Пређи на садржај

Пређи на садржај

78. ПОГЛАВЉЕ

Верни настојник мора бити спреман

Верни настојник мора бити спреман

ЛУКА 12:35-59

  • ВЕРНИ НАСТОЈНИК ТРЕБА ДА БУДЕ СПРЕМАН

  • ИСУС ЈЕ ДОШАО ДА СТВОРИ РАЗДОР

Исус је објаснио да ће само они који сачињавају „мало стадо“ бити у небеском Краљевству (Лука 12:32). Али на такву част није требало да олако гледају. Зато је истакао колико је важно да имају исправан став ако желе да буду део тог Краљевства.

Започео је тако што је подстакао своје ученике да буду спремни за његов повратак, рекавши: „Нека вам бедра буду опасана и светиљке упаљене. И будите као они који чекају свог господара кад се враћа са свадбе, да му одмах отворе кад стигне и покуца. Срећни су они робови које господар, кад стигне, нађе да бдију!“ (Лука 12:35-37).

Ученицима је било лако да схвате о чему је Исус заправо говорио. Робови које је Исус поменуо су били спремни и чекали су повратак господара. Исус је то овако објаснио: „Ако [господар] стигне у другој стражи [од око 21 сат па до поноћи], или чак у трећој [од поноћи до око 3 сата], и нађе их тако, срећни су!“ (Лука 12:38).

Ово није био само савет о марљивости. То је било јасно због начина како је Исус увео себе, Сина човечјег, у ову причу. Рекао је својим ученицима: „Тако и ви будите спремни, јер Син човечји долази у час кад се не надате“ (Лука 12:40). Дакле, Исус ће у будућности поново доћи. Он је желео да његови следбеници — поготово припадници ’малог стада‘ — буду спремни.

Петар је желео да добро разуме Исусове речи, па га је упитао: „Господе, говориш ли ово поређење само нама или свима?“ Исус му није директно одговорио, већ је испричао додатно поређење: „Ко је дакле верни и разборити настојник кога ће његов господар поставити над својом служинчади да им даје храну у право време? Срећан је тај роб, ако га његов господар, кад дође, нађе да ради тако! Заиста, кажем вам, поставиће га над свим својим имањем“ (Лука 12:41-44).

У ранијем поређењу, „господар“ је очигледно био Исус, Син човечји. Онда је сасвим логично да је „верни настојник“ део ’малог стада‘, које ће добити Краљевство (Лука 12:32). Овим речима, Исус је указао да ће неки чланови ’малог стада‘ давати његовој служинчади ’храну у право време‘. На основу тога су Петар и остали које је Исус поучавао и духовно хранио могли закључити да ће он као Син човечји у будућности поново доћи и да ће се током тог периода, Исусовим следбеницима, то јест Господаревој служинчади, духовна храна делити на организован начин.

Исус је својим ученицима поново нагласио зашто је важно да буду будни и да пазе на свој став. То је зато што је било лако могуће да се неко од њих опусти, па чак и да почне да се противи осталим ученицима. Зато је рекао: „Али ако би тај роб у свом срцу рекао: ’Мој господар касни с доласком‘, па би почео да туче слуге и слушкиње и да једе, пије и опија се, господар тог роба доћи ће у дан кад га не очекује и у час који не зна и најстроже ће га казнити и одредиће му место међу невернима“ (Лука 12:45, 46).

Исус је затим рекао да је дошао да ’запали ватру на земљи‘. И заиста је било тако, јер је покренуо питања која су довела до великих расправа и разоткривања лажних учења и предања. То је чак довело до подела међу особама од којих се очекује да буду уједињене. „Биће раздељени: отац против сина и син против оца, мајка против кћери и кћи против мајке, свекрва против снахе и снаха против свекрве“ (Лука 12:49, 53).

Ове мисли су биле посебно намењене његовим ученицима. Након тога, Исус се окренуо к мноштву. Већина је тврдоглаво одбијала да прихвати доказе да је он Месија, па им је зато рекао: „Кад видите да се облак диже на западу, одмах кажете: ’Долази олуја.‘ И буде тако. А кад видите да дува јужни ветар, кажете: ’Биће врућине.‘ И буде тако. Лицемери, знате да тумачите изглед земље и неба. Како онда не знате да протумачите ово време?“ (Лука 12:54-56). Очигледно нису били спремни.