Пређи на садржај

Пређи на садржај

42. ПОГЛАВЉЕ

Прекор упућен фарисејима

Прекор упућен фарисејима

МАТЕЈ 12:33-50; МАРКО 3:31-35; ЛУКА 8:19-21

  • ’ЗНАК ПРОРОКА ЈОНЕ‘

  • АПОСТОЛИ СУ ИСУСУ БЛИЖИ ОД ПОРОДИЦЕ

Тиме што су порицали да Исус истерује демоне уз помоћ Божјег духа, писмозналци и фарисеји су могли бити криви за хулу на свети дух. Према томе, на чију ће страну стати — Божју или Сатанину? Исус је то сликовито описао: „Или вам је дрво добро и његов плод добар или вам је дрво лоше и његов плод безвредан. Јер по плоду се дрво познаје“ (Матеј 12:33).

Нема никакве логике тврдити да Исусово добро дело — истеривање демона — потиче од Сатане. Исус је јасно рекао у својој Проповеди на гори да ако је плод добар, онда је и дрво добро. Дакле, лоша дела фарисеја — њихово оптуживање Исуса — показала су колико су зли. Исус им је рекао: „Легло змијско! Како можете добро да говорите, кад сте зли? Јер уста говоре оно чега је срце пуно“ (Матеј 7:16, 17; 12:34).

Наше речи показују какво нам је срце и на основу њих нам се може судити. Зато је Исус наставио: „Кажем вам да ће људи за сваку безвредну реч коју изговоре положити рачун у Судњи дан. Јер ћеш по својим речима бити проглашен праведним, и по својим речима бићеш осуђен“ (Матеј 12:36, 37).

Писмозналцима и фарисејима нису била довољна Исусова величанствена дела. Зато су тражили: „Учитељу, хтели бисмо да од тебе видимо неки чудесан знак.“ Можда они нису видели неко његово чудо, али многи други јесу, и зато им је Исус рекао: „Зао и прељубнички нараштај стално тражи знак, али неће му се дати никакав знак осим знака пророка Јоне“ (Матеј 12:38, 39).

Исус им је објаснио на шта је мислио: „Као што је Јона био у утроби огромне рибе три дана и три ноћи, тако ће и Син човечји бити у срцу земље три дана и три ноћи.“ Јону је прогутала једна велика риба, али је био избављен — што је било равно ускрсењу. Помоћу овог примера, Исус је прорекао да ће умрети и да ће трећег дана ускрснути. Када се то касније буде десило, јудејске вође ће одбацити ’знак пророка Јоне‘ тако што се неће покајати и променити (Матеј 27:63-66; 28:12-15). За разлику од њих, „становници Ниниве“ су се покајали након што им је Јона проповедао. Зато ће они у неком смислу осудити нараштај Исусовог времена. Исус је још рекао да ће и краљица Саве својим примером осудити тај нараштај. Она је желела да чује Соломонову мудрост и остала је задивљена. А сада, запазио је Исус: „Овде је неко већи од Соломона“ (Матеј 12:40-42).

Исус је упоредио стање тог злог нараштаја с човеком из ког је изашао нечисти дух (Матеј 12:45). Пошто тај човек није попунио празнину добрим стварима, зли дух се вратио и са собом довео седам још горих духова. Слично томе, иако је израелски народ био очишћен и организован, они су одбацили Божје пророке и чак прогонили Исуса, без обзира што је на њему очигледно био Божји дух. То показује колико је народ био искварен.

Док је Исус још говорио, мноштву су пришли његова мајка и браћа. Неко од оних који су седели близу њега рекао је: „Твоја мајка и твоја браћа стоје напољу и желе да те виде.“ Исус је затим показао колику блискост осећа са својим ученицима, који су му били попут рођеног брата, сестре или мајке. Пружајући руку према ученицима, он је рекао: „Моја мајка и моја браћа јесу ови који слушају реч Божју и врше је“ (Лука 8:20, 21). На тај начин је показао да колико год да су му били важни односи у породици, још му је важнији био однос с његовим ученицима. И нас блискост с духовном браћом и сестрама заиста окрепљује, поготово онда када су други сумњичави према нашим добрим делима или нас прекоравају.