Пређи на садржај

Пређи на садржај

8. ПОГЛАВЉЕ

Моћ обнављања — Јехова ’све чини ново‘

Моћ обнављања — Јехова ’све чини ново‘

1, 2. Који губици данас утичу на људску породицу, и како они утичу на нас?

 ДЕТЕ је изгубило или поломило омиљену играчку и тужно плаче. Глас је срцепарајућ! Међутим, да ли си икада видео како се лице детета озари када поново добије од родитеља оно што је изгубило или поломило? За родитеља је то можда само питање тога да пронађе играчку или да је поправи. Али дете је јако радосно и задивљено. Оно што је изгледало да је заувек изгубљено сада је обновљено!

2 Јехова, најбољи Родитељ, има моћ да обнови оно што његова земаљска деца сматрају безнадежно изгубљеним. Наравно, не мислимо на обичне играчке. У овим ’нарочито тешким временима‘, морамо се суочавати с губицима који су далеко озбиљнији (2. Тимотеју 3:1-5). Већина онога што је људима драгоцено изгледа као да је стално у опасности — дом, имовина, посао, па чак и здравље. Можемо се осећати потиштено и када размишљамо о уништавању животне средине и с тиме повезаним пропадањем многих биљних и животињских врста које су доведене до истребљења. Међутим, ништа не падне толико тешко као смрт некога кога волимо. Осећања губитка и беспомоћности могу бити јако тешка (2. Самуилова 18:33).

3. О ком утешном изгледу се говори у Делима апостолским 3:21, и помоћу чега ће Јехова то испунити?

3 Колико је зато утешно сазнати да Јехова има моћ да обнавља! Као што ћемо видети, постоји задивљујућ спектар онога што Бог може и хоће да обнови за своју земаљску децу. У ствари, Библија показује да Јехова намерава да обнови све (Дела апостолска 3:21). Да би то постигао, он ће употребити Месијанско Краљевство, којим влада његов Син, Исус Христ. Докази показују да је то Краљевство почело да влада на небу 1914. године a (Матеј 24:3-14). Шта ће бити обновљено? Хајде да осмотримо нека од Јеховиних величанствених дела обнове. Једно од њих већ можемо видети и доживети. Друга ће се у великој мери десити у будућности.

Обнова чистог обожавања

4, 5. Шта се Божјем народу догодило 607. пре н. е., и коју им је наду Јехова дао?

4 Једна ствар коју је Јехова већ обновио јесте чисто обожавање. Да бисмо схватили шта то значи, хајде да накратко испитамо историју краљевства Јуде. То ће нам пружити узбудљив увид у то како Јехова користи своју моћ обнављања (Римљанима 15:4).

5 Замисли само како су се верни Јевреји осећали 607. пре н. е. када је био разорен Јерусалим. Град који су волели био је уништен, а његове зидине порушене. Што је још горе, славни храм који је изградио Соломон, једини центар чистог обожавања Јехове на целој земљи, био је остављен у рушевинама (Псалам 79:1). Преживели су прогнани у Вавилон, и зато је њихова домовина остала као пусто свратиште дивљих животиња (Јеремија 9:11). С људског гледишта, све је изгледало изгубљено (Псалам 137:1). Али, Јехова, који је давно пре тога прорекао ово уништење, дао је и наду да долази време обнове.

6-8. (а) Која се тема стално појављује у записима хебрејских пророка, и како су се та пророчанства најпре испунила? (б) Како је Божји народ у савремено доба доживео испуњење многих пророчанстава о обнови?

6 Обнова је заправо тема која се стално појављује у записима хебрејских пророка. b Јехова је преко њих обећао да ће њихова земља бити обновљена и поново насељена, плодна и заштићена од дивљих животиња и непријатељских напада. Он је њихову обновљену земљу описивао као прави рај! (Исаија 65:25; Језекиљ 34:25; 36:35). Изнад свега, поново ће се успоставити чисто обожавање и поново ће се изградити храм (Михеј 4:1-5). Та пророчанства су прогнаним Јеврејима давала наду, помажући им да поднесу 70-годишње заробљеништво у Вавилону.

7 Коначно је дошло време обнове. Пошто су ослобођени из Вавилона, Јевреји су се вратили у Јерусалим и поново изградили Јеховин храм (Јездра 1:1, 2). Докле год су се држали чистог обожавања, Јехова их је благосиљао и давао им плодну земљу. Штитио их је од непријатеља и дивљих животиња које су деценијама господариле њиховом земљом. Сигурно су се радовали због Јеховине моћи обнављања! Али ти догађаји су представљали само почетно, ограничено испуњење пророчанстава о обнови. Веће испуњење је тек требало да дође „у последњим данима“, у наше време, када ће бити устоличен одавно обећани Наследник краља Давида (Исаија 2:2-4; 9:6, 7).

8 Убрзо након што је 1914. Исус устоличен у небеском Краљевству, он се позабавио духовним потребама Божјег верног народа на Земљи. Као што је 537. пре н. е. персијски освајач Кир ослободио остатак Јевреја из Вавилона, тако је Исус ослободио остатак духовних Јевреја — своје следбенике — од утицаја данашњег ’Вавилона Великог‘, то јест од свих религија које Бог не прихвата (Откривење 18:1-5; Римљанима 2:29). Од 1919. наовамо, чисто обожавање је у животима правих хришћана враћено на место које му припада (Малахија 3:1-5). Јеховин народ отада обожава Бога у његовом очишћеном духовном храму — у Божјој припреми за чисто обожавање. Зашто је то важно за нас данас?

Духовна обнова — зашто је значајна

9. Шта су цркве хришћанског света учиниле након доба апостола, и шта је Јехова учинио у наше време?

9 Осмотри и историјски развој догађаја. Хришћани из првог века су имали многе духовне благослове. Али Исус и апостоли су прорекли да ће се право обожавање упрљати и угасити (Матеј 13:24-30; Дела апостолска 20:29, 30). Након доба апостола, појавио се хришћански свет. Његово свештенство је усвојило паганска учења и обичаје. Такође су приступ Богу учинили скоро немогућим, приказујући Бога као недокучиво Тројство и поучавајући људе да се исповедају свештеницима и да се моле Марији и разним „свецима“ уместо Јехови. Сада, након многих векова таквог одступања, шта је Јехова учинио? Усред данашњег света — света који је препун религиозних лажи и упрљан безбожним обичајима — он се умешао и обновио чисто обожавање! Без претеривања можемо рећи да је та обнова један од најважнијих догађаја у савремено доба.

10, 11. (а) Која два аспекта обухвата духовни рај, и како то утиче на тебе? (б) Какве људе Јехова сакупља у духовни рај, и шта ће они имати предност да доживе?

10 Зато се прави хришћани данас налазе у духовном рају који постаје све бољи и бољи. Шта данас обухвата тај рај? Углавном, два аспекта. Први је чисто обожавање истинитог Бога Јехове. Он нас је благословио начином обожавања у ком нема лажи и извртања истине. Благословио нас је духовном храном. То нам омогућује да учимо о нашем небеском Оцу, да му угодимо и да му се приближимо (Јован 4:24). Други аспект духовног раја подразумева људе. Као што је Исаија прорекао, Јехова „у последњим данима“ поучава своје обожаваоце путевима мира. Он је укинуо рат међу нама. Упркос нашој несавршености, он нам помаже да обучемо „нову личност“. Он благосиља наше напоре дајући нам свети дух, који у нама производи диван плод (Ефешанима 4:22-24; Галатима 5:22, 23). Када радиш у складу с Божјим духом, ти си заиста део духовног раја.

11 Јехова у свој духовни рај сакупља онакве људе какве он воли — људе који воле њега, који воле мир и који су „свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3). Такви људи ће имати предност да доживе још спектакуларнију обнову — обнову човечанства и целе планете.

„Ево, све чиним ново!“

12, 13. (а) Зашто пророчанства о обнови морају имати још једно испуњење? (б) Која је Јеховина намера са Земљом изречена у Едену, и зашто нам то пружа наду за будућност?

12 Изгледа да многа пророчанства о обнови указују на нешто више од духовне обнове. На пример, Исаија је писао о времену када ће болесни, хроми, слепи и глуви бити излечени и када ће чак и смрт бити заувек уклоњена (Исаија 25:8; 35:1-7). Та обећања се нису дословно испунила у древном Израелу. И премда ми видимо духовна испуњења ових обећања у наше време, имамо све разлоге да верујемо да ће у будућности бити и дословно, потпуно испуњење. Како то знамо?

13 Јехова је у Едену јасно показао која је његова намера са Земљом — да буде настањена срећном, здравом, уједињеном људском породицом. Требало је да се мушкарци и жене старају о Земљи и свим њеним створењима, да целу планету претворе у рај (Постанак 1:28). То је далеко другачије од садашњег стања ствари. Међутим, можемо бити сигурни да Јеховине намере никада не могу бити осујећене (Исаија 55:10, 11). Тај глобални Рај ће остварити Исус, као Месијански Краљ постављен од Јехове (Лука 23:43).

14, 15. (а) Како ће Јехова ’све ново чинити‘? (б) Како ће изгледати живот у Рају, и шта ти се у томе највише свиђа?

14 Замисли да видиш како је цела планета претворена у Рај! Јехова о том времену овако каже: „Ево, све чиним ново!“ (Откривење 21:5). Осмотри шта ће то значити. Када Јехова заврши са употребом своје разорне моћи против овог злог старог система, остаће ’ново небо и нова земља‘. То значи да ће нова владавина управљати с неба над новим друштвом на Земљи састављеним од оних који воле Јехову и који врше његову вољу (2. Петрова 3:13). Сатана и његови демони биће избачени из строја (Откривење 20:3). Први пут за све ове хиљаде година човечанство неће бити под тим поквареним, злобним, негативним утицајем. Нема сумње да ће људе обузети огроман осећај олакшања.

15 Коначно ћемо моћи да се старамо о овој дивној планети као што је то првобитно и замишљено. Земља има природну моћ обнављања. Загађена језера и реке се могу сами од себе очистити уколико се уклони извор загађења; борбама опустошени предели могу се обновити ако престану ратови. Какво ће задовољство бити да радимо у складу са законима природе, помажући да се планета претвори у један парк, глобални Еден пун разноврсних животних облика! Уместо да неконтролисано истребљује животињске и биљне врсте, човек ће бити у миру с целим стварством на Земљи. Чак ни деца неће морати да се плаше дивљих животиња (Исаија 9:6, 7; 11:1-9).

16. Која ће обнова у Рају утицати на сваку верну особу?

16 Доживећемо обнову и као појединци. Преживели ће након Армагедона видети чудесна излечења по целом свету. Исус ће, као када је био на Земљи, употребити моћ коју је добио од Бога да би вратио вид слепима, слух глувима, телесно здравље хромима и немоћнима (Матеј 15:30). Стари ће се радовати обновљеној младалачкој снази, здрављу и виталности (Јов 33:25). Боре ће нестати, руке и ноге ће ојачати и мишићи ће се затегнути са обновљеном снагом. Сви верни људи ће осетити како се последице греха и несавршености постепено губе, нестају. Колико ћемо захваљивати Јехови Богу за његову величанствену моћ обнављања! А сада се усредсредимо на један посебно дирљив аспект тог узбудљивог времена обнове.

Враћање мртвих у живот

17, 18. (а) Зашто је Исус укорио садукеје? (б) Које су околности довеле до тога да Илија замоли Јехову да ускрсне једног дечака?

17 Неке верске вође из првог века н. е., зване садукеји, нису веровале у ускрсење. Исус их је укорио овим речима: „Ви сте у заблуди, јер не познајете ни Писмо ни Божју моћ“ (Матеј 22:29). Да, Писмо открива да Јехова има такву моћ обнављања? Како?

18 Замисли шта се десило у Илијино време. Једна удовица је држала у рукама тело свог сина јединца. Дечак је био мртав. Пророк Илија, који је неко време био гост те удовице, сигурно је био потресен. Он је раније помогао да то дете не умре од глади. Илија је вероватно заволео тог дечкића. Мајка је једноставно била скрхана. Тај дечак јој је био једини живи подсетник на преминулог мужа. Можда се надала да ће се син бринути за њу када она остари. Збуњена, удовица се плашила да је кажњена за неку грешку из прошлости. Илија није могао да гледа ту трагедију која је сада била још већа. Нежно је узео тело из мајчиног наручја, однео га у своју собу и замолио Јехову Бога да дете врати у живот (1. Краљевима 17:8-21).

19, 20. (а) Како је Аврахам показао да је имао веру у Јеховину моћ обнављања, и на основу чега је веровао у то? (б) Како је Јехова наградио Илијину веру?

19 Илија није био први који је веровао у ускрсење. Вековима раније је Аврахам веровао — и то с добрим разлогом — да Јехова има такву моћ обнављања. Када је Аврахаму било 100 година а Сари 90, Јехова је обновио њихове мртве репродуктивне моћи и чудесно оспособио Сару да роди сина (Постанак 17:17; 21:2, 3). Касније, када је тај дечак потпуно одрастао, Јехова је тражио да Аврахам жртвује свог сина. Аврахам је показао веру, рачунајући да Јехова може вратити његовог вољеног Исака у живот (Јеврејима 11:17-19). Можда таква снажна вера објашњава зашто је Аврахам, пре него што се попео на гору како би принео свог сина, обећао својим слугама да ће се он и Исак заједно вратити (Постанак 22:5).

„Види, твој син је жив!“

20 Јехова је поштедео Исака, тако да тада није било потребе за ускрсењем. Међутим, у Илијином случају удовичин син је већ био мртав — али не задуго. Јехова је наградио пророково поверење тако што је ускрснуо дете! Илија је предао дечака његовој мајци, уз незаборавне речи: „Види, твој син је жив!“ (1. Краљевима 17:22-24).

21, 22. (а) Која је била сврха ускрсења забележених у Писму? (б) Коликих ће размера бити ускрсење у Рају, и ко ће га извршавати?

21 То је прво место у библијском извештају где видимо како је Јехова користио своју моћ да обнови људски живот. Касније је Јехова дао моћ и Јелисеју, Исусу, Павлу и Петру да врате мртве у живот. Наравно, они који су били ускрснути на крају су опет умрли. Међутим, такви библијски извештаји нам на диван начин показују шта ће бити у будућности.

22 Исус ће у Рају испунити своју улогу као „ускрсење и живот“ (Јован 11:25). Ускрснуће безброј милиона људи, дајући им прилику да заувек живе у Рају на Земљи (Јован 5:28, 29). Замисли поново уједињене пријатеље и рођаке, који су дуго били растављени због смрти, како су поново заједно и како се грле, ван себе од радости! Цело човечанство ће хвалити Јехову што има моћ да обнавља.

23. Која је била највећа демонстрација Јеховине моћи, и како то пружа гаранцију за нашу наду за будућност?

23 Јехова је дао чврсту гаранцију да су такве наде сигурне. У највећој од свих демонстрација своје моћи, он је ускрснуо свог Сина, Исуса, као моћно духовно створење, и поставио га одмах до себе. Ускрснули Исус се појавио пред стотинама очевидаца (1. Коринћанима 15:5, 6). Такав доказ треба да буде довољан чак и скептицима. Јехова има моћ да обнови живот.

24. Зашто можемо бити сигурни да ће Јехова ускрснути умрле, и коју наду може свако од нас да гаји?

24 Јехова не само што има моћ да врати мртве већ то и жели. Верни човек Јов је био надахнут да каже да се Јехова заправо зажелео да врати умрле (Јов 14:15). Ниси ли привучен нашем Богу, који једва чека да с таквом љубављу употреби своју моћ обнављања? Међутим, сети се да је ускрсење само један од начина на који ће Јехова употребити своју велику моћ обнављања. Док му се све више приближаваш, увек гаји драгоцену наду да и ти можеш бити тамо и видети како Јехова ’све чини ново‘ (Откривење 21:5).

a „Времена обнове свега“ почела су када је било успостављено Месијанско Краљевство на чијем се престолу налазио један потомак верног краља Давида. Јехова је обећао Давиду да ће један од његових потомака заувек владати (Псалам 89:35-37). Али након што су Вавилонци разорили Јерусалим 607. пре н. е., на Божји престо није сео ниједан Давидов људски наследник. Исус, који се родио на Земљи као Давидов потомак, постао је тај одавно обећани Краљ када је био устоличен на небу.

b Рецимо, о томе су писали Мојсије, Исаија, Јеремија, Језекиљ, Осија, Јоил, Амос, Авдија, Михеј и Софонија.