Пређи на садржај

Пређи на садржај

5. ПОГЛАВЉЕ

„Погледај зле и одвратне ствари које се тамо чине“

„Погледај зле и одвратне ствари које се тамо чине“

ЈЕЗЕКИЉ 8:9

ТЕМА: Духовно и морално пропадање Јудејаца огрезлих у отпадништву

1-3. Шта је Јехова желео да покаже Језекиљу у храму и зашто? (Видети уводне речи и слику за Други део.)

 ЈЕЗЕКИЉ је веома добро познавао Мојсијев закон будући да је његов отац био свештеник. Он је знао како изгледа Јеховин храм у Јерусалиму и како у њему треба да се обавља служба (Језек. 1:3; Мал. 2:7). Међутим, оно што се 612. пре н. е. дешавало у храму запрепастило је и Језекиља и све друге Јудејце који су верно служили Јехови.

2 Јехова је желео да Језекиљ види какво жалосно стање влада у храму и да то пренесе Јудиним старешинама које су дошле у његову кућу, и које су исто као и он биле у изгнанству. (Прочитати Језекиља 8:1-4; Језек. 11:24, 25; 20:1-3.) Језекиљ се тада налазио у својој кући у Тел-Авиву, крај реке Хевар у Вавилону. Јехова га је путем свог светог духа у визији пренео стотинама километара на запад до Јерусалима. Тамо га је поставио у храм, код северних врата унутрашњег дворишта. Затим га је путем визије провео кроз храм.

3 Језекиљ је видео четири ужасна призора која су била очигледан показатељ духовне пропасти Божјег народа. Шта се догодило са онима који су некада верно служили Јехови? Које значење ова визија има за нас данас? У овом поглављу ћемо размотрити оно што је Језекиљ видео у храму. Међутим, најпре ћемо видети шта Јехова с правом очекује од својих слугу.

„Бог који захтева потпуну оданост“

4. Шта Јехова очекује од оних који му служе?

4 Отприлике девет векова раније, Јехова је јасно рекао шта очекује од оних који му служе. У другој од Десет заповести, рекао је Израелцима: a „Ја [сам] Јехова, твој Бог, Бог који захтева потпуну оданост“ (Изл. 20:5). Рекавши да захтева „потпуну оданост“, Јехова је указао на то да неће толерисати служење другим боговима. Као што смо видели у другом поглављу ове књиге, ако желимо да угодимо Јехови, морамо служити искључиво њему. Он треба да заузима прво место у нашем животу (Изл. 20:3). Једноставно речено, Јехова од својих слугу очекује да у духовном погледу буду чисти и да у ономе што чине за њега нема никаквих примеса лажних веровања. Године 1513. пре н. е., Израелци су драге воље склопили савез с Јеховом. Тако су дали реч да ће бити одани искључиво њему (Изл. 24:3-8). Јехова се верно држао тог савеза и од свог народа је очекивао сличну верност (Пон. зак. 7:9, 10; 2. Сам. 22:26).

5, 6. Зашто је Јехова с правом очекивао од Израелаца да му буду потпуно одани?

5 Нема сумње да је Јехова с правом очекивао од Израелаца да му буду потпуно одани. Он је Свемоћни Бог, Врховни Владар, Бог који даје живот и који га подржава (Пс. 36:9; Дела 17:28). Јехова је такође био њихов Избавитељ. Када им је дао Десет заповести, подсетио их је на то следећим речима: „Ја сам Јехова, твој Бог, који те је извео из Египта, из земље у којој си био роб“ (Изл. 20:2). Било је сасвим јасно да Израелци треба да буду одани само Јехови.

6 Јехова се не мења (Мал. 3:6). Он и даље очекује потпуну оданост. Можемо само да замислимо колико је био повређен оним што је у визији показао Језекиљу.

Први призор: идол који изазива Божји гнев

7. (а) Шта су Јудејци радили код северних врата храма и како је то утицало на Јехову? (Видети слику на почетку поглавља.) (б) У ком смислу су изазивали Јеховин гнев? (Видети другу фусноту.)

7 Прочитати Језекиља 8:5, 6. Језекиљ је сигурно био запрепашћен! Код северних врата Божјег храма, Јудејци огрезли у отпадништву клањали су се једном идолу. Можда је то било обредно дебло које је представљало богињу Ашеру, коју су Хананци сматрали женом бога Вала. Али шта год да је било у питању, Израелци су учествовали у идолопоклонству и тако су прекршили свој савез с Јеховом. Они су том идолу исказивали част која с правом припада само Јехови Богу. Тако су изазивали Јеховину љубомору, то јест наводили су га да се оправдано гневи b (Пон. зак. 32:16; Језек. 5:13). Не заборавимо да се више од 400 година на храм гледало као на Јеховин дом (1. Краљ. 8:10-13). Али Јехова се „удаљио од свог светилишта“ када су идолопоклоници унели у њега тај одвратни идол.

8. Које значење за наше време има Језекиљева визија о идолу који изазива Божји гнев?

8 Које значење за наше време има Језекиљева визија о идолу који изазива Божји гнев? Отпадништво у Јуди се може упоредити са оним што се дешава у хришћанском свету. Идолопоклонство је постало толико уобичајено у многим хришћанским црквама да обезвређује све што људи чине тврдећи да служе Богу. Пошто се Јехова не мења, можемо бити сигурни да хришћански свет, попут некадашњих отпадника у Јуди, изазива његов праведни гнев (Јак. 1:17). Нема сумње да је Јехова веома далеко од таквог извитопереног облика хришћанства.

9, 10. На шта нас упозорава лош пример идолопоклоника у храму?

9 На шта нас упозорава лош пример идолопоклоника у храму? На то да морамо бежати од идолопоклонства ако желимо да будемо потпуно одани Јехови (1. Кор. 10:14). Можда мислимо да се као Јеховине слуге никада не бисмо клањали пред неким сликама или киповима. Али идолопоклонство има многе облике, од којих су неки и једва приметни. У једном библијском приручнику стоји: „Предмет идолопоклонства би у пренесеном смислу могло бити било шта што сматрамо вредним или моћним, а што би за нас могло постати важније од Бога.“ Према томе, наш идол би могли постати материјални поседи, новац, секс, забава – практично све што може заузети прво место у нашем животу и навести нас да више не будемо потпуно одани Јехови (Мат. 6:19-21, 24; Еф. 5:5; Кол. 3:5). Морамо се чувати сваког облика идолопоклонства зато што само Јехова полаже право на то да му будемо одани целим срцем и да служимо искључиво њему! (1. Јов. 5:21).

10 Оно што је Јехова показао Језекиљу биле су „ужасне, одвратне ствари“. Али Јехова је рекао свом верном пророку: „Видећеш и горе ствари.“ Шта би могло бити горе од тога што су се Израелци у Божјем храму клањали идолу који изазива његов гнев?

Други призор: 70 старешина приноси ка̂д лажним боговима

11. Који је ужасан призор Језекиљ видео у унутрашњем дворишту код олтара?

11 Прочитати Језекиља 8:7-12. Језекиљ је у визији пробио отвор у једном зиду и затим ушао у унутрашње двориште код олтара. Запрепастио се када је видео да су свуда по зидовима изрезбарени прикази „разних створења која гмижу и одвратних животиња“. Ти прикази, као и сви одвратни идоли које је том приликом видео, представљали су лажне богове. c Било му је још страшније кад је видео како „70 старешина израелског народа“ стоје „у тами“ и приносе ка̂д лажним боговима. Приношење ка̂да пријатног мириса, прописано Законом, представљало је угодне молитве Божјих верних слугу (Пс. 141:2). Међутим, ка̂д који је лажним боговима приносило 70 старешина био је за Јехову попут ужасног смрада, а такве су биле и њихове молитве (Посл. 15:8). Те старешине су се заваравале говорећи: „Јехова нас не види.“ Али Јехова их је и те како видео и показао је Језекиљу шта све раде у његовом храму!

Јехова види све одвратне ствари које се чине „у тами“ (Видети 11. одломак)

12. Зашто морамо бити верни Јехови чак и када нас нико не види и ко посебно треба да буде добар пример у том погледу?

12 Шта можемо научити из онога што је Језекиљ записао о 70 израелских старешина које су приносиле ка̂д лажним боговима? Да би Бог услишио наше молитве – и да бисмо имали његову наклоност – морамо му остати верни чак и када смо „у тами“, то јест када нас нико не види (Посл. 15:29). Немојмо заборавити да Јехова види све што радимо. Ако је он за нас стваран, онда нећемо у тајности чинити нешто што није у складу с његовом вољом (Јевр. 4:13). Посебно скупштинске старешине морају бити добар пример што се тиче примене библијских начела (1. Петр. 5:2, 3). Браћа и сестре у скупштини с правом очекују да се старешине, које их поучавају на састанцима, држе библијских начела чак и „у тами“, то јест и онда када их други не виде (Пс. 101:2, 3).

Трећи призор: жене „оплакују бога Тамуза“

13. Шта су неке Израелке радиле код северних врата Јеховиног дома?

13 Прочитати Језекиља 8:13, 14. После прва два призора одвратних ствари, Јехова је поново рекао Језекиљу: „Видећеш гадости које су још горе од овога што они чине.“ Шта је пророк затим видео? Код „северних врата Јеховиног дома“, видео је „жене како седе и оплакују бога Тамуза“. Тамуз је био месопотамијски бог који се у сумерским текстовима назива и Думузи и сматрало се да је он муж или љубавник богиње плодности Иштар. d По свему судећи, оплакивање Тамуза представљало је део неког обреда у повезаности са његовом смрћу. Тако су Израелке учествовале у паганском ритуалу на месту које је било средиште праве религије. Али тај обред није постао прихватљив Богу само зато што се спроводио у његовом храму. Јехова је сматрао да те жене раде нешто одвратно!

14. Коју поуку можемо извући из онога што су радиле Израелке?

14 Коју поуку из тога можемо извући? У ономе што чинимо за Бога не сме бити никаквих примеса паганских обичаја. Према томе, не смемо учествовати у прославама које имају паганско порекло. Али да ли је заиста важно какво је порекло неке прославе? Наравно да јесте! Неки обичаји који су повезани с празницима као што су Божић, Ускрс, прослава Нове године и рођендана могу деловати безазлено. Међутим, немојмо заборавити да је Јехова посматрао паганске ритуале који су на крају постали саставни део данашњих празника. Он не сматра да су ти обичаји постали мање одвратни само зато што их се људи већ дуго држе или зато што тврде да њима исказују част Богу (2. Кор. 6:17; Откр. 18:2, 4).

Четврти призор: 25 људи се клања „сунцу на истоку“

15, 16. Шта је 25 људи радило у унутрашњем дворишту храма и зашто су тиме вређали Јехову?

15 Прочитати Језекиља 8:15-18. Јехова је и последњи призор у визији најавио следећим речима: „Видећеш гадости које су још горе од ових.“ Можда се Језекиљ питао шта може бити горе од онога што је већ видео. Јехова му је показао унутрашње двориште храма. На улазу у храм било је 25 људи који су се клањали „сунцу на истоку“. Вероватно није било горег начина да увреде Јехову. Зашто се то може рећи?

16 Замислимо следећу сцену: Улаз у Божји храм био је окренут ка истоку. Они који су улазили у храм били су лицем окренути према западу, а леђима према истоку. Али тих 25 људи у визији били су леђима окренути према храму, а лицем према истоку да би се клањали сунцу. Тако су окренули леђа Јехови, јер је храм био „Јеховин дом“ (1. Краљ. 8:10-13). То су били отпадници. Нису се обазирали на Јехову и прекршили су заповест записану у Поновљеним законима 4:15-19. Колико су само увредили Бога, који с правом заслужује потпуну оданост!

Јехова заслужује да му његове слуге буду потпуно одане

17, 18. (а) Шта нам открива део визије који говори о људима који су се клањали сунцу? (б) Како су Израелци који су огрезли у отпадништву нарушили свој однос с Богом и другима?

17 Шта нам открива део визије који говори о људима који су се клањали сунцу? Да бисмо и даље служили Јехови на исправан начин, духовно просветљење, то јест мудрост и разборитост треба да тражимо од њега. „Јехова Бог је сунце“, а његова Реч је „светлост“ нашој стази (Пс. 84:11; 119:105). Путем своје Речи и библијских публикација које нам обезбеђује преко своје организације, он нам просветљује ум и срце и показује пут који ће нам донети смисаон живот сада и вечни живот у будућности. Ако бисмо савете за то како да водимо испуњен живот тражили у овом свету, окренули бисмо леђа Јехови. Тиме бисмо га увредили и нанели му велики бол. Сигурно не желимо да учинимо тако нешто нашем Богу. Језекиљева визија је уједно и опомена да се држимо даље од отпадника, који су окренули леђа истини (Посл. 11:9).

18 Као што смо до сада видели, Језекиљ је на основу четири шокантна призора идолопоклонства и паганских обичаја разумео колико се народ у Јуди искварио и онечистио у духовном погледу. Пошто су у духовном погледу постали нечисти, Израелци су нарушили свој однос с Богом. Наравно, духовна нечистоћа је за собом повлачила и моралну исквареност. Није никакво чудо што су ти Израелци који су огрезли у отпадништву чинили све оно што је за осуду и тако нарушили не само свој однос с Богом већ и односе с другим људима. Погледајмо како је пророк Језекиљ под Божјим надахнућем описао морални слом народа у Јуди.

Морална нечистоћа – бесрамна дела „усред тебе“

19. Шта је Језекиљ рекао о моралној искварености Јеховиног народа?

19 Прочитати Језекиља 22:3-12. Цео Божји народ се искварио, од поглавара до обичних људи. „Поглавари“, то јест вође народа, користили су власт да проливају крв недужних људи. Народ се у целини гледано повео за својим вођама што се тиче кршења Божјег закона. У породичном кругу, деца су презирала родитеље, а инцест је постао нешто уобичајено. Бунтовни Израелци су варали дошљаке и били окрутни према сирочићима и удовицама. Мушкарци су имали полне односе са женама својих сународника. Народ је до те мере постао похлепан да су мито, изнуда и зеленаштво постали нешто сасвим нормално. Јехова је сигурно био повређен када је видео да Израелци намерно крше његов Закон. Игнорисали су чињеницу да им је тај Закон дао зато што их је волео. Јехова је на њихову исквареност гледао као на нешто усмерено против њега лично. Рекао је Језекиљу да његовом поквареном народу каже: „Мене си потпуно заборавио.“

Под утицајем свештенства хришћанског света, човечанство све дубље тоне у насиље и неморал (Видети 20. одломак)

20. Зашто су Језекиљеве речи о искварености народа у Јуди важне и за нас данас?

20 Зашто су Језекиљеве речи о искварености народа у Јуди важне и за нас данас? Исквареност тог народа може се упоредити са исквареношћу света у ком живимо. Политичари злоупотребљавају своју моћ и угњетавају обичне људе. Верске вође – а нарочито свештенство хришћанског света – благосиљају ратове који су однели небројене милионе људских живота. Свештенство разводњава јасна и узвишена библијска мерила која се тичу полног морала, због чега овај свет све дубље тоне у моралну исквареност. Нема сумње да би Јехова и хришћанском свету рекао исто што и исквареном народу у Јуди: „Мене си потпуно заборавио.“

21. Шта можемо научити из тога што се народ у Јуди у моралном погледу искварио?

21 Шта ми као Јеховине слуге можемо научити из тога што се народ у Јуди у моралном погледу искварио? Да бисмо служили Јехови на исправан начин, наше понашање мора бити чисто у сваком погледу. То није нимало лако у овом поквареном свету (2. Тим. 3:1-5). Међутим, ми знамо шта Јехова мисли о свим облицима моралне нечистоће (1. Кор. 6:9, 10). Његових моралних мерила се држимо зато што волимо и њега и његове законе (Пс. 119:97; 1. Јов. 5:3). Уколико бисмо се искварили, тиме бисмо показали да не волимо нашег светог и чистог Бога. Сигурно не бисмо желели да Јехови дамо повода да нам каже: „Мене си потпуно заборавио.“

22. (а) Како на нас треба да утиче оно што је Јехова показао Језекиљу у визији? (б) О чему ће бити речи у следећем поглављу?

22 Нема сумње да смо извукли вредне поуке разматрајући оно што је Јехова показао Језекиљу о духовном и моралном суноврату народа у Јуди. Сигурно смо још чвршћи у одлуци да будемо потпуно одани Јехови, што он заиста заслужује. Да бисмо успели у томе, морамо се чувати сваког облика идолопоклонства и остати морално чисти. Али шта је Јехова учинио с народом који га је изневерио? Након што је Језекиљу показао шта се све дешава у храму, Јехова му је отворено рекао: „Зато ћу с њима поступити у свом гневу“ (Језек. 8:17, 18). Добро је да размотримо шта је Јехова предузео против неверног народа у Јуди пошто ће нешто слично предузети и против овог злог света. У следећем поглављу ће бити речи о томе како су се испуниле пророчанске осуде које је Јехова изрекао против Јуде.

a Када се у књизи пророка Језекиља говори о Израелцима, обично се мисли на становнике Јуде и Јерусалима (Језек. 12:19, 22; 18:2; 21:2, 3).

b Колико озбиљно Јехова гледа на верност својих слугу види се по томе што се каже да су неки њихови поступци изазвали његов гнев. Можда бисмо могли помислити на гнев и љубомору коју осећа муж чија је жена постала неверна (Посл. 6:34). Јехова је попут таквог мужа с правом био гневан када се његов народ окренуо идолопоклонству и тако му постао неверан. У једном приручнику се каже: „Божја љубомора [...] проистиче из његове светости. Пошто је једино он свет [...] захтева потпуну оданост“ (Изл. 34:14).

c Могуће је да је хебрејски израз „одвратни идоли“ сродан речи која значи „измет“. Њиме се изражавао презир.

d Не постоје чињенице које говоре у прилог томе да је Тамуз било друго име за Неврода.