Пређи на садржај

Пређи на садржај

12. ПОГЛАВЉЕ

„Да ли је Бог неправедан?“

„Да ли је Бог неправедан?“

1. Како на нас може утицати нека неправда?

 ОСТАРЕЛОЈ удовици је на превару узета уштеђевина. Мајка каменог срца је оставила беспомоћну бебу. Човек је затворен због злочина који није починио. Како реагујеш на овакве ситуације? Вероватно те свака од њих узнемирава, и то је сасвим разумљиво. Ми људи имамо снажан осећај за исправно и неисправно. Љутимо се када се почини нека неправда. Желимо да се жртви надокнади штета и да се преступник изведе пред лице правде. Ако до тога не дође, можда се питамо: ’Да ли Бог види шта се дешава? Зашто не уради нешто?‘

2. Како је Авакум реаговао на неправду, и зашто га Јехова није критиковао због тога?

2 Верне Јеховине слуге су кроз историју постављале слична питања. Рецимо, пророк Авакум се овако молио Богу: „Зашто допушташ да гледам зло које се чини? Зашто допушташ да људи угњетавају једни друге? Зашто су пљачка и насиље преда мном? Зашто има толико свађа и сукоба?“ (Авакум 1:3). Јехова није критиковао Авакума за његово искрено питање, јер је Он тај који је у људе усадио осећај за правду. Да, Јехова има дубок осећај за правду и у извесној мери је и нас обдарио тиме.

Јехова мрзи неправду

3. Зашто се може рећи да је Јехова свеснији неправде него ми?

3 Јехова је свестан неправде. Он види шта се дешава. Библија нам о Нојевим данима каже: „Јехова је видео да су људи на земљи постали крајње покварени и да су све мисли и жеље њиховог срца увек усмерене ка злу“ (Постанак 6:5). Осмотри шта је све значила та изјава. Често се наше опажање неправде темељи на неколико ствари које смо или чули или лично доживели. За разлику од тога, Јехова је свестан неправде на глобалном нивоу. Он види сваку неправду! Штавише, он може разабрати склоности срца — покварено размишљање које стоји иза неправедних поступака (Јеремија 17:10).

4, 5. (а) Како Библија показује да Јехова брине за оне према којима се неправедно поступа? (б) Како неправда утиче на самог Јехову?

4 Али Јехова чини више него да само запази неправду. Он и брине о онима који су жртве неправде. Када је Јеховин народ трпео окрутност непријатељског народа, Јехови је било жао „јер су јецали због оних који су их мучили и били окрутни према њима“ (Судије 2:18). Можда си приметио да неки људи што више неправде виде, то више огуглају на њу. С Јеховом није тако! Он око 6 000 година гледа сву неправду на земљи, а његова мржња према њој ипак није ослабила. Напротив, Библија нас уверава да су му одвратне ствари као што су „лажљив језик“, „руке које проливају крв недужних“ и „лажан сведок који лаже чим отвори уста“ (Пословице 6:16-19).

5 Осмотри такође како је Јехова снажно критиковао неправедне вође у Израелу. „Зар не треба ви да знате шта је правда?“ надахнуо је свог пророка да их пита. Након што је сликовито описао како су злоупотребљавали моћ, Јехова је прорекао какав ће бити крај тих покварених људи: „Тада ће они призвати Јехову да им помогне, али он им се неће одазвати. Сакриће своје лице од њих, јер су чинили зла дела“ (Михеј 3:1-4). Јехова се гнуша на неправду! Он је чак доживљава на самом себи! Сатана му се већ хиљадама година неправедно изругује (Пословице 27:11). Осим тога, на Јехову је утицао најужаснији чин неправде када је његов Син, који „није починио никакав грех“, био погубљен као неки злочинац (1. Петрова 2:22; Исаија 53:9). Сасвим је јасно да је Јехова свестан невоља оних који доживљавају неправду и да није равнодушан.

6. Како можда реагујемо када доживимо неправду, и зашто?

6 Па ипак, када видимо неправду — или када сами постанемо жртва непоштеног поступања — сасвим је природно да бурно реагујемо. Створени смо по Божјем обличју, а неправда је потпуно супротна свему што Јехова представља (Постанак 1:27). Зашто онда Бог допушта неправду?

Спорно питање

7. Опиши како је Јехова био оклеветан, а његов начин владања оспорен.

7 Одговор на ово питање има везе са спорним питањем. Као што смо видели, Створитељ има право да влада над Земљом и над свима који живе на њој (Псалам 24:1; Откривење 4:11). Међутим, на самом почетку људске историје Јехова је био оклеветан, а његов начин владања оспорен. Како је дошло до тога? Јехова је првом човеку, Адаму, заповедио да не једе са извесног дрвета у врту који је био његов рајски дом. А шта ако он не би послушао? „Сигурно ћеш умрети“, рекао му је Бог (Постанак 2:17). Божја заповест није представљала никакву потешкоћу ни Адаму ни његовој жени Еви. Међутим, Сатана је убедио Еву да их је Бог претерано ограничавао. Шта би било ако би она заиста јела с тог дрвета? Сатана је директно рекао Еви: „Не, сигурно нећете умрети. Него Бог зна да ће вам се оног дана кад га будете јели отворити очи и да ћете постати као Бог, па ћете знати шта је добро, а шта зло“ (Постанак 3:1-5).

8. (а) Шта је Сатана наговестио оним што је рекао Еви? (б) Шта је Сатана оспорио у вези са Божјим именом и начином владања?

8 Сатана овом изјавом није наговестио само то да је Јехова ускратио Еви пресудне информације него и да ју је лагао. Довео је у питање каква је особа Јехова. Оклеветао га је и оспорио његов начин владања. Сатана је пазио да не доведе у питање чињеницу да Бог јесте Врховни Владар. Уместо тога, он је оспорио правоваљаност, основаност и праведност његове власти. Другим речима, тврдио је да Јехова није исказивао своју власт на праведан начин и на добро својих поданика.

9. (а) Која је важна питања покренула Сатанина лаж? (б) Зашто Јехова није једноставно уништио бунтовнике?

9 Након тога су и Адам и Ева показали непослушност тиме што су јели са забрањеног дрвета. Због своје непослушности су морали бити кажњени смрћу, баш као што је Бог и одредио. Сатанина лаж је покренула нека јако важна питања: Да ли Јехова стварно има право да влада над човечанством или човек треба сам да влада? Да ли Јехова влада на најбољи могући начин? Јехова је могао употребити своју огромну моћ како би одмах уништио побуњенике. Али питања која су се појавила односила су се на његово име, па према томе и на његов начин владања, а не на његову моћ. Стога уклањање Адама, Еве и Сатане не би потврдило праведност Божјег владања. Напротив, само би још више довело у питање његово владање. Једини начин да се утврди да ли људи могу успешно сами владати, независно од Бога, било је да прође више времена.

10. Шта је историја показала с обзиром на људско владање?

10 Шта је време показало? Људи су хиљадама година експериментисали са свакаквим облицима владавина, укључујући и аутократију, демократију, социјализам и комунизам. Али све се оне могу сажети једном отвореном изјавом из Библије: „Човек влада над човеком на његову штету“ (Проповедник 8:9). Пророк Јеремија је с добрим разлогом рекао: „Добро знам, Јехова, да човеков пут није у његовој власти. Човек не може чак ни да управља својим корацима“ (Јеремија 10:23).

11. Зашто је Јехова дозволио да људска породица пати?

11 Јехова је од почетка знао да ће људска независност, то јест самостално владање, проузроковати много патње. Да ли је онда неправедно с његове стране што је дозволио да уследи оно што је било неминовно? Никако! Да то прикажемо: претпоставимо да имаш дете којем је потребна операција како би се излечило од неког обољења опасног по живот. Ти схваташ да ће операција довести до тога да твоје дете до извесне мере пати и јако ти је жао због тога. Али, у исто време знаш и то да ће му та операција омогућити да касније има боље здравље. Слично томе је и Бог знао — чак је и прорекао — да ће то што ће дозволити да људи владају донети са собом извесну меру бола и патње (Постанак 3:16-19). Али, он је такође знао и да ће трајно и право олакшање бити могуће само ако дозволи да цело човечанство види последице до којих је довела побуна. Тако би ово спорно питање могло бити решено трајно, једном заувек.

Спорно питање човекове беспрекорности

12. Као што је приказано у Јововом случају, коју је оптужбу Сатана изнео против људи?

12 Постоји још нешто када је реч о спорном питању. Када је оспорио правоваљаност и праведност Божјег владања, Сатана није оклеветао само Јехову и довео у питање његов начин владања већ је оклеветао и Божје слуге у погледу њихове беспрекорности. Запази, рецимо, шта је Сатана рекао Јехови с обзиром на праведног човека Јова: „Зар ти не штитиш њега, његову породицу и све што има? Благословио си дело његових руку и његова стока се намножила на земљи. Али сада пружи руку и узми му све што има, и видећеш да ће те у лице проклети“ (Јов 1:10, 11).

13. Шта је Сатана индиректно рекао својим оптужбама против Јова, и како су у то укључени сви људи?

13 Сатана је тврдио да је Јехова користио своју заштитничку моћ да би поткупио Јова да му буде одан. То је надаље подразумевало да је Јовова беспрекорност била чиста варка, да је он обожавао Бога само ради онога што је могао за узврат добити. Сатана је тврдио да би чак и Јов, ако би био лишен Божјег благослова, проклео Створитеља. Сатана је знао да је Јов био изузетан, да је био ’праведан човек, беспрекоран у свему, да се бојао Бога и клонио се зла‘. a Зато, ако би могао сломити Јовову беспрекорност, шта би то говорило о осталим људима? Тако је Сатана заправо довео у питање лојалност свих оних који желе да служе Богу. Заиста, проширујући ово спорно питање, Сатана је рекао Јехови: „Све што човек [а не само Јов] има даће за свој живот“ (Јов 1:8; 2:4).

14. Шта је историја показала с обзиром на Сатанину оптужбу против људи?

14 Време је показало да су многи, попут Јова, остали лојални Јехови упркос искушењима — супротно Сатаниној тврдњи. Они су обрадовали Јеховино срце својим верним животом, и тако су дали Јехови одговор на Сатанину тврдњу да ће људи престати да служе Богу када буду изложени тешкоћама (Јеврејима 11:4-38). Да, особе искреног срца су одбиле да окрену леђа Богу. Када су их збуњивале најмучније ситуације, још више су се ослањали на Јехову да им он да снагу да издрже (2. Коринћанима 4:7-10).

15. Која би се питања могла појавити у погледу Божјих прошлих и будућих пресуда?

15 Али Јеховино исказивање правде укључује више од питања да ли он има право да влада и да ли ће људи остати беспрекорни. Библија нас извештава о Јеховиним пресудама над појединцима, па чак и над читавим народима. У њој се налазе и пророчанства о пресудама које ће он извршити у будућности. Зашто можемо бити уверени да је Јехова био и да ће бити праведан у својим пресудама?

Зашто је Божја правда неприкосновена

Јехова никада неће „погубити праведника заједно са злим“

16, 17. Који примери показују да људи имају ограничено виђење ствари када је реч о истинској правди?

16 Што се тиче Јехове, с правом се може рећи: „Сви његови путеви су праведни“ (Поновљени закони 32:4). Нико од нас не може тако нешто тврдити за себе, јер наше ограничено виђење ствари често замагли наше схватање тога шта је исправно. Осмотри, рецимо, пример Аврахама. Он је молио Јехову у вези с уништењем Содома — упркос тамошњем раширеном злу. Он је овако питао Јехову: „Хоћеш ли заиста погубити праведника заједно са злим?“ (Постанак 18:23-33). Наравно, одговор је био „не“. Тек када су праведни Лот и његове ћерке безбедно стигли у град Сигор, „с неба је запљуштала киша коју је послао Јехова“ (Постанак 19:22-24). За разлику од Аврахама, Јона се наљутио када је Бог показао милосрђе према народу у Ниниви. Пошто је Јона већ објавио њихово уништење, он би био срећан да види како су уништени — без обзира што су се искрено покајали (Јона 3:10–4:1).

17 Јехова је уверио Аврахама да Његово испољавање правде не укључује само уништавање злих већ и спасавање праведних. С друге стране, Јона је морао да научи да је Јехова милосрдан. Ако зли промене своје путеве, он опрашта (Псалам 86:5). За разлику од људи који нису сигурни у себе, Јехова не доноси неповољну пресуду само зато да би показао своју моћ, нити ускраћује саосећање из страха да ће се за њега рећи да је слаб. Он гледа да покаже милосрђе кад год постоји основа за то (Исаија 55:7; Језекиљ 18:23).

18. Покажи на темељу Библије да Јехова не поступа само на темељу осећања.

18 Међутим, Јехова није заслепљен пуким осећањима. Када је његов народ упао у идолопоклонство, Јехова је одлучно рекао: „Судићу вам према вашим поступцима и позваћу вас на одговорност због свих ваших одвратних дела. Нећу се сажалити на вас и нећу се смиловати, јер ћу вам вратити према вашим поступцима“ (Језекиљ 7:3, 4). Зато, када људи постану окорели на свом путу, Јехова суди у складу с тим. Али његова пресуда се темељи на чврстим доказима. Тако је Јехова, када су до његових ушију допрле велике притужбе у вези са Содомом и Гомором, рекао: „Отићи ћу доле да видим да ли су притужбе које чујем против њих истините“ (Постанак 18:20, 21). Колико можемо бити захвални што Јехова није попут многих људи који брзо доносе закључке пре него што саслушају све чињенице! Јехова је заиста онакав како га Библија описује: „Он је веран Бог, никад не чини неправду“ (Поновљени закони 32:4).

Имај поверења у Јеховину правду

19. Шта можемо урадити ако нас збуњују питања о Јеховином исказивању правде?

19 Библија не одговара на свако питање у погледу Јеховиних поступака у прошлости; нити нам износи све детаље о томе како ће Јехова извршити пресуду над појединцима и групама у будућности. Када нас збуњују извештаји или пророчанства из Библије у којима недостају такви детаљи, можемо показати исту лојалност какву је показао пророк Михеј, који је написао: „Стрпљиво ћу чекати Бога, свог Спаситеља“ (Михеј 7:7).

20, 21. Зашто можемо бити уверени у то да ће Јехова увек чинити оно што је исправно?

20 Можемо бити уверени да ће Јехова у свакој ситуацији урадити оно што је исправно. Чак и када изгледа да људи игноришу неправду, Јехова обећава: „Моја је освета, ја ћу узвратити“ (Римљанима 12:19). Ако показујемо став чекања, имаћемо исто уверење какво је имао апостол Павле: „Да ли је Бог неправедан? Нипошто!“ (Римљанима 9:14).

21 До тада морамо живети у ’нарочито тешким временима‘ (2. Тимотеју 3:1). Неправда је проузроковала велику патњу (Проповедник 4:1). Међутим, Јехова се није променио. Он и даље мрзи неправду, и дубоко брине за оне који су жртве неправде. Ако останемо лојални Јехови као Врховном Владару, он ће нам дати снагу да издржимо до одређеног времена када ће под владавином свог Краљевства исправити све неправде (1. Петрова 5:6, 7).

a Јехова је о Јову рекао: „Нема на земљи таквог као што је он“ (Јов 1:8). Јов је, дакле, вероватно живео након Јосифове смрти и пре него што је Мојсије постављен за вођу Израела. Зато се у то време могло рећи да нико други није био беспрекоран попут Јова.