Пређи на садржај

Пређи на садржај

120. ПОГЛАВЉЕ

Доносити плод и бити Исусов пријатељ

Доносити плод и бити Исусов пријатељ

ЈОВАН 15:1-27

  • ПРАВИ ЧОКОТ И ЛОЗЕ

  • КАКО ОСТАТИ У ИСУСОВОЈ ЉУБАВИ

Сада је већ било касно, можда је прошла и поноћ. Исус је отворено разговарао са својим верним апостолима и храбрио их. Испричао им је поређење којим је желео да их подстакне на марљивост:

„Ја сам прави чокот, а мој Отац је виноградар“, започео је (Јован 15:1). Његово поређење је било слично оном што је вековима раније речено о израелском народу, који је упоређен с Јеховином виновом лозом (Јеремија 2:21; Осија 10:1, 2). Међутим, Јехова ће одбацити тај народ (Матеј 23:37, 38). Зато је Исус сада говорио о нечему новом. Заправо, он је чокот који његов Отац гаји од када га је помазао светим духом 29. н. е. Али Исус је показао да се не ради само о њему:

„Сваку лозу на мени која не доноси плод он [његов Отац] уклања, а сваку која доноси плод чисти, како би донела још више плода [...] Као што лоза не може сама од себе да донесе плод ако не остане на чокоту, исто тако не можете ни ви ако не останете у јединству са мном. Ја сам чокот, ви сте лозе“ (Јован 15:2-5).

Исус је својим верним ученицима обећао да ће им, кад оде, послати помоћника, свети дух. Педесет и један дан касније, када је на апостоле и друге ученике био изливен свети дух, они су постали лозе на том чокоту. Све „лозе“ треба да остану у јединству с Исусом. Због чега?

Он је то објаснио: „Ко остаје у јединству са мном и ја у јединству с њим, он доноси много плода, јер одвојени од мене не можете учинити ништа.“ Ове „лозе“, његови верни следбеници, доносиће много плода тиме што ће испољавати особине попут Исусових, ревно говорити другима о Божјем Краљевству и стварати ученике. Али шта ако неко не би остао у јединству с Исусом и не би доносио плод? Исус је рекао: „Ако неко не остаје у јединству са мном, избацује се напоље.“ С друге стране, он је истакао: „Ако останете у јединству са мном и моје речи остану у вама, замолите што год желите и биће вам“ (Јован 15:5-7).

Затим се поново вратио на оно што је већ двапут поменуо, наиме, на послушност његовим заповестима (Јован 14:15, 21). Објаснио је битан начин на који ће његови ученици показати послушност: „Ако се држите мојих заповести, остаћете у мојој љубави, као што сам се ја држао Очевих заповести и остајем у његовој љубави.“ Па ипак, то укључује много више од љубави према Јехови Богу и његовом Сину. Исус је о томе рекао: „Ово је моја заповест: Волите један другога као што сам ја волео вас. Нико нема већу љубав од ове — да неко положи свој живот за своје пријатеље. Ви сте моји пријатељи ако чините оно што вам ја заповедам“ (Јован 15:10-14).

За неколико сати, Исус ће показати љубав тиме што ће дати свој живот за све оне који исказују веру у њега. Његов пример треба да подстакне његове следбенике да гаје исту самопожртвовану љубав једни према другима. Та љубав ће бити њихово главно обележје, као што је Исус раније рекао: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јован 13:35).

Он их је назвао „пријатељима“, и то је требало да приме к срцу. Потом им је објаснио зашто је тако гледао на њих: „Називам вас пријатељима, јер сам вам обзнанио све што сам чуо од свог Оца.“ Заиста је драгоцено бити Исусов присан пријатељ и знати оно што му је Отац рекао! Међутим, да би могли да имају такав однос с њим требало је да наставе да ’доносе плод‘. Исус им је рекао да ако тако буду чинили, Отац ће им дати ’што год га замоле у његово име‘ (Јован 15:15, 16).

Љубав коју ученици, то јест „лозе“ буду имали међу собом, помоћи ће им да издрже оно што их је чекало. Исус их је упозорио да ће их свет мрзети, али их је и утешио речима: „Ако вас свет мрзи, знајте да је мене мрзео пре вас. Кад бисте били део света, свет би вас волео јер бисте били његови. Али пошто нисте део света [...] зато вас свет мрзи“ (Јован 15:18, 19).

Исус је надаље објаснио зашто ће их свет мрзети: „Све ће вам то чинити због мог имена, јер не познају онога који ме је послао.“ Затим је рекао да чуда која је чинио заправо осуђују оне који га мрзе: „Да нисам међу њима чинио дела која нико други није чинио, не би имали греха, али сада су их видели па су замрзели и мене и мог Оца.“ У ствари, њихова мржња је представљала испуњење онога што је проречено (Јован 15:21, 24, 25; Псалам 35:19; 69:4).

Још једном, Исус је обећао да ће послати помоћника, свети дух. Та моћна сила је на располагању свим његовим следбеницима и може им помоћи да доносе плод, то јест да сведоче (Јован 15:27).