Пређи на садржај

Пређи на садржај

18. ПОГЛАВЉЕ

Како се финансира проповедање о Краљевству

Како се финансира проповедање о Краљевству

ТЕМА ПОГЛАВЉА

Како и зашто Јеховин народ подупире све што се ради за Краљевство

1, 2. (а) Шта је брат Расел рекао о финансирању активности Истраживача Библије? (б) Шта ћемо сазнати из овог поглавља?

 БРАТУ Чарлсу Раселу пришао је једном приликом свештеник Реформисане цркве, кога је занимало одакле Истраживачима Библије средства за њихове активности.

 „Никад не сакупљамо прилоге“, рекао му је брат Расел.

 „Како онда долазите до новца?“, питао је свештеник.

 „Одговор је врло једноставан, али нећете веровати да је то истина. Кад људи дођу код нас на састанак, нико им не маше тасом за прилоге испред носа. И сами увиде да има трошкова, па размишљају: ’Изнајмљивање овог простора сигурно кошта [...] Како и ја могу да нечим допринесем?‘“

 Свештеник га је гледао с неверицом.

 „Говорим вам чисту истину“, наставио је Расел. „Људи ме питају управо то: ’Да ли бих могао да нешто приложим?‘ Када је неко благословљен иметком, он и сам жели да нешто да за Господа. Ако је неко сиромашан, зашто бисмо га доводили у непријатну ситуацију тражећи новац?“ a

2 Брат Расел је стварно говорио чисту истину. У Божјем народу се служба Богу још од древних времена подупире добровољним прилозима. У овом поглављу ћемо споменути неке библијске примере, као и примере из савременог доба. Док будемо осматрали како се данас финансира активност Божјег народа, добро је да се свако од нас пита: ’Како и ја могу дати допринос свему што се чини у име Краљевства?‘

’Свако ко је спремног срца нека донесе прилог‘

3, 4. (а) У шта је Јехова уверен? (б) Како су Израелци потпомогли израду светог шатора?

3 Јехова има поверења у своје верне слуге. Зна да ће они, кад год имају прилику, драге воље давати прилоге и тако показати да су му свим срцем одани. Осмотримо два примера из израелске историје.

4 Након што је извео Израелце из Египта, Јехова им је рекао да направе преносиви шатор у ком ће му вршити свету службу. За његову израду и опрему била су потребна поприлична средства. Јехова је преко Мојсија позвао народ да потпомогне радове око светог шатора: ’Свако ко је спремног срца нека донесе прилог Јехови‘ (Изл. 35:5). Да ли се народ одазвао на тај позив будући да се донедавно мучио под тешким теретом ропских послова? (Изл. 1:14). Свесрдно су подржали израду шатора прилажући драге воље злато, сребро и друге драгоцености, које су добрим делом добили од својих господара у Египту (Изл. 12:35, 36). Народ је доносио много више него што је било потребно, тако да му надаље „нису дали да ишта доноси“ (Изл. 36:4-7).

5. Како су Израелци реаговали кад их је Давид питао да ли желе да дају прилог за изградњу храма?

5 Око 475 година касније, Давид је приложио „своје злато и сребро“ за изградњу Јеховиног храма, прве грађевине која је служила као средиште праве религије на земљи. Затим је и својим сународницима дао прилику да подупру тај пројекат. Питао их је: „Да ли још неко данас жели да својом руком добровољно приложи дар Јехови?“ Народ се одазвао и сви су „целим срцем добровољно прилагали Јехови“ (1. Лет. 29:3-9). У молитви Богу, Давид је указао на то од кога заправо потичу сви ти прилози: „Од тебе све долази, и дали смо ти оно што смо из твоје руке примили“ (1. Лет. 29:14).

6. Зашто је новац данас потребан и која питања се јављају?

6 Ни Мојсије ни Давид нису морали да моле Божји народ да доноси прилоге. Народ је био срећан што то може да чини. Како је данас? Ми смо свесни да све што се чини за Божје Краљевство подразумева одређене трошкове. Потребна су знатна средства да бисмо штампали и отпремали Библије и библијску литературу, градили и одржавали дворане и подружнице, као и да бисмо брзо пружили хуманитарну помоћ суверницима у случају катастрофе. Зато се јављају важна питања: Како се обезбеђују потребна средства? Да ли поданике Краљевства треба наговарати да дају прилоге?

„Никад неће бити потребно молити људе“

7, 8. Зашто Јеховин народ ни од кога не тражи новац?

7 Брат Расел и његови сарадници нипошто нису хтели да поступају онако како се чинило у црквама, где је било уобичајено тражити новац од људи. У другом издању Стражарске куле, у чланку под насловом „Желите ли ’Сионску стражарску кулу‘?“, Расел је написао: „Верујемо да ’Сионска стражарска кула‘ има ЈЕХОВИНУ подршку и да зато никад неће бити потребно молити људе за финансијску потпору нити је тражити од њих. Када Онај који каже ’Моје је све злато и сребро по планинама‘ више не буде обезбеђивао потребна средства, сматраћемо да је дошло време да се обустави њено издавање“ (Аг. 2:7-9). Од тада је прошло више од 130 година, а Стражарска кула и њени издавачи и даље иду пуном паром напред!

8 Јеховин народ ни од кога не тражи новац. На нашим састанцима се не проноси тас за прилоге нити се од верника захтева да дају прилог. Не организују се ни посебне акције за прикупљање новца. Ми се држимо онога што је пре више деценија речено у Стражарској кули: „Никад нисмо сматрали да је прикладно мољакати за новац у име Господа као што неки имају обичај [...] Уверени смо да Господа вређа и неприхватљиво му је прибегавање разноразним тактикама за сакупљање новца у његово име. Он не благосиља ни оне који тако дају новац, ни активности за које се тај новац користи.“ b

„Нека свако учини како је одлучио у срцу“

9, 10. Због чега дајемо добровољне прилоге?

9 Као поданици Краљевства, ми не дајемо прилоге зато што нас неко приморава на то. Сасвим супротно, срећни смо што можемо потпомоћи теократске активности новчаним и другим средствима. Зашто то чинимо великодушно и драге воље? Постоје барем три разлога.

10 Као прво, ми дајемо добровољне прилоге зато што волимо Јехову и желимо да „чинимо оно што је угодно у његовим очима“ (1. Јов. 3:22). Јехови је драго кад види да његове слуге дају прилоге од срца. Погледајмо шта је апостол Павле написао у вези с тим. (Прочитати 2. Коринћанима 9:7.) Прави хришћанин не даје прилоге преко воље нити зато што мора већ зато што је то „одлучио у срцу“. c Другим речима, он види потребу и размишља о томе како може помоћи. Такав човек је драг Јехови, јер он „воли онога ко радосно даје“. Или као што је речено у једном другом преводу: „Бог воли људе који воле да дају.“

И малишани у Мозамбику воле да дају прилоге

11. Шта нас покреће да дајемо Јехови најбоље?

11 Као друго, ми дајемо прилоге јер желимо да захвалимо Јехови за све што нам је подарио. Осмотримо једно начело из Мојсијевог Закона, које је откривало шта је некоме у срцу. (Прочитати Поновљене законе 16:16, 17.) Приликом прославе три годишња празника, од сваког Израелца се очекивало да „принесе дар према благослову“ који му је Јехова дао. Стога је било важно да пре поласка на прославу празника свако размишља о благословима које има, преиспита се и изабере дар којим би најбоље могао узвратити Јехови. Слично томе, кад размишљамо о свему што је Јехова учинио за нас, покренути смо да му узвратимо на најбољи начин. Сваки дар који дајемо од срца, у шта спадају и материјални прилози, одраз је наше захвалности за благослове којима нас Јехова обасипа (2. Кор. 8:12-15).

12, 13. Како својим прилозима показујемо љубав према нашем Краљу и од чега зависи колико ћемо приложити?

12 Као треће, прилози које дајемо показатељ су љубави према нашем Краљу Исусу Христу. Присетимо се шта је Исус рекао ученицима последње вечери свог живота на земљи. (Прочитати Јована 14:23.) „Ако ме неко воли“, рекао је он, „држаће се моје речи.“ Исусова „реч“ обухвата и заповест да се добра вест о Краљевству проповеда по целом свету (Мат. 24:14; 28:19, 20). Ми се држимо те „речи“ тако што чинимо све што је у нашој моћи — улажемо своје време, снагу и материјална средства — да бисмо подупирали проповедање о Краљевству. Тиме показујемо колико волимо Месијанског Краља.

13 Као верни поданици, свим срцем желимо да пружимо подршку Краљевству својим добровољним прилозима. Колико свако од нас прилаже? То је лична одлука. Свако даје у складу са својим околностима. Истини за вољу, многа наша браћа и сестре имају врло скромна примања (Мат. 19:23, 24; Јак. 2:5). Али они налазе утеху у сазнању да Јехова и његов Син цене и мале прилоге дате од срца (Мар. 12:41-44).

Како се прибављају средства?

14. Како су Јеховини сведоци некад уручивали литературу?

14 Дуги низ година, Јеховини сведоци су уручивали библијску литературу уз малу новчану надокнаду. То је био минималан износ како би што више људи, па и они најсиромашнији, могли да добију неку публикацију. Наравно, ако је станар желео да чита литературу али није имао новца, објавитељи су је радо давали без надокнаде. Они су желели да наше публикације дођу до искрених људи којима ће значити да их прочитају.

15, 16. (а) Коју је промену у нуђењу литературе Водеће тело увело 1990? (б) На који начин се дају добровољни прилози? (Видети и оквир „ За шта се користе прилози?“)

15 Водеће тело је 1990. почело да мења начин понуде литературе. Од те године, у Сједињеним Државама се сва литература нудила искључиво на бази добровољних прилога. У писму свим скупштинама у тој земљи речено је: „Од објавитеља и заинтересованих особа се неће тражити никаква надокнада за литературу, нити ће се наговештавати да је то услов да је добију [...] Сви који желе да дају прилог за наше образовно дело могу то учинити, али литературу ћемо уручивати без обзира на то да ли је особа дала прилог или не.“ Овом променом је наглашена волонтерска и верска природа наше делатности и разјашњено је да ми ’не тргујемо Божјом речју‘ (2. Кор. 2:17). С временом су све подружнице у свету усвојиле ту промену.

16 На који начин се дају добровољни прилози? Ко год то жели, може ставити прилог у једну од кутија које се налазе на неупадљивом месту у нашим Дворанама Краљевства. Прилози се могу послати и директно подружници Јеховиних сведока. Сваке године се у једном чланку у Стражарској кули објашњава како се све могу дати прилози.

За шта се новац користи?

17-19. Објасни како се користе прилози за (а) међународно дело проповедања, (б) међународну изградњу Дворана Краљевства и (в) скупштинске трошкове.

17 Међународно дело проповедања. Ова средства се користе за покривање трошкова у вези с нашом проповедничком делатношћу. На тај начин се финансирају издавање и испорука литературе у целом свету, изградња и одржавање подружница, као и рад теократских школа. Осим тога, средства се користе за потребе мисионара, путујућих надгледника и специјалних пионира. Ти прилози се користе и за пружање хуманитарне помоћи нашим суверницима у случају катастрофе. d

18 Међународна изградња Дворана Краљевства. Ова средства се користе за изградњу или реновирање Дворана Краљевства. Захваљујући прилозима, увек има средстава да се помогне скупштинама којима је то потребно. e

19 Скупштински трошкови. Ова средства се користе за плаћање рачуна̂ и за одржавање Дворане Краљевства. Старешине могу препоручити да се део тог новца пошаље подружници у њиховој земљи како би се употребио за наше међународно дело. У таквим случајевима, одлука се доноси резолуцијом коју скупштина треба да усвоји. Ако је скупштина сагласна, та средства се шаљу подружници. Сваког месеца, брат који је задужен за скупштинску благајну припрема финансијски извештај који се ставља на увид скупштини.

20. Како можеш ’исказивати част Јехови иметком својим‘?

20 Кад имамо на уму шта је све потребно да би се по целом свету обављало проповедање и стварање ученика, покренути смо да ’исказујемо част Јехови иметком својим‘ (Посл. 3:9, 10). У наш иметак спада оно што поседујемо у физичком, менталном и духовном погледу. Нема сумње да све то желимо да користимо у служби за Краљевство. Међутим, сетимо се да тај иметак подразумева и наша материјална добра. Гајимо и даље жељу да дајемо колико можемо, кад то можемо. Својим добровољним прилозима исказујемо част Јехови и пружамо подршку Месијанском Краљевству.

a Стражарска кула, 15. јул 1915, стране 218-219 (енгл.).

b Стражарска кула, 1. август 1899, страна 201 (енгл.).

c Према речима једног стручњака, грчки израз који је преведен речју „одлучио“ указује на „унапред планирану, вољну радњу којој се приступа промишљено, а не импулсивно“ (1. Кор. 16:2).

d О пружању хуманитарне помоћи се детаљније говори у 20. поглављу.

e О изградњи Дворана Краљевства се детаљније говори у 19. поглављу.