Пређи на садржај

Пређи на садржај

ОКВИР 1А

Шта значи обожавати Бога?

Шта значи обожавати Бога?

Обожавати Бога значи показивати дубоко поштовање и љубав према њему. Изворни изрази који преносе ту мисао и који су у Библији често преведени као „служити“ или „клањати се“, могу се односити и на показивање дубоког поштовања и подложности човеку или неком другом створењу (Мат. 28:9). Те речи такође могу указивати на изражавање оданости Богу или неком божанству (Јов. 4:23, 24). Наравно, од контекста зависи како ће се те речи разумети.

Једино Јехова, Створитељ и Врховни Владар свега, заслужује да му будемо потпуно одани (Откр. 4:10, 11). Обожавање Јехове подразумева да поштујемо његову врховну власт и исказујемо част његовом имену (Пс. 86:9; Мат. 6:9, 10). У књизи пророка Језекиља истакнуте су управо ове две теме – Јеховина врховна власт и његово име. Само у његовој књизи, израз „Свевишњи Господ Јехова“ појављује се 217 пута, а израз „тада ћете морати да признате да сам ја Јехова“ и сличне формулације појављују се 55 пута (Језек. 2:4; 6:7).

Међутим, обожавање Бога не подразумева само наша дубока осећања већ и неке конкретне поступке (Јак. 2:26). Када смо се предали Јехови, обећали смо да ћемо му на свим подручјима живота бити послушни као нашем Владару и да ћемо показивати дубоко поштовање према његовом имену. Вредно је запазити да је Исус, када је трећи пут био искушан, обожавање Јехове повезао с вршењем свете службе (Мат. 4:10, фусн.). Ми желимо свим срцем да служимо Јехови a (Пон. зак. 10:12). Наша света служба обухвата све оно што радимо за Бога и што од нас изискује самопожртвованост. Шта све спада у то?

Постоје многи облици свете службе и Јехова цени сваки од њих. Ми вршимо свету службу када сведочимо другима, када учествујемо на нашим састанцима и радимо на изградњи и одржавању наших дворана. Поред тога, она обухвата и наше породично проучавање, пружање хуманитарне помоћи браћи и сестрама, добровољну службу на конгресима и службу у Бетелу (Јевр. 13:16; Јак. 1:27). Ако света служба заузима важно место у нашим мислима и нашем срцу, служићемо Јехови „дан и ноћ“. То нам заиста доноси велику радост! (Откр. 7:15).

a Једна од хебрејских речи које се могу превести са „обожавати“ значи и „служити“. Дакле, обожавање Бога обухвата и свету службу (Изл. 3:12, фусн.).