Пређи на садржај

Пређи на садржај

11. ПОГЛАВЉЕ

Тебе сам „поставио за стражара“

Тебе сам „поставио за стражара“

ЈЕЗЕКИЉ 33:7

ТЕМА: Јехова поставља стражара и објашњава какву одговорност он има

1. На шта су упозоравали Јеховини пророци и који догађаји су уследили?

 ЗАКЛАЊАЈУЋИ очи од сунца на заласку, стражар на јерусалимским зидинама гледао је у даљину. А онда је изненада подигао трубу и из све снаге огласио упозорење – приближава се вавилонска војска! Али било је прекасно за равнодушне становнике тог града да послушају упозорење. Деценијама су пророци које је Јехова постављао за стражаре упозоравали да ће тај дан доћи, али народ их није слушао. Сада је вавилонска војска опколила град. Након вишемесечне опсаде, војска је пробила градске зидине, сравнила храм са земљом и побила или одвела у изгнанство становнике Јерусалима огрезле у безбожности и идолопоклонству.

2, 3. (а) С чиме ће се људи ускоро суочити? (б) Која ћемо питања размотрити?

2 Данас се Јеховина небеска војска спрема да изврши пресуду над безбожним људима (Откр. 17:12-14). То ће бити врхунац највеће невоље у људској историји (Мат. 24:21). Али још увек није касно да се људи одазову на упозорење оних које је Јехова поставио за стражаре.

3 Зашто је Јехова неким људима поверио улогу стражара? Коју поруку они објављују? Коме је заправо поверена та улога и какву одговорност ми имамо? Погледајмо одговоре на ова питања.

„Мораш их опоменути у моје име“

4. Зашто је Јехова постављао стражаре? (Видети слику на почетку поглавља.)

4 Прочитати Језекиља 33:7. У библијско доба, стражари су обично стајали на градским зидинама и водили рачуна о безбедности других становника. Они су били очигледан подсетник на то да је ономе ко је управљао градом стало до његових поданика. Иако би продоран звук рога могао уплашити уснуле становнике, он би такође могао спасти живот онима који би се одазвали на њега. Слично томе, Јехова је поставио стражаре, не зато што је хтео да плаши Израелце порукама осуде, већ зато што их је волео и желео да им спасе живот.

5, 6. По чему се види колико је Јехова праведан?

5 Поставивши Језекиља за стражара, Јехова је показао неке особине које за нас могу бити прави извор утехе и охрабрења. Осмотримо само две такве особине.

6 Праведност. Јеховина праведност је очигледна у томе што је непристрастан и свакога од нас појединачно узима у обзир. На пример, иако је већина Израелаца одбацила оно што је Језекиљ објављивао, Јехова није гледао на њих као на мноштво бунтовника, већ је желео да види како ће сваки појединац реаговати. Зато је у више наврата рекао да је његова порука упућена ономе ко је зао и ономе ко је праведан. Према томе, Јехова свакоме суди на основу тога како реагује на његову поруку (Језек. 33:8, 18-20).

7. Шта Јехова узима у обзир када суди људима?

7 Јеховина праведност се види и у томе шта узима у обзир када суди људима. Он их не процењује по томе шта су радили у прошлости, већ по томе како сада реагују на упозорење. Јехова је рекао Језекиљу: „Кад оном ко је зао кажем: ’Умрећеш‘ и он престане да греши и почне да чини оно што је исправно и праведно [...] остаће жив.“ А затим је додао нешто што је заиста изузетно: „Ниједан преступ који је починио неће му бити узет за зло“ (Језек. 33:14-16). С друге стране, они који су раније поступали праведно не могу очекивати да им то даје за право да сада раде нешто лоше. Јехова је рекао да ако се неко „поузда у своју праведност и почне чинити зло, заборавиће се сва његова праведна дела и он ће умрети због зла које је чинио“ (Језек. 33:13).

8. У чему се још огледа Јеховина праведност?

8 Јеховина праведност се огледа и у томе што он даје правовремена упозорења пре него што нешто предузме. Језекиљ је започео своју службу око шест година пре него што је вавилонска војска уништила Јерусалим. Али он није био први који је упозоравао Божји народ на то да ће их Бог позвати на одговорност. Пре уништења Јерусалима, Јехова је током периода који је трајао више од сто година то чинио преко пророка Осије, Исаије, Михеја, Одида и Јеремије, који су служили као стражари. Јехова је рекао Јеремији да опомене Израелце следећим речима: „Поставио сам стражаре, који су говорили: ’Пазите на звук рога!‘“ (Јер. 6:17). Ни Јехова ни стражари које је поставио нису били одговорни за изгубљене животе када су Вавилонци на крају извршили Јеховину пресуду.

9. Како је Јехова показивао верну љубав?

9 Љубав. Јехова је показивао верну љубав тако што је постављао стражаре да упозоравају не само праведне већ и зле, то јест и оне који су га дубоко повредили и осрамотили. Израелци су били Јеховин народ, али су му у више наврата окренули леђа и клањали се лажним боговима. Јехова је указао на то колики су му бол нанели својом издајом тиме што их је упоредио са женом која чини прељубу (Језек. 16:32). Па ипак, он није одмах дигао руке од њих. Није желео да им се освети, већ да им помогне да му се врате. За Јехову је казна била крајња мера, а не прво за чим би посегнуо. Зашто? Он је рекао Језекиљу: „Мени није драго да онај ко је зао умре. Више бих волео да престане да чини зло и остане жив“ (Језек. 33:11). Јехова је тако гледао на ствари у Језекиљево време и његово мишљење се ни до дан-данас није променило (Мал. 3:6).

10, 11. Шта можемо научити из тога како се Јехова опходио према свом народу?

10 Шта можемо научити из тога што је Јехова био праведан и добар према Израелцима? Као прво, на људе којима проповедамо не смемо гледати као на неко безлично мноштво, већ као на појединце. Била би велика грешка ако бисмо унапред закључили да неко не заслужује да чује добру вест због своје прошлости, финансијског стања или због тога што припада одређеној етничкој или језичкој групи. Јехова је помогао апостолу Петру да разуме темељну истину која је и данас веома важна, а она гласи: „Бог није пристрастан, него у сваком народу прихвата све који га се боје и чине оно што је праведно“ (Дела 10:34, 35).

Да ли на људе гледамо попут Јехове? (Видети 10. одломак)

11 Као друго, веома је важно да пазимо на себе, јер нам добра дела која смо раније чинили не дају за право да сада радимо нешто лоше. Немојмо заборавити да смо и ми несавршени попут људи којима проповедамо. Савет који је апостол Павле дао хришћанима у Коринту важи и за нас: „Ко мисли да стоји, нека пази да не падне. Није вас снашло ниједно искушење које није уобичајено за људе“ (1. Кор. 10:12, 13). Нико од нас не жели да се „поузда у своју праведност“, мислећи да због добрих дела која чини може избећи казну за кршење Божјих мерила (Језек. 33:13). Без обзира на то колико дуго служимо Јехови, веома је важно да останемо понизни и послушни.

12. Шта не треба да мислимо уколико смо раније чинили неке озбиљне грехе?

12 Међутим, можда смо у прошлости чинили озбиљне грехе, али још увек осећамо кривицу због тога. На основу онога што је Језекиљ објављивао, можемо закључити да ће Јехова казнити преступнике који се не кају. Осим тога, схватили смо да Јехова није осветољубив Бог, већ да је оличење љубави (1. Јов. 4:8). Ако својим делима показујемо да се истински кајемо, никада не треба да мислимо да су наши греси толико велики да их Бог не може опростити (Јак. 5:14, 15). Као што је Јехова био спреман да опрости грехе Израелцима, који су у духовном погледу чинили прељубу, тако је спреман да опрости и нама (Пс. 86:5).

„Реци својим сународницима“

13, 14. (а) Какву поруку су објављивали стражари које је Јехова поставио? (б) Коју поруку је објављивао Исаија?

13 Прочитати Језекиља 33:2, 3. Какву поруку су објављивали стражари које је Јехова поставио? Објављивање упозорења било је важан део њихове службе. Међутим, они су објављивали и добре вести. Погледајмо неке примере.

14 Исаија је служио као пророк отприлике од 778. до 732. пре н. е. и упозоравао је Божји народ да ће Вавилонци уништити Јерусалим и одвести његове становнике у ропство (Ис. 39:5-7). Али Бог га је такође надахнуо да запише следеће речи: „Слушај! Одјекује глас твојих стражара. Сви као један радосно кличу, јер ће својим очима видети како Јехова обнавља Сион“ (Ис. 52:8). Исаија је објавио најбољу могућу вест – права религија биће обновљена!

15. Коју поруку је објављивао Јеремија?

15 Јеремија је служио као пророк од 647. до 580. пре н. е. и на њега се често неоправдано указује као на „злослутног пророка“. Нема сумње да је дао све од себе да упозори бунтовне Израелце на невоље које ће им Јехова нанети. a Међутим, објављивао је и добру вест, указујући на то да ће се Јеховин народ вратити у домовину и поново му служити онако како он то жели (Јер. 29:10-14; 33:10, 11).

16. Како је Језекиљева порука јачала изгнанике у Вавилону?

16 Језекиљ је постављен за пророка 613. пре н. е. и служио је у том својству барем до 591. пре н. е. Као што смо видели у петом и шестом поглављу ове књиге, Језекиљ је попут стражара ревно упозоравао Израелце на предстојеће уништење и тако је са себе скинуо сваку одговорност за животе који ће тада бити изгубљени. Не само што је говорио да ће Јехова казнити отпаднике у Јерусалиму већ је и изгнаницима у Вавилону помагао да буду духовно јаки и да се припреме за посао који их је чекао у будућности. На крају 70-годишњег изгнанства, Јехова ће оне који су преостали од његовог народа вратити у домовину (Језек. 36:7-11). Међу њима ће углавном бити деца и унучад изгнаника који су обраћали пажњу на оно што је Језекиљ говорио. Као што се може видети из осталих поглавља у трећем делу ове књиге, Језекиљ је имао још многе добре вести, које су потврђивале да ће права религија бити обновљена у Јерусалиму.

17. У којим ситуацијама је Јехова постављао стражаре?

17 Да ли је Јехова као стражаре користио једино пророке који су се обраћали његовом народу у раздобљу пре и после уништења Јерусалима 607. пре н. е.? Наравно да није. Пре сваког важног догађаја који је водио ка испуњењу његове намере, Јехова је постављао стражаре не само да упозоравају зле него и да објављују добре вести.

Стражари у првом веку

18. У ком својству је служио Јован Крститељ?

18 У првом веку н. е., Јован Крститељ је служио као стражар. Он је упозоравао Израелце да ће убрзо изгубити Божју наклоност (Мат. 3:1, 2, 9-11). Али то није било све. Исус је на Јована Крститеља указао као на прореченог „гласника“ који је припремио пут Месији (Мал. 3:1; Мат. 11:7-10). Између осталог, то је обухватало и објављивање добре вести да је Исус дошао као „Јагње Божје“ и да ће однети „грех света“ (Јов. 1:29, 30).

19, 20. Зашто можемо рећи да су Исус и његови ученици имали улогу стражара?

19 Када је реч о Божјим слугама којима је била поверена улога стражара, Исус је најистакнутији пример међу њима. Јехова је и њега, попут Језекиља, послао „израелском народу“ (Језек. 3:17; Мат. 15:24). Исус је упозоравао Израелце да ће убрзо изгубити Божју наклоност и да ће Јерусалим бити уништен (Мат. 23:37, 38; 24:1, 2; Лука 21:20-24). Међутим, он је првенствено објављивао добру вест (Лука 4:17-21).

20 Док је био на земљи, Исус је конкретно рекао својим ученицима: „Бдите“ (Мат. 24:42). Они су послушали ту његову заповест и попут стражара упозоравали Израелце на то да је Јехова одбацио и њих и Јерусалим (Римљ. 9:6-8; Гал. 4:25, 26). Међутим, попут оних који су пре њих служили као стражари, и Исусови ученици су објављивали добру вест. Њихова порука је између осталог обухватала и значајну објаву да ће нејевреји постати део духом помазаног „Израела Божјег“ и да ће имати част да са Христом обнове праву религију на земљи (Дела 15:14; Гал. 6:15, 16; Откр. 5:9, 10).

21. Какав је пример оставио апостол Павле?

21 Апостол Павле је био изванредан пример када је реч о онима који су у првом веку служили као стражари. Он је озбиљно гледао на одговорност коју је имао. Попут Језекиља, знао је да би био одговоран за нечију смрт ако не би радио оно што му је поверено (Дела 20:26, 27). По узору на друге стражаре, апостол Павле је поред упозорења објављивао и добру вест (Дела 15:35; Римљ. 1:1-4). У ствари, под вођством светог духа, он је цитирао следеће Исаијино пророчанство: „Како су дивне на горама ноге онога који доноси добру вест“ и применио је те речи на Христове следбенике, који су проповедали о Божјем Краљевству (Ис. 52:7, 8; Римљ. 10:13-15).

22. Шта се догодило након смрти Исусових апостола?

22 Након смрти Исусових апостола, у хришћанску скупштину се увукло отпадништво, баш као што је било проречено (Дела 20:29, 30; 2. Сол. 2:3-8). Током дугог периода који је након тога уследио, више је било лажних хришћана, упоређених са кукољем, него верних Христових следбеника, упоређених са пшеницом, тако да је и јасна порука о Божјем Краљевству била замагљена лажним учењима (Мат. 13:36-43). Међутим, када се приближило време да се Јехова умеша у збивања на земљи, он је поставио стражаре да објављују једно недвосмислено упозорење и добру вест, чиме су поново дошле до изражаја његова љубав и праведност. Коме је Јехова поверио ту службу?

Јехова поново поставља стражаре да упозоравају зле

23. Коју су улогу одиграли Чарлс Расел и његови сарадници?

23 Током година које су претходиле 1914. години, Чарлс Расел и његови сарадници су били попут „гласника“ за кога је речено да ће „рашчистити пут“ пре него што Месијанско Краљевство буде успостављено b (Мал. 3:1). Они су били и попут стражара тако што су помоћу часописа Сионска стражарска кула и гласник Христове присутности објављивали Божји суд и ширили добру вест о Божјем Краљевству.

24. (а) Како верни роб служи попут стражара? (б) Шта можемо научити из примера оних који су раније служили попут стражара? (Видети оквир „Неки узорни стражари“.)

24 Након што је Божје Краљевство почело да влада, Исус је поставио малу групу људи за свог верног роба (Мат. 24:45-47). Од тада верни роб, то јест Водеће тело, има улогу стражара. Под његовим вођством, Божји народ објављује не само упозорење на предстојећи „дан освете“ већ и „годину Јеховине милости“ (Ис. 61:2; видети и 2. Коринћанима 6:1, 2).

25, 26. (а) Шта Христ очекује од свих својих следбеника и шта то подразумева? (б) О чему ће бити речи у следећем поглављу?

25 Премда је Исус у наше време поставио верног роба за стражара, он од свих својих следбеника очекује да у духовном погледу буду будни попут стражара (Мар. 13:33-37). Ми се трудимо у том правцу тако што верно подупиремо оне којима је Јехова поверио улогу стражара. Своју будност показујемо и тиме што проповедамо добру вест (2. Тим. 4:2). Шта нас мотивише на то? Једним делом, то је жеља да помогнемо другима да сачувају свој живот (1. Тим. 4:16). Ускоро ће многи изгубити живот због тога што нису послушали упозорење које објављују они који у наше време служе као стражари (Језек. 3:19). Међутим, ми учествујемо у служби проповедања првенствено зато што желимо да објавимо најбољу могућу вест – права религија је обновљена! Управо сада, током „године Јеховине милости“, многи имају прилику да заједно с нама служе нашем праведном и добром Богу, Јехови. Ускоро ће сви који преживе крај овог злог поретка искусити благослове које ће донети власт његовог Сина, Христа Исуса. Сигурно нико од нас не жели да ускрати подршку онима који попут стражара објављују ту добру вест! (Мат. 24:14).

Објављујући добру вест ми радосно помажемо стражару ког је Јехова поставио (Видети 25. одломак)

26 Јехова је већ данас, пре краја овог злог света, ујединио свој народ на изванредан начин. У следећем поглављу ће бити речи о пророчанству у ком се спомињу два прута којима је сликовито приказано како ће се то догодити.

a У Јеремијиној књизи се реч „невоља“ у различитим облицима појављује више од 70 пута.

b Ово пророчанство и његово испуњење детаљније се разматрају у књизи Божје Краљевство влада!, у другом поглављу под насловом „Рођење Краљевства на небу“.