Пређи на садржај

Пређи на садржај

22. ПОГЛАВЉЕ

Дошло је време да постану рибари људи

Дошло је време да постану рибари људи

МАТЕЈ 4:13-22; МАРКО 1:16-20; ЛУКА 5:1-11

  • ИСУС ПОЗИВА УЧЕНИКЕ ДА ГА СТАЛНО СЛЕДЕ

  • УЧЕНИЦИ ПОСТАЈУ РИБАРИ ЉУДИ

Након што су Назарећани покушали да убију Исуса, он је отишао у Капернаум, град надомак Галилејског мора, које је било познато и као „Генезаретско језеро“ (Лука 5:1). Тиме се испунило пророчанство из Исаијине књиге да ће Галилејци који живе поред мора видети велико светло (Исаија 9:1, 2).

Исус је наставио да у Галилеји објављује да се „приближило небеско краљевство“ (Матеј 4:17). Тамо је пронашао своја четири ученика, који су раније путовали с њим, али су се након повратка из Јудеје вратили свом занату — риболову (Јован 1:35-42). Међутим, сада је дошло време да га стално прате како би их он поучавао да наставе његову службу након њега.

Док је ишао обалом Галилејског мора, запазио је Симона Петра, његовог брата Андрију и још неке како перу своје рибарске мреже. Пришао им је, ушао код Петра у чамац и замолио га да исплови. Када су мало отпловили, Исус је сео и људе окупљене на обали почео да поучава о Краљевству.

Након тога је рекао Петру: „Отплови тамо где је дубоко, па баците своје мреже и ловите.“ Петар му је на то рекао: „Учитељу, целу ноћ смо се мучили и ништа нисмо уловили, али кад ти тако кажеш, бацићу мреже“ (Лука 5:4, 5).

Тако су они спустили мреже у море и уловили толико рибе да су мреже почеле да им се кидају! Зато су позвали рибаре из оближњег чамца да дођу и помогну им. Убрзо су оба чамца била пуна рибе и почела да тону. Када је то видео, Петар је пао ничице пред Исуса и рекао: „Господе, иди од мене јер сам грешан човек.“ Исус му је на то рекао: „Не бој се! Од сада ћеш ловити људе“ (Лука 5:8, 10).

Затим се обратио Петру и Андрији: „Пођите за мном, и учинићу вас рибарима људи“ (Матеј 4:19). Такође је позвао још два рибара, Јакова и Јована, Зеведејеве синове. Сви су се одмах одазвали. Тако су ова четворица рибара напустили свој посао и постали први Исусови ученици који ће га стално следити.