Пређи на садржај

Пређи на садржај

8. ПОГЛАВЉЕ

Бег од злог краља

Бег од злог краља

МАТЕЈ 2:13-23

  • БЕГ ИСУСОВЕ ПОРОДИЦЕ У ЕГИПАТ

  • ЈОСИФ СЕ С ПОРОДИЦОМ СЕЛИ У НАЗАРЕТ

Јеховин анђео се појавио Јосифу у сну и рекао: „Устани, узми дете и његову мајку и бежи у Египат, и остани тамо док ти не кажем да се вратиш, јер ће Ирод тражити дете да га погуби“ (Матеј 2:13). Тако је Јосиф пробудио Марију да јој саопшти ту важну вест.

Они су са својим сином одмах кренули. То је било у правом тренутку, јер је Ирод управо сазнао да су га астролози изиграли. Раније им је рекао да се врате и кажу му шта су сазнали, а они су напустили земљу. Ирод је био веома бесан, и пошто је и даље желео да убије Исуса, наредио је да се у Витлејему и околини побију сва мушка деца до две године. Ту старосну границу је одредио на основу онога што је сазнао од астролога са Истока.

Покољ деце био је ужасан! Не знамо колико је дечака побијено, али болни јауци и плач мајки представљали су испуњење једног пророчанства које је изговорио Божји пророк Јеремија (Јеремија 31:15).

Јосиф је за то време са својом породицом већ био у Египту. После неког времена, у сну му се поново јавио Јеховин анђео: „Устани, узми дете и његову мајку и пођи у израелску земљу, јер су умрли они који су тражили дететову душу“ (Матеј 2:20). Тако је Јосиф разумео да се с породицом може вратити у своју домовину. Тиме се испунило још једно пророчанство у ком је речено да ће Бог свог Сина позвати из Египта (Осија 11:1).

По свему судећи, Јосиф је намеравао да се с породицом насели у Јудеји, вероватно надомак Витлејема, где су живели пре него што су побегли у Египат. Међутим, сазнао је да је сада Иродов зли син Архелај краљ Јудеје. Бог га је опет у сну упозорио на ту опасност. Зато су он и његова породица отпутовали на север и населили се на подручју Галилеје, у Назарету. Тако је Исус одрастао далеко од средишта јеврејског верског живота. Тиме се испунило још једно пророчанство: „Зваће се Назарећанин“ (Матеј 2:23).