Пређи на садржај

Пређи на садржај

93. ПОГЛАВЉЕ

Син човечји ће се појавити

Син човечји ће се појавити

ЛУКА 17:20-37

  • КРАЉЕВСТВО ЈЕ МЕЂУ ВАМА

  • КАКО ЋЕ СЕ ИСУС ПОЈАВИТИ?

Исус је сада био у Самарији или у Галилеји. Док је био тамо, фарисеји су га испитивали о Краљевству, за чији су долазак очекивали да ће бити свечан и разметљив. Међутим, он им је рекао: „Божје краљевство не долази тако да се може видети. Људи неће рећи: ’Ево, овде је!‘ или ’Онде је!‘ Јер Божје краљевство је међу вама“ (Лука 17:20, 21).

Неки могу закључити да је Исус рекао да је Краљевство у срцима Божјих слугу. Међутим, то никако није био случај, јер оно није могло бити у срцима фарисеја, којима се Исус обраћао. Оно је било међу њима, зато што је међу њима био Исус као изабрани Краљ Божјег Краљевства (Матеј 21:5).

Вероватно након што су фарисеји отишли, Исус је својим ученицима пружио још неке детаље о доласку Краљевства. Најпре је о својој краљевској слави рекао: „Доћи ће дани кад ћете пожелети да видите један од дана Сина човечјег, али га нећете видети“ (Лука 17:22). Тиме је указивао да ће краљевска власт Сина човечјег бити у будућности. Док то време не дође, неки ученици ће то жељно ишчекивати, али Син човечји ће се појавити у време које је Бог одредио.

Затим је Исус рекао: „Људи ће вам говорити: ’Ено, онде је!‘ или ’Ево, овде је!‘ Али не излазите и не трчите за њима. Јер као што муња својим блеском засветли с једног краја неба до другог краја неба, тако ће бити и са Сином човечјим“ (Лука 17:23, 24). Како ће Исусови ученици препознати ко су лажне месије, а ко је прави? Он је рекао да ће долазак правог Месије бити попут муње која се може видети на великом подручју. Докази о његовој присутности као Краља биће веома уочљиви пажљивим посматрачима.

Тада је испричао поређења с неким догађајима из прошлости да би показао какви ће бити ставови људи у време његове присутности: „Као што је било у Нојевим данима, тако ће бити и у данима Сина човечјега [...] Исто тако, биће као и у Лотовим данима: јели су, пили, куповали, продавали, садили и градили. Али оног дана кад је Лот изашао из Содома, с неба су запљуштали ватра и сумпор и све их уништили. Исто ће тако бити и оног дана кад се појави Син човечји“ (Лука 17:26-30).

Исус није говорио о томе да су људи у Нојево и Лотово време били уништени због нормалних активности као што су једење, пијење, куповина, продаја, сађење и градња. И Ноје и Лот и њихове породице радили су бар нешто од тога. Али други су то радили не обраћајући никакву пажњу на Божју вољу и не обазирући се на време у ком су живели. Зато је Исус подстицао своје ученике да обраћају пажњу на Божју вољу и да је свесрдно врше. На тај начин им је показао како могу преживети уништење које ће Бог спровести у будућности.

Треба да пазе да их не ометају ствари из њихове средине, то јест оно што су оставили иза себе. Исус је о томе рекао: „Тог дана ко буде на крову, а ствари му буду у кући, нека не силази да их узме. И ко буде на њиви, нека се не враћа назад. Сетите се Лотове жене“ (Лука 17:31, 32). Она је постала стуб соли.

У опису какво ће стање владати када он као Син човечји буде Краљ, Исус је рекао својим ученицима: „Те ноћи двојица ће бити у једном кревету: један ће се узети, а други ће остати напуштен“ (Лука 17:34). Дакле, неки ће бити спасени, а неки ’напуштени‘, то јест изгубиће живот.

Ученици су га тада упитали: „Где, Господе?“, а он им је одговорио: „Где буде стрвине, тамо ће се и орлови скупљати“ (Лука 17:37). Неки ће бити попут далековидих орлова. Такви ће се окупити око правог Христа, Сина човечјег. У то време, он ће својим верним ученицима пружити истину која ће им донети живот.