Пређи на садржај

Пређи на садржај

15. ПРИЧА

Јехова избавља Јосифа

Јехова избавља Јосифа

Док је Јосиф био у затвору, фараон, владар Египта, сањао је снове које нико није могао да протумачи. Али онда је један слуга рекао фараону да Јосиф може протумачити његове снове. Зато је фараон наредио да га одмах доведу.

Када је фараон замолио Јосифа да му протумачи снове, он му је рекао: „У Египту ће бити седам веома родних година када ће бити обиља хране, а онда ће бити седам година глади. Изабери неког мудрог човека који ће скупљати залихе хране тако да народ не помре од глади.“ Фараон је изабрао Јосифа и рекао му је да ће поред њега он бити најмоћнији човек у Египту. Како је Јосиф могао да протумачи фараонове снове? Јехова му је рекао шта значе.

Јосиф је током наредних седам година скупљао род са њива и стављао га у складишта. А затим је целом земљом завладала глад, као што је Јосиф и рекао. Људи су долазили са свих страна да купе жито од Јосифа. Јосифов отац Јаков чуо је да у Египту има жита, па је послао десеторицу својих синова да га купе.

Јосиф је одмах препознао своју браћу, али они њега нису. Поклонили су му се, баш као што је видео у једном сну који је као дечак сањао. Јосиф је желео да сазна да ли га његова браћа још увек мрзе. Зато им је рекао: „Ви сте шпијуни. Дошли сте да видите где је земља незаштићена.“ А они су му рекли: „То није истина. Ми смо из Ханана и нас је 12 браће. Један наш брат је умро, а најмлађи је остао код оца.“ Тада им је Јосиф рекао: „Повероваћу вам ако ми доведете најмлађег брата.“ Тако су се они вратили своме оцу.

Када су поново остали без жита, Јаков је опет послао своје синове у Египат. Овог пута су повели са собом Венијамина, који је био најмлађи. Јосиф је хтео да види да ли су се његова браћа променила. Зато је сакрио сребрни пехар у Венијаминову врећу са житом и оптужио их да су га покрали. Препали су се кад су Јосифове слуге нашле пехар у Венијаминовој врећи. Преклињали су Јосифа да казни њих уместо Венијамина.

Тада се Јосиф уверио да су се његова браћа променила. Више није могао да скрива своја осећања. Заплакао је и рекао: „Ја сам ваш брат Јосиф. Да ли је мој отац још жив?“ Његова браћа су се веома уплашила. Али он им је рекао: „Немојте да се љутите на себе због онога што сте ми учинили. Бог ме је овамо послао да би вам спасао живот. А сада пожурите кући и доведите ми оца.“

Они су се вратили кући, испричали оцу радосне вести и довели га у Египат. Јосиф је након много година поново био са својим оцем.

„Ако ви не опростите људима њихове преступе, ни ваш Отац неће вама опростити ваше преступе“ (Матеј 6:15)