Пређи на садржај

Пређи на садржај

12. ПОГЛАВЉЕ

„Увек им је говорио у поређењима“

„Увек им је говорио у поређењима“

1-3. (а) Коју су посебну част имали Исусови ученици који су били с њим и како им је он помогао да запамте оно чему их је поучавао? (б) Зашто су ефикасна поређења лака за памћење?

 ИСУСОВИ ученици су имали посебну част. Поучавао их је лично Велики Учитељ. Чули су његов глас док им је објашњавао Божју Реч и поучавао их предивној истини из ње. У то време, они су те драгоцене мисли морали чувати у уму и срцу, јер још није било време да се Исусове речи запишу. a Зато им Исус помаже да лакше запамте оно чему их он поучава. На који начин? Својим начином поучавања, посебно вештом употребом поређења̂.

2 Заиста, ефикасна поређења се не заборављају лако. Један писац је запазио да поређења „претварају речи у слике“ и „помажу слушаоцима да себи сликовито представе оно што слушају“. Пошто ми углавном најбоље схватамо када себи нешто можемо визуелно дочарати, поређења олакшавају чак и разумевање апстрактних идеја. Она могу речи преточити у живе слике, пружити нам поуке које се могу урезати у наше памћење.

3 Ниједан учитељ на земљи није био толико добар у коришћењу поређења као што је то био Исус Христ. И дан-данас његова поређења се памте. Зашто је Исус тако много користио тај начин поучавања? Зашто су његова поређења била тако ефикасна? Како ми можемо научити да користимо поређења?

Зашто је Исус поучавао помоћу поређења

4, 5. Зашто је Исус користио поређења?

4 Библија наводи два важна разлога зашто је Исус користио поређења. Као прво, тиме је испунио пророчанства. У Матеју 13:34, 35 читамо: „Исус је све ово испричао народу у поређењима. Увек им је говорио у поређењима и тако се испунило оно што је било речено преко пророка: ’Моја уста ће говорити поређења.‘“ Пророк ког је Матеј поменуо био је писац 78. псалма, а пророчанство о ком говоримо налази се у другом стиху. Псалмиста је то написао под надахнућем Божјег духа вековима пре Исусовог рођења. Запази шта то значи. Стотинама година унапред, Јехова је утврдио да ће Месија поучавати у поређењима. Стога, сасвим је јасно да Јехова придаје важност оваквом начину поучавања.

5 Као друго, Исус је рекао да је користио поређења да би се видело ко има „неосетљиво“ срце (Матеј 13:10-15; Исаија 6:9, 10). На који начин су његова поређења разоткривала мотиве људи? У неким случајевима, он је желео да његови слушаоци траже објашњење како би у потпуности разумели његове речи. Понизни појединци су радо постављали питања, а охоли и незаинтересовани нису (Матеј 13:36; Марко 4:34). Стога су Исусова поређења откривала истину онима који су жудели за њом, а сакривала је од оних који су били поносног срца.

6. Који су још неки разлози због чега су Исусова поређења била корисна?

6 Исусова поређења су била корисна из још неких разлога. Она су подстицала интересовање људи и тиме их наводила да слушају. Стварала су у мислима слике које су биле лаке за разумевање. Као што смо рекли у уводу, Исусова поређења су помогла слушаоцима да лакше запамте оно што им је говорио. Проповед на гори, која је забележена у Матеју 5:3–7:27, јесте изузетан пример у ком је Исус много користио сликовите изјаве. Према једном статистичком податку, ова проповед садржи преко 50 стилских фигура. Да бисмо то себи лакше представили, присетимо се да се та проповед може наглас прочитати за отприлике 20 минута. То значи да је у просеку на скоро сваких 20 секунди изговорена нека стилска фигура! Очигледно, Исус је схватао вредност сликовитог изражавања.

7. Зашто треба да опонашамо начин на који је Исус користио поређења?

7 Као Христови следбеници, ми желимо да опонашамо његов начин поучавања и да користимо поређења. Попут зачина̂ који се додају да би оброк био укуснији, тако и ефикасна поређења могу допринети томе да људи лакше прихвате оно чему их поучавамо. Надаље, коришћење добро осмишљених сликовитих поређења олакшава разумевање библијских учења. Размотримо сада неке чиниоце због којих су Исусова поређења била тако ефикасна. Тада ћемо видети како можемо ефикасно применити тај изврстан начин поучавања.

Користио је једноставна поређења

Како је Исус користио птице и цвеће да би нам предочио како Бог брине о нама?

8, 9. Која је још једноставна поређења Исус користио и због чега су она била тако ефикасна?

8 Исус је у свом поучавању често користио поређења која нису била компликована и која су се могла објаснити у неколико речи. Па ипак, једноставне речи стварају упечатљиве слике у мислима и јасно преносе важну истину о Богу и његовој намери. Примера ради, када је храбрио своје ученике да се не брину за своје свакодневне потребе, он им је пажњу усмерио на птице и „љиљане који расту у пољу“. Птице нити сеју нити жању; љиљани нити преду нити ткају. Па ипак, Бог брине о њима. Мисао је јасна — уколико Бог брине о птицама и цвећу, сигурно ће бринути и о људима који ’траже најпре Краљевство‘ (Матеј 6:26, 28-33).

9 Исус је често користио једну још упечатљивију врсту поређења, а то је метафора. Метафора је стилска фигура у којој се један појам замењује другим, као да је он сам тај појам. И у овом случају су његова поређења била једноставна. Једном приликом је рекао својим ученицима: „Ви сте светлост света.“ Ученици су сигурно схватили поруку ове метафоре, наиме, путем њихових речи и дела светло духовне истине светли и они тако помажу другима да почну славити Бога (Матеј 5:14-16). Запази још неке примере када је Исус користио метафору: „Ви сте со земље“ и „Ја сам чокот, a ви сте лозе“ (Матеј 5:13; Јован 15:5). Такве стилске фигуре су упечатљиве иако су једноставне.

10. Који су неки примери који показују како можеш користити поређења у свом поучавању?

10 Како ти можеш користити поређења док поучаваш друге? Не мораш да смишљаш дугачке, компликоване приче. Само размисли о обичним стварима. Рецимо да обрађујеш тему о ускрсењу и желиш да прикажеш да ускрсење мртвих не представља никакав проблем за Јехову. Које ти поређење пада на памет? Библија користи сан као метафору за смрт. Могао би рећи: „Бог може ускрснути мртве тако лако као што ми можемо пробудити неког из сна“ (Јован 11:11-14). Претпоставимо да желиш да прикажеш да је деци потребна љубав и нежност да би срећно одрастала. Који пример можеш употребити? Библија користи следеће поређење: Деца су „као младице маслине“ (Псалам 128:3). Могао би рећи: „Љубав и нежност су за дете попут сунца и воде за једно дрво.“ Што је поређење једноставније то ће твоји слушаоци јасније разумети поруку.

Поређења из свакодневног живота

11. Наведи примере како су Исусова поређења одражавала ствари које је несумњиво видео док је растао у Галилеји.

11 Исус је вешто користио поређења из живота људи. Многа његова поређења су осликавала свакодневне догађаје које је вероватно виђао док је растао у Галилеји. Размисли кратко о његовом детињству. Колико је пута само видео своју мајку како меље жито, додаје квасац у тесто, пали светиљку или чисти кућу? (Матеј 13:33; 24:41; Лука 15:8). Колико је пута гледао како рибари спуштају своје мреже у Галилејско море? (Матеј 13:47). Колико је пута видео децу како се играју по трговима? (Матеј 11:16). Исус је вероватно видео и многе друге уобичајене ствари које је помињао у својим бројним поређењима — сејање на њиви, радосне свадбе и жетве поља окупаних на сунцу (Матеј 13:3-8; 25:1-12; Марко 4:26-29).

12, 13. Зашто је у параболи о милосрдном Самарићанину значајно то што је Исус говорио о путу који је водио „из Јерусалима у Јерихон“?

12 Исус је у својим поређењима помињао детаље који су његовим слушаоцима били добро познати. Примера ради, параболу о милосрдном Самарићанину он је започео речима: „Један човек је силазио из Јерусалима у Јерихон и пао у руке разбојницима, који су му скинули одећу, претукли га и отишли оставивши га полумртвог“ (Лука 10:30). Значајно је то што је Исус поменуо пут који је водио „из Јерусалима у Јерихон“. Када је износио ову параболу био је у Јудеји, недалеко од Јерусалима, тако да су његови слушаоци несумњиво знали о ком путу је реч. Тај пут је био познат као опасан, посебно за неког ко је путовао сам. Вијугао је кроз забачена места, пружајући скровиште за многе разбојнике.

13 Исус је поменуо и друге познате детаље о путу „из Јерусалима у Јерихон“. Према тој параболи, прво је свештеник, а затим и Левит пролазио тим путем, али ниједан није стао да помогне жртви (Лука 10:31, 32). Свештеници су служили у храму у Јерусалиму, а Левити су им помагали. Многи свештеници и Левити су живели у Јерихону када нису имали задужења у храму. Јерихон се налазио свега 23 километра од Јерусалима. Зато су се они могли видети на том путу. Запази да Исус није рекао да се тај човек пењао, већ да је „силазио из Јерусалима“. Његови слушаоци су знали о чему он говори. Јерусалим је био на већој висини од Јерихона. Стога, када би неко путовао „из Јерусалима“ заиста би „силазио“. b Јасно је да је Исус увек имао на уму своје слушаоце.

14. На који начин можемо узети у обзир наше слушаоце када користимо поређења?

14 Када користимо поређења и ми треба да узмемо у обзир наше слушаоце. Шта знамо о њима што би могло утицати на наш избор поређења? Можда то могу бити чиниоци као што су године, средина и породица из које потичу или њихово занимање. На пример, поређење које говори о обрађивању земље пре ће прихватити људи са села него људи у градовима. Свакодневни живот и активности наших слушалаца — њихова деца, кућа, хоби, храна — такође могу бити темељ за поређења.

Поређења из природе

15. Зашто није никакво чудо што је Исус тако добро познавао природу?

15 Многа Исусова поређења откривају његово познавање света природе, у шта спадају биљке, животиње и временске прилике (Матеј 16:2, 3; Лука 12:24, 27). Одакле му такво знање? Док је одрастао у Галилеји сигурно је имао много прилика да посматра све оно што је створено. Што је још значајније, Исус је „првенац свега што је створено“ и Јехова га је користио као ’вештог градитеља‘ у стварању свега (Колошанима 1:15, 16; Пословице 8:30, 31). Зар је икакво чудо што је Исус тако добро познавао биљни и животињски свет? Осмотримо како је своје знање мудро користио.

16, 17. (а) Шта показује да је Исус добро познавао нарав оваца? (б) Који пример показује да овце заиста слушају глас свог пастира?

16 Присети се да је Исус за себе рекао да је „добри пастир“ и да су они који га следе његове „овце“. Исусове речи показују да је добро познавао нарав оваца. Знао је да постоји посебна веза између пастира и његових оваца. Он је знао да се та кротка створења спремно подлажу вођству свог пастира и да га верно прате. Зашто овце следе свог пастира? „Јер познају његов глас“, рекао је Исус (Јован 10:2-4, 11). Да ли овце заиста познају глас свог пастира?

17 Аутор једног дела, Џорџ Смит, написао је своје лично запажање: „Каткад смо уживали у нашем подневном предаху покрај неког јудејског бунара, на који би дошла три или четири пастира са својим стадима. Стада би се измешала, а ми смо се питали како ће пастир поново окупити своје овце. Али након што би се овце напојиле и поиграле, пастири би се један по један разишли, сваки на своју страну долине и сваки би упутио свој карактеристичан зов. Овце би се полако раздвајале и свака би пошла за својим пастиром, исто онако како је и дошла“ (The Historical Geography of the Holy Land). Дакле, Исус је заиста изабрао право поређење да би нагласио своју мисао. Наиме, уколико разумемо његова учења и примењујемо их и уколико следимо његово вођство, тада ће о нама бринути он, „добри пастир“.

18. Где можемо пронаћи информације о свету природе који је Јехова створио?

18 Како можемо научити да користимо поређења из природе? Нека карактеристична својства животиња могу пружити основу за једноставна, а ефикасна поређења. Где можемо пронаћи информације о свему ономе што је Јехова створио? Библија је права ризница знања о разним животињама и понекад се у њој сликовито користе својства животиња. Она говори о томе да можемо бити брзи попут газеле или леопарда, опрезни попут змије и безазлени попут голубова c (1. Летописа 12:8; Авакум 1:8; Матеј 10:16). Још неки вредни извори информација су часописи Стражарска кула и Пробудите се!, као и чланци и видео-материјал на сајту jw.org, у делу „Да ли је то неко осмислио?“. Можеш много тога научити уколико осмотриш како се у наведеном материјалу користе једноставна поређења из чудесног света природе, света који је Јехова створио.

Поређења на основу познатих примера

19, 20. (а) Како је Исус ефикасно употребио један тадашњи догађај да би разоткрио погрешно веровање? (б) Како у свом поучавању можемо користити истините животне приче и догађаје?

19 Ефикасна поређења могу бити у виду стварних догађаја. Једном приликом Исус је употребио један познати догађај како би разоткрио лажно веровање да трагедија сналази оне који је заслужују. Том приликом је рекао: „Оних 18 људи на које је пала кула у Силоаму и убила их – мислите ли да су они били већи грешници од свих осталих који живе у Јерусалиму?“ (Лука 13:4). Заиста, тих осамнаесторо нису настрадали због неког свог греха који је изазвао Божју одмазду. Уместо тога, њихова трагична смрт је била последица ’непредвиђених догађаја‘ (Проповедник 9:11). Тако је Исус оповргао лажно учење указујући на догађај који је његовим слушаоцима био добро познат.

20 Како можемо употребити истините животне приче и догађаје у нашем поучавању? Претпоставимо да разговараш о испуњењу Исусовог пророчанства о знаку његове присутности (Матеј 24:3-14). Можда можеш поменути неки недавни догађај који је био на вестима, везано за ратове, глади или земљотресе да би показао како се различита обележја тог знака испуњавају. Или замислимо да желиш да користиш нечију животну причу да би показао које је промене потребно учинити да би се обукла нова личност (Ефешанима 4:20-24). Где можеш пронаћи такав пример? Можеш размислити о различитом пореклу својих суверника или можеш употребити неку животну причу која је објављена у публикацијама Јеховиних сведока. Доста животних прича можеш наћи и на сајту jw.org, у делу „Библија мења животе“.

21. Које благослове доживљава успешан учитељ Божје Речи?

21 Исус је заиста био Велики Учитељ! Као што смо видели у овом делу, ’поучавање и проповедање добре вести‘ било је нешто од највеће важности у његовом животу (Матеј 4:23). И у нашем животу је то најважније. Благослови које доживљавамо као успешни учитељи су велики. Када неког поучавамо, ми у ствари дајемо себе, а такво давање је извор среће (Дела апостолска 20:35). Та срећа је у ствари радост која произлази из сазнања да другима дајемо нешто од истинске и трајне вредности, а то је истина о Јехови. Такође имамо унутрашње задовољство које проистиче из сазнања да следимо пример Исуса, највећег Учитеља који је икада ходио земљом.

a По свему судећи, први надахнути запис о Исусовој служби на земљи јесте Јеванђеље по Матеју, које је написано око осам година након Исусове смрти.

b Исус је поменуо да су свештеник и Левит ишли „из Јерусалима“, што значи да су ишли из храма. Зато нема оправдања што нису пружили помоћ под изговором да су се клонили човека који је изгледао мртав јер нису хтели да неко време буду непогодни за службу у храму (Левитска 21:1; Бројеви 19:16).

c Детаљнији списак фигуративне употребе својстава животиња у Библији можеш видети у књизи Insight on the Scriptures, 1. том, стране 268, 270-271; издали Јеховини сведоци.