Пређи на садржај

Пређи на садржај

Писмо Водећег тела

Писмо Водећег тела

Драга браћо и сестре,

Сигурно и сами знате да Божја Реч говори о многим мушкарцима и женама који су верно служили Јехови упркос проблемима. Били су то обични људи, који су имали ’иста осећања као и ми‘, а њихови проблеми се нису много разликовали од оних које ми данас имамо (Јаковљева 5:17, фуснота). Неки су били оптерећени тешкоћама и животним бригама. Други су били дубоко повређени нечим што су урадили или рекли чланови њихове породице или њихови суверници. А неке је мучило осећање кривице због сопствених пропуста.

Међутим, они нису због тога престали да воле Јехову. Многи су били попут псалмисте који је у молитви Јехови рекао: „Лутам као овца изгубљена. Потражи слугу свога, јер нисам заборавио заповести твоје“ (Псалам 119:176). Да ли се и ви тако осећате?

Јехова не заборавља своје слуге које су се удаљиле од његовог стада, већ жели да им помогне и то чини углавном преко њихових суверника. На пример, размислимо о томе како је помогао Јову, који је много тога претрпео. Јов је најпре изгубио све што је имао, затим је остао без деце и на крају се тешко разболео. Осим тога, оштро су га критиковали они од којих је очекивао подршку. Али он није окренуо леђа Јехови премда је неко време размишљао на погрешан начин (Јов 1:22; 2:10). Како је Јехова помогао Јову да поново стекне духовну стабилност?

Између осталог, учинио је то преко свог верног слуге Елијуја. Када је Јов говорио о томе колико му је тешко, Елијуј га је прво саслушао и тек онда нешто рекао. Није га критиковао нити је код њега стварао осећање кривице и срама како би му указао на то где треба да се поправи. Ни у једном тренутку се није поставио тако као да је бољи од Јова. Божји дух га је навео да каже Јову: „Пред истинитим Богом ја сам исто што и ти, и ја сам од глине начињен.“ Затим га је охрабрио рекавши: „Нема у мени ничег што би те плашило, тежина речи мојих неће те сатрти“ (Јов 33:6, 7). Елијуј није отежавао Јову ионако тешку ситуацију, већ му је с много разумевања пружио савет и охрабрење, који су му били преко потребни.

Ми смо се заиста потрудили да ову брошуру припремимо у таквом духу. Настојали смо да најпре поклонимо пажњу ономе што су рекла браћа и сестре који су се удаљили од Божјег стада и да узмемо у обзир околности које су довеле до тога (Пословице 18:13). Затим смо у Светом писму уз молитву разматрали записе о томе како је Јехова помагао својим слугама које су се нашле у сличној ситуацији. Те библијске стихове и примере Божјих слугу из нашег времена објединили смо у овој брошури. Зато вас искрено молимо да поклоните пажњу мислима које су овде изнете. Будите уверени да нам је заиста стало до вас.

Водеће тело Јеховиних сведока