Пређи на садржај

Пређи на садржај

8. ПОГЛАВЉЕ

„Поставићу им једног пастира“

„Поставићу им једног пастира“

Језекиљ 34:23

ТЕМА: Четири пророчанства о Месији и њихово испуњење на Исусу Христу

1-3. Зашто је Језекиљ био жалостан и шта је под Божјим надахнућем записао?

 БИЛА је то шеста година откако је Језекиљ одведен у изгнанство. a Срце му се сламало док је размишљао о жалосном стању које је било последица лоше власти у Јуди, његовој вољеној домовини од које је сада био стотинама километара далеко. До тада је видео како се на краљевском престолу смењује неколико владара.

2 Језекиљ се родио у време владавине краља Јосије, који је био веран Јехови. Сигурно је био радостан што је Јосија уништио резбарене кипове у Јуди и обновио праву религију (2. Лет. 34:1-8). Међутим, оно што је Јосија урадио није водило до трајних промена јер се већина краљева који су владали после њега вратила идолопоклонству. Није никакво чудо што је под тако лошим владарима народ тонуо све дубље у духовном и моралном погледу. Да ли су све наде биле изгубљене? Наравно да нису!

3 Јехова је свог верног пророка надахнуо да запише пророчанство о Месији, будућем Владару и Пастиру, који ће за сва времена обновити праву религију и нежно бринути о Јеховином стаду. Заправо, то је прво у низу од неколико пророчанстава о Месији која је Језекиљ записао. Било би добро да пажљиво размотримо та пророчанства јер од њиховог испуњења зависи наша будућност. Погледајмо сада четири пророчанства о Месији која су забележена у књизи пророка Језекиља.

„Нежан изданак“ постаје „величанствени кедар“

4. Које је пророчанство Језекиљ записао и како га је увео?

4 Око 612. пре н. е., Језекиљу је „дошла Јеховина реч“ и он је записао пророчанство које открива размере Месијине власти и истиче потребу да се уздамо у његово Краљевство. Јехова је рекао Језекиљу да уведе то пророчанство тако што ће другим изгнаницима испричати загонетку која упечатљиво приказује превртљивост Јудиних владара и истиче потребу за Месијином праведном влашћу (Језек. 17:1, 2).

5. Како гласи пророчанска загонетка?

5 Прочитати Језекиља 17:3-10. Загонетка гласи овако: „Велики орао“ је одломио највиши изданак једног кедра и спустио га у „трговачки град“. Затим је узео „семе из оне земље“ и посадио га на плодну њиву „поред великих вода“. Семе је проклијало и израсло у „бујну лозу“. Затим се појавио и други „велики орао“. Лоза је „жељно пружила“ своје корење према њему и хтела је да буде пресађена на неко друго плодно тло. Јехова је због тога осудио лозу и рекао да ће јој се корење ишчупати и да ће се она „осушити“.

Први орао представља вавилонског краља Навуходоносора (Видети 6. одломак)

6. Шта значи ова загонетка?

6 Шта значи ова загонетка? (Прочитати Језекиља 17:11-15.) Вавилонски краљ Навуходоносор (први „велики орао“) поставио је опсаду око Јерусалима 617. пре н. е. Свргнуо је с престола јудејског краља Јоахина („највиши изданак“) и одвео га у Вавилон („трговачки град“). Навуходоносор је поставио Седекију („семе из оне земље“, то јест некога ко је краљевског порекла) на престо у Јерусалиму. Седекија је као вазални краљ био приморан да се пред Богом закуне Навуходоносору на верност (2. Лет. 36:13). Али Седекија је погазио ту заклетву, побунио се против Вавилона и затражио војну помоћ од египатског фараона (другог „великог орла“). Међутим, то му није ништа користило. Јехова га је осудио због тога што је прекршио заклетву (Језек. 17:16-21). На крају је Седекија свргнут с престола и умро је у затвору у Вавилону (Јер. 52:6-11).

7. Које поуке можемо извући из ове пророчанске загонетке?

7 Које поуке можемо извући из ове пророчанске загонетке? Као прво, будући да служимо правом Богу, морамо се држати своје речи. Исус је рекао: „Кад кажете: ’Да‘, нека то значи ’да‘, а кад кажете: ’Не‘, нека то значи ’не‘“ (Мат. 5:37). Ако морамо да се закунемо да ћемо говорити истину – на пример, ако сведочимо на суду – озбиљно ћемо гледати на ту заклетву. Као друго, морамо пазити у кога се уздамо. Библија нас упозорава: „Не уздајте се у кнезове, нити у било ког човека, јер он не може донети спасење“ (Пс. 146:3).

8-10. Како је Јехова описао Месију као будућег владара и како се то пророчанство испуњава? (Видети и оквир „Пророчанство о Месији – величанствени кедар“.)

8 Међутим, постоји један владар који је достојан нашег поверења. Јехова се послужио истом симболиком као у пророчанској загонетки о пресађеном изданку како би описао Месију као будућег владара.

9 Како гласи пророчанство. (Прочитати Језекиља 17:22-24.) У овом пророчанству, Јехова је тај који предузима акцију. Он ће одломити нежан изданак „с врха високог кедра“ и посадиће га на „веома високу гору“. Изданак ће нарасти и постаће „величанствени кедар“ под чијом крошњом ће живети „разне птице“. Тада ће „све дрвеће“ знати да је сам Јехова учинио да ово величанствено дрво напредује.

10 Испуњење пророчанства. Јехова је свог Сина, Исуса Христа, такорећи узео са „величанственог кедра“, то јест из Давидове краљевске лозе, и посадио га на „веома високу гору“, то јест небеску гору Сион (Пс. 2:6; Јер. 23:5; Откр. 14:1). Дакле, Јехова је свом Сину, на кога су његови непријатељи гледали као на „најнижег [најбезначајнијег] од људи“, дао „престо његовог оца Давида“ (Дан. 4:17; Лука 1:32, 33). Попут величанственог кедра, Исус Христ ће се као Краљ Месијанског Краљевства издизати над целом земљом и изливаће благослове на све своје поданике. Он је заиста Владар достојан нашег поверења. Под Исусовом влашћу, послушни људи широм света живеће „мирно, не бојећи се зла“ (Посл. 1:33).

11. Шта учимо из пророчанства о „нежном изданку“ који постаје „величанствени кедар“?

11 Шта учимо из овог пророчанства. Занимљиво пророчанство о „нежном изданку“ који постаје „величанствени кедар“ помаже нам да одговоримо на веома важно питање: У кога ћемо се уздати? Бесмислено је уздати се у људске власти и њихову војну силу. Праву сигурност нам може донети једино Исус Христ, Краљ Месијанског Краљевства, и зато треба да се потпуно уздамо у њега. Једина нада за човечанство јесте небеска власт у његовим рукама (Откр. 11:15).

„Онај који има законско право“

12. Како је Јехова показао да није заборавио на свој савез с Давидом?

12 Након што му је Бог открио значење пророчанске загонетке о два орла, Језекиљ је разумео да ће Седекија, краљ из Давидове лозе који није био веран Богу, бити свргнут с престола и одведен у Вавилон у ропство. Пророк се можда запитао: „Шта ће бити са савезом који је Бог склопио с Давидом и путем ког је обећао да ће краљ из Давидове лозе владати заувек?“ (2. Сам. 7:12, 16). Ако је Језекиљ размишљао о томе, није дуго морао да чека на одговор. Отприлике 611. пре н. е., седме године изгнанства, док је Седекија још увек владао у Јуди, Језекиљу је „дошла Јеховина реч“ (Језек. 20:2). Јехова му је објавио још једно пророчанство о Месији, које је открило да Бог није заборавио на свој савез с Давидом. Заправо, пророчанство је указало на то да ће Месија као Давидов наследник имати законско право да влада.

13, 14. О чему говори пророчанство из Језекиља 21:25-27 и како се оно испунило?

13 Како гласи пророчанство. (Прочитати Језекиља 21:25-27.) Јехова се преко Језекиља недвосмисленим речима обратио злом израелском поглавару, јер је дошло време да буде кажњен. Јехова му је рекао да ће му се узети „турбан“ и „круна“, што су били симболи краљевске власти. Тада ће онај „ко је ниско“ бити узвишен, а онај „ко је високо“ биће понижен. Власти које буду узвишене владаће неко време, али само док не дође „онај који има законско право“ и коме ће Јехова дати Краљевство.

14 Испуњење пророчанства. Када су 607. пре н. е. Вавилонци разорили Јерусалим, престоницу Јуде, и одвели у ропство краља Седекију, то „високо“ краљевство било је понижено. Пошто у Јерусалиму није више било краља из Давидове лозе, краљевства других народа, која су била „ниско“, постала су узвишена и добила су власт над светом, али само на одређено време. „Времена незнабожаца“ су се завршила 1914. када је Јехова предао краљевску власт Исусу Христу (Лука 21:24). Као потомак краља Давида, Исус је заиста имао „законско право“ да буде владар Месијанског Краљевства b (Пост. 49:10). Дакле, Јехова је преко Исуса испунио обећање да ће један од Давидових потомака заувек владати и да његово краљевство неће имати краја (Лука 1:32, 33).

Исус има законско право да буде Краљ Божјег Краљевства (Видети 15. одломак)

15. Зашто можемо имати безусловно поверење у Исуса Христа као краља?

15 Шта учимо из овог пророчанства. Можемо имати безусловно поверење у Исуса Христа као Краља. Зашто? Зато што је за разлику од светских владара које су изабрали људи или који су можда приграбили власт, Исуса изабрао Јехова и дао му краљевство које му законски припада (Дан. 7:13, 14). Нема сумње да Краљ ког је сам Јехова изабрао заслужује наше поверење!

„Мој слуга Давид биће поглавар међу њима“

16. Шта Јехова осећа према свом стаду и како су се „израелски пастири“ у Језекиљево време опходили према народу?

16 Јехова је Врховни Пастир и он истински брине о добробити свог стада, то јест својих слугу на земљи (Пс. 100:3). Иако је бригу о њима поверио онима који служе као пастири у његовом народу, он будно прати како они поступају са стадом. Можемо замислити како се осећао када је видео шта раде „израелски пастири“ у Језекиљево време. Те вође су без имало стида владале „грубо и окрутно“. Због тога је народ трпео и многи су престали да служе правом Богу (Језек. 34:1-6).

17. Како је Јехова избавио свој народ?

17 Шта је Јехова предузео? Говорећи о окрутним израелским вођама, он је рекао: „Тражићу да ми положе рачун.“ Такође је обећао: „Избавићу своје овце“ (Језек. 34:10). Јехова се увек верно држи своје речи (Ис. Нав. 21:45). Како је испунио то обећање? Он је 607. пре н. е. преко Вавилонаца одузео власт тим себичним пастирима. Седамдесет година касније, избавио је своје слуге из Вавилона и вратио их у њихову земљу како би тамо обновили праву религију. Међутим, његов народ је још увек био у незавидном положају јер су светске силе и даље владале над њим. „Времена незнабожаца“ трајала су још много векова (Лука 21:24).

18, 19. Које је пророчанство Језекиљ записао 606. пре н. е.? (Видети слику на почетку поглавља.)

18 Године 606. пре н. е., око годину дана након уништења Јерусалима и деценијама пре него што су Израелци били избављени из Вавилона, Јехова је надахнуо Језекиља да забележи пророчанство које показује да Врховни Пастир брине о својим слугама и да жели да живе вечно. Ово пророчанство говори о томе какав ће Месија бити као владар и пастир Јеховиног народа.

19 Како гласи пророчанство. (Прочитати Језекиља 34:22-24.) Бог је рекао да ће над њима поставити „једног пастира“ – „свог слугу Давида“. Израз „један пастир“ и реч „слуга“ која се појављује у једнини указују на то да није реч о обнови Давидове краљевске лозе већ о једном Давидом наследнику који ће владати заувек. Он ће хранити Божје „овце“ и биће „поглавар међу њима“. Јехова ће са својим народом склопити „савез мира“. „Благослови ће се излити на њих попут кише“ и уживаће у сигурности и благостању. Мир ће владати не само међу људима већ и између људи и животиња (Језек. 34:25-28).

20, 21. (а) Како се испунило пророчанство о Божјем слуги Давиду? (б) Како ће се у будућности испунити Језекиљеве речи о „савезу мира“?

20 Испуњење пророчанства. Назвавши овог Владара својим слугом Давидом, Бог је пророчански указао на Исуса, Давидовог потомка који има законско право да влада (Пс. 89:35, 36). Када је био на земљи, Исус је показао да је „добри пастир“ тиме што је дао живот за своје овце (Јов. 10:14, 15). Премда се вратио на небо, он и даље служи као Пастир (Јевр. 13:20). Бог је 1914. поставио Исуса за Краља и поверио му одговорност да брине о његовом стаду на земљи и да му даје храну. Године 1919, недуго након што је устоличен за Краља, Исус је поставио „верног и разборитог роба“ да даје храну његовим „слугама“ – онима који верно служе Богу, било да се надају животу на небу било на земљи (Мат. 24:45-47). Под Христовим вођством, верни роб обезбеђује обиље духовне хране Божјем стаду. Та храна помаже Божјим слугама да сачувају мир и сигурност у духовном рају, који је сваким даном све већи и лепши.

21 Како ће се у будућности испунити Језекиљеве речи о „савезу мира“ и благословима који се изливају попут кише? У предстојећем новом свету, Јеховине слуге на земљи у потпуности ће доживети благослове које ће донети „савез мира“. У рају који ће обухватати читаву планету, људи никада више неће морати да страхују од ратова, криминала, глади, болести или дивљих животиња (Ис. 11:6-9; 35:5, 6; 65:21-23). Сигурно се радујемо могућности да живимо вечно у рају на земљи, где ће Божје слуге „живети без страха“ и где их нико неће плашити (Језек. 34:28).

Као Пастир, Исус с неба посматра како се поступа с Божјим стадом (Видети 22. одломак)

22. Шта Исус осећа према Божјим слугама и како се они који служе као пастири у скупштини могу угледати на њега?

22 Шта учимо из овог пророчанства. Попут свог Оца, Исус истински брине о добробити Божјих слугу. Као Краљ и Пастир, он се стара да Божје стадо има довољно духовне хране и да ужива у миру и сигурности у духовном рају. Заиста је дивно бити под окриљем таквог брижног Владара! Они који служе као пастири у скупштини треба да се угледају на Исуса. Од старешина се очекује да драговољно и горљиво брину о стаду и да буду пример за друге (1. Петр. 5:2, 3). Ниједан старешина сигурно не би желео да лоше поступа према било коме у Јеховином стаду. Сетимо се да је Јехова, говорећи о окрутним израелским пастирима у Језекиљево време, рекао: „Тражићу да ми положе рачун“ (Језек. 34:10). Врховни Пастир будно прати како се поступа са његовим стадом, а то исто чини и његов Син.

„Мој слуга Давид ће им заувек бити поглавар“

23. Шта је Јехова обећао израелском народу и како се то испунило?

23 Јехова жели да они који му служе буду уједињени. У пророчанству о обнови Израела, Бог је обећао да ће сакупити свој народ – припаднике двоплеменског краљевства Јуде и десетоплеменског краљевства Израела – и ујединити их у „један народ“, што је сликовито приказано помоћу два прута који ће „постати једно“ у његовој руци (Језек. 37:15-23). То пророчанство се испунило 537. пре н. е., када је Бог ујединио израелски народ и вратио га у Обећану земљу. c То је била предслика много већег и трајнијег јединства у будућности. Након што је обећао да ће ујединити Израел, Јехова је објавио Језекиљу пророчанство о томе како ће будући Владар за сва времена ујединити Божје слуге широм света.

24. Којим изразима је Јехова указао на Месију и каква ће бити његова власт?

24 Како гласи пророчанство. (Прочитати Језекиља 37:24-28.) Јехова је поново указао на Месију као на свог слугу Давида, „једног пастира“ и поглавара, али овог пута је за њега рекао и да је „краљ“ (Језек. 37:22). Каква ће бити његова власт? Он ће владати заувек. Употреба израза „вечни“ и „заувек“ указује на то да ће благослови његовог владања трајати у недоглед. d Његови поданици биће уједињени. Сви ће имати једног краља, живеће по истим законима и пребиваће на земљи коју им је Бог дао. Његова власт ће помоћи људима да се приближе Јехови Богу. Јехова ће с њима склопити „савез мира“. Он ће бити њихов Бог, а они ће бити његов народ. Његово светилиште биће заувек „међу њима“.

25. Како се испунило пророчанство о Краљу Месијанског Краљевства?

25 Испуњење пророчанства. Помазани хришћани су 1919. били уједињени под „једним пастиром“, Исусом Христом, Краљем Месијанског Краљевства. Касније им се придружило „велико мноштво“ из „свих народа, племена, народности и језика“ и сада уједињено служе Јехови (Откр. 7:9). Они су постали „једно стадо с једним пастиром“ (Јов. 10:16). Било да се надају животу на небу или на земљи, сви су послушни Јехови и живе по његовим законима. Због тога уживају у духовном рају као браћа и сестре који су уједињени широм света. Јехова их је благословио миром и међу њима је његово светилиште, што указује на то да му они служе на исправан начин. Јехова је њихов Бог, а њима је част што могу да буду његове слуге сада и заувек.

26. Како можемо доприносити нашем јединству?

26 Шта учимо из овог пророчанства. За нас је велика част што с нашом браћом широм света уједињено служимо Јехови. Али то са собом носи и велику одговорност – сви морамо дати свој допринос јединству. Дакле, од нас се очекује да учинимо свој део како бисмо били уједињени у веровањима и поступцима (1. Кор. 1:10). Због тога сви узимамо исту духовну храну, држимо се истих библијских мерила и учествујемо у проповедању и стварању ученика. Међутим, наше јединство не би било могуће без љубави. Ми доприносимо јединству тако што се трудимо да негујемо љубав и показујемо је на разне начине – саосећамо с другима и опраштамо им. Библија каже да нас љубав „савршено повезује“ (Кол. 3:12-14; 1. Кор. 13:4-7).

Јехова благосиља свој народ који му широм света уједињено служи (Видети 26. одломак)

27. (а) Како на тебе утичу пророчанства о Месији у књизи пророка Језекиља? (б) О чему ће бити речи у наредним поглављима?

27 Заиста смо захвални за пророчанства о Месији која су записана у књизи пророка Језекиља! Читање тих пророчанстава и размишљање о њима открива нам да наш Краљ, Исус Христ, заслужује наше поверење, да има законско право да влада, да брине о нама као пастир и да ће нам помоћи да сачувамо јединство које ће трајати заувек. За нас је велика част што можемо бити поданици тог Краља. Имајмо на уму да су ова пророчанства о Месији део свеобухватне теме о обнови о којој се говори у књизи пророка Језекиља. Исус је тај преко кога Јехова окупља свој народ и обнавља праву религију (Језек. 20:41). У наредним поглављима биће још више речи о обнови и о Језекиљевим пророчанствима која говоре о томе.

a Прва година изгнанства била је 617. пре н. е., када су први јудејски заробљеници одведени у Вавилон. Дакле, шеста година је била 612. пре н. е.

b У јеванђељима, која су записана под Божјим надахнућем, наводи се детаљан Исусов родослов који потврђује да је он Давидов потомак (Мат. 1:1-16; Лука 3:23-31).

c У 12. поглављу ове књиге биће више речи о томе како се испунило Језекиљево пророчанство о два прута.

d Што се тиче хебрејског израза који се преводи као „вечни“ и „заувек“, он не преноси само мисао о трајности већ и о непроменљивости и стабилности.