Пређи на садржај

Пређи на садржај

14. ПОГЛАВЉЕ

’Мноштво народа је дошло код њега‘

’Мноштво народа је дошло код њега‘

„Пустите децу да дођу код мене“

1-3. Шта се дешава када родитељи доводе своју децу код Исуса и шта нам тај догађај говори о њему?

 ИСУС зна да се његов живот на земљи брзо ближи крају. Остало је још само неколико недеља, а има још пуно тога да се уради! Он са својим апостолима проповеда у Переји, области која се простире источно од реке Јордан. Крећу се у правцу југа према Јерусалиму, где ће Исус одржати своју последњу, чувену Пасху.

2 Након што је Исус окончао живу дискусију с верским вођама, чује се граја. Људи доводе своју децу да виде Исуса. Деца су изгледа различитог узраста, јер Марко за њих користи исту реч коју је раније користио за дете од 12 година, док Лука користи реч која на изворном језику поред малог детета може значити и одојче (Лука 18:15; Марко 5:41, 42; 10:13). Наравно, где год има деце ту је и радостан жамор и комешање. Исусови ученици прекоравају родитеље, мислећи да је њихов Учитељ можда сувише заузет да би посветио пажњу деци. Међутим, како Исус реагује?

3 Када види шта се дешава, он се љути. На кога? На децу? На њихове родитеље? Не, већ на своје ученике. Он каже: „Пустите децу да дођу код мене. Не браните им, јер таквима припада Божје Краљевство. Верујте ми, ко не прими Божје Краљевство попут детета, неће ући у њега.“ Затим ’узима децу у крило‘ и благосиља их (Марко 10:13-16). Марков опис догађаја указује на то да их Исус с наклоношћу грли, а неку малу децу узима у наручје, као што стоји у једном преводу. Јасно је да Исус воли децу. Међутим, из овога учимо још нешто о њему — он је приступачна особа.

4, 5. (а) Зашто са сигурношћу можемо рећи да је Исус био приступачан? (б) Која ћемо питања осмотрити у овом поглављу?

4 Да је Исус био строг, хладан и поносан човек, вероватно му деца не би прилазила, нити би родитељи били слободни да му приступе. Док замишљаш ову сцену, можеш ли себи представити озарена лица родитеља док овај љубазни човек показује наклоност према њиховој деци, истиче њихову вредност пред Богом и благосиља их? Заиста, иако је носио огромно бреме, био је приступачан.

5 За кога је још Исус био приступачан? Због чега је био тако приступачан? Како можемо научити да и ми будемо попут њега? Хајде да видимо.

За кога је Исус све био приступачан?

6-8. У чијем је друштву Исус често био и како се његов став према таквим људима разликовао од става верских вођа?

6 Док читаш јеванђеља, можда ћеш бити задивљен тиме колико је много људи радо прилазило Исусу. На пример, када се говори о Исусу, често се помиње и „мноштво људи“. „За њим [је] пошло много народа из Галилеје.“ „Око њега се окупило мноштво људи.“ „Мноштво народа дошло [је] код њега.“ „Мноштво људи путовало [је] са Исусом“ (Матеј 4:25; 13:2; 15:30; Лука 14:25). Дакле, Исус је често био окружен мноштвом људи.

7 То је углавном био обичан народ, на ког су верске вође с презиром указивале као на „народ земље“. Фарисеји и свештеници су отворено говорили: „Овај народ који не познаје Закон проклет је“ (Јован 7:49). Каснији рабински записи потврђују такав став. Многе верске вође су с презиром гледале на такав народ, нису хтеле с њима ни да једу, да купују од њих нити да буду у њиховом друштву. Неки су упорно тврдили да за такав народ, који не зна усмени закон, нема ускрсења! Не само што убоги људи нису тражили помоћ и вођство од таквих вођа, већ су сасвим сигурно и зазирали од њих. Међутим, Исус је био другачији.

8 Исус се радо дружио с обичним људима. Јео је с њима, лечио их, поучавао и храбрио. Наравно, био је реалан и свестан да ће већина ипак одбити да служи Јехови (Матеј 7:13, 14). Међутим, он је на сваког појединца гледао позитивно и видео да многи имају потенцијал да чине оно што је добро. Каква разлика у односу на тврдокорне свештенике и фарисеје! Чак су и свештеници и фарисеји радо прилазили Исусу и многи од њих су се променили и постали Исусови следбеници (Дела апостолска 6:7; 15:5). Исус је такође био приступачан и за богате и утицајне људе (Марко 10:17, 22).

9. Зашто је Исус био приступачан за жене?

9 Жене су такође слободно прилазиле Исусу. Сигурно су често осећале како их верске вође страшно презиру. Рабини су, уопште узев, с неодобравањем гледали на поучавање жена. Надаље, женама није било дозвољено да сведоче у правним случајевима јер су сматране непоузданим сведоцима. Рабини су чак изговарали молитве у којима су захваљивали Богу што нису жене! Међутим, жене су осећале да Исус не гаји такав презир према њима. Многе су му прилазиле с великом жељом да буду поучене. На пример, Лазарева сестра Марија седела је код Исусових ногу и упијала Исусове речи, док је њена сестра Марта сва ужурбана и узрујана била заокупљена припремом оброка. Исус је похвалио Марију што је добро одвагнула шта је важније (Лука 10:39-42).

10. Како се Исусово опхођење према болеснима разликовало од опхођења верских вођа?

10 Чак су се и болесни окупљали око Исуса. И према њима су се верске вође опходиле као према прогнаницима из друштва. Мојсијев закон је имао одредбе које су одређивале карантин за губавце из здравствених разлога, али није било места за грубости (Левитска, 13. поглавље). Међутим, када се у каснијим рабинским правилима помињу губавци, за њих се каже да су одвратни попут измета. Неке верске вође су отишле толико далеко да су бацале камење на њих како им случајно не би пришли! Тешко је замислити да су ти јадни људи могли скупити храбрости да приђу било ком учитељу, међутим, Исусу су прилазили. Један од њих је изразио велику веру, када је рекао: „Господе, знам да можеш да ме очистиш ако то хоћеш“ (Лука 5:12). У следећем поглављу ћемо видети како је Исус реаговао. Међутим, све што смо до сада размотрили пружа упечатљиве доказе да је Исус заиста био приступачан.

11. Који пример показује да су они који су били оптерећени својим грехом слободно прилазили Исусу и зашто је то важно?

11 Они који су били оптерећени осећајем кривице такође су прилазили Исусу. На пример, размисли о оном што се десило када је Исус дошао код једног фарисеја на оброк. Ту је дошла и једна жена, која је била позната као грешница, клекнула код Исусових ногу и плакала због свог греха. Сузама је квасила Исусове ноге и брисала их косом. Исусов домаћин је устукнуо и оштро осудио Исуса што је допустио да му она приђе, а Исус ју је саосећајно похвалио за њено искрено покајање и уверио је у Јеховин опроштај (Лука 7:36-50). Данас, више него икада раније, људи који су оптерећени кривицом због греха треба да буду слободни да приђу онима који им могу помоћи да стекну добар однос с Богом. Због чега је Исус био тако приступачан?

Разлози због којих је Исус био приступачан

12. Зашто није никакво чудо што је Исус био приступачан?

12 Сети се да је Исус савршена слика свог вољеног небеског Оца (Јован 14:9). Библија нас подсећа да Јехова „није далеко ни од кога од нас“ (Дела апостолска 17:27). Онај који слуша молитве, Јехова, увек је ту за своје верне слуге и све оне који искрено желе да га пронађу и да му служе (Псалам 65:2). Размисли шта то значи — најмоћнија и најважнија Особа у свемиру уједно је и најприступачнија особа у свемиру! И Исус попут свог Оца воли људе. У поглављима која следе размотрићемо ту љубав која је била дубоко у Исусовом срцу. Он је био приступачан у великој мери захваљујући и томе што је његова љубав према људима била веома очигледна. Осмотримо неке Исусове особине на основу којих се види да је волео људе.

13. Како родитељи могу опонашати Исусов пример?

13 Људи су осећали да је Исус био заинтересован за њих лично. Такво занимање за њих није минуло ни кад је био под притиском. Као што смо видели, Исус је био приступачан када су родитељи довели своју децу код њега, иако је био заузет и оптерећен тешким одговорностима. Какав диван пример за родитеље! Одгајати децу у данашњем свету прави је изазов. Па ипак, важно је да су родитељи приступачни за своју децу. Ако си родитељ, ти онда најбоље знаш да има тренутака када си превише заузет да би свом детету посветио пажњу која му је потребна. Па ипак, можеш ли му обећати да ћеш чим будеш могао одвојити време за њега? Захваљујући томе што одржиш реч, дете ће научити да се стрпљење исплати. Такође ће видети да може да ти се обратити у вези с било којим проблемом или бригом који га тиште.

14-16. (а) Које су околности навеле Исуса да изврши своје прво чудо и зашто је то било нешто посебно? (б) Шта Исусово чудо у Кани открива о њему и шта родитељи могу да науче из тога?

14 Исус је људима показао да не омаловажава њихове бриге. На пример, размисли о Исусовом првом чуду. Био је на једној свадби у Кани, граду у Галилеји. Одједном је искрснуо један незгодан проблем — нестало је вина! Марија, Исусова мајка, рекла је свом сину шта се десило. Шта је Исус учинио? Рекао је слугама да напуне водом шест великих ћупова. Када је течност из ћупова однесена домаћину свадбе, гле, било је то одлично вино! Да ли је то била нека подвала, неки трик? Не, вода је заиста била ’претворена у вино‘ (Јован 2:1-11). Претварање једне материје у другу је давнашњи људски сан. Вековима су алхемичари покушавали да олово претворе у злато. Никада нису успели у томе, иако су олово и злато веома слични елементи. a А како је с водом и вином? Вода је по хемијском саставу једињење два основна елемента. С друге стране, вино је сачињено од скоро хиљаду састојака, од којих су многи сложена једињења! Зашто би Исус учинио тако велико чудо само да би решио тако небитан проблем као што је недостатак вина на свадби?

15 Тај проблем није био ситница за младу и младожењу. На древном Блиском истоку, показивање гостољубивости било је од велике важности. Недостатак вина на свадби нанео би велику срамоту млади и младожењи и у извесној мери покварио њихово венчање и лепе успомене. То је за њих представљало велики проблем и Исус је то уважио. Зато је и учинио нешто поводом тога. Увиђаш ли зашто су му људи радо прилазили са својим бригама?

Покажи свом детету да си приступачан и да ти је заиста стало до њега

16 И из овога родитељи могу извући важну поуку. Шта ако ти твоје дете приђе, оптерећено неким проблемом? Могао би доћи у искушење да његов проблем одбациш као да је у питању ситница. Можда би се чак и насмејао томе. У поређењу с твојим проблемима, дететов проблем заиста може изгледати безначајно. Али не заборави да то није мали проблем и у очима твог детета! Ако је то важно твом вољеном детету, зар не би требало и теби да буде? Ако твоје дете види да си заинтересован за његове бриге, оно ће те сматрати приступачним родитељем.

17. Какав је пример благости Исус оставио и зашто је та особина доказ снаге?

17 Као што смо осмотрили у 3. поглављу, Исус је био благ и понизан (Матеј 11:29). Благост је предивна особина, снажан доказ понизности у срцу неке особе. Она је један од плодова Божјег светог духа и повезана је с Божјом мудрошћу (Галатима 5:22, 23; Јаковљева 3:13). Чак и када је био изложен најгорој провокацији, Исус је остао прибран. Његова благост ни у ком случају није била слабост. Један изучавалац је о тој особини рекао: „Иза благости крије се челична снага.“ Заиста, често је потребна снага да бисмо обуздали своју нарав и били благи. Али уз Јеховину подршку, можемо се угледати на Исуса у показивању благости што ће нам помоћи да будемо приступачнији за друге.

18. Који пример показује да је Исус разуман и зашто је по теби та особина важна да бисмо били приступачни?

18 Исус је био разуман. Када је био у Тиру, пришла му је једна жена чија је ћерка била ’опседнута демоном и много се мучила‘. Исус јој је на три начина показао да не намерава да испуни њену молбу. Прво је само ћутао, затим јој је навео разлог зашто не би требало да удовољи њеној молби и као треће, испричао јој је поређење које јој је још директније показало зашто не би требало да јој помогне. Међутим, да ли је он то урадио на хладан и груб начин? Да ли јој је показао да се излаже опасности тиме што се усуђује да противречи тако великом човеку? Не, жена се очигледно осећала сигурно пред њим. Не само што је тражила помоћ, већ је била и веома упорна упркос његовом одбијању да јој помогне. Исус је видео изузетну веру због које је била тако упорна и излечио је њену ћерку (Матеј 15:22-28). Сигурно су Исусова разумност, његова спремност да слуша и да попусти кад је то на месту били нешто због чега су му људи радо прилазили!

Да ли си и ти приступачан?

19. Како можемо знати да ли смо заиста приступачни?

19 Људи воле да мисле како су приступачни. На пример, они који имају неки ауторитет воле да кажу да су отворени за друге и да им други могу слободно прићи у свако доба. Међутим, Библија пружа следеће снажно упозорење: „Многи се хвале својом верном љубављу, али ко ће наћи верног човека?“ (Пословице 20:6). Лако је рећи да смо приступачни, али да ли заиста верно опонашамо овај аспекат Исусове љубави? Одговор не лежи у томе како ми себе видимо, већ како нас други виде. Павле је рекао: „Нека ваша разумност буде позната свим људима“ (Филипљанима 4:5). Добро је да се питамо: ’Како изгледам у очима других? Какав ме глас прати?‘

Старешине се труде да буду приступачни

20. (а) Зашто је важно да су хришћанске старешине приступачне? (б) Зашто треба да будемо разумни у ономе што очекујемо од старешина у скупштини?

20 Хришћанске старешине посебно настоје да буду приступачни. Они искрено желе да живе у складу с описом из Исаије 32:1, 2: „Сваки ће бити као заклон од ветра и уточиште од олује, као потоци воде у безводној земљи, као сенка велике стене у сасушеној земљи.“ Старешина може пружити такву заштиту, окрепу и утеху само ако је приступачан. Истини за вољу, то није увек лако јер старешине имају пуно обавеза у овим тешким временима. Па ипак, они се труде да никада не одају утисак да су презаузети да би се бринули за потребе Јеховиних оваца (1. Петрова 5:2). Други у скупштини се труде да буду разумни у ономе што очекују од тих Богу верних мушкараца и да показују понизан дух спреман на сарадњу (Јеврејима 13:17).

21. Како родитељи могу бити приступачни за своју децу и шта ћемо осматрати у наредном поглављу?

21 Родитељи се труде да увек буду на располагању својој деци. То је озбиљна ствар! Они желе да њихова деца знају да им се могу поверити. Зато отац и мајка који су хришћани пазе да буду благи и разумни, да не пренагљују с реакцијама када им дете открије неки свој погрешан поступак или размишљање. Док родитељи стрпљиво васпитавају своју децу, они желе да увек имају отворену комуникацију с њима. И на крају, сви ми желимо да будемо приступачни као што је то Исус био. У следећем поглављу ћемо размотрити Исусово дубоко саосећање, што је једна од најважнијих особина због којих је био приступачан.

a Хемичари знају да се олово и злато налазе близу један другог у периодном систему елемената. Атом олова у свом језгру има само три протона више него злато. Физичари савременог доба су успели да мале количине олова претворе у злато, али је за тај процес потребно веома много енергије, што се не исплати.