Пређи на садржај

Пређи на садржај

17. ПОГЛАВЉЕ

„Борићу се против тебе, Гоже“

„Борићу се против тебе, Гоже“

ЈЕЗЕКИЉ 38:3

ТЕМА: Ко је „Гог“ и коју „земљу“ напада

1, 2. Који велики рат нам ускоро предстоји и која се питања намећу? (Видети слику на почетку поглавља.)

 НАША планета је натопљена крвљу људи који су гинули у ратовима вођеним током хиљада година људске историје, укључујући и два светска рата која су обележила 20. век. Али ускоро нам предстоји највећи рат у људској историји. Међутим, то неће бити рат у ком ће се народи борити једни против других зарад сопствених интереса, већ „рат који ће се догодити на велики дан Свемоћног Бога“ (Откр. 16:14). Један дрзак непријатељ ће изазвати тај рат и напасти земљу која је Богу драгоцена. Тај напад ће навести Свевишњег Господа Јехову да употреби своју разорну моћ као никада раније.

2 Зато се намећу нека логична питања: Ко је тај непријатељ? Коју ће то земљу напасти? Када, зашто и како ће то учинити? Пошто се ти будући догађаји тичу нас, правих Јеховиних слугу на земљи, неопходно је да сазнамо одговоре на ова питања. У томе ће нам помоћи упечатљиво пророчанство забележено у 38. и 39. поглављу књиге пророка Језекиља.

Непријатељ – Гог из земље Магог

3. Које су главне тачке Језекиљевог пророчанства о Гогу из земље Магог?

 3 Прочитати Језекиља 38:1, 2, 8, 18; 39:4, 11. Ово су главне тачке тог пророчанства: „У последњим годинама“ непријатељ који је назван „Гог из земље Магог“ напашће „земљу“ Божјег народа. Али тај злобни напад изазваће Јеховин „жестоки гнев“ тако да ће Јехова кренути у акцију и поразити Гога. a Јехова ће свог непријатеља и све који су с њим дати „за храну птицама грабљивицама и дивљим животињама“. На крају ће Јехова дати Гогу „гроб у Израелу“. Да бисмо разумели како ће се ово пророчанство испунити у блиској будућности, најпре морамо сазнати ко је Гог.

4. Шта можемо рећи о Гогу из Магога?

4 Ко је онда Гог из Магога? На основу Језекиљевих речи можемо закључити да је Гог непријатељ оних који служе правом Богу. Да ли је Гог пророчанско име за Сатану – највећег непријатеља праве религије? То мишљење је деценијама било заступљено у нашим публикацијама. Међутим, даљње разматрање Језекиљевог пророчанства довело нас је до другачијег закључка. У Стражарској кули је било објашњено да се израз Гог из земље Магог не односи на неко невидљиво духовно биће, већ на непријатеља који се може видети, то јест на коалицију народа који ће се борити против праве религије. b Пре него што размотримо разлоге који су нас довели до тог закључка, погледајмо које две битне ствари у Језекиљевом пророчанству указују на то да Гог није духовно створење.

5, 6. Шта у Језекиљевом пророчанству указује на то да Гог из Магога није духовно створење?

5 „Даћу те за храну птицама грабљивицама“ (Језек. 39:4). У Светом писму се као упозорење на извршење Божје пресуде често користи слика о птицама грабљивицама које се хране мртвим телима. Бог је таква упозорења упутио израелском народу као и неким другим народима (Пон. зак. 28:26; Јер. 7:33; Језек. 29:3, 5). Међутим, запазимо да Јехова та упозорења није давао духовним створењима већ људима од крви и меса. На крају крајева, птице грабљивице и дивље животиње хране се месом. Зато ово Божје упозорење у Језекиљевом пророчанству указује на то да Гог није духовно створење.

6 Даћу „Гогу гроб у Израелу“ (Језек. 39:11). Свето писмо не говори о томе да ће духовна створења бити сахрањена на земљи већ каже да ће Сатана и његови демони бити бачени у бездан и свезани на 1 000 година и да ће касније бити бачени у ватрено и сумпорно језеро, које означава вечно уништење (Лука 8:31; Откр. 20:1-3, 10). Пошто се за Гога каже да ће имати „гроб“ на земљи, можемо закључити да он није духовно створење.

7, 8. Када ће краљу севера доћи крај и у ком смислу је то слично ономе што ће се догодити Гогу из Магога?

7 Дакле, очигледно је зашто Гог, то јест непријатељ који ће покренути коначни напад на оне који служе правом Богу, не може бити неко духовно створење. На основу чега онда можемо рећи да Гог из Магога представља коалицију народа? Размотримо два библијска пророчанства која нам помажу да пронађемо одговор на то питање.

8 „Краљ севера.“ (Прочитати Данила 11:40-45.) Данило је прорекао след светских сила од свог времена па до наших дана. У његовом пророчанству се такође спомиње ривалство политичких противника – „краља југа“ и „краља севера“. Током векова су се у улози тих краљева смењивали разни народи који су се борили за превласт. Што се тиче завршног похода краља севера у „време краја“, Данило је рекао: „Изаћи ће с великим гневом да затре и побије многе.“ Јеховине слуге су главна мета краља севера. c Али као и Гогу из Магога, и краљу севера ће доћи „крај“ након неуспелог напада на Божји народ.

9. Која сличност постоји између онога што ће се десити Гогу из Магога и онога што ће се десити краљевима „из целог света“?

9 Краљеви „из целог света“. (Прочитати Откривење 16:14, 16; 17:14; 19:19, 20.) У Откривењу је проречено да ће „краљеви земље“ напасти „Краља над краљевима“, то јест Исуса. Али будући да је Исус ван њиховог домашаја јер је сада на небу, они ће напасти оне који заступају његово Краљевство овде на земљи. Краљеви земље биће поражени у Армагедону. Запазимо да њихов крај долази након напада на Јеховин народ. То је слично ономе што се каже за Гога из Магога. d

10. До каквог закључка долазимо када је реч о Гогу из Магога?

10 Узимајући у обзир све наведено, до каквог закључка долазимо када је реч о Гогу? Као прво, Гог није духовно створење. Као друго, Гог представља народе који ће у будућности напасти Божје слуге. Нема сумње да ће ти народи формирати једну коалицију, то јест да ће се на неки начин ујединити. Зашто? Будући да Божјих слугу има свуда по свету, народи ће морати да удруже снаге како би их напали (Мат. 24:9). Наравно, иза тог напада ће стајати сам Сатана. Он већ дуго утиче на народе да се противе правој религији (1. Јов. 5:19; Откр. 12:17). Али Језекиљеве пророчанске речи о Гогу из Магога усредсређују се на улогу коју имају народи који ће напасти Јеховине слуге. e

Шта представља „земља“ коју ће Гог напасти?

11. Како се у Језекиљевом пророчанству описује земља коју ће Гог напасти?

11 Као што смо видели у  трећем одломку, Гог из Магога ће нападом на земљу која је Јехови драгоцена изазвати његов жестоки гнев. О каквој земљи је реч? Вратимо се поново на Језекиљево пророчанство. (Прочитати Језекиља 38:8-12.) У њему се каже да ће Гог напасти земљу чији се народ „опоравио“ и „који је сакупљен из многих народа“. Запазимо такође да се за становнике те земље каже да „живе без страха“, да су њихова насеља „без заштитних зидина, врата и преворница“ и да су они нагомилали „богатство“. Иако Јеховиних слугу има широм света, сви они пребивају у тој симболичној земљи. Како можемо утврдити о каквој је земљи заправо реч?

12. Каква се обнова одиграла у израелској земљи у библијско доба?

12 Корисно је узети у обзир оно што се дешавало у време обнове у древном Израелу, земљи у којој је Божји изабрани народ вековима живео, радио и служио свом Богу. Када су Израелци изневерили Јехову, он је преко Језекиља прорекао да ће њихова земља бити опустошена и напуштена (Језек. 33:27-29). Али Јехова је такође прорекао да ће се неки који се буду покајали касније вратити из вавилонског ропства и да ће му у тој земљи поново служити онако како он то жели. Уз Јеховин благослов, израелска земља ће бити обновљена и постаће „попут еденског врта“ (Језек. 36:34-36). Та обнова је почела да се одвија од 537. пре н. е., када су се јудејски изгнаници вратили у Јерусалим да у својој вољеној домовини обнове праву религију.

13, 14. (а) Шта представља симболична земља? (б) Зашто је та земља драгоцена Јехови?

13 Божји народ у савремено доба доживео је једну сличну обнову. Као што смо видели у деветом поглављу ове књиге, Божји народ је до 1919. био ослобођен из вековног ропства Вавилону Великом. Јехова је те године довео своје слуге у једну симболичну земљу. Та „земља“ је духовни рај – безбедно, духовно здраво окружење у коме служимо правом Богу. У тој земљи живимо спокојно, с миром у срцу и мислима (Посл. 1:33). Добијамо обиље духовне хране и ревно учествујемо у објављивању добре вести о Божјем Краљевству, што нам причињава велико задовољство. И сами смо осетили колико су тачне следеће речи: „Благослов од Јехове обогаћује и не прати га никакав бол“ (Посл. 10:22). Где год да живимо, ми ћемо бити у тој земљи – у духовном рају – све док речима и делима заступамо праву религију.

14 Зашто је Јехови толико драгоцена та симболична земља? Зато што је у њој „благо из свих народа“, то јест људи које је привукао себи да би му служили на исправан начин (Аг. 2:7; Јов. 6:44). Они се истински труде да обуку нову личност, то јест да одражавају Божје узвишене особине (Еф. 4:23, 24; 5:1, 2). Као праве Божје слуге, потпуно су посвећени служби, којом га прослављају и показују колико га воле (Римљ. 12:1, 2; 1. Јов. 5:3). Можемо само замислити колико је Јехова срећан кад види како његове слуге вредно раде на улепшавању те симболичне земље. Када нам је света служба Јехови на првом месту у животу, тиме не само што улепшавамо духовни рај већ и радујемо Јехову (Посл. 27:11).

Где год да живимо, ми ћемо бити у духовном рају све док речима и делима заступамо праву религију (Видети 13. и 14. одломак)

Када, зашто и како ће Гог напасти „земљу“?

15, 16. Када ће Гог напасти нашу обновљену симболичну земљу?

15 Заиста је отрежњавајуће размишљати о томе да ће ускоро коалиција народа напасти нашу дивну симболичну земљу. Пошто се тај проречени напад односи на нас као Јеховине слуге, желели бисмо да знамо нешто више о томе. Погледајмо три питања која се намећу.

16 Када ће Гог из Магога напасти нашу обновљену симболичну земљу? Пророчанство даје одговор када каже: „У последњим годинама напашћеш земљу“ (Језек. 38:8). То указује на време пред крај овог поретка. Сетимо се да ће велика невоља почети уништењем Вавилона Великог, то јест свих лажних религија. Након што све те верске институције буду уништене, а пре него што Армагедон почне, Гог ће покренути последњи, свеобухватни напад на праве Божје слуге.

17, 18. Како ће Јехова управљати догађајима током велике невоље?

17 Зашто ће Гог напасти земљу Јеховиних слугу? Језекиљево пророчанство наводи два фактора која ће на то утицати – као прво, Јехова ће управљати догађајима и као друго, Гог ће покушати да оствари своје зле намере.

18 Јехова ће управљати догађајима. (Прочитати Језекиља 38:4, 16.) Запазимо да је Јехова рекао Гогу да ће му ставити „куке у чељусти“ и да ће га довести да нападне његову земљу. Да ли то значи да ће Јехова присилити народе да нападну његове слуге? Наравно да не значи! Он никада не би нанео зло свом народу (Јов 34:12). Али Јехова познаје своје непријатеље – зна да мрзе његове слуге и да неће пропустити прилику да покушају да их збришу са лица земље (1. Јов. 3:13). Јехова ће се побринути да се догађаји одвијају у складу са његовом вољом и у време које је он одредио, што ће заправо бити као да Гогу ставља „куке у чељусти“ и да га усмерава тамо куда жели. У једном тренутку након уништења Вавилона Великог, Јехова ће на неки начин навести народе да спроведу у дело оно што им је већ одавно у срцу. Јехова ће тако спремити сцену за напад који ће водити до Армагедона, највећег рата у људској историји. Затим ће избавити свој народ, потврдити своју врховну власт и посветити своје име (Језек. 38:23).

Народи ће покушати да „опљачкају“ наш духовни рај зато што мрзе праву религију и све који је заступају

19. Зашто ће Гог покушати да „опљачка“ нашу симболичну земљу?

19 Гог ће покушати да оствари своје зле намере. Народи ће сковати „зао план“. Тражиће начин да испоље свој давнашњи гнев и мржњу према Јеховином народу, који ће изгледати рањиво, као да живи „у насељима без заштитних зидина, врата и преворница“. Желеће и да накупе „велики плен“ од оних који су нагомилали „богатство“ (Језек. 38:10-12). О каквом богатству се ради? Јеховин народ има велико духовно богатство. Наше највеће благо је то што имамо част да служимо правом Богу Јехови онако како он то жели и како само он заслужује. Народи ће учинити све што могу да нас такорећи „опљачкају“, то јест да нас спрече да служимо Јехови, зато што мрзе праву религију и све који је заступају.

Гог ће сковати „зао план“ покушавајући да с лица земље збрише Божји народ (Видети 19. одломак)

20. Како ће Гог напасти симболичну земљу, то јест духовни рај?

20 Како ће Гог напасти симболичну земљу, то јест духовни рај? Народи ће покушати да поремете наш хришћански начин живота и да нас спрече да служимо Јехови. С тим циљем можда ће ометати доток духовне хране, спречавати нас да одржавамо састанке, покушавати да разбију наше јединство и бранити нам да проповедамо. Све те ствари су део нашег духовног раја. Сатана ће нахушкати народе да покушају да с лица земље збришу Божје слуге, а самим тим и праву религију.

21. За шта смо захвални Јехови када је реч о предстојећим догађајима?

21 Предстојећи напад Гога из Магога утицаће на све Јеховине слуге које пребивају у симболичној земљи коју им је Бог дао. Заиста смо захвални Јехови што нас упозорава на оно што ће се ускоро догодити. У међувремену, док очекујемо велику невољу, одлучно заступајмо праву религију и нека нам света служба Јехови буде на првом месту у животу. Тако ћемо већ сада допринети лепоти нашег обновљеног духовног раја. А у блиској будућности имаћемо могућност да будемо сведоци нечег заиста величанственог – видећемо како ће Јехова заштитити свој народ и прославити своје свето име у Армагедону. Следеће поглавље ће говорити о томе.

a У следећем поглављу ове књиге говорићемо о томе како и када ће Јеховин жестоки гнев планути на Гога из земље Магог и шта ће то значити за Јеховине слуге.

b Видети „Питања читалаца“ у Стражарској кули од 15. маја 2015, стр. 29-30.

c У Данилу 11:45 указује се на то да ће Божји народ бити мета краља севера, јер се каже да ће тај краљ поставити „своје краљевске шаторе између великог [Средоземног] мора и свете горе Лепоте [где се некада налазио Божји храм као средиште праве религије]“.

d У Библији се такође говори о нападу савременог „Асирца“, који ће покушати да истреби Божји народ (Мих. 5:5). Могуће је да се четири проречена напада на Божји народ – напад Гога из Магога, краља севера, краљева земље и Асирца – односе на исти напад.

e У 22. поглављу ове књиге може се наћи више информација о томе на кога се односи израз „Гог и Магог“ који се спомиње у Откривењу 20:7-9.