Пређи на садржај

Пређи на садржај

49. ЛЕКЦИЈА

Како породица може бити срећнa? (1. део)

Како породица може бити срећнa? (1. део)

Младенци би волели да увек буду срећни као на дан венчања. То је и могуће. У то су се уверили многи хришћани који дају све од себе да примењују библијска начела и већ дуги низ година су у срећном браку.

1. Шта Свето писмо саветује мужевима?

Јехова је одредио да муж буде глава породице. (Прочитајте Ефешанима 5:23.) Од њега очекује да при доношењу одлука размишља шта је добро за његову породицу. Библија каже мужевима: „Волите своје жене“ (Ефешанима 5:25). Муж који воли своју жену је добар према њој и кад су сами и кад су у друштву. Он је штити и брине о њеним физичким и емоционалним потребама (1. Тимотеју 5:8). Што је најважније, он води рачуна и о њеним духовним потребама (Матеј 4:4). То између осталог ради тако што заједно с њом чита Библију и моли се. Када муж воли своју жену и брине о њој, он чува своје пријатељство с Јеховом. (Прочитајте 1. Петрову 3:7.)

2. Шта Свето писмо саветује женама?

Божја Реч каже да жена треба да „дубоко поштује свог мужа“ (Ефешанима 5:33). Како она то може да ради? Тако што размишља о његовим добрим особинама и о томе колико се труди да брине о њој и њиховој деци. Поред тога, показује да га поштује тако што подржава његове одлуке и лепо разговара и с њим и с другима о њему, чак и ако он не дели њена веровања.

3. Како да брак буде стабилан?

Свето писмо за брачне парове каже: „Њих двоје [ће] бити једно тело“ (Матеј 19:5). То значи да не смеју дозволити да се постепено удаље једно од другог. Зато треба да што више времена проводе заједно и да отворено и љубазно размењују мисли и најдубља осећања. Надаље, не треба да дозволе да им ико или ишта, осим Јехове, буде важније од брачног друга. Посебно морају водити рачуна да се емотивно не вежу за неког другог.

ИДИ ИСПОД ПОВРШИНЕ

Погледај која библијска начела могу ојачати брак.

4. Мужеви, волите своје жене и брините о њима

Библија каже да „мужеви треба да воле своје жене као своје тело“ (Ефешанима 5:28, 29). Шта то значи? Погледајте ВИДЕО, а затим поразговарајте о следећем:

  • Како муж може показати да воли своју жену и брине о њој?

Прочитајте Колошанима 3:12, а затим поразговарајте о следећем:

  • Како муж може испољавати ове особине у браку?

5. Жене, волите и поштујте своје мужеве

Библија подстиче жене да поштују своје мужеве, било да они служе Јехови или не. Прочитајте 1. Петрову 3:1, 2, а затим поразговарајте о следећем:

  • Ако твој муж не служи Јехови, вероватно би волела да то једном почне. Шта мислиш, шта ће имати више ефекта – да му стално проповедаш или да будеш вредна, добра према њему и да га поштујеш? Зашто тако мислиш?

Мужеви и жене треба да сарађују када доносе одлуке. Међутим, понекад се жена неће сложити с мужем. Тада може да мирно и с поштовањем изрази своје мишљење, али треба да има на уму да је Јехова мужу дао одговорност да доноси одлуке за породицу. Она треба да се труди да подржи његову одлуку. Тиме ће допринети доброј атмосфери у породици. Прочитајте 1. Петрову 3:3-5, а затим поразговарајте о следећем:

  • Како на Јехову утиче када жена поштује свог мужа?

6. Проблеми у браку се могу решити

Ниједан брак није савршен. Зато супружници морају да се труде да заједнички решавају проблеме. Погледајте ВИДЕО, а затим поразговарајте о следећем:

  • По чему се видело да овај брачни пар више није тако близак?

  • Шта су предузели да би ојачали брак?

Прочитајте 1. Коринћанима 10:24 и Колошанима 3:13. Након сваког стиха, поразговарајте о следећем:

  • Како ће примењивање овог савета утицати на брак?

У Библији пише да треба да поштујемо једни друге. Ако некога поштујемо, онда смо према њему добри и обзирни. Прочитајте Римљанима 12:10, а затим поразговарајте о следећем:

  • Да ли треба да чекамо да нам брачни друг први покаже поштовање? Зашто тако мислиш?

НЕКИ КАЖУ: „Више нисмо блиски као некада.“

  • Како би објаснио да им Библија може помоћи?

САЖЕТАК

Муж и жена ће бити срећни ако се воле, поштују и примењују библијска начела.

Да поновимо

  • Како муж може допринети срећи у браку?

  • Како жена може допринети срећи у браку?

  • Која библијска начела би могла ојачати твој брак?

Постави циљ

ИСТРАЖИ

Прочитај неке практичне предлоге који ти могу помоћи да имаш срећну породицу.

Пут до срећне породице (брошура)

У овом споту погледај колико је брак срећан када супружници примењују савете из Божје Речи.

Права љубав (4:26)

Сазнај шта подложност супруге у браку јесте, а шта није.

„Жене, зашто треба да се подложите поглаварству?“ (Стражарска кула, 15. мај 2010)

Како је један брачни пар савладао проблеме који су водили до развода?

Обновили смо брак уз Божју помоћ (5:14)