Пређи на садржај

Пређи на садржај

63. ПРИЧА

Натпис на зиду

Натпис на зиду

После неког времена Валтасар је постао краљ Вавилона. Једне вечери је приредио велику гозбу за хиљаду својих великаша. Наредио је својим слугама да донесу златне чаше које је Навуходоносор донео из Јеховиног храма. Валтасар и његови гости су пили из тих чаша и наздрављали својим боговима. А онда се одједном појавила људска рука која је почела да пише загонетне речи по зиду трпезарије.

Валтасар је пребледео од страха. Позвао је мудраце и рекао им: „Онај ко ми објасни ове речи, биће трећи човек по моћи у Вавилону.“ Они су покушали, али нису могли да објасне те речи. Онда је дошла краљица и рекла: „Има један човек који се зове Данило. Он је Навуходоносору тумачио снове и он ти може рећи шта значе ове речи.“

Када је Данило дошао, краљ му је рекао: „Ако ми прочиташ и објасниш ове речи, даћу ти златан ланац и бићеш трећи човек по моћи у Вавилону.“ Данило му је на то рекао: „Не требају ми твоји дарови, али ћу ти рећи шта ове речи значе. Твој отац Навуходоносор био је поносан човек и Јехова га је понизио. Ти добро знаш шта му се све догодило, али ипак не поштујеш Јехову јер пијеш вино из златних чаша из његовог храма. Зато је Бог написао ове речи: мене, мене, текел и фарсин. Те речи значе да ће Међани и Персијанци освојити Вавилон и ти више нећеш бити краљ.“

У то време се чинило да је Вавилон неосвојив. Град је био заштићен широким зидинама, а додатну заштиту му је пружала дубока река која је текла кроз град. Али те исте ноћи, Међани и Персијанци су кренули на Вавилон. Кир, краљ Персије, скренуо је ток реке тако да су његови војници могли да је прегазе и крену право према градским вратима. Када су дошли до њих, она су била отворена! Војска је ушла у град и освојила га, а краљ је био убијен. Тако је Кир завладао Вавилоном.

Прве године владања над Вавилоном, Кир је објавио следеће: „Јехова ми је заповедио да обновим његов храм у Јерусалиму. Сви који у томе желе да учествују слободно могу да се врате у Јерусалим.“ Баш као што је Јехова рекао, многи Јудејци су се вратили у своју домовину 70 година након уништења Јерусалима. Кир је вратио златно и сребрно посуђе које је Навуходоносор однео из Јеховиног храма. Да ли видиш како је Јехова преко Кира помогао свом народу?

„Пала је блудница Вавилон Велики и постала пребивалиште демонима“ (Откривење 18:2)