Пређи на садржај

Пређи на садржај

4. ДЕО

Осећање кривице — „очисти ме од греха мога“

Осећање кривице — „очисти ме од греха мога“

„Након што сам добила нов посао, моја породица је имала више у материјалном погледу, али ја сам се уплела у много тога што није за Божје слуге. Учествовала сам у празничним прославама, политичким активностима и чак сам одлазила у цркву. Била сам неактивна као Јеховин сведок 40 година. Како је време пролазило, тако сам била све сигурнија да ми Јехова неће опростити. Ја себи нисам могла да опростим. На крају крајева, знала сам шта је исправно пре него што сам пошла кривим путем“ (Марта).

ОСЕЋАЊЕ кривице може бити изузетно тешко бреме. Краљ Давид је рекао: „Преступи [су] моји допрли изнад главе моје, као тежак терет претешки су за мене“ (Псалам 38:4). Неке Божје слуге су сломљене превеликом жалошћу и сматрају да им Јехова никада неће опростити грехе (2. Коринћанима 2:7). Да ли је то заиста тачно? Ако сте починили озбиљне грехе, да ли то значи да сте се толико удаљили од Јехове да вам он никада неће опростити? То једноставно није тачно.

„Рашчистимо ствари“

Јехова не окреће леђа онима који су починили грехе, али се искрено кају због тога. У ствари, он им излази у сусрет! У причи о расипном сину, Исус је упоредио Јехову с брижним оцем чији је син напустио дом и почео да живи развратно. На крају је син решио да се врати кући. „Док је још био далеко, отац га је угледао и сажалио се, па је потрчао, загрлио га и изљубио“ (Лука 15:11-20). Да ли желите да се приближите Јехови, али сматрате да сте и сувише ’далеко‘ од њега? Јехова је милосрдан попут оца из Исусове приче. Стало му је до вас и једва чека да му се вратите.

Међутим, можда мислите да су ваши преступи толико озбиљни или толико бројни да Јехова не може да пређе преко њих. Уколико је тако, добро је да узмете у обзир Јеховине речи које су записане у Исаији 1:18: „’Дођите да рашчистимо ствари и ја ћу вам помоћи да се помирите са мном‘, каже Јехова. ’Ако ваши греси буду као скерлет, постаће бели као снег‘.“ Чак и када нам се чини да су наши греси неизбрисиви попут мрље скерлетне боје на белој тканини, Јехова је спреман да нам их опрости.

Он не жели да вас и даље мучи грижа савести. Али шта треба да урадите да би вам Бог опростио грехе и да бисте поново имали чисту савест? Размотримо два корака која је у сличној ситуацији предузео краљ Давид. Као прво, рекао је: „Признаћу Јехови преступе своје“ (Псалам 32:5). Немојте заборавити да вас је Јехова већ позвао да му се обратите у молитви и да тако ’рашчистите ствари‘ с њим. Одазовите се на тај позив. Признајте своје преступе Јехови и реците му како се осећате. Давид је на темељу онога што је доживео с поуздањем рекао Јехови у молитви: „Очисти ме од греха мога [...] Срце сломљено и скрхано, Боже, ти не презиреш“ (Псалам 51:2, 17).

Као друго, Давид је прихватио помоћ пророка Натана, који је служио као Божји заступник (2. Самуилова 12:13). Јехова данас поучава скупштинске старешине како да помажу онима који се искрено кају због својих преступа и који желе да обнове своје пријатељство с њим. Када будете разговарали с њима, они ће настојати да вам путем Божје Речи и горљивих молитви помогну да поново стекнете унутрашњи мир, да савладате негативне емоције и да духовно ојачате (Јаковљева 5:14-16).

Јехова жели да осетите олакшање које доноси чиста савест

„Срећан је онај коме је преступ опроштен“

Искрено говорећи, сасвим је могуће да ће вам бити веома тешко да признате своје преступе Јехови Богу и да разговарате са старешинама. Краљ Давид се по свему судећи борио са сличним осећањима. Неко време никоме није говорио о својим преступима (Псалам 32:3). Међутим, касније је увидео колико је било добро што је признао своје преступе и што се вратио Јехови.

Међу највећим благословима било је и то што је поново био радостан. Он је рекао: „Срећан је онај коме је преступ опроштен, коме је грех покривен“ (Псалам 32:1). У молитви је још рекао: „Јехова, отвори усне моје, да би уста моја објављивала хвалу твоју“ (Псалам 51:15). Пошто га више није мучило осећање кривице и пошто је био захвалан што су му греси опроштени, Давид је желео да велича Јехову пред другима.

Јехова жели да осетите олакшање које доноси чиста савест. Он такође жели да говорите другима о њему и његовој намери, али не са осећањем кривице већ радосно (Псалам 65:1-4). Немојмо заборавити да Јехова жели да нам избрише грехе како би од ’његовог лица дошла времена окрепе‘ (Дела апостолска 3:19).

Марта је управо то доживела. Она је испричала: „Син ми је редовно слао издања Стражарске куле и Пробудите се! Мало-помало, поново сам се приближила Јехови. Најтеже ми је било да му се обратим и замолим га да ми опрости све преступе које сам починила. На крају сам успела да то учиним. Тешко је поверовати да сам се после 40 година вратила Јехови. Из личног искуства могу рећи да чак и после много година можемо добити још једну прилику да служимо Јехови и да будемо његови пријатељи.“