Пређи на садржај

Пређи на садржај

5. ДЕО

Како упознати Бога

Како упознати Бога

КАДА тражиш неки савет, зар се не обраћаш некоме ко је поуздан? Ако савет долази из извора коме можеш веровати, сигурно ћеш бити спремнији да га примениш, било да од тога имаш тренутне користи или не. Ако стварно желиш да имаш користи од практичних савета из Библије, мораш упознати њеног Аутора. Чак би могао да постанеш његов ’пријатељ‘! (Исаија 41:8ДК).

Божје име на хебрејском у књизи Исаије

2 Ако желиш да се спријатељиш с неким, без сумње би желео да знаш како се он зове. Да ли Бог Библије има име? Он је објавио: „Ја сам Јехова, то је име моје, и ја славе своје нећу другом дати, нити хвале своје идолима“ (Исаија 42:8). Он се зове „Јехова“, а на хебрејском се пише יהוה (чита се здесна налево). То име се у Хебрејским списима Библије појављује скоро 7 000 пута. Сматра се да Божје име значи „он проузрокује да постане“, што показује да Јехова проузрокује да он сам постане све што је потребно или да оно што је створио постане шта год је потребно да би извршио своје намере. Штавише, у хебрејском језику његово име стоји у једном граматичком облику који означава акцију која је у току. Шта то значи? То нам говори да је Јехова проузроковао и да и даље проузрокује да он сам постане све што је потребно да би извршио своје намере. Он је живи Бог, а не нека безлична сила!

3 Јехова је постао Створитељ (Постање 1:1). Он је ’живи Бог, који је створио небо и земљу и море и све што је у њима‘ (Дела апостолска 14:15). Јехова је створио све, укључујући и први људски пар, Адама и Еву. Зато је Бог ’извор живота‘ (Псалам 36:10). Он је такође постао Подржавалац живота. Зато он „себе није оставио без сведочанства чинећи добро, дајући вам кишу с неба и плодна раздобља, до ситости пунећи ваша срца јелом и весељем“ (Дела апостолска 14:17). У Африци и Азији многи обожавају своје претке зато што су од њих добили живот. Зар такви не треба да осећају још већу захвалност према Створитељу и Подржаваоцу живота, према Ономе ко је створио први људски пар и подарио му способност размножавања? Медитирање о тој чињеници навешће те да ускликнеш: „Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу и част и моћ, јер си ти све створио, и твојом вољом то постаде и створено је“ (Откривење 4:11).

4 Преко страница Библије можеш упознати свог Створитеља Јехову и сазнати какав је он Бог. Она открива да је ’Бог љубав‘ (1. Јованова 4:16; Излазак 34:6, 7). Док читаш Библију од Постања до Откривења, пронаћи ћеш бројне извештаје који показују да је он заиста Бог пун љубави. Зашто не би створио навику да сваког дана читаш Божју Реч како би упознао свог Створитеља? Пажљиво проучавај Библију уз помоћ оних који знају шта стоји у њој (Дела апостолска 8:26-35). Чинећи то, такође ћеш видети да је он Бог правде који неће заувек подносити зло (Поновљени закони 32:4). Човеку није лако да сачува равнотежу између љубави и правде, али Јехова их својом мудрошћу држи у савршеној равнотежи (Римљанима 11:33; 16:27). Као Свемоћни Бог, он има силу да уради све што жели како би извршио своје намере (Постање 17:1). Покушај да примениш мудре савете које пронађеш у Библији, и тако ћеш још више ценити свог Створитеља, и разумећеш да су његови савети увек за нашу корист.

Зашто се не би обратио Јехови у молитви?

5 Постоји још један начин да се приближиш Богу — путем молитве. Јехова ’слуша молитве‘ (Псалам 65:3). Он може „учинити неизмерно више од свега што тражимо или замислимо“ (Ефешанима 3:20). Ипак, шта би мислио о неком „пријатељу“ који ти се обрати само кад му нешто треба? Вероватно не би имао неко посебно мишљење о њему. Према томе, предност молитве ћеш без сумње користити не само да молиш Бога за оно што ти је потребно већ и да му се захваљујеш и да га хвалиш (Филипљанима 4:6, 7; 1. Солуњанима 5:17, 18).