Пређи на садржај

Пређи на садржај

Писмо Водећег тела

Писмо Водећег тела

Свима који воле Јехову:

На регионалном конгресу „Божанско име“ одржаном 1971. било је објављено неколико нових публикација. Браћа и сестре су били одушевљени и рекли су да су те публикације „надмашиле сва очекивања“. Говорећи о књизи „Народи ће знати да сам ја Јехова“ – Како?, један брат је рекао: „Никада раније нисмо добили тако занимљив увид у оно што ће се догодити у будућности!“ Али зашто је та књига изазвала такво одушевљење? Зато што је у њој било објављено ново објашњење пророчанстава која се налазе у књизи пророка Језекиља и тичу се будућности целокупног човечанства.

У годинама које су уследиле након објављивања те књиге, број Божјих слугу је знатно порастао – са милион и по на више од осам милиона (Ис. 60:22). Међу њима се говори више од 1 000 језика (Зах. 8:23). Многи од њих никада нису имали прилику да проучавају књигу у којој се детаљно разматрају пророчанства која је записао пророк Језекиљ.

Осим тога, у деценијама након 1971, духовно светло је било све јаче, тако да смо још боље разумели многа библијска учења (Посл. 4:18). Рецимо, 1985. разумели смо шта значи то што су „друге овце“ проглашене праведнима као Божји пријатељи (Јов. 10:16; Римљ. 5:18; Јак. 2:23). Затим смо 1995. увидели да ће људи бити просуђени као „овце“ или „јарци“ тек током предстојеће „велике невоље“ (Мат. 24:21; 25:31, 32). Све ове измене утицале су на то како сада разумемо књигу пророка Језекиља.

„Сине човечји, добро гледај, пажљиво слушај и обрати пажњу на све што ћу ти показати, јер си зато доведен овде.“ (ЈЕЗЕКИЉ 40:4)

Последњих година, духовно светло све јаче светли. На пример, многе поуке из Исусових поређења данас су нам кристално јасне. Нека од његових поређења се односе на догађаје који ће се ускоро одиграти током велике невоље, која се брзо приближава. Слично томе, боље смо разумели и одређена пророчанства из Језекиљеве књиге. Међу њима су и пророчанства о Гогу из земље Магог (38. и 39. поглавље), о човеку са прибором за писање (9. поглавље), о долини пуној сувих костију и о симболичном састављању два прута (37. поглавље). Због свега тога је требало кориговати објашњења која су пре толико година изнета у књизи о Језекиљевом пророчанству.

Сасвим је разумљиво што су се многе Јеховине слуге питале када ћемо добити књигу у којој се налази најновије објашњење Језекиљевих пророчанстава. Та очекивања испуњена су објављивањем књиге Напокон ће сви служити Јехови!, која садржи 22 поглавља. Док будете читали ову књигу и дубоко размишљали о предивним сликама које се у њој налазе, сигурно ћете бити одушевљени обимом истраживачког рада који је уложен у њену припрему. Дубоко смо размишљали и горљиво смо се молили како бисмо утврдили зашто је Јехова надахнуо састављање фасцинантне књиге пророка Језекиља. Пажљиво смо разматрали питања као што су: Шта су Језекиљеви савременици могли научити из његове књиге и шта ми данас можемо научити? Која пророчанства говоре о догађајима који тек треба да уследе? Да ли можемо очекивати да у Језекиљевој књизи наиђемо на пророчанске предслике? Одговори на ова питања ће нам помоћи да још боље разумемо ову библијску књигу која је већ дуго предмет великог интересовања.

Књига пророка Језекиља – од почетка до краја – код читалаца продубљује страхопоштовање према небеском делу Јеховине организације. Нема сумње да су њени читаоци такође задивљени високим мерилима која је Јехова поставио и за оне на небу и за оне на земљи који желе да му служе на исправан начин. Књига коју управо читате помоћи ће вам да још више цените оно што је Јехова учинио за своје слуге, као и оно што ће учинити за њих у блиској будућности. Сигурно ћете приметити да се у њој често истичу две главне мисли. Као прво, да бисмо угодили Јехови, неопходно је да га познајемо и прихватамо као Врховног Владара. Као друго, морамо служити Јехови онако како он жели и довести свој живот у склад с његовим узвишеним мерилима.

Свим срцем желимо да ова публикација ојача вашу решеност да служите Јехови на начин који доноси славу његовом великом и светом имену. Надамо се да ће вам она помоћи да жељно ишчекујете време када ће сви народи морати да признају да Јехова има врховну власт (Језек. 36:23; 38:23).

Уверени смо да ће вас Јехова, наш брижни Отац, богато наградити док се трудите да разумете књигу коју је пророк Језекиљ написао под његовим надахнућем.

Ваша браћа,

Водеће тело Јеховиних сведока