Пређи на садржај

Пређи на садржај

9. ДЕО

Буди задовољан својим животом — сада и заувек!

Буди задовољан својим животом — сада и заувек!

Можеш бити задовољан својим животом ако негујеш пријатељство с Богом

АВРАХАМ, човек који се по својој вери истицао у библијској историји, напустио је удобан живот у напредном граду Уру. Након што је неко време провео у Харану, до краја живота живео је као номад у шаторима, и није имао неко стално боравиште (Постање 12:1-3; Дела апостолска 7:2-7; Јеврејима 11:8-10). Па ипак, о њему је записано: „Аврахам издахну и умре после срећне старости, стар и сит живота“ (Постање 25:8). Због чега је био тако задовољан својим животом? Он није био само неки старац који је на самртничкој постељи био задовољан зато што је у животу имао успеха. Аврахам је због своје изванредне вере у Бога касније назван „Јеховин пријатељ“ (Јаков 2:23; Исаија 41:8). Оно због чега је Аврахам био задовољан својим животом био је смисаон однос који је неговао са својим Створитељем.

Да ли можеш бити задовољнији својим животом него што је Аврахам био?

2 Баш попут Аврахама, који је живео пре око 4 000 година, и ти можеш водити смисаон живот и бити задовољан њиме ако негујеш пријатељство с Богом. Можда одмахујеш главом при помисли да будеш пријатељ Створитеља свемира, али то је могуће. Како? Треба да га упознаш и заволиш (1. Коринћанима 8:3; Галатима 4:9). Такав однос са Створитељем донеће ти смисао и задовољство у животу.

3 Онима који су спремни да прихвате откупну жртву Исуса Христа, Јехова пружа смернице како да буду срећни у животу (Исаија 48:17). Сети се да се Адам побунио против Бога тако што је сам одредио шта је добро, а шта зло. Иако је Јехова откупном жртвом свог Сина откупио људску породицу, отворивши тиме пут за избављење из ропства греху и смрти, свако од нас лично мора да прихвати откупнину и престане да поставља властита мерила за добро и зло. Морамо се подложити законима и начелима која Бог пружа онима који прихватају Исусову откупну жртву.

„Покажи ми пут свој“

4 Док и даље будеш проучавао Библију и примењивао њена начела, без сумње ћеш разумети од какве су вредности Божја мерила за добро и зло (Псалам 19:8-10). Попут Јеховиног пророка Мојсија, и ти ћеш бити наведен да кажеш Богу: „Ако сам дакле нашао милост пред очима твојим, покажи ми пут свој. Учини да те познам“ (Излазак 33:13; Псалам 25:4). Библија пружа начела која ће ти помоћи да пребродиш проблеме ових ’критичних времена с којима се тешко излази на крај‘ (2. Тимотеју 3:1). Твоје цењење ће расти, а то ће те навести да боље упознаш Јехову и ојачаш своје пријатељство с њим.

5 Аврахам је умро „стар и сит живота“, али докле год људи морају да умиру, живот је ипак прекратак. Жеља за животом је усађена у свакога од нас, без обзира колико имамо година. То је зато што је Бог човеку „у срце и мисао о вечности метнуо, јер делима која Бог твори, човек ни почетка ни краја докучити не може“ (Проповедник 3:11). Чак и када будемо живели вечно, никада нећемо моћи да докучимо сва Јеховина дела стварања. Нема краја ономе што можемо посматрати и проучавати и у чему можемо уживати међу Јеховиним чудесним делима! (Псалам 19:2-5; 104:24; 139:14).

6 Можда те не привлачи помисао да живиш вечно на Земљи пуној проблема какву данас видимо. Међутим, нема потребе да се бринеш због тога. Библија обећава: „Према његовом обећању ми очекујемо нова небеса и нову земљу, а у њима ће пребивати праведност“ (2. Петрова 3:13). Израз „нова небеса“ односи се на нову небеску владу — Божје Краљевство, које ће владати над целом нашом планетом. ’Нова земља‘ је ново људско друштво сачињено од оних који су послушни владању тог Краљевства. Да би то остварио, Јехова ће ускоро кренути у акцију против оних који „уништавају земљу“ (Откривење 11:18; 2. Петрова 3:10).

7 Када је то ускоро? Исус Христ је у део ’знака свршетка система ствари‘ укључио и ратове између нација, ’несташице хране и земљотресе у једном месту за другим‘, „пошасти“ и ’умножавање безакоња‘ (Матеј 24:3-13; Лука 21:10, 11; 2. Тимотеју 3:1-5). Затим је прорекао: „Кад видите да се то збива, знајте да је Божје краљевство близу“ (Лука 21:31). Заиста, брзо се примиче дан када ће Јехова уништити зле. *

8 После „великог дана Бога Свемоћног“, кад Јехова очисти Земљу од зла, наша планета ће бити претворена у рај (Откривење 16:14, 16; Исаија 51:3). Тада ће ’праведници држати земљу и довека у њој остати‘ (Псалам 37:29). Али шта је с онима који су умрли? „Не чудите се томе“, рекао је Исус, „јер долази час у који ће сви који су у спомен-гробовима чути његов глас и изаћи ће, они који су чинили добро на ускрсење живота, а они који су чинили зло на ускрсење суда“ (Јован 5:28, 29). Јехова, који је заинтересован за сваког појединца, жели да врати у живот оне који спавају смртним сном. Научници могу покушавати да клонирају људе помоћу генетског инжењеринга, али Створитељ не мора прибегавати клонирању. Он може да се сети сваког детаља о сваком човеку који је вредан откупа и може вратити такве у живот. Да, и ти имаш прилику да се на рајској земљи поново сретнеш с драгим особама које су умрле!

9 Какав ће бити живот у Рају? Земља ће бити пуна срећних мушкараца и жена који једнодушно хвале Створитеља. „Нико од житеља не говори: Болестан сам!“ (Исаија 33:24; 54:13). Нико неће бити изложен нездравом стресу нити ће имати емоционалне и менталне поремећаје. Сви ће имати обиље хране и уживаће у смисаоном послу у складу с Божјом намером (Псалам 72:16; Исаија 65:23). Биће у миру са животињама, у миру с другим људима и изнад свега, у ’миру с Богом‘ (Римљанима 5:1; Псалам 37:11; 72:7; Исаија 11:6-9).

10 Шта мораш радити да би био у том Рају и уживао потпуно задовољан својим животом? Исус Христ је рекао: „Ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Зато настави да усвајаш спознање о Јехови и Исусу Христу, учећи шта Бог захтева од тебе. Тада ћеш моћи да угодиш Јехови Богу и на тај начин ћеш у највећој могућој мери бити задовољан својим животом.

^ одл. 7 Више о овом пророчанству можеш сазнати у 9. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.