Пређи на садржај

Пређи на садржај

34. ПОГЛАВЉЕ

Изабирање дванаест апостола

Изабирање дванаест апостола

МАРКО 3:13-19; ЛУКА 6:12-16

  • ДВАНАЕСТ АПОСТОЛА

Прошло је око годину и по дана од када је Јован Крститељ рекао за Исуса да је Јагње Божје. Неки богобојазни мушкарци, као што су Андрија, Симон Петар, Јован, вероватно Јаков (Јованов брат), Филип и Вартоломеј (познат и као Натанаило), постали су први Христови ученици. С временом су и многи други почели да га следе (Јован 1:45-47).

Сада је он био спреман да одабере своје апостоле. Они ће бити његови блиски сарадници и он ће их посебно поучавати. Али пре доношења те важне одлуке, отишао је на једну гору, вероватно у близини Галилејског мора, недалеко од Капернаума. Тамо се целу ноћ молио Богу, очигледно тражећи од њега мудрост и благослов. Сутрадан је позвао своје ученике и од њих изабрао дванаесторицу да буду његови апостоли.

Поред шесторице коју смо већ поменули, Исус је изабрао и Матеја, који је скупљао порез. Преостала петорица су Јуда (познат и као Тадија или Јаковљев син), Симон Кананеј (познат и као Ревнитељ), Тома, Јаков (Алфејев син) и Јуда Искариотски (Матеј 10:2-4; Лука 6:16).

До сада су ова дванаесторица већ путовала са Исусом и он их је добро познавао. Неки од њих су чак били у сродству с њим. Браћа Јаков и Јован су очигледно били Исусови блиски рођаци. А ако је, као што неки мисле, Алфеј био брат Исусовог поочима Јосифа, онда је Алфејев син, апостол Јаков, био Исусов брат од стрица.

Исусу, наравно, није било тешко да запамти имена својих апостола. Али како то ми можемо? Један начин је да запамтимо да су била два Симона, два Јакова и двојица Јуда. Симон (Петар) био је Андријин брат, а Јаков (Зеведејев син) имао је брата Јована. На овај начин смо набројали имена осам апостола. Још четворица су порезник (Матеј), онај који је касније посумњао (Тома), онај кога је Исус позвао испод дрвета (Натанаило) и Натанаилов пријатељ (Филип).

Једанаест апостола су били из Исусовог завичаја, Галилеје. На пример, Натанаило је био из Кане. Филип, Петар и Андрија су били из Витсаиде. Петар и Андрија су се с временом преселили у Капернаум, где је очигледно живео Матеј. Јаков и Јован су такође живели у Капернауму или близу њега и бавили су се рибарством. Јуда Искариотски, који је касније издао Исуса, изгледа да је био једини апостол из Јудеје.