Пређи на садржај

Пређи на садржај

1. ДЕО

Задовољавајућ живот — само сан?

Задовољавајућ живот — само сан?

У ЈЕДНОЈ развијеној земљи, кућа опремљена свиме што је потребно за луксузан живот може одавати утисак о комфору и благостању. Међутим, шта би можда могао открити када пређеш праг? Мучну атмосферу која указује на то да људи који ту живе нису срећни. Деца тинејџерског узраста мрзовољно одговарају својим родитељима са „да“ или „не“. Мајка чезне да јој муж поклони мало пажње. А отац само жели да га оставе на миру. Остарели родитељи тог брачног пара, који негде другде живе сами, чезну за породицом коју не виде месецима. С друге стране, породице које се суочавају са сличним трзавицама успевају да реше своје проблеме и да буду истински срећне. ’Како?‘, можда се питаш.

2 Погледајмо једну породицу која живи у некој земљи у развоју, можда на другом крају света. Свих седам чланова породице живи у једној колиби која само што се није срушила. Не знају када ће имати следећи оброк — што нас нажалост подсећа на чињеницу да човек није у стању да свет ослободи глади и сиромаштва. Ипак, у свету има доста породица које су срећне иако се суочавају са сиромаштвом. Зашто?

3 Чак и у богатим земљама може доћи до финансијских проблема. Једна породица из Јапана купила је кућу кад је њихова земља била на врхунцу привредног „бума“. Пошто су били уверени да ће све више зарађивати, пристали су да отплаћују огромне рате на хипотеку. Међутим, кад се привредни „бум“ распао, више нису могли да отплаћују рате и морали су да продају кућу за много мању своту од оне коју су они дали. Иако више не живи у тој кући, та породица и даље отплаћује дуг за њу. Поврх свега тога, морају да плаћају и рачуне зато што нису мудро користили кредитне картице. Отац се клади на коње, тако да породица тоне у још веће дугове. Међутим, многе породице врше промене које им доносе срећу у животу. Да ли би волео да знаш како то раде?

4 Без обзира на то где живиш, међуљудски односи могу бити извор сталног оптерећења, и због тога можда уопште ниси задовољан својим животом. Можда те оговарају на послу. Можда ти други завиде на успесима и зато те неправедно критикују. Можда те особа с којом сваког дана имаш посла нервира због своје арогантне личности. Можда ти дете у школи киње, малтретирају или игноришу. Као самохрани родитељ, добро знаш да ти у међуљудским односима не цветају руже. Сви ти проблеми данас повећавају стрес у животима многих мушкараца и жена.

5 Последице стреса се с временом могу таложити док једног дана не препуне чашу, и то без упозорења. Зато је стрес назван тихи убица, а хронични стрес је назван полагани отров. „Данашњи стрес и болести које он изазива погађају раднике у скоро свим деловима света“, каже професор Роберт Л. Венинга, са Универзитета Минесота. Каже се да због болести које су последица стреса привреда Сједињених Држава има губитке од две стотине милијарди долара годишње. Стрес је чак назван најновија извозна роба Америке, и у многим главним језицима света могу се наћи одреднице за реч „стрес“. Кад си под стресом и не успеваш да обавиш све што си планирао, можда осећаш кривицу. Једна недавна студија извештава да особа у просеку два сата дневно има осећај кривице. Ипак, неки успевају да изађу на крај са стресом и да буду успешни у свом животу.

6 Како се можеш суочити с таквим свакодневним проблемима и бити задовољан својим животом? Неки читају књиге за самопомоћ и стручне приручнике. Да ли су такве књиге поуздане? Др Бенџамин Спок, чија је књига о подизању деце преведена на 42 језика и има тираж од скоро 50 милиона примерака, једном је рекао да је „неспособност да буду доследни... данас најчешћи проблем родитеља у Америци“. Затим је рекао да су за то у великој мери криви стручњаци, а међу њима и он сам. Он је признао: „Прекасно смо схватили да је наш свезнајући став поткопавао самопоуздање родитеља.“ Отуда с правом можемо питати: ’Чији савет можемо мирне душе слушати да бисмо и данас и у будућности били задовољни својим животом?‘