Пређи на садржај

Пређи на садржај

114. ПОГЛАВЉЕ

Суђење овцама и јарцима

Суђење овцама и јарцима

МАТЕЈ 25:31-46

  • ПРИЧА О ОВЦАМА И ЈАРЦИМА

Исус је на Маслинској гори управо завршио поређења о десет девица и о талантима. Како је закључио свој одговор на питање апостола о знаку своје присутности и свршетку света? Испричао је причу о овцама и јарцима.

Овако је започео: „Кад Син човечји стигне у својој слави и сви анђели с њим, тада ће сести на свој славни престо“ (Матеј 25:31). Није оставио места никаквој сумњи да је он главна личност у тој причи пошто је себе често називао ’Сином човечјим‘ (Матеј 8:20; 9:6; 20:18, 28).

Када ће се оно што је испричао у овој причи испунити? Биће то када он дође „у својој слави“ са анђелима и када седне на „свој славни престо“. Већ је раније говорио о доласку ’Сина човечјег на облацима небеским са силом и великом славом‘ са својим анђелима. Када ће то бити? „Одмах после невоље тих дана“ (Матеј 24:29-31; Марко 13:26, 27; Лука 21:27). Дакле, ова прича ће се испунити када Исус буде дошао у својој слави. Шта ће тада урадити?

Исус је објаснио: „Кад Син човечји стигне [...] сви ће се народи скупити пред њим, и он ће одвојити људе једне од других, као што пастир одваја овце од јараца. Поставиће овце на своју десну страну, а јарце на леву“ (Матеј 25:31-33).

О овцама, које ће одвојити на десну страну, рекао је: „Тада ће краљ рећи онима који буду на његовој десној страни: ’Дођите, ви које је мој Отац благословио, наследите краљевство које је припремљено за вас од постанка света‘“ (Матеј 25:34). Зашто је краљ показао наклоност према овцама?

У тој причи, краљ је објаснио: „Јер сам огладнео и дали сте ми да једем, ожеднео сам и дали сте ми да пијем, био сам странац и угостили сте ме, го и обукли сте ме, разболео сам се и бринули сте се о мени, био сам у затвору и дошли сте к мени.“ Када су га те овце, то јест праведници, питале како су му помогле, он им је одговорио: „Што год сте учинили једном од ове моје најмање браће, мени сте учинили“ (Матеј 25:35, 36, 40, 46). Ти праведници нису чинили та добра дела на небу, јер тамо нема ни болесних ни гладних. Сигурно су била у питању дела која су чинили за Христову браћу на земљи.

А шта рећи о јарцима који су били с леве стране? Исус је рекао: „Затим ће [краљ] рећи и онима који буду на његовој левој страни: ’Идите од мене, проклети, у вечну ватру припремљену Ђаволу и његовим анђелима. Јер сам огладнео и нисте ми дали да једем, ожеднео сам и нисте ми дали да пијем. Био сам странац и нисте ме угостили, го и нисте ме обукли, болестан и у затвору и нисте се бринули о мени‘“ (Матеј 25:41-43). Ти јарци су били тако осуђени јер се нису добро опходили према Христовој браћи на земљи.

Тако су апостоли сазнали да ће та пресуда имати трајне последице. Исус им је рекао: „Тада ће им он [краљ] одговорити: ’Заиста, кажем вам, што год нисте учинили једном од ових најмањих, ни мени нисте учинили.‘ И ови ће отићи у вечну смрт, а праведници у вечни живот“ (Матеј 25:45, 46).

Исусов одговор на питање апостола пружа много тога за размишљање његовим следбеницима и помаже им да испитају своје ставове и поступке.