Пређи на садржај

Пређи на садржај

5. ДЕО

Вратите се ’пастиру и чувару своје душе‘

Вратите се ’пастиру и чувару своје душе‘

Да ли вас муче неке потешкоће које се наводе у овој брошури? Ако је ваш одговор потврдан, будите сигурни да су многи у сличној ситуацији. Многе Божје слуге, како у древно доба тако и у наше време, имале су сличне проблеме. Као што је Јехова помогао њима да савладају те препреке тако ће помоћи и вама.

Јехова ће вам помагати док настојите да му се вратите

БУДИТЕ сигурни да ће вам Јехова помагати док настојите да му се вратите. Помоћи ће вам да изађете на крај са животним бригама, повређеним осећањима и даће вам чисту савест и унутрашњи мир који она доноси. Тада ћете вероватно поново пожелети да служите Јехови с његовим народом. Моћи ћете да се поистоветите са хришћанима којима је апостол Петар написао: „Били [сте] попут залуталих оваца, али сада сте се вратили пастиру и чувару својих душа“ (1. Петрова 2:25).

Зашто се може рећи да је повратак Јехови нешто најбоље што можете учинити? Зато што ћете тако обрадовати његово срце (Пословице 27:11). Као што већ знате, наши поступци утичу на Јеховина осећања. Наравно, Јехова нас не приморава да га волимо и да му служимо (Поновљени закони 30:19, 20). Један изучавалац Библије је рекао: „Наше срце је налик вратима која се могу отворити једино изнутра. Нико нас не може присилити да га отворимо ако ми то не желимо.“ Када служимо Јехови зато што га волимо свим срцем, може се рећи да смо отворили та симболична врата. На тај начин дајемо Јехови нешто драгоцено — своју верност — и уједно га веома радујемо. Ништа се не може упоредити са радошћу коју осећамо када служимо Јехови, што он заиста и заслужује (Дела апостолска 20:35; Откривење 4:11).

Осим тога, када поново почнете да служите Јехови, задовољићете своје духовне потребе (Матеј 5:3). Зашто то кажемо? Људи широм света се питају: ’Зашто постојимо?‘ Они жарко желе да сазнају која је сврха живота. Јехова нас је створио с том потребом. Створио нас је тако да нађемо задовољство у томе што му служимо. Ништа нам не може донети више задовољства од тога да служимо Јехови из љубави (Псалам 63:1-5).

Јехова заиста жели да му се вратите. Зашто можете бити сигурни у то? Размислите о следећем: Браћа су се често и горљиво молила Јехови за вођство док су савесно припремала ову брошуру. Можда сте је добили од неког старешине или другог суверника. Затим вас је нешто покренуло да је прочитате и да примените савете који се налазе у њој. Све то представља доказ да вас Јехова није заборавио. У ствари, он вас нежно привлачи себи (Јован 6:44).

Сазнање да Јехова не заборавља оне који су се удаљили од њега заиста нам доноси утеху. То је схватила и сестра по имену Дона. Она је рекла: „У једном периоду живота, постепено сам се удаљила од Јехове. Међутим, често сам размишљала о ономе што пише у Псалму 139:23, 24: ’Проникни у мене, Боже, и упознај срце моје. Испитај ме и види неспокојне мисли моје, и види има ли у мени нешто што ме на пут боли наводи, и води ме путем вечним.‘ Знала сам да ми није место у свету — никако нисам могла да се уклопим — и добро сам знала да ми је место у Јеховиној организацији. Било ми је све јасније да ме Јехова није напустио и да само треба да нађем начин да му се вратим. Стварно сам срећна што сам успела у томе!“

„Било ми је све јасније да ме Јехова није напустио и да само треба да нађем начин да му се вратим“

Искрено се надамо да ћете и ви поново осетити радост коју Јехова даје својим слугама (Немија 8:10). Никада се нећете покајати што сте се вратили Јехови.