Пређи на садржај

Пређи на садржај

1. ПОГЛАВЉЕ

„Пођи за мном“ – шта је Исус тиме мислио?

„Пођи за мном“ – шта је Исус тиме мислио?

„Шта морам да радим да добијем вечни живот?“

1, 2. Који је најбољи позив упућен људима и које питање можемо себи поставити?

 КОЈИ те је позив највише обрадовао? Можда је то био позив на неки посебан догађај, као на пример венчање особа које су ти веома драге. Или је то можда био позив да прихватиш неки важан посао. Несумњиво си био одушевљен, чак почаствован. Међутим, упућен ти је један далеко бољи позив, и он се односи на све нас. А то како реагујемо на њега, дубоко утиче на наш живот. То је најважнија одлука коју можемо донети.

2 О каквом позиву се ради? Реч је о позиву који је упутио Исус Христ, јединорођени син Свемоћног Бога Јехове. Тај позив је записан у Библији. У Јовану 1:43 налазе се следеће Исусове речи: „Пођи за мном.“ Дакле, то је позив који је упућен сваком од нас. Зато је добро да се питамо: Како реагујем на њега? Можда размишљаш: „Ко би одбио тако величанствен позив?“ Међутим, изненађујуће је што га већина људи одбија. Зашто?

3, 4. (а) На чему би се могло позавидети човеку који је пришао Исусу и поставио му питање о вечном животу? (б) Које је добре особине Исус уочио код младог богатог поглавара?

3 Размотри пример човека ком је пре око 2 000 година Исус лично упутио један такав позив. У питању је један веома угледан човек. Имао је барем три ствари које људи углавном сматрају веома вредним, чак нечим на чему би му се могло позавидети — младост, богатство и углед. Библија каже да се радило о младом човеку који је био „врло богат“ и који је био један од поглавара (Матеј 19:20; Лука 18:18, 23). Међутим, постоји нешто због чега он посебно заслужује нашу пажњу. Он је чуо Великог Учитеља, Исуса, и то му се допало.

4 Већина поглавара у то време није показала дужно поштовање према Исусу (Јован 7:48; 12:42). Али тај поглавар је био другачији. Библија наводи: „Кад је [Исус] полазио на пут, дотрчао је један човек, пао пред њим на колена и упитао га: ’Учитељу добри, шта морам да радим да добијем вечни живот?‘“ (Марко 10:17). Запази колико је он желео да разговара са Исусом. Пред свима је потрчао за њим, баш као што би то учинио неки сиромашан, обичан човек. Поред тога, с поштовањем је клекнуо пред Христа. То значи да је у извесној мери био понизан и духовно гладан. Те особине су биле вредне у Исусовим очима (Матеј 5:3; 18:4). Зато није чудо што је Исус „осетио наклоност према њему“ кад га је погледао (Марко 10:21). Међутим, како је Исус одговорио на његово питање?

Јединствена могућност

5. Како је Исус одговорио богатом младићу и како знамо да се оно „једно“ што му је недостајало није односило на сиромаштво? (Види и фусноту.)

5 Исус је показао да је његов Отац већ пружио довољно информација о том важном питању стицања вечног живота. Указао је на Писмо, а младић је потврдио да се савесно држи Мојсијевог закона. Међутим, пошто је Исус имао изузетну моћ запажања, видео је испод површине (Јован 2:25). Он је запазио да тај младић има један озбиљан проблем духовне природе. Зато му је рекао: „Једно ти недостаје.“ Шта је било то „једно“? Исус је рекао: „Иди, продај оно што имаш и дај новац сиромашнима“ (Марко 10:21). Да ли је Исус тиме хтео рећи да особа мора бити сиромашна да би служила Богу? Не. a Христ је указао на нешто друго од велике важности.

6. Шта је Исус понудио младом богатом поглавару и шта је реакција тог младића открила о његовом срцу?

6 Да би помогао том човеку да схвати шта му недостаје, Исус му је понудио предивну могућност: „Пођи за мном.“ Замисли само — пред тим човеком је стајао Син Свевишњег Бога и лично га позвао да га следи! Исус му је такође обећао предивну награду која се не може ни замислити. Рекао му је да ће имати „благо на небу“. Да ли је богати млади поглавар прихватио ту могућност, тај величанствени позив? Библија даље каже: „Кад је то чуо, човек се растужио и отишао је жалостан, јер је имао велик иметак“ (Марко 10:21, 22). Тако су Исусове неочекиване речи разоткриле проблем који је лежао у срцу тог младића. Он је био веома везан за свој иметак, а несумњиво и за моћ и углед који су из тога произлазили. Нажалост, љубав према томе била је јача од љубави према Христу. Дакле, оно „једно“ што му је недостајало била је дубока и самопожртвована љубав према Исусу и Јехови. Пошто младић није имао такву љубав, одбио је ту јединствену прилику! Међутим, какве то везе има с нама?

7. Зашто можемо бити сигурни да се Исусов позив односи и на нас данас?

7 Исус није позвао само тог младића, или само неку групу људи. Он је рекао: „Ако неко хоће да иде за мном [...] нека иде за мном“ (Лука 9:23). Из овог стиха се види да ако неко заиста хоће да следи Христа, може то и чинити. Бог привлачи особе које имају искрено срце и доводи их свом Сину (Јован 6:44). Тај Исусов позив упућен је свима, не само богатима или сиромашнима, не само људима једне расе или народа и не само онима који су живели у Исусово време. Зато су Исусове речи: „Пођи за мном“ заиста упућене и теби. Међутим, који су добри разлози да следиш Христа? И шта то значи?

Који су добри разлози да следимо Христа?

8. Коју потребу имају сви људи и зашто?

8 Потребно је да признамо следећу истину која гласи: Ми имамо снажну потребу за добрим вођством. То што многи не признају да имају ту потребу не значи да она не постоји. Јеховин пророк Јеремија је био надахнут да запише ову непромењиву истину: „Добро знам, Јехова, да човеков пут није у његовој власти. Човек не може чак ни да управља својим корацима“ (Јеремија 10:23). Људи немају ни способност ни право да владају. Заиста, људска историја је пуна примера лоших владара и вођа (Проповедник 8:9). У Исусово време, тадашње вође су тлачиле, малтретирале и обмањивале народ. Исус је уочио да је обичан народ био попут ’оваца без пастира‘ (Марко 6:34). Исто је и данас. Гледано у глобалу или појединачно, свима нама је потребно вођство на које се можемо ослонити и које можемо поштовати. Да ли Исус удовољава тим захтевима? Осмотри неколико разлога због којих можемо рећи да је одговор потврдан.

9. По чему се Исус издваја од свих других вођа?

9 Као прво, Исуса је изабрао Јехова Бог. Већину људских владара бирају несавршени људи, које је често лако обманути и који су склони лошем процењивању. Исус је другачији вођа. Само његово име нам то говори. „Христ“ и „Месија“ значе „Помазаник“. Да, Исуса је помазао, то јест посебно опуномоћио за свету службу нико други до Суверени Господар свемира. Јехова Бог је рекао о свом Сину: „Ево мог слуге ког сам изабрао, мог вољеног, који ми је по вољи! На њега ћу ставити свој дух“ (Матеј 12:18). Нико не зна боље од нашег Створитеља какав нам је вођа потребан. Јеховина мудрост је безгранична и зато имамо више него довољно јак разлог да верујемо у његов избор (Пословице 3:5, 6).

10. Зашто је Исус најбољи пример за људе?

10 Као друго, Исус нам пружа савршен и подстицајан пример. Добар вођа има особине којима се његови поданици диве и које желе да и сами поседују. Он их води својим примером, подстичући их да постану бољи људи. Које су особине по твом мишљењу највредније код једног вође? Храброст? Мудрост? Саосећање? Или истрајност упркос невољама? Док будеш проучавао Исусов живот на земљи, видећеш да је он имао све те особине, и још многе друге. Као савршена слика свог небеског Оца, Исус је поседовао све особине које поседује и Бог и то у пуној мери. Заиста је био савршен човек у сваком погледу. Дакле, све што је чинио, свака реч коју је изговорио, свако осећање које је испољио, све је то вредно опонашања. У Библији стоји да нам је пружио ’пример како да у свему идемо његовим стопама‘ (1. Петрова 2:21).

11. Како је Исус показао да је „добри пастир“?

11 Као треће, Христ је у потпуности живео у складу са својом изјавом: „Ја сам добри пастир“ (Јован 10:14). Људи са његовог поднебља знали су шта значи та сликовита изјава. Пастири су напорно радили да би се бринули о овцама које су им биле поверене. Добар пастир је безбедност и добробит стада стављао испред своје. Примера ради, Исусов предак Давид у младости је био пастир и више пута је ризиковао свој живот да би заштитио овце од опасних звери (1. Самуилова 17:34-36). Исус је за своје следбенике учинио и много више. Он је положио живот за њих (Јован 10:15). Колико би вођа̂ показало тако самопожртвован дух?

12, 13. (а) У ком смислу пастир познаје своје овце и у ком смислу оне познају њега? (б) Зашто желиш вођство Доброг Пастира?

12 Исус је био „добри пастир“ у још једном погледу. Он је рекао: „Познајем своје овце, а моје овце познају мене“ (Јован 10:14). Замисли слику коју је Исус дочарао овим речима. Обичном посматрачу стадо оваца може изгледати попут једне обичне гомиле рунастих створења. Међутим, пастир познаје сваку овцу понаособ. Он зна којој ће овци ускоро морати да помогне да се ојагњи, које јагањце још увек мора носити јер су мајушни и нејаки да би сами ходали и која је овца недавно била болесна или повређена. С друге стране, и овце добро познају свог пастира. Оне познају његов глас и никада га не мешају с гласом неког другог пастира. Када у пастиревом гласу осете упозорење на опасност, овце брзо реагују. Куда год их он води, оне га следе. А он најбоље зна куда треба да их води. Он зна где је трава бујна и млада, где су извори воде свежи и чисти, где је паша безбедна. Док их он чува, овце се осећају безбедно (Псалам 23).

13 Зар не жудиш за таквим вођством? Добри Пастир је неупоредиви пример баш у таквом опхођењу са својим следбеницима. Он обећава да ће ти пружати вођство како би имао срећан и смисаон живот сада и у сву вечност! (Јован 10:10, 11; Откривење 7:16, 17). Зато је важно да знамо шта тачно значи следити Христа.

Шта значи следити Христа

14, 15. Зашто сама тврдња да смо хришћани и да волимо Христа није довољна да би се за нас рекло да смо његови следбеници?

14 Стотине милиона људи данас вероватно мисле да су међу онима који су прихватили Христов позив да буду његови следбеници. На крају крајева, они себе називају хришћанима. Можда припадају некој религији у којој су их родитељи крстили. Можда тврде да воле Исуса и да га прихватају као свог Спаситеља. Али, да ли се на основу тога може за њих рећи да следе Христа? Да ли је Христ имао то на уму када нас је позвао да га следимо? Одговор обухвата много више.

15 Осмотри хришћански свет — оне земље чији се грађани највећим делом изјашњавају као Христови следбеници. Да ли се по њиховом начину живота види да живе у складу с учењима Исуса Христа? Или у тим земљама видимо да влада мржња, тлачење, криминал и неправда, баш као и у осталом делу света?

16, 17. Шта често недостаје онима који тврде да су хришћани и по чему се препознају прави Христови следбеници?

16 Исус је рекао да његови прави следбеници неће бити препознатљиви само по ономе шта говоре или како се изјашњавају већ првенствено по ономе како се понашају. На пример, он је рекао: „Неће свако ко ми говори: ’Господе, Господе‘, ући у небеско Краљевство, него само онај ко чини оно што је по вољи мог Оца који је на небесима“ (Матеј 7:21). Зашто многи од оних који тврде да је Исус њихов Господ не врше вољу његовог Оца? Сети се младог богатог поглавара. Често је то „једно“ што недостаје онима који се изјашњавају као хришћани — дубока и искрена љубав према Исусу и Ономе који га је послао.

17 Како је то могуће? Зар милиони оних који се називају хришћанима такође не тврде да воле Христа? Наравно. Али љубав према Исусу и Јехови не огледа се само у речима. Исус је рекао: „Ако ме неко воли, држаће се моје речи“ (Јован 14:23). Такође је, указујући на себе као пастира, рекао и ово: „Моје овце слушају мој глас, ја их познајем и оне иду за мном“ (Јован 10:27). Да, прави показатељ наше љубави према Христу нису само наше речи и осећања већ пре свега наши поступци.

18, 19. (а) Како на нас треба да утиче оно што учимо о Исусу? (б) Која је намена ове књиге и како ће она бити корисна за оне који сматрају да већ дуго следе Христа?

18 Међутим, наши поступци су одраз нечег дубљег. Они осликавају оно што смо ми изнутра. Управо је то оно на чему треба да радимо. Исус је рекао: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог правог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Уколико се трудимо да што боље упознамо Исуса и дубоко размишљамо о томе, то ће утицати на наше срце. Наша љубав према њему ће расти и то ће у нама стварати све већу жељу да га сваки дан следимо.

19 Управо је то намена ове књиге. Њена сврха није да нам у кратким цртама прикаже целокупан Исусов живот и његову службу, већ да нам помогне да још боље разумемо како га можемо следити. b Она је осмишљена да нам помогне да себе видимо у нашем симболичном огледалу, то јест Писму, и да се запитамо: Да ли заиста следим Исуса? (Јаковљева 1:23-25). Можда мислиш како си већ дуго у стаду под надзором Доброг Пастира. Међутим, зар се не слажеш да увек постоје подручја на којима се можемо поправити? Библија нас подстиче: „Испитујте да ли сте у вери, сами себе проверавајте“ (2. Коринћанима 13:5). Вредно је да уложимо сваки труд да бисмо се преиспитали да ли стварно допуштамо да нас води Добри Пастир, Исус, коме је Јехова доделио ту улогу.

20. Шта ћемо осмотрити у наредном поглављу?

20 Нека ти проучавање ове књиге продуби љубав према Исусу и Јехови. Док те та љубав води кроз живот, осетићеш највећи мир и задовољство који су могући у овом старом свету, и живећеш да би славио Јехову што нам је дао тако Доброг Пастира. Наравно, наше проучавање о Христу мора имати прави темељ. Зато је на месту што ћемо у другом поглављу ове књиге испитати Исусову улогу у Јеховиној намери.

a Исус није тражио од свих својих следбеника да се одрекну својих материјалних ствари. Иако је рекао да је богатом човеку тешко да уђе у Божје Краљевство, ипак је додао: „Богу је све могуће“ (Марко 10:23, 27). У ствари, неке богате особе су постале Христови следбеници. Иако су били саветовани у погледу става према материјалним стварима, ипак нису морали да све своје богатство разделе сиромашнима (1. Тимотеју 6:17).

b Обухватнији, хронолошки преглед догађаја из Исусовог живота и његове службе налази се у књизи Исус – пут, истина и живот, коју су издали Јеховини сведоци.