Пређи на садржај

Пређи на садржај

3. ДЕО

Повређена осећања — када имамо „притужбу на некога“

Повређена осећања — када имамо „притужбу на некога“

„Једна сестра из скупштине оптужила ме је да сам јој украла новац. Други у скупштини су чули за то и почели су да стају на њену или моју страну. На крају ми је та сестра рекла да је сазнала нешто што ју је уверило да нисам узела њен новац. Иако ми се извинила, мислила сам да никада нећу моћи да јој опростим што ме је тако повредила“ (Линда).

ВЕРОВАТНО можете разумети како се Линда осећала. Нажалост, неки су били толико повређени туђим поступцима да је то нарушило њихово пријатељство с Јеховом. Да ли се нешто слично и вама десило?

Да ли нас ико може „раставити од Божје љубави“?

Искрено речено, некада је заиста тешко опростити сувернику који нас је повредио. На крају крајева, прави хришћани треба да воле, а не да повређују једни друге (Јован 13:34, 35). Бол и разочарање заиста могу бити велики када нас повреди неки члан скупштине (Псалам 55:12).

У Библији пише да ће Божје слуге понекад имати притужбе једни на друге (Колошанима 3:13). Па ипак, када се тако нешто догоди нама, можда нам је веома тешко да се изборимо с тим. Шта ће нам помоћи? Размотримо три библијска начела.

Наш небески Отац све види. Јехова све види, укључујући и сваку неправду и патњу које доживљавамо (Јеврејима 4:13). Осим тога, Јехова саосећа с нама када патимо (Исаија 63:9). Он никада неће дозволити да нас ишта ’растави од његове љубави‘ — ни ’невоља ни мука‘, па чак ни неки његов слуга (Римљанима 8:35, 38, 39). Ни ми сигурно нећемо дозволити никоме и ничему да се испречи између нас и Јехове.

Опростити не значи оправдавати нечије поступке. Опростити онима који су нас повредили не значи умањивати нити оправдавати оно што су урадили. Немојмо заборавити да Јехова никада не оправдава грехе, али их истински опрашта када постоји темељ за то (Псалам 103:12, 13; Авакум 1:13). Јехова жели да опраштамо другима и да се тако угледамо на њега. У Библији пише да се он неће „довека гневити“ (Псалам 103:9; Матеј 6:14).

За наше је добро да не будемо огорчени. Зашто је то добро за нас? Замислите да у испруженој руци држите камен тежак један килограм. Вероватно вам не би био проблем да га држите неко време. Међутим, ако бисте хтели да га и даље држите, колико дуго бисте издржали? Неколико минута, сат времена или дуже? Нема сумње да би вам се рука брзо заморила! Јасно је да би тежина камена остала иста. Али што бисте га дуже држали, то би вам он био тежи. Исто важи и за огорченост. Што смо дуже огорчени, чак и ако није реч о некој великој увреди, тим више повређујемо себе. С обзиром на то, сасвим је разумљиво што нас Јехова подстиче да не будемо огорчени. Будимо сигурни да је за наше добро да се ослободимо негативних емоција (Пословице 11:17).

За наше је добро да не будемо огорчени

„Имала сам осећај да Јехова говори лично мени“

Шта је помогло Линди да се ослободи огорчености? Између осталог, размишљала је о библијским разлозима због којих треба опраштати другима (Псалам 130:3, 4). На њу је посебно утицало сазнање да ће Јехова опростити грехе онима који опраштају другима (Ефешанима 4:32 – 5:2). Линда је рекла како су те мисли утицале на њу: „Имала сам осећај да Јехова говори лично мени.“

С временом је успела да савлада огорченост. Опростила је сестри и сада су њих две добре пријатељице. Линда је наставила да служи Јехови. Будите сигурни да Јехова жели да помогне и вама да успете у томе.