Пређи на садржај

Пређи на садржај

2. ПОГЛАВЉЕ

„Пут и истина и живот“

„Пут и истина и живот“

„Пођи за мном“

1, 2. Зашто не можемо сами наћи пут до Јехове и шта је Исус Христ у том погледу учинио за нас?

 ДА ЛИ си се икада изгубио? Можда је то било када си ишао код неког пријатеља или рођака, а онда ниси могао да пронађеш улицу. Док си ишао непознатим крајем, да ли си некога зауставио да га питаш за жељени правац? Замисли како би се осећао када би ти један љубазан пролазник не само објаснио где се налази улица већ ти рекао: „Пођите за мном. Ја ћу вас одвести.“ Сигурно би ти лакнуло!

2 У неку руку, Исус Христ чини управо тако нешто за нас. Сами никада не бисмо могли пронаћи пут до Бога. Због наслеђеног греха и несавршености, човечанство је одлутало од Бога и ’отуђено је од живота који даје Бог‘ (Ефешанима 4:17, 18). Потребна нам је помоћ да бисмо пронашли пут. Исус, наш врсни узор, не само што нам даје савете и смернице већ чини и више од тога. Као што смо видели у првом поглављу, Исус нас позива следећим речима: „Пођи за мном“ (Марко 10:21). Поред тога, он нам пружа убедљив разлог да прихватимо његов позив. Једном приликом је рекао: „Ја сам пут и истина и живот. До Оца се може доћи само преко мене“ (Јован 14:6). Осмотримо неке од разлога зашто је приступ Оцу могућ само преко Сина. Затим, имајући то у мислима, видећемо у ком смислу је Исус заиста „пут и истина и живот“.

Важна улога у Јеховиној намери

3. Зашто Богу можемо да се приближимо само преко Исуса?

3 То што је Јехова свом Сину доделио најважнију улогу јесте главни разлог зашто му се можемо приближити само преко њега. a Отац, Јехова, желео је да његов Син одигра кључну улогу у испуњењу свих његових намера (2. Коринћанима 1:20; Колошанима 1:18-20). Да бисмо разумели ту важну улогу Сина, треба да видимо шта се десило у еденском врту, у ком се први људски пар придружио Сатани у побуни против Јехове (Постанак 2:16, 17; 3:1-6).

4. Које је питање покренуто побуном у Едену и шта је Јехова учинио да би га решио?

4 Побуна у Едену покренула је једно важно питање које се тиче свих Божјих створења: Да ли је Јехова заиста увек свет, добар, праведан и пун љубави? Да би се то важно питање решило, Јехова је одлучио да један његов савршени духовни син дође на земљу. Тај задатак би био изузетно тежак и важан јер би тај духовни син дао свој живот како би посветио Очево име и омогућио откупнину за спасење човечанства. Тиме што би остао веран до смрти, тај син би пружио решење за све проблеме настале услед Сатанине побуне (Јеврејима 2:14, 15; 1. Јованова 3:8). Међутим, Јехова има небројено много савршених духовних синова (Данило 7:9, 10). Кога је од њих изабрао за тај најважнији задатак? Јехова је изабрао свог „јединорођеног Сина“, оног који је касније постао Исус Христ (Јован 3:16).

5, 6. Како је Јехова показао да има поверење у свог Сина и на чему се то поверење заснивало?

5 Да ли Јеховин избор треба да нас изненади? Не, нимало! Јехова је имао потпуно поверење у свог јединорођеног Сина. Вековима пре него што се његов Син појавио на земљи, Јехова је за њега прорекао да ће остати веран упркос многим патњама које ће доживети (Исаија 53:3-7, 10-12; Дела апостолска 8:32-35). Размисли шта значи то што је Јехова унапред знао да ће му његов Син остати веран. Тај Син је попут других разумом обдарених створења имао слободну вољу и могао је да бира како ће поступати. Па ипак, Јехова је имао тако велико поверење у свог Сина да је прорекао да ће му остати веран. На чему се заснивало то поверење? Једноставно речено, Јехова зна какав је његов Син. Он га веома присно познаје и зна колико он жели да му угоди (Јован 8:29; 14:31). Исус воли свог Оца, а исто тако и Отац воли свог Сина (Јован 3:35). Та љубав између Оца и Сина изградила је неуништиво јединство и поверење (Колошанима 3:14).

6 С обзиром на ту важну улогу Сина, као и на поверење које Отац има у њега и љубав која их веже, да ли је онда икакво чудо што се само преко Сина можемо приближити Богу? Надаље, постоји још један разлог зашто је пут до Бога могућ само преко Сина.

Само Син тако добро познаје Оца

7, 8. Зашто је Исус с правом могао рећи да нико не познаје његовог Оца тако добро „као Син“?

7 Постоје неки услови којима морамо удовољити да бисмо се приближили Јехови (Псалам 15:1-5). Ко боље од Сина зна шта је потребно да бисмо удовољили Божјим мерилима и имали његово признање? Исус је рекао: „Све ми је предао мој Отац. Нико не познаје Сина тако добро као Отац и нико не познаје Оца тако добро као Син и онај коме Син хоће да открије истину о Оцу“ (Матеј 11:27). Размотримо сада зашто је с правом и без претеривања Исус могао рећи да нико не познаје Оца тако добро „као Син“.

8 Пошто је „првенац свега што је створено“, Син има посебан однос са својим Оцем, Јеховом (Колошанима 1:15). Замисли само ту блискост која се кроз небројено много година развијала између Оца и Сина, док су постојали само њих двојица — од тренутка кад је Син створен па док нису била створена друга духовна створења (Јован 1:3; Колошанима 1:16, 17). Замисли само какву је огромну част имао Син поред свог Оца, упијајући његове мисли и учећи о његовој вољи, његовим мерилима и поступцима. Заиста није претеривање када се каже да Исус познаје свог Оца боље него било ко други. Због те блискости, Исус је свог Оца приказао онако како то нико други не би могао.

9, 10. (а) На које је начине Исус открио какав је његов Отац? (б) Шта морамо радити да бисмо стекли Јеховино признање?

9 Исусова учења су открила колико добро познаје Јеховине мисли и осећања, и шта Јехова очекује од оних који га обожавају. b Исус је свог Оца представио на још један упечатљив начин. Рекао је: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јован 14:9). У свему што је говорио и чинио, Исус је савршено опонашао свог Оца. Зато када у Библији читамо о Исусу — о његовим снажним и пријатним речима које је користио док је поучавао друге, о саосећању које га је наводило да лечи људе и осећајности због које је заплакао — можемо с пуним правом замислити Јехову на његовом месту (Матеј 7:28, 29; Марко 1:40-42; Јован 11:32-36). Исус је и речима и делима савршено одражавао поступке и вољу свог Оца (Јован 5:19; 8:28; 12:49, 50). Дакле, да бисмо стекли Јеховино признање, треба да живимо у складу са Исусовим учењима и следимо његов пример (Јован 14:23).

10 Пошто Син тако присно познаје свог Оца, Јехову, и савршено га опонаша, није никакво чудо што је Јехова баш њега изабрао да нам отвори пут до Оца. Након што смо сазнали зашто само преко Исуса можемо приступити Јехови, размотримо сада следеће Исусове речи: „Ја сам пут и истина и живот. До Оца се може доћи само преко мене“ (Јован 14:6).

„Ја сам пут“

11. (а) Зашто само преко Исуса можемо постићи добар однос с Богом? (б) Како речи из Јована 14:6 наглашавају Исусов јединствени положај? (Види и фусноту.)

11 Већ смо сазнали да се Богу можемо приближити само преко Исуса. Размисли шта то конкретно значи за нас. Исус је „пут“ у том смислу што само преко њега можемо постићи добар однос с Богом. Зашто је то тако? Тиме што је остао веран до смрти, Исус је свој живот дао као откупну жртву (Матеј 20:28). Без те откупнине, никада не бисмо могли приступити Богу. Грех ствара јаз између Бога и људи, а пошто је Јехова свет он никада не може олако прелазити преко греха (Исаија 6:3; 59:2). Али, Исусова жртва је премостила тај јаз тиме што је омогућила да нам греси буду опроштени (Јеврејима 10:12; 1. Јованова 1:7). Уколико прихватимо ту откупнину коју је Јехова омогућио преко Христа и уколико полажемо веру у њу, можемо имати добар однос с Јеховом. Једноставно не постоји други начин да се ’помиримо с Богом‘ c (Римљанима 5:6-11).

12. На које је још начине Исус „пут“?

12 Исус је „пут“ и када је реч о молитви. Једино се преко Исуса можемо обратити Јехови у молитви с уверењем да ће наше искрене молбе бити услишене (1. Јованова 5:13, 14). Сам Исус је рекао: „Шта год замолите Оца у моје име, он ће вам то дати [...] Молите и добићете, па ће ваша радост бити потпуна“ (Јован 16:23, 24). Сходно томе, ми можемо приступити Јехови у молитви у Исусово име и обратити му се са „Оче наш“ (Матеј 6:9). Исус је „пут“ на још један начин — тиме што нам пружа добар пример. Као што смо раније видели, Исус је савршено опонашао свог Оца. Тако нам Исусов пример показује како да својим начином живота обрадујемо Јехову. Дакле, да бисмо се приближили Јехови, морамо следити Исусове стопе (1. Петрова 2:21).

„Ја сам [...] истина“

13, 14. (а) У ком смислу је Исусов говор увек био истинит? (б) Да би био „истина“, шта је Исус морао да чини и зашто?

13 Исус је увек говорио истину о пророчанствима која је дао његов Отац (Јован 8:40, 45, 46). У његовим устима се никад није нашла превара (1. Петрова 2:22). Чак су и његови противници признали да је ’по истини учио Божјем путу‘ (Марко 12:13, 14). Међутим, када је рекао: „Ја сам [...] истина“, он није мислио само на то да је све што је говорио, проповедао и поучавао било истина. У питању је било више од тога.

14 Присети се да је вековима раније Јехова надахнуо писце Библије да забележе многа пророчанства о Месији, то јест Христу. Та пророчанства су садржавала детаље о његовом животу, служби и смрти. Поред тога, Мојсијев закон је пророчански указивао на Месију (Јеврејима 10:1). Да ли ће Исус бити веран до смрти и тако испунити све оно што је било проречено за њега? Једино би се тада Јехова показао као Бог тачних пророчанстава. Та огромна одговорност лежала је на Исусу. Својим начином живота — сваком изговореном речју и сваким својим поступком — Исус је показао да су се на њему испуниле пророчанске изјаве (2. Коринћанима 1:20). На тај начин, Исус је заиста био „истина“. То значи да су Јеховина пророчанства постала стварност доласком Исуса (Јован 1:17; Колошанима 2:16, 17).

„Ја сам [...] живот“

15. Шта значи веровати у Сина и до чега то води?

15 Исус је „живот“ јер једино преко њега можемо добити живот — и то не било какав, већ „прави живот“ (1. Тимотеју 6:19). У Библији стоји: „Ко верује у Сина, добиће вечни живот. Ко није послушан Сину, неће добити живот, него ће Божји гнев остати на њему“ (Јован 3:36). Шта значи веровати у Божјег Сина? То значи бити уверен да не можемо добити живот без њега. Поврх тога, то значи да своју веру потврђујемо делима, да и даље учимо о Исусу и марљиво се трудимо да живимо у складу с његовим учењима и примером (Јаковљева 2:26). На тај начин нас вера у Божјег Сина води до вечног живота, што ће за „мало стадо“ духом помазаних хришћана значити бесмртан духовни живот на небу, а за „велико мноштво“ припадника ’других оваца‘ савршени људски живот на рајској земљи (Лука 12:32; 23:43; Откривење 7:9-17; Јован 10:16).

16, 17. (а) Како је Исус „живот“ чак и за оне који су умрли? (б) У шта можемо бити уверени?

16 А шта је с онима који су умрли? Исус и за њих представља „живот“. Кратко пре него што је ускрснуо свог пријатеља Лазара, Исус је рекао Лазаревој сестри Марти: „Ја сам ускрсење и живот. Ко верује у мене, ако и умре, оживеће“ (Јован 11:25). Јехова је свом Сину поверио „кључеве од смрти и гроба“ и тако му дао моћ да ускрсава (Откривење 1:17, 18). Узвишени Исус ће помоћу тих кључева отворити врата гроба и ослободити оне који су заробљени у смрти (Јован 5:28, 29).

17 „Ја сам пут и истина и живот“ — овом једноставном изјавом, Исус је на сажет начин изнео сврху свог доласка на земљу и сврху своје службе. Те речи су веома значајне и за нас данас. Запази да је након те изјаве Исус рекао: „До Оца се може доћи само преко мене“ (Јован 14:6). Исусове речи су у наше време значајне исто колико и онда када их је изговорио. Зато можемо бити потпуно уверени да никада нећемо залутати уколико следимо Исуса. Он ће нам лично показати пут „до Оца“.

Шта ћеш учинити?

18. Шта неко треба да ради да би се за њега могло рећи да заиста следи Исуса?

18 С обзиром на важност Исусове улоге и на то колико добро познаје свог Оца, имамо сваки разлог да га следимо. Као што смо видели у претходном поглављу, да бисмо заиста следили Исуса, нису довољне само речи и осећања већ и дела. Следити Христа значи живети по његовим учењима и опонашати његов пример (Јован 13:15). Књига коју држиш у руци може ти помоћи у том погледу.

19, 20. Шта ова књига садржи што ће ти помоћи у твом настојању да следиш Христа?

19 У наредним поглављима пажљиво ћемо анализирати Исусов живот и његову службу. Књига је подељена на три дела. У првом делу налази се преглед његових особина и поступака. У другом делу размотрићемо његов реван пример у проповедању и поучавању. Као треће, истражићемо на које је начине показивао љубав. Од трећег поглавља па надаље налази се један оквир за понављање под насловом „Како можеш показати да следиш Исуса?“ Стихови и питања у њему осмишљени су тако да нам помогну да размишљамо како речима и делима можемо опонашати Исуса.

20 Захваљујући ономе што је Јехова Бог учинио, не мораш више да луташ и будеш отуђен од њега због наслеђеног греха. Иако је за Јехову било болно то што је морао да пошаље свог Сина да нам покаже пут како да постигнемо добар однос с Њим, Он је то учинио јер нас воли (1. Јованова 4:9, 10). Нека те то подстакне да се одазовеш на ту велику љубав тако што ћеш прихватити Исусов позив: „Пођи за мном“ и поступати у складу с њим (Јован 1:43).

a Улога коју Син има толико је велика да су му у Библији пророчански дата многа имена и титуле. (Види оквир „ Неке титуле Исуса Христа“.)

b На пример, осмотри Исусове речи забележене у Матеју 10:29-31; 18:12-14, 21-35; 22:36-40.

c На изворном грчком језику у Јовану 14:6 стоји лична заменица „ја“, а испред именице „пут“ стоји одређени члан који указује на Исусову јединствену улогу, наиме, да он није било који пут већ једини пут који нас води до Оца.