Пређи на садржај

Пређи на садржај

2. ПОГЛАВЉЕ

Рођење Краљевства на небу

Рођење Краљевства на небу

ТЕМА ПОГЛАВЉА

Како је Бог припремио свој народ за рођење Краљевства

1, 2. Који је најзначајнији догађај свих времена и зашто није необично што је био скривен од људских очију?

 ДА ЛИ си се икад питао како би изгледало живети у време неке велике историјске прекретнице? Размисли о следећем: Чак и да си живео у тако пресудном времену, да ли би имао прилику да присуствујеш кључним догађајима који су проузроковали промене? Вероватно не би. Догађаји који су водили до пропасти старих режима и остали забележени у уџбеницима историје обично су били скривени од очију јавности. Већи део историје се одвија такорећи иза затворених врата — у краљевским палатама, на заседањима затвореним за јавност или у седишту неке владе. Упркос томе, такве промене остављају траг у животу милиона људи.

2 Шта рећи за најзначајнији догађај свих времена? Премда је утицао на цело човечанство, био је скривен од људских очију јер се одиграо на небу. Наравно, реч је о рођењу Божјег Краљевства, вековима унапред проречене месијанске власти која ће ускоро окончати читав садашњи свет. (Прочитати Данила 2:34, 35, 44, 45.) Да ли чињеница да људи нису били сведоци тог значајног „рођења“ значи да Јехова није желео да они знају за тај догађај? Или је ипак припремио своје верне слуге за њега? Хајде да погледамо.

’Мој гласник ће рашчистити пут преда мном‘

3-5. (а) Ко је „гласник савеза“ о ком се говори у Малахији 3:1? (б) Шта је претходило доласку „гласника савеза“ у храм?

3 Јехова је од давнина намеравао да припреми свој народ за рођење Месијанског Краљевства. Запази шта је проречено у Малахији 3:1: „Ево, шаљем свог гласника, и он ће рашчистити пут преда мном. И изненада ће доћи у свој храм Господ кога тражите, и гласник савеза коме се радујете.“

4 Када је, у савременом испуњењу, Господ Јехова дошао да прегледа „свој храм“? Пророчанство каже да ће Јехова доћи са ’гласником савеза‘. Ко је то био? Нико други до Месијански Краљ, Исус Христ! (Лука 1:68-73). Као новопостављени Владар, Христ ће прегледати и прочистити Божји народ на земљи, који служи у предворју Јеховиног духовног храма (1. Петр. 4:17).

5 Ко је онда други „гласник“, који се спомиње на почетку Малахије 3:1? Тај проречени гласник ће се појавити знатно пре него што Месијански Краљ ступи на власт. Да ли је у деценијама пре 1914. неко ’рашчистио пут‘ пред Краљем?

6. Ко је проречени „гласник“ који је припремио Божји народ за предстојеће догађаје?

6 Одговоре на таква питања пронаћи ћемо у занимљивој историји Јеховиног народа у савремено доба, која се обрађује у овој књизи. Та историја открива да се крајем 19. века из мноштва оних који су тврдили да служе Богу издвојила мала група понизних људи који су се показали као прави хришћани. Звали су се Истраживачи Библије. Они који су их предводили — Чарлс Расел и његови сарадници — испунили су улогу прореченог „гласника“, пружајући духовно вођство Божјем народу и припремајући га за предстојеће догађаје. „Гласник“ је то чинио на четири начина, која ћемо осмотрити у наставку.

Обожавање истином

7, 8. (а) Ко је током 19. века указивао на то да је учење о бесмртности душе лаж? (б) Која су учења Расел и његови блиски сарадници разоткрили као лажи?

7 Истраживачи Библије су проучавали Божју Реч, тражећи у молитви Јеховино вођство. Након што би јасно разумели неко библијско учење, објавили би своје закључке. Вековима је хришћански свет био обавијен духовном тамом, а многа његова учења су имала паганске корене. Најистакнутији пример је учење о бесмртности душе. Међутим, током 19. века су то учење пажљиво испитивали појединци који су искрено настојали да разумеју Библију. Увидели су да се оно не темељи на Божјој Речи. Међу њима су били Хенри Гру, Џорџ Стетсон и Џорџ Сторс, који су у својим текстовима и предавањима одважно разоткривали ту сатанску лаж. a Њихов рад је дубоко утицао на Чарлса Расела и његове блиске сараднике.

8 Мала група Истраживача Библије установила је да су са учењем о бесмртности душе повезана још нека, подједнако збуњујућа и лажна учења — на пример, учење да сви добри људи иду на небо или да Бог вечно мучи у паклу бесмртне душе злих. Расел и његови пријатељи храбро су разоткривали те лажи у многобројним чланцима, књигама, брошурицама, трактатима и проповедима које су објављиване у новинама.

9. Како је у Сионској стражарској кули било објашњено да нема никаквог основа за веровање у Тројство?

9 Надаље, Истраживачи Библије су указивали на то да нема никаквог основа ни за веровање у Тројство. У часопису Сионска стражарска кула је 1887. објављено следеће запажање: „Из Светог писма је очигледно да су Јехова и наш Господ Исус различите личности и јасно се види да су Отац и Син.“ У чланку је потом речено да је просто невероватно да је „представа о троједном Богу — о томе да постоје три Бога у једном, и у исто време један Бог у тројици — заживела и постала општеприхваћена. Чињеница да се то десило само показује колико је чврсто црква спавала док ју је непријатељ везивао ланцима заблуде“.

10. Како је у Стражарској кули било објашњено да ће 1914. бити значајна година?

10 Као што његов пун назив указује, часопис Сионска стражарска кула и гласник Христове присутности дубоко се бавио пророчанствима о Христовој присутности. Верни помазаници који су писали чланке за њега увидели су да постоји веза између Даниловог пророчанства о „седам времена“ и периода када ће се испунити Божја намера у погледу Месијанског Краљевства. Они су већ од 1870-их указивали на то да ће се тих седам времена завршити 1914. (Дан. 4:25; Лука 21:24). Премда наша браћа тада нису сасвим разумела шта ће се тачно десити те пресудне године, надалеко и нашироко су објављивала оно што су сазнала проучавајући Библију. То је имало далекосежан утицај.

11, 12. (а) Коме је брат Расел приписивао заслугу за оно што је научавао? (б) Зашто је значајно оно што су Расел и његови сарадници постигли у деценијама пре 1914?

11 Ни Расел ни његови сарадници нису себи приписивали заслугу за откривање и разумевање важних библијских учења. Расел је са цењењем говорио о ономе што су постигли други пре њега. Изнад свега, одавао је част Јехови Богу, који у право време открива свом народу оно што треба да зна. Очигледно је да је Јехова благословио труд који су Расел и његови сарадници уложили да би раздвојили истину од лажи. Како су године пролазиле, видела се све већа разлика између њих и припадника хришћанских цркава.

Брат Расел и његови блиски сарадници заступали су библијску истину

12 Не можемо а да се не дивимо ономе што су ти верни људи постигли у одбрани библијске истине у деценијама пре 1914! У часопису Стражарска кула и гласник Христове присутности, у издању од 1. новембра 1917, забележено је: „Сада су милиони људи ослобођени окова страха, у којима су их држале лажи као што је учење о паклу [...] Плима Истине, која се покренула пре више од 40 година, постојано расте и наставиће да се уздиже све док не испуни целу земљу. Противници неће успети да спрече ширење Истине по свету, јер би то било исто као да обичном метлом покушавају да зауставе валове моћног океана.“

13, 14. (а) Како је „гласник“ допринео томе да се припреми пут за Месијанског Краља? (б) Шта учимо од браће која су живела пре више од сто година?

13 Размисли о следећем: Да ли би Божје слуге биле спремне за почетак Христове присутности да нису знале разлику између њега и његовог Оца, Јехове? Сигурно да не би. Нити би то био случај да су мислили да је бесмртност нешто што свако има, а не драгоцен дар који добија само мали број Христових верних следбеника. Не би били спремни ни да су веровали да Бог вечно мучи људе у паклу, без наде у избављење. Нема сумње да је „гласник“ припремио пут за Месијанског Краља!

14 Шта ми можемо научити од наше браће која су живела пре више од једног века? Попут њих, и ми треба да се посветимо читању и проучавању Божје Речи (Јов. 17:3). Док овај материјалистички настројен свет све више гладује у духовном погледу, нека наша жеља за духовном храном буде све јача! (Прочитати 1. Тимотеју 4:15.)

„Изађите из ње, народе мој“

15. Шта су Истраживачи Библије постепено схватили? (Видети и фусноту.)

15 Истраживачи Библије су указивали да је неопходно прекинути везе са црквама, које су део света. У Стражарској кули је 1879. споменута „вавилонска црква“. Да ли су се те речи односиле на папе? На Римокатоличку цркву? Протестантске деноминације су вековима тврдиле да се оно што Библија говори о Вавилону односи на Католичку цркву. Међутим, Истраживачи Библије су постепено схватили да су све цркве хришћанског света део данашњег „Вавилона“. На основу чега? Све оне се држе лажних учења, попут оних која смо раније споменули. b С временом се у нашим публикацијама све отвореније говорило о томе шта треба да ураде искрени верници који припадају црквама „Вавилона Великог“.

16, 17. (а) Како су у нашим публикацијама људи били подстицани да прекину све везе с кривом религијом? (б) Шта је умањивало снагу тих првих упозорења? (Видети фусноту.)

16 Примера ради, 1891. године је у 3. тому Миленијумске зоре указано да је Бог одбацио данашњи Вавилон и речено је: „Бог је одбацио све цркве хришћанског света — читав тај систем.“ У наставку текста су сви „који се не слажу с његовим лажним учењима и паганским обичајима позвани да се одвоје од њега“.

17 У јануару 1900, у Стражарској кули дат је савет свима који су и даље били уписани у црквене књиге, што су оправдавали говорећи: „Ја сам на страни истине и ретко кад идем у цркву.“ У чланку је постављено питање: „Да ли је то исправно — делом бити ван Вавилона, а делом у њему? Да ли је то послушност коју Бог захтева [...] и да ли је њему то угодно и прихватљиво? Нипошто. Кад човек постане члан неке цркве, он такорећи склапа савез с њом и треба да се држи свих одредби тог савеза, све док [...] званично не прекине или поништи своје чланство.“ Из године у годину, та порука је била све снажнија. c Јеховине слуге морају прекинути све везе с кривом религијом.

18. Зашто је било важно да људи изађу из Вавилона Великог?

18 Да људи нису редовно упозоравани да изађу из Вавилона Великог, да ли би Христ као новоустоличени краљ затекао на земљи спремну групу помазаних слугу? Сигурно не би, јер само хришћани који су ослобођени ропства Вавилону могу обожавати Јехову „духом и истином“ (Јов. 4:24). Да ли смо и ми одлучни да будемо потпуно одвојени од криве религије? Останимо послушни заповести: „Изађите из ње, народе мој.“ (Прочитати Откривење 18:4.)

Слављење Бога на састанцима

19, 20. Како је Стражарска кула подстицала хришћане да се састају да би славили Јехову?

19 Истраживачи Библије су научавали да суверници треба да се састају да би славили Јехову, где год је то могуће. За праве хришћане, није довољно изаћи из криве религије. Неопходно је и залагати се у служењу правом Богу. Већ од првих издања, Стражарска кула је подстицала читаоце да се састају да би славили Јехову. Примера ради, брат Расел је у јулу 1880. писао о свом проповедничком путовању и о многим охрабрујућим састанцима на којима је био. Подстакао је читаоце да пишу о свом напретку и нешто од тога је касније објављено у Стражарској кули. Шта је била сврха тога? „Желимо да знамо [...] како Господ благосиља ваш напредак и да ли редовно одржавате састанке са онима који деле вашу драгоцену веру.“

Чарлс Расел с групом Истраживача Библије у главном граду Данске, Копенхагену, 1909.

20 У Стражарској кули је 1882. објављен чланак „Наши састанци“. Хришћани су у њему позвани да одржавају састанке „ради узајамне поуке, охрабрења и јачања“. Писало је: „Није неопходно да неко од вас буде учен или посебно надарен. Нека свако понесе своју Библију, папир и оловку. Користите расположива средства [...] као што је регистар библијских речи. Изаберите тему, молите се да вам свети дух помогне да је разумете, затим читајте, размишљајте, упоређујте стихове и [дух] ће вас сигурно упутити у истину.“

21. Зашто је скупштина у Алегенију била добар пример у погледу одржавања састанака и пастирске службе?

21 У то време се седиште Истраживача Библије налазило у Алегенију, у Пенсилванији. Тамошња браћа су пружила добар пример јер су одржавала састанке из послушности надахнутој заповести која је забележена у Јеврејима 10:24, 25. (Прочитати.) Годинама касније, један стари брат, Чарлс Кејпен, присећао се састанака којима је присуствовао као дечак. Он је написао: „Још памтим стих који је красио зид наше дворане: ’Један је ваш Учитељ, Христ, а ви сте сви браћа.‘ Те речи су ми се неизбрисиво урезале у сећање — међу Јеховиним народом нема поделе на свештенство и лаике“ (Мат. 23:8). Брат Кејпен се такође сећао охрабрујућих поука и срдачне атмосфере на састанцима, и како је брат Расел као прави пастир поклањао пажњу сваком члану скупштине.

22. Како су Истраживачи Библије реаговали на подстицај да одржавају састанке и шта учимо од њих?

22 Верне Божје слуге угледале су се на овај добар пример и одазвале се на подстицаје из Стражарске куле. Скупштине су почеле да ничу и у другим државама, као што су Охајо и Мичиген, а затим широм Северне Америке, као и у другим земљама. Размисли о следећем: Да ли би верни људи били спремни за Христову присутност да нису послушали надахнути савет да одржавају састанке на којима су славили Бога? Сигурно не би. Шта учимо из тога? И ми треба да ценимо састанке и редовно идемо на њих, користећи сваку прилику да заједно славимо Јехову и духовно изграђујемо једни друге.

Ревно проповедање

23. Како је у Стражарској кули објашњено да сви помазани хришћани морају проповедати?

23 Истраживачи Библије су научавали да сви помазаници морају проповедати истину. У Стражарској кули је 1885. писало: „Не смемо заборавити да је сваки члан помазане скупштине помазан да проповеда (Ис. 61:1) и да му је поверена служба.“ У једном издању из 1888. стајао је подстицај: „Наш задатак је јасан [...] Ако га занемаримо и тражимо изговоре, онда смо лење слуге, недостојне узвишеног позива који смо примили.“

24, 25. (а) Како су Расел и његови сарадници подупирали проповедање? (б) Како је један колпортер описао службу у време кад су аутомобили били реткост?

24 Брат Расел и његови сарадници нису само подстицали на проповедање. Почели су и да штампају Трактате Истраживача Библије, касније назване Изворна теологија. Читаоци Стражарске куле добијали су их и бесплатно делили људима.

Добро је да се питамо: ’Да ли ми је служба проповедања на првом месту?‘

25 Они који су пуновремено учествовали у служби звали су се колпортери. Међу њима је био и Чарлс Кејпен. Он је касније причао: „Користио сам карте Државног завода за геолошка истраживања да бих темељно обрадио своје подручје у Пенсилванији. На тим картама су били уцртани сви путеви, што ми је омогућило да нађем домаћинства у сваком округу. Након што бих три дана пешке обилазио подручје и узимао наруџбе за књиге Студије Писма, понекад бих изнајмио коња и кола како бих испоручио књиге. Често бих преноћио на некој фарми. Аутомобили су у то време били реткост.“

Колпортер поред својих кола на којима је насликана „Карта векова“ (коришћена да би се објаснила Божја намера)

26. (а) Зашто је било неопходно да Божји народ ревно проповеда? (б) Шта је добро да се питамо?

26 Да би се тако проповедало, биле су потребне храброст и преданост. Да ли би прави хришћани били спремни за Христову владавину да нису увидели колико је служба проповедања важна? Сигурно не би. Штавише, проповедање ће бити значајна одлика Христове присутности (Мат. 24:14). Божји народ је морао бити спреман да се свим срцем посвети тој служби од које зависе животи. Добро је да се и ми данас запитамо: ’Да ли ми је служба проповедања на првом месту? Да ли се жртвујем да бих што више учествовао у њој?‘

Божје Краљевство је рођено!

27, 28. Шта је апостол Јован видео у визији и како су Сатана и демони реаговали на рођење Краљевства?

27 Коначно је стигла та пресудна 1914. година. Као што смо видели на почетку овог поглавља, величанствена збивања која су се тад одиграла на небу била су скривена од људских очију. Међутим, апостол Јован је имао визију у којој су ти догађаји приказани путем симболике. Покушај да замислиш: Јован види „велики знак на небу“. Божја „жена“ — његова небеска организација која се састоји од духовних створења — трудна је и рађа сина. У наставку је речено да ће то симболично дете убрзо „гвозденом палицом владати над свим народима“. Међутим, дете је одмах по рођењу „било однесено к Богу и његовом престолу“. С неба се зачуо снажан глас: „Сада је настало спасење и моћ и краљевство нашег Бога и власт његовог Христа“ (Откр. 12:1, 5, 10).

28 Нема сумње да је у овој визији приказано рођење Месијанског Краљевства. То је био величанствен догађај, али нису сви били срећни због тога. Сатана и демони су кренули у рат против верних анђела које је предводио арханђео Михаило, то јест Христ. Какав је био исход те битке? Библија каже: „Био је збачен велики змај, празмија, који се зове Ђаво и Сатана, који заводи цео свет. Био је збачен на земљу, а с њим су били збачени и његови анђели“ (Откр. 12:7, 9).

Истраживачи Библије су 1914. почели да запажају знак Христове невидљиве присутности

29, 30. Како се након рођења Месијанског Краљевства променило стање (а) на земљи? (б) на небу?

29 Годинама унапред, Истраживачи Библије су говорили да ће 1914. почети време невоља. Али ни они нису слутили колико су та предвиђања тачна. Као што открива Јованова визија, Сатанин утицај на човечанство ће након тога бити још јачи: „Тешко вама, земљо и море, јер је Ђаво сишао к вама, веома гневан, знајући да има мало времена!“ (Откр. 12:12). Године 1914. избио је Први светски рат и почео је да се испуњава проречени знак Христове присутности и краљевске власти. Наступили су ’последњи дани‘ овог злог света (2. Тим. 3:1).

30 За разлику од земље, на небу је владала радост. Сатана и његови демони били су заувек уклоњени. Јован је написао: „Зато веселите се, небеса, и ви који пребивате на њима!“ (Откр. 12:12). Након што су небеса очишћена и Исус устоличен за краља, Месијанско Краљевство је било спремно да делује у корист Божјег народа на земљи. Шта ће оно предузети? Као што је речено у уводу, најпре ће Христ као „гласник савеза“ прочистити Божје слуге. Погледајмо шта то значи.

Време испитивања

31. Шта је Малахија прорекао о времену прочишћавања и како је то почело да се испуњава? (Видети и фусноту.)

31 Малахија је прорекао да то прочишћавање неће бити пријатно. Он је написао: „Ко ће поднети дан његовог доласка и ко ће опстати кад се он појави? Јер ће он бити као ливчев огањ и као цеђ оних који беле рубље“ (Мал. 3:2). И било је управо тако. Од 1914. надаље, Божји народ се суочио с бројним недаћама и испитима вере. Док је беснео Први светски рат, многи Истраживачи Библије су били затварани и окрутно прогоњени. d

32. Који су се проблеми унутар организације појавили након 1916?

32 Озбиљни проблеми су се појавили и унутар организације. Брат Расел је умро 1916, када је имао само 64 године. Многи су били у шоку, потпуно затечени због тога. Брат Расел је био добар човек, али показало се да су му неки одавали превелику част. Премда он није желео да му се исказује толико поштовање, у одређеној мери се око њега створио култ личности. Доста њих је сматрало да се постепено откривање истине завршило његовом смрћу и неки су се свим силама противили покушајима да организација настави даље. Због таквог става је дошло до отпадништва и подела.

33. Како су неиспуњена очекивања испитала веру Божјег народа?

33 Још један испит вере била су неиспуњена очекивања. У Стражарској кули се исправно указивало на то да ће се 1914. завршити времена незнабожаца, али браћа нису сасвим разумела шта ће се десити те године (Лука 21:24). Мислили су да ће Христови помазани следбеници, предочени невестом, тада бити узети на небо и владати с њим. Та очекивања се нису испунила. Крајем 1917, у Стражарској кули је објављено да ће се 40-годишњи период жетве завршити у пролеће 1918. Али проповедање тада није престало већ је све више напредовало. Објашњено је да је жетва завршена, али да је наступило време пабирчења. Па ипак, многи су били толико разочарани да су престали да служе Јехови.

34. Која велика кушња је наступила 1918. и зашто су црквене вође мислиле да је Божји народ „мртав“?

34 Посебно тежак испит догодио се 1918. године. Џозеф Ратерфорд, који је предводио Божји народ након смрти брата Расела, био је ухапшен са још седморицом својих сарадника. Били су неправедно осуђени на дугогодишње затворске казне и послати у савезни затвор у Атланти, у Џорџији. Неко време је изгледало да је активност Божјег народа замрла. Свештенство се радовало томе. Пошто су „вође“ биле у затвору, седиште у Бруклину закључано, а проповедање под забраном у Америци и Европи, свештеници су претпостављали да ти несносни Истраживачи Библије више нису претња, да су такорећи мртви (Откр. 11:3, 7-10). Како су се само преварили!

Време обнове!

35. Зашто је Исус дозволио да његове следбенике задесе недаће и како им је помогао?

35 Непријатељи истине нису ни слутили да је Исус допустио да његов народ задесе недаће да би га Јехова ’прочистио као злато и као сребро‘ (Мал. 3:3). Јехова и његов Син су били уверени да ће ти ватрени испити прочистити и ојачати веру њихових оданих слугу, које ће након тога бити спремније него икад да служе Краљу. Од почетка 1919, било је јасно да је Божји дух остварио оно што су непријатељи његовог народа сматрали немогућим. Верне Божје слуге су оживеле! (Откр. 11:11). У то време је Исус испунио кључно обележје знака последњих дана. Поставио је „верног и разборитог роба“, малу групу помазаника, да предводи његов народ и даје му духовну храну у право време (Мат. 24:45-47).

36. По чему се видело да је Божји народ оживео у духовном погледу?

36 Брат Ратерфорд и његови сарадници пуштени су из затвора 26. марта 1919. Одмах након тога, планирано је да се у септембру исте године одржи конгрес. Почело се с припремом новог часописа који ће се звати Златни век. Био је то пропратни часопис уз Стражарску кулу и његова сврха је била да се користи у служби проповедања. e Исте године почео је да излази Билтен (сада Хришћански живот и служба проповедања—радна свеска). Од самог почетка, служио је као подстицај и помоћ за службу проповедања. Од 1919. је све већи нагласак стављан на проповедање од куће до куће и од сваког хришћанина се очекивало да учествује у томе.

37. Зашто су неки отпали од вере након 1919?

37 Проповедање је још више прочистило Христове слуге. Наиме, онима који су били поносни и арогантни било је испод части да учествују у тој служби. Због тога су прекинули везе с верним Божјим слугама. У наредним годинама, неки од њих су постали толико огорчени да су почели усмено и путем штампе да клевећу и блате Божји народ. Неки су чак стали на страну прогонитеља верних Јеховиних слугу.

38. У шта нас уверавају достигнућа и победе Христових следбеника на земљи?

38 Међутим, такви напади нису зауставили пораст броја Христових следбеника и њихов духовни напредак. Свако њихово достигнуће, свака њихова победа пружају нам уверљив доказ да Божје Краљевство влада. Та мала група несавршених људи је односила победу за победом против Сатане и његовог злог света. Како је то било могуће? Само уз пуну подршку и благослов које им је Бог давао преко свог Сина и Месијанског Краљевства! (Прочитати Исаију 54:17.)

Брат Ратерфорд држи говор на конгресу, неколико месеци по изласку из затвора

39, 40. (а) Које су неке од одлика ове књиге? (б) У чему ће ти помоћи проучавање ове књиге?

39 У наредним поглављима видећемо шта је Божје Краљевство остварило на земљи откако је пре сто година рођено на небу. У сваком делу ове књиге осматраће се по једно достигнуће те власти. Свако поглавље ће имати оквир за понављање који ће свима нама помоћи да се преиспитамо и размислимо о томе колико је јака наша вера у Краљевство. У завршним поглављима ћемо размотрити шта можемо очекивати у блиској будућности, кад Краљевство дође да уништи зле и претвори земљу у рај. Како ће ти проучавање ове публикације помоћи?

40 Сатани је циљ да ослаби твоју веру у Божје Краљевство. С друге стране, Јехова жели да ти ојача веру, која те штити и даје снагу (Еф. 6:16). Зато те подстичемо да темељно проучаваш ову књигу уз молитву за Божје вођство. Увек изнова се питај: ’Да ли чврсто верујем у Божје Краљевство?‘ Што ти је Краљевство реалније сада, већа је вероватноћа да ништа неће пољуљати твоју веру, да ћеш одано и активно подупирати то Краљевство и у будућности, када сви буду видели да је Божје Краљевство стварна власт!

a Више информација о Груу, Стетсону и Сторсу може се наћи на DVD-у Јеховини сведоци — вера на делу, 1. део и у књизи Jehovah’s Witnesses—Proclaimers of God’s Kingdom, стране 45-46.

b Премда су Истраживачи Библије разумели да је потребно иступити из верских организација које су пријатељи свету, годинама су сматрали својом хришћанском браћом појединце који су веровали у откупнину и тврдили да су предани Богу, иако нису били Истраживачи Библије.

c Снагу тих упозорења умањивало је гледиште да се она односе првенствено на Христово мало стадо од 144 000. Као што ћемо видети у 5. поглављу, Истраживачи Библије су до 1935. сматрали да ће у „великом мноштву“ из Откривења 7:9, 10 бити и многи припадници хришћанских цркава. Веровало се да ће они чинити нижу небеску класу и да је то награда што су на крају ипак стали на Христову страну.

d У септембру 1920. објављено је посебно издање часописа Златни век (сада Пробудите се!), у ком су описани многи случајеви понекад суровог прогонства током рата, што се дешавало у Канади, Енглеској, Немачкој и Сједињеним Државама. Супротно томе, у деценијама које су претходиле Првом светском рату прогонство такве врсте је било веома ретко.

e Дуги низ година Стражарска кула је била првенствено намењена члановима малог стада, за лично проучавање.