Пређи на садржај

Пређи на садржај

2. ДЕО

Животне бриге — ’притиснути са свих страна‘

Животне бриге — ’притиснути са свих страна‘

„Мој супруг и ја смо се развели након 25 година брака. Моја деца су престала да служе Јехови. Тешко сам се разболела и постала сам веома потиштена. Осећала сам се као да ми се срушио цео свет и да више немам снаге ни за шта. Нисам више ишла на састанке и постала сам неактивна“ (Џун).

БРИГЕ могу обузети свакога, па чак и Божје слуге. Псалмиста је написао да су се у њему умножиле „мисли неспокојне“ (Псалам 94:19). А Исус је рекао да ће пред крај овог поретка због ’животних брига‘ бити посебно тешко служити Јехови (Лука 21:34). Како је с вама? Да ли вас притискају финансијске потешкоће, породични или здравствени проблеми? Како вам Јехова може помоћи да изађете на крај с тим тешкоћама?

„Изузетна снага“

Својом снагом се не можемо изборити с бригама. Апостол Павле је написао: „Притиснути смо са свих страна [...] у недоумици смо [...] обарани смо.“ Али рекао је и да нисмо „сасвим притешњени“, да „не очајавамо“ и да нисмо „уништени“. Шта нам помаже да не посустанемо? То је „изузетна снага“ коју нам даје наш Свемоћни Бог Јехова (2. Коринћанима 4:7-9).

Покушајте да се присетите како сте раније добијали ту ’изузетну снагу‘. Да ли вам је неки охрабрујући говор помогао да боље разумете и да још више цените то што вас Јехова воли? Да ли је ваша вера у испуњење Јеховиних обећања била још јача када сте говорили другима о вечном животу у рају? Када долазимо на скупштинске састанке и разговарамо с другима о својој вери, добијамо снагу да се изборимо са животним притисцима, као и унутрашњи мир који нам помаже да радосно служимо Јехови.

„Испитајте и видите да је Јехова добар“

Можда сте понекад растрзани многим обавезама. Рецимо, Јехова очекује од нас да најпре тражимо његово Краљевство и да редовно учествујемо у духовним активностима (Матеј 6:33; Лука 13:24). Међутим, можда сте исцрпљени јер се већ неко време борите с противљењем, здравственим или породичним проблемима. Може се десити и да вам посао одузима време и снагу које бисте иначе посветили скупштинским активностима. Када немате довољно времена и снаге за све своје обавезе, можда се осећате преоптерећено. Можда чак имате утисак да Јехова од вас очекује превише.

Јехова је пун разумевања. Он никада не очекује од нас да му пружимо више него што можемо. Осим тога, он зна да нам је потребно време како бисмо се физички и емоционално опоравили од стреса (Псалам 103:13, 14).

На пример, размислимо о томе како је Јехова помогао пророку Илији. Шта је урадио када се Илија обесхрабрио и уплашио до те мере да је побегао у пустињу? Да ли га је строго укорио и наредио му да се врати пророчкој служби? Јехова то није учинио, већ је у два наврата послао анђела који је полако пробудио Илију и дао му нешто да једе. Међутим, након тога је прошло 40 дана, а Илија је и даље био забринут и уплашен. Шта је још Јехова предузео да би му помогао? Јехова му је најпре ставио до знања да може да га заштити. Затим га је охрабрио обративши му се ’тихим и благим‘ гласом. На крају је открио том пророку да он има још хиљаде верних слугу. Убрзо након тога, Илија је поново ревно служио као пророк (1. Краљевима 19:1-19). Шта можемо научити из овог примера? Када је Илија подлегао страху и забринутости, Јехова је био стрпљив и саосећајан. Јехова се није променио. Њему је исто тако стало и до нас.

Будите реални када размишљате о томе шта можете пружити Јехови. Немојте мислити да се од вас очекује оно што сте раније могли да пружите. Примера ради, ако један тркач не тренира неколико месеци или година, он се не може одмах вратити у форму, већ мора поставити мање циљеве који ће му помоћи да поврати снагу и издржљивост. Божје слуге се могу упоредити с тркачима. И они имају конкретан циљ пред собом (1. Коринћанима 9:24-27). Зашто не бисте себи поставили духовни циљ који у овом тренутку најлакше можете постићи? Рецимо, можда би тај циљ могао бити да дођете на један скупштински састанак. Молите се Јехови да вам помогне да постигнете свој циљ. Када будете поново стекли духовну снагу, видећете да је „Јехова добар“ (Псалам 34:8). Никада немојте заборавити да Јехова изузетно цени све што чините из љубави према њему, чак и када то можда изгледа незнатно (Лука 21:1-4).

Јехова никада не очекује од нас да му пружимо више него што можемо

„Подстицај који ми је био потребан“

Како је Јехова помогао раније поменутој сестри да му се врати? Она је рекла: „Молила сам се Јехови да ми помогне. Нешто касније ми је снаха рекла да ће се у нашем месту одржати покрајински састанак и решила сам да један дан будем на том састанку. Заиста сам се осећала дивно што сам поново међу Јеховиним слугама! Тај покрајински састанак је био подстицај који ми је био потребан. Сада опет служим Јехови свим срцем. Мој живот је много бољи. Уверила сам се у то да ми је потребна подршка моје браће и сестара. Срећна сам што сам имала довољно времена да се вратим Јехови.“