Пређи на садржај

Пређи на садржај

112. ПОГЛАВЉЕ

Десет девица — поука о спремности

Десет девица — поука о спремности

МАТЕЈ 25:1-13

  • ПОРЕЂЕЊЕ О ДЕСЕТ ДЕВИЦА

Након што је одговорио апостолима на питања о знаку своје присутности и свршетку поретка, Исус им је испричао једно пророчанско поређење. Оно ће им послужити као важан подстрек, а његово испуњење запазиће они који буду живели током Исусове присутности.

Поређење је започео овим речима: „С небеским краљевством [ће] бити као са десет девица које су узеле своје светиљке и изашле у сусрет младожењи. Пет их је било лудих, а пет разборитих“ (Матеј 25:1, 2).

Исус није хтео да каже да је половина његових ученика који ће наследити Краљевство луда, а друга половина мудра. Заправо, желео је да истакне да сваки његов ученик може да буде спреман тако што ће спречити да му ишта одвуче пажњу. Дакле, Исус нимало није сумњао да сваки његов слуга може остати веран и примити благослове његовог Оца.

У Исусовом поређењу, свих десет девица су изашле да чекају младожењу и да се придруже свадбеној поворци. Када он буде стигао, девице ће осветлити пут својим светиљкама, исказујући тако част младожењи који доводи своју невесту у дом припремљен за њу. Међутим, шта се заправо десило?

Исус је даље испричао: „Луде су узеле светиљке, али нису са собом узеле уље, док су разборите узеле и уље у посудама заједно са светиљкама. Пошто је младожења каснио, све су задремале и заспале“ (Матеј 25:3-5). Младожења није стигао како се очекивало. Изгледало је као да доста касни, па су девице заспале. Апостоли су се можда сетили Исусовог поређења о човеку племенитог рода који је отишао у далеку земљу, али се „вратио, након што је преузео краљевску власт“ (Лука 19:11-15).

У поређењу о десет девица, Исус је описао шта се десило када је младожења стигао: „Тачно у поноћ чуо се повик: ’Ево младожење! Изађите му у сусрет!‘“ (Матеј 25:6). Да ли су девице биле спремне?

Исус је објаснио: „Тада су све оне девице устале и припремиле своје светиљке. А луде су рекле разборитима: ’Дајте нам свог уља, јер наше светиљке само што се нису угасиле.‘ Разборите су одговориле: ’Можда неће бити довољно за нас и за вас. Боље идите код оних који га продају и купите себи‘“ (Матеј 25:7-9).

Пет лудих девица нису биле спремне за младожењин долазак. Нису имале довољно уља за своје светиљке и морале су да га потраже. О томе је Исус рекао: „Док су оне отишле да купе, стигао је младожења. Девице које су биле спремне ушле су с њим на свадбу и врата су се затворила. После су дошле и остале девице и рекле: ’Господине, господине, отвори нам!‘ А он им је одговорио: ’Истину вам кажем, не познајем вас‘“ (Матеј 25:10-12). Заиста тужан исход јер нису биле спремне и нису бделе!

Апостоли су могли да схвате да је младожења Исус. Раније је чак сам себе упоредио с младожењом (Лука 5:34, 35). А ко су биле мудре девице? Занимљиво је да је Исус следећим речима позвао „мало стадо“ које ће добити Краљевство да буду спремни: „Нека вам бедра буду опасана и светиљке упаљене“ (Лука 12:32, 35). У овом поређењу о девицама, апостоли су могли да схвате да се то односи на њих и друге верне ученике. Која је онда порука коју је Исус желео да пренесе овим поређењем?

То се јасно види из речи којима је завршио своје поређење: „Бдите, дакле, јер не знате ни дан ни час“ (Матеј 25:13).

Зато је подстакао своје верне следбенике да бдију током његове присутности. Он ће доћи и зато они, попут пет мудрих девица, треба да бдију и буду спремни како не би изгубили из вида драгоцену наду и награду која их чека.