Пређи на садржај

Пређи на садржај

12. ПОГЛАВЉЕ

„Начинићу од њих један народ“

„Начинићу од њих један народ“

ЈЕЗЕКИЉ 37:22

ТЕМА: Јеховино обећање да ће сакупити свој народ; пророчанство о два прута

1, 2. (а) Зашто су се изгнаници можда уплашили? (б) Зашто их је очекивало изненађење? (в) Која ћемо питања размотрити?

 ЈЕЗЕКИЉ је под Божјим надахнућем изгнаницима у Вавилону на сликовит начин пренео многа пророчанства. Прво пророчанство које је тако приказао преносило је поруку осуде. Исто је било и с другим и трећим пророчанством, као и с бројним пророчанствима након њих (Језек. 3:24-26; 4:1-7; 5:1; 12:3-6). У суштини, сва пророчанства која је сликовито приказао преносила су поруку о оштрој осуди Јудејаца.

2 Можемо само замислити колико су се изгнаници уплашили када су видели да се Језекиљ пред њима спрема да прикаже још једно пророчанство. Можда су се питали какву ће им страшну поруку овог пута пренети. Али чекало их је велико изненађење. Пророчанство које је Језекиљ почео да приказује веома се разликовало од претходних. Оно није носило вест о осуди, већ обећање о бољој будућности (Језек. 37:23). Коју је то поруку Језекиљ пренео изгнаницима? Шта она значи? Како се односи на Божје слуге у данашње време? Потражимо одговоре на ова питања.

Постаће „једно у мојој руци“

3. (а) Шта је представљао прут „за Јуду“? (б) Зашто се може рећи да је „Јефремов прут“ представљао десетоплеменско краљевство?

3 Јехова је рекао Језекиљу да узме два прута и да на првом напише „за Јуду“, а на другом „за Јосифа, Јефремов прут“. (Прочитати Језекиља 37:15, 16.) Шта су представљала та два прута? Прут који је био „за Јуду“ представљао је двоплеменско краљевство Јуде и Венијамина. Краљеви из Јудине лозе владали су овим двоплеменским краљевством. Осим тога, то краљевство је имало и подршку Јеховиних свештеника, који су служили у храму у Јерусалиму (2. Лет. 11:13, 14; 34:30). Дакле, краљевством Јуде владали су краљеви из Давидове лозе, а свету службу су вршили свештеници из Левијевог племена. „Јефремов прут“ је представљао десетоплеменско краљевство Израела. Зашто то можемо рећи? Први краљ десетоплеменског краљевства био је Јеровоам, из Јефремовог племена. С временом је Јефремово племе постало најистакнутије племе у том краљевству (Пон. зак. 33:17; 1. Краљ. 11:26). Запазимо да десетоплеменским краљевством Израела нису владали краљеви из Давидове лозе нити су тамо служили свештеници из Левијевог племена.

4. Шта је било предочено оним што је Језекиљ урадио са два прута? (Видети слику на почетку поглавља.)

4 Јехова је затим рекао Језекиљу да та два прута прислони један уз други „тако да постану један прут“. Изгнаници су знатижељно посматрали Језекиља и упитали га: „Хоћеш ли нам рећи шта све то значи?“ Одговорио им је да то представља оно што ће сам Јехова урадити. Јехова је за та два прута рекао: „Начинићу од њих један прут, па ће постати једно у мојој руци“ (Језек. 37:17-19).

5. Које је било значење Језекиљевог сликовитог приказа? (Видети и оквир „Састављање два прута“.)

5 Јехова је затим објаснио шта значи састављање та два прута. (Прочитати Језекиља 37:21, 22.) Изгнаници из двоплеменског краљевства Јуде и изгнаници из десетоплеменског краљевства Израела (Јефрема) вратиће се у Израел, где ће постати „један народ“ (Јер. 30:1-3; 31:2-9; 33:7).

6. Која два пророчанства о обнови налазимо у 37. поглављу Језекиљеве књиге?

6 У 37. поглављу Језекиљеве књиге забележена су два веома важна пророчанства о обнови која се међусобно допуњују – пророчанство о „сувим костима“ које су оживеле и пророчанство о састављању два прута. Јехова ће доказати да може не само да ослободи свој народ из ропства (стихови 1-14) већ и да га уједини (стихови 15-28). Дакле, охрабрујућа порука коју преносе ова два пророчанства гласи: Јехова може у духовном смислу вратити свој народ у живот и окончати сву неслогу.

Како је Јехова сакупио свој народ?

7. Како речи из 1. Летописа 9:2, 3 потврђују да је Богу „све могуће“?

7 Гледано из људског угла, чинило се да је ослобођење и уједињење изгнаника потпуно немогуће. a Међутим, „Богу је све могуће“ (Мат. 19:26). Јехова је учинио оно што је прорекао. Заробљеништво у Вавилону завршило се 537. пре н. е. и припадници оба краљевства вратили су се у Јерусалим да би обновили свету службу правом Богу. Под Божјим надахнућем записано је следеће: „У Јерусалиму су се настанили неки од Јудиних, Венијаминових, Јефремових и Манасијиних потомака“ (1. Лет. 9:2, 3; Језд. 6:17). И заиста, као што је Јехова прорекао, припадници десетоплеменског краљевства Израела ујединили су се са припадницима двоплеменског краљевства Јуде.

8. (а) Шта је Исаија прорекао? (б) Које две важне ствари можемо запазити у Језекиљу 37:21?

8 Око 200 година пре тога, пророк Исаија је говорио о томе како ће се Израел и Јуда ујединити након повратка из заточеништва. Он је прорекао да ће Јехова „са четири краја земље“ окупити „расуте Јудејце“, укључујући и оне „из Асирије“ (Ис. 11:12, 13, 16). И заиста, Јехова је узео „Израелце из народа у које су отишли“ (Језек. 37:21). Запазимо две важне ствари: Јехова више не указује на изгнанике као на „Јуду“ и „Јефрема“, већ као на „Израелце“, то јест једну групу људи. Надаље, Израелци нису дошли само из Вавилона већ и из других народа, то јест „са свих страна“.

9. Како је Јехова помогао онима који су се вратили из изгнанства да се уједине?

9 Како је Јехова помогао изгнаницима који су се вратили у Израел да се уједине? Обезбедио им је духовно зреле пастире, као што су били Зоровавељ, првосвештеник Исус, Јездра и Немија. Дао им је и пророке Агеја, Захарију и Малахију. Сви ти богобојазни људи су чинили све што су могли како би подстакли народ да поступа по упутствима која им је Бог дао (Нем. 8:2, 3). Осим тога, Јехова је заштитио Израелце тако што је осујетио завере које су сковали непријатељи његовог народа (Јест. 9:24, 25; Зах. 4:6).

Јехова је обезбедио духовно зреле пастире како би помогао свом народу да буде уједињен (Видети 9. одломак)

10. У чему је Сатана с временом успео?

10 Па ипак, упркос свему што је Јехова с пуно љубави учинио за њих, већина Израелаца му није била послушна. Оно што су радили забележено је у библијским књигама које су написане након њиховог повратка из изгнанства (Језд. 9:1-3; Нем. 13:1, 2, 15). Заправо, за мање од сто година након повратка, Израелци су се толико удаљили од Јехове да је морао да им отворено каже: „Вратите се мени“ (Мал. 3:7). У време када је Исус дошао на земљу, јудаизам је био подељен на неколико секти предвођених верским вођама које су окренуле леђа Јехови (Мат. 16:6; Мар. 7:5-8). Сатана је успео да спречи Божји народ да у потпуности буде уједињен. Па ипак, Јеховино пророчанство о уједињењу сигурно ће се остварити. Како?

„Мој слуга Давид биће им краљ“

11. (а) Шта је Јехова открио што се тиче пророчанства о уједињењу свог народа? (б) Шта је Сатана поново покушао након што је збачен с неба?

11 Прочитати Језекиља 37:24. Јехова је открио да ће пророчанство о уједињењу његовог народа бити у потпуности испуњено тек када његов „слуга Давид“, то јест Исус, почне да влада као Краљ, што се догодило 1914. године b (2. Сам. 7:16; Лука 1:32). До тог времена, израелски народ је изгубио Божју наклоност и њихово место је заузео духовни Израел, који чине помазани хришћани (Јер. 31:33; Гал. 3:29). Сатана је нарочито након што је збачен с неба поново настојао да уништи јединство Божјег народа (Откр. 12:7-10). На пример, након смрти брата Расела 1916, Сатана је видео прилику да посредством отпадника направи раздор међу помазаницима. Међутим, ти отпадници су убрзо напустили Јеховину организацију. Сатана се потрудио да браћа која су у то време имала велике одговорности у организацији заврше у затвору, али чак ни то није био крај за Јеховин народ. Помазана браћа која су остала верна Јехови сачувала су своје јединство.

12. Зашто Сатана није успео да уништи јединство помазаних хришћана?

12 Дакле, за разлику од Израелаца, помазани хришћани нису дозволили Сатани да уништи њихово јединство. Зашто је Сатана доживео неуспех? Зато што су помазаници давали све од себе да се држе Јеховиних мерила. Због тога су имали заштиту свог Краља, Исуса Христа, који успешно води рат против Сатане (Откр. 6:2).

Јехова ће ујединити своје слуге

13. Коју важну чињеницу истиче пророчанство о састављању два прута?

13 Које значење за наше време има пророчанство о састављању два прута? Немојмо заборавити да је суштина тог пророчанства била да прикаже како ће две групе постати уједињене. Што је најважније, ово пророчанство истиче да је Јехова заслужан за то јединство. Дакле, коју важну чињеницу о служењу правом Богу истиче овај пророчански приказ о састављању два прута? Једноставно речено, сам Јехова ће учинити да се његове слуге уједине (Језек. 37:19).

14. Како се од 1919. пророчанство о састављању два прута испуњава у већој мери?

14 Од 1919, након што је Божји народ у духовном погледу прочишћен и након што је ушао у духовни рај, пророчанство о састављању два прута почело је да се испуњава у већој мери. У то време се већина оних који су се ујединили надала животу на небу, где ће бити краљеви и свештеници (Откр. 20:6). Симболично говорећи, ти помазаници су били попут прута „за Јуду“, то јест народа чији су краљеви били из Давидове лозе, а свештеници из Левијевог племена. Међутим, како је време пролазило, тим помазаним хришћанима се придруживало све више оних који су се надали животу на земљи. Они су били попут „Јефремовог прута“, то јест народа у ком није било краљева из Давидове лозе нити свештеника из Левијевог племена. Обе ове групе уједињено служе као Јеховин народ под једним Краљем, Исусом Христом (Језек. 37:24).

„Они ће бити мој народ“

15. Како се данас испуњавају пророчанске речи из Језекиља 37:26, 27?

15 У самом Језекиљевом пророчанству се наговештава да ће многи желети да се придруже помазаницима у служењу Јехови. Он је за свој народ рекао: „Умножићу их“ и „мој шатор ће бити над њима“ (Језек. 37:26, 27, фусн.). То нас подсећа на пророчанство које је апостол Јован под Божјим надахнућем забележио око 700 година након Језекиљевог доба, наиме да ће „онај који седи на престолу [разапети] свој шатор над њима“, то јест над великим мноштвом (Откр. 7:9, 15). Данас помазаници и велико мноштво живе као један народ, Божји народ, под његовим шатором који им пружа заштиту.

16. Којим је пророчанством Захарија указао на уједињење помазаних хришћана са онима који се надају вечном животу на земљи?

16 Уједињење помазаних хришћана и оних који се надају вечном животу на земљи прорекао је и Захарија, који је и сам био међу изгнаницима који су се вратили у домовину. Он је рекао да ће „десет људи из свих народа“ чврсто ухватити „једног Јудејца за огртач“ говорећи: „Желимо да идемо с вама, јер смо чули да је Бог с вама“ (Зах. 8:23). Будући да они кажу „идемо с вама“, можемо закључити да се израз „Јудејац“ не односи на неког појединца, већ на групу људи, коју данас чине преостали помазаници, то јест духовни Јудејци (Римљ. 2:28, 29). „Десет људи“ представља оне који се надају вечном животу на земљи. Они се чврсто држе помазаника и иду с њима (Ис. 2:2, 3; Мат. 25:40). Изразима „чврсто ће га ухватити“ и „идемо с вама“ истакнуто је потпуно јединство ове две групе.

17. Како је Исус описао јединство које данас имамо?

17 Могуће је да је Исус имао у мислима Језекиљево пророчанство о уједињењу када је за себе рекао да је пастир под чијим ће вођством његове овце (помазаници) и „друге овце“ (они који се надају вечном животу на земљи) постати „једно стадо“ (Јов. 10:16; Језек. 34:23; 37:24, 25). Ове Исусове речи, као и речи пророка из старог доба, добро описују изванредно духовно јединство у коме данас уживамо, без обзира на то какву наду за будућност имамо. И док је лажна религија исцепкана на безброј група, ми имамо јединство које је равно чуду.

Данас помазаници и „друге овце“ уједињено служе Јехови као „једно стадо“ (Видети 17. одломак)

„Кад моје светилиште буде међу њима довека“

18. Према Језекиљу 37:28, зашто је важно да Божји народ не буде део света?

18 Завршне речи Језекиљевог пророчанства о уједињењу истичу шта нам гарантује да наше јединство неће бити уништено. (Прочитати Језекиља 37:28.) Јеховине слуге су уједињене зато што је његово светилиште „међу њима“, то јест зато што му служе на исправан начин. Његово светилиште ће остати међу њима све док буду свети, то јест одвојени од Сатаниног света (1. Кор. 6:11; Откр. 7:14). Исус је нагласио колико је важно да не будемо део света. Када се последње ноћи свог живота на земљи из дубине срца молио за своје ученике, рекао је: „Свети Оче, чувај их [...] да и они буду једно [...] Они нису део света [...] Посвети их истином“ (Јов. 17:11, 16, 17). Запазимо да је Исус повезао јединство са тиме да се не буде део света.

19. (а) Како можемо показати да смо се угледали на Бога? (б) Коју је важну чињеницу о јединству Исус истакао последње ноћи свог живота на земљи?

19 Ово је једини забележени случај када се Исус обратио Богу са „Свети Оче“. Јехова је апсолутно чист и праведан. Он је Израелцима у старо доба заповедио: „Будите свети, јер сам ја свет“ (Лев. 11:45). Пошто желимо да се угледамо на Бога, поштујемо ту заповест на свим подручјима живота (Еф. 5:1; 1. Петр. 1:14, 15). Када се за људе каже да су „свети“, то значи да су „одвојени од нечега“. Исус је зато последње ноћи свог живота на земљи нагласио да ће његови ученици остати уједињени све док су одвојени од овог света који је на свим пољима разједињен.

Заштити их „од Злога“

20, 21. (а) Шта учвршћује наше поуздање у Јеховину заштиту? (б) Шта сви треба да радимо?

20 Изванредно јединство које је очигледно међу Јеховиним сведоцима широм света доказује да је Јехова услишио Исусову молбу да његове ученике заштити од Злога. (Прочитати Јована 17:14, 15.) Чињеница да Сатана није успео да уништи наше јединство заиста учвршћује наше поуздање у Божју заштиту. Јехова је у Језекиљевом пророчанству рекао да ће два прута постати једно у његовој руци. Дакле, сам Јехова је на чудесан начин ујединио свој народ под својом заштитничком руком, где је ван домашаја Сатане.

21 Шта онда сви треба да радимо? Да својим вредним радом и даље доприносимо драгоценом јединству које сада имамо. Један од најважнијих начина на који свако од нас то може чинити јесте да редовно служимо Јехови у његовом духовном храму. Шта то све подразумева размотрићемо у наредна два поглавља.

a Скоро 200 година пре него што је Језекиљ добио ово пророчанство, Асирци су одвели у изгнанство становнике десетоплеменског краљевства, то јест „Јефремов прут“ (2. Краљ. 17:23).

b Ово пророчанство је детаљно размотрено у осмом поглављу ове књиге.