да ниједна религија није као ваша!“

12 Украјина. Свакодневно пролазећи поред места где се градила дворана, једна жена је закључила да су радници Јеховини сведоци и да граде Дворану Краљевства. Она је рекла: „О Јеховиним сведоцима ми је причала моја сестра, која је такође Сведок. Посматрајући вас како радите, запазила сам да сте као једна породица, којој сада и ја желим да припадам. Међу вама видим љубав на делу.“ Та жена је почела да проучава Библију и крстила се 2010.

13, 14. (а) Шта би истакао из коментара једног брачног пара? (б) Како можеш допринети да твоја Дворана Краљевства буде на част Јеховином имену?

13 Аргентина. Један брачни пар је пришао брату који је био одговоран за изградњу Дворане Краљевства. Рекли су да већ неко време посматрају како браћа раде и да би желели да долазе ту да уче о Богу. Затим су питали: „Постоји ли неки услов који треба да испунимо да бисмо били на вашим састанцима?“ Брат им је предложио да проучавају Библију, што су они прихватили под условом да цела њихова породица проучава. Наравно, браћи то није нимало тешко пало.

14 Можда ниси имао ту лепу прилику да учествујеш у изградњи своје Дворане Краљевства, али ипак можеш учинити много тога да би она била на част Јеховином имену. На пример, слободно позивај на наше састанке особе с којима проучаваш или их посећујеш, као и друге којима сведочиш. Осим тога, можеш да учествујеш у чишћењу и одржавању дворане. Уз добро планирање, можеш давати прилог за њено одржавање или за изградњу места за састајање у другим деловима света. (Прочитати 1. Коринћанима 16:2.) Све те активности доносе још већу хвалу Јехови.

’Спремно су се понудили‘ да помогну

15-17. (а) Ко обавља већи део посла приликом изградње? (б) Шта си научио из искустава оних који учествују у међународним грађевинским пројектима?

15 Већи део послова приликом изградње Дворана Краљевства, Конгресних дворана и подружница обављају објавитељи с тог подручја. Међутим, обично им помажу браћа и сестре из других земаља, који имају искуства у градњи. Неки од тих добровољаца планирају да неколико седмица раде на неком пројекту. Други се стављају на располагање да служе више година, прелазећи с једног градилишта на друго.

Тимо и Лина Лапалајнен (Видети 16. одломак)

16 Међународне слуге за градњу наилазе на специфичне изазове, али имају и много радости. На пример, Тимо и Лина су радили на изградњи Дворана Краљевства, Конгресних дворана и Бетела у Азији, Европи и Јужној Америци. Тимо каже: „У протеклих 30 година сам отприлике на сваке две године добијао ново задужење.“ Са супругом Лином је у браку 25 година. Она прича: „Нас двоје смо заједно служили у десет земаља. Потребно је прилично снаге и времена да се навикнеш на другачију храну, климу, језик и подручје за службу, као и да склопиш нова пријатељства.“ c Да ли је све то било вредно труда? „Иако је било тешкоћа, благослови су неупоредиво већи“, одговара Лина. „Осетили смо хришћанску љубав и гостољубивост и лично се уверили да Јехова с љубављу брине о нама. Такође смо доживели испуњење Исусовог обећања које је забележено у Марку 10:29, 30. Добили смо стоструко више духовне браће, сестара и мајки.“ Тимо каже: „Осећамо дубоко задовољство што своје способности користимо за остварење најплеменитијег циља, за увећање Краљевог иметка.“

17 Дарен и Сара су учествовали у изградњи објеката у Азији, Африци, Европи, Јужној и Средњој Америци и на острвима у Тихом океану. Упркос изазовима, сматрају да су добили много више него што су пружили. Дарен каже: „Било је дивно сарађивати с браћом из различитих делова света. Увидео сам да је заједничка љубав према Јехови попут нити која обухвата цео свет и повезује све нас.“ Сара каже: „Много сам научила од браће и сестара из других култура. Док посматрам колико се жртвују у служењу Јехови, желим да и даље дајем све од себе.“

18. Како се испуњава пророчанство из Псалма 110:1-3?

18 Краљ Давид је прорекао да ће се поданици Божјег Краљевства упркос тешкоћама „спремно понудити“ да служе тој власти. (Прочитати Псалам 110:1-3.) У испуњењу тих пророчанских речи учествују сви који својим радом подупиру Краљевство (1. Кор. 3:9). Многобројне подружнице, стотине Конгресних дворана и десетине хиљада Дворана Краљевства у свету видљив су доказ да је Божје Краљевство стварно и да влада. Имамо јединствену прилику да служимо Краљу Исусу Христу у делу које доноси Јехови част какву он заиста заслужује!

a Године 2013, у Сједињеним Државама је више од 230 000 добровољаца сарађивало са 132 Регионална одбора за градњу. У тој земљи, ти одбори годишње организују изградњу око 75 нових Дворана Краљевства, као и поправку или реновирање око 900 дворана.

b Овде нису укључене многобројне Дворане Краљевства које су изграђене ван овог програма.

c Међународне слуге за градњу и волонтери проводе већи део времена на градилишту, али током вечери и викендом сарађују са објавитељима из оближњих скупштина у служби проповедања.