Пређи на садржај

Пређи на садржај

87. ПРИЧА

Исусова последња вечера

Исусова последња вечера

Јевреји су сваке године славили Пасху 14. дана месеца нисана. Тај празник их је подсећао на то како их је Јехова ослободио из египатског ропства и довео у Обећану земљу. Године 33. н. е., Исус и његови апостоли су прославили Пасху у једној соби у Јерусалиму. На крају вечере, Исус им је рекао: „Један од вас ће ме издати.“ Они су се запрепастили и упитали га: „Ко ће те издати?“ Исус им је одговорио: „Онај коме дам овај хлеб.“ Затим је парче хлеба дао Јуди Искариотском. Јуда је одмах устао и отишао.

Исус се затим помолио, изломио хлеб на комаде и дао га апостолима који су остали. Рекао им је: „Узмите и једите овај хлеб. Он представља моје тело које ћу дати за вас.“ Затим је узео вино, помолио се и дао га апостолима. Рекао им је: „Узмите и пијте ово вино. Оно представља моју крв коју ћу пролити да би греси човечанства били опроштени. Дајем вам реч да ћете са мном бити краљеви на небу. Чините ово сваке године у знак сећања на мене.“ Исусови следбеници и даље сваке године славе тај празник. Он се данас зове Спомен-свечаност.

Апостоли су након вечере почели да се препиру око тога ко је од њих бољи и важнији. Али Исус им је рекао: „Међу вама је највећи онај који себе сматра најмање важним.

„Ви сте моји пријатељи. Вама говорим све оно што мој Отац жели да вам кажем. Ускоро ћу отићи код мог Оца на небо. Ви ћете остати овде и други ће знати да сте моји ученици по томе што волите једни друге. Морате волети један другога онако како сам ја волео вас.“

Исус се на крају помолио Јехови и замолио га да заштити све његове ученике. Молио га је да им помогне да лепо сарађују. Молио се и да се посвети Божје име. Затим је са својим апостолима отпевао хвалоспеве Јехови и сви су изашли напоље. Ближило се време да Исус буде ухапшен.

„Не бој се, мало стадо, јер је воља вашег Оца да вам да краљевство“ (Лука 12:32)