Пређи на садржај

Пређи на садржај

6. ДЕО

Зашто нас је Јехова створио?

Зашто нас је Јехова створио?

Краљ Соломон се бавио питањем о смислу живота

ШТА ће упознавање Јехове значити за тебе? То ће између осталог значити да ћеш пронаћи одговор на питање које збуњује милионе људи: ’Зашто постојим?‘ Можда си себи некада поставио то питање. Један мудри краљ који је по богатству ’био већи од свих краљева‘ свог времена, бавио се питањем о смислу живота (2. Летописа 9:22; Проповедник 2:1-13). Тај краљ, Соломон, имао је на располагању велику моћ, огромно богатство и неупоредиву мудрост. Какав је био резултат његовог истраживања? „Слушајмо крај говора: Бога се бој и заповести његове држи, јер је то човеку све“ (Проповедник 12:13). Пошто је Соломон имао далеко богатије искуство од већине људи, његов закључак вреди бар испитати (Проповедник 2:12).

2 Страх од Бога на који се Соломон осврнуо није болестан страх од неке непознате духовне силе. Не, то је здрав страх од тога да не угодиш некоме кога много волиш. Кад некога јако волиш, онда у сваком тренутку желиш да угодиш тој особи и избегаваш све што би је могло увредити. Кад заволиш Јехову, исто то ћеш осећати и према њему.

3 Читајући Библију, можеш сазнати шта наш Створитељ воли, а шта не воли, као и с којом је намером створио Земљу. Описујући Јехову као онога ко је „саздо и утврдио земљу“, Библија такође каже да он Земљу није ’начинио да буде пуста, већ да се у њој настава‘ (Исаија 45:18). Јехова је припремио Земљу да буде настањена људима који ће се бринути о њој и о свим створењима на њој (Постање 1:28). Али, да ли је Јехова створио људе само због тога — да се брину о Земљи?

Адам и Ева су били у смисаоном односу с Богом

4 Не, постојала је једна узвишенија намера. Први човек Адам био је у једном смисаоном односу с Јеховом. Адам је могао да разговара директно са Створитељем. Могао је и да слуша шта му Бог говори и да каже Јехови шта мисли (Постање 1:28-30; 3:8-13, 16-19; Дела апостолска 17:26-28). Према томе, Адам и његова жена Ева имали су дивну прилику да боље упознају Јехову и да развију још приснији однос с њим. Упознавањем и опонашањем Јехове били би задовољни у животу, јер је он ’срећан Бог‘ (1. Тимотеју 1:11). Као Бог „који нам све богато даје за уживање“, Јехова је првог човека сместио у један рај назван Еденски врт, и пружио му могућност да живи заувек (1. Тимотеју 6:17; Постање 2:8, 9, 16, 17).

Шта показују недавна открића у вези с људском ћелијом?

5 Заувек? Можда ћеш одбацити мисао о вечном животу као апсурдну, али да ли је заиста апсурдна? Научници сматрају да сада знају разлог због чега ћелије старе. Делићи генетског материјала названи теломере, који се налазе на завршецима хромозома, скраћују се сваки пут кад се ћелија подели. После 50 до 100 таквих деоба, теломере се истроше и већина ћелија се више не дели. Међутим, недавна научна открића показују да се људске ћелије могу бескрајно делити уз помоћ ензима названог теломераза. Иако ово откриће не указује да Јехова омогућује вечни живот преко овог специфичног ензима, ипак потврђује једну чињеницу: помисао о вечном животу није апсурдна!

6 Да, можемо веровати библијском извештају да је први људски пар створен да би живео заувек. Требало је да људи до у недогледно време продубљују свој однос с Јеховом. Требало је да граде снажну везу са својим небеским Оцем, те да буду потпуно свесни његове намере за људе на Земљи и да ту намеру извршавају. Њихов живот није морао бити мучење. Адам и Ева су имали дивну могућност — да напуне Земљу срећним, савршеним потомством. Они би заувек имали квалитетан и смисаон посао. Тада би заиста били задовољни својим животом! (Постање 1:28).