Пређи на садржај

Пређи на садржај

15. ПОГЛАВЉЕ

„Окончаћу твој блуд“

„Окончаћу твој блуд“

ЈЕЗЕКИЉ 16:41

ТЕМА: Шта можемо научити на основу описа блудница у књизи пророка Језекиља и у Откривењу

1, 2. Према каквој особи бисмо осећали гнушање?

 ЖАЛОСНО је видети жену која се одала проституцији. Можда се питамо какав ју је сплет околности приморао на такав начин живота. Да ли је због насиља или злостављања у породици завршила на улици још у младости? Да ли ју је крајње сиромаштво гурнуло у такав вид ропства? Или је побегла од насилног мужа? У овом свету има много таквих тужних прича. Зато не треба да нас чуди што је Исус Христ у опхођењу с неким женама које су тако живеле показао да поштује њихово достојанство. Он је нагласио да се оне које се покају и промене могу надати бољем животу (Мат. 21:28-32; Лука 7:36-50).

2 Али замислимо сада једну сасвим другачију проститутку. Рецимо да је у питању жена која је својевољно изабрала такав живот. То за њу није срамота, већ нешто што јој даје моћ. Жељна је новца и утицаја који јој та „професија“ пружа. Што је још горе, можда је имала доброг и верног мужа, ког је напустила да би се одала проституцији. Тешко да бисмо према њој и ономе чиме се бави осећали било шта друго осим гнушања. Управо због тако јаке реакције коју код нас изазива помисао на такву жену, Јехова Бог у више наврата користи опис блуднице да би приказао шта осећа према лажној религији.

3. О којим ће поглављима из књиге пророка Језекиља бити речи у наставку?

3 У књизи пророка Језекиља налазимо два упечатљива поглавља у којима се ужасно неверство Божјег народа у Израелу и Јуди упоређује са блудом (Језек., 16. и 23. погл.). Међутим, пре него што се детаљније позабавимо тим поглављима, било би добро да обратимо пажњу на још једну симболичну блудницу. Облик проституције којим се она бави појавио се много пре Језекиљевог доба – па чак и пре настанка израелског народа – и у великој мери је заступљен и дан-данас. Одговор на питање ко је та блудница налазимо у последњој књизи Библије, то јест у Откривењу.

„Мајка блудницама“

4, 5. Кога представља „Вавилон Велики“ и на основу чега то знамо? (Видети слику на почетку поглавља.)

4 У визији коју је пред крај првог века н. е. апостол Јован забележио у Откривењу, појављује се један веома карактеристичан лик. Реч је о жени која је названа „великом блудницом“ и која се још зове „Вавилон Велики, мајка блудницама“ (Откр. 17:1, 5). Вековима је верске вође и изучаваоце Библије збуњивао њен идентитет. Једни су говорили да она представља Вавилон, други да представља Рим, а неки да је реч о Римокатоличкој цркви. Међутим, Јеховини сведоци већ деценијама разумеју ко је заправо та велика блудница. Она представља све религије које Бог не одобрава. На основу чега то закључујемо?

5 Ова блудница је осуђена зато што чини блуд са краљевима земље, то јест са политичким силама. Дакле, јасно је да она не може представљати политичке силе. Надаље, Откривење показује да „трговци из целог света“, то јест трговачки систем овог света, тугује због уништења Вавилона Великог. Зато Вавилон Велики не може представљати трговачки свет. Кога онда представља? Вавилон Велики сноси кривицу за врачање, идолопоклонство, лажи и преваре. Све те оптужбе се с правом могу применити на искварене верске организације овог света. Запазимо такође да је ова блудница приказана како јаше на звери, то јест политичким елементима овог света, што значи да има известан утицај на њих. Осим тога, она прогони верне слуге Јехове Бога (Откр. 17:2, 3; 18:11, 23, 24). Зар то није управо оно што лажна религија ради све до дан-данас?

Древни Вавел, касније познат као Вавилон, био је плодно тло за настанак многих обичаја и доктрина који су довели до стварања бројних религија (Видети 6. одломак)

6. У ком смислу је Вавилон Велики „мајка блудницама“?

6 Зашто је Вавилон Велики назван не само великом блудницом већ и мајком блудницама? Лажна религија је расцепкана на безброј делова – на разне деноминације, секте и култове. Од времена када је у древном Вавелу, то јест Вавилону, Јехова направио пометњу у језику, разне лажне доктрине шириле су се светом и довеле до стварања многих религија. Зато је сасвим на месту што „Вавилон Велики“ носи име по граду Вавилону, који је био плодно тло за настанак лажних религија (Пост. 11:1-9). Дакле, може се рећи да су све те религије „ћерке“ једне организације, то јест једне велике блуднице. Сатана често помоћу тих религија увлачи људе у окултизам, идолопоклонство и друга веровања и обичаје којима се Богу наноси срамота. Није чудо што је Божји народ упозорен да се чува те покварене организације чији је утицај очигледан широм света. То упозорење гласи: „Изађите из ње, народе мој, да не бисте учествовали у њеним гресима.“ (Прочитати Откривење 18:4, 5.)

7. Зашто треба да послушамо упозорење да изађемо из Вавилона Великог?

7 Да ли си и ти обратио пажњу на ово упозорење? У суштини, људи имају духовне потребе које настоје да задовоље у некој религији. Немојмо заборавити да је сам Јехова створио људе са таквим потребама (Мат. 5:3). Оне се на исправан начин могу задовољити само ако служимо Јехови онако како он то жели. Јеховине слуге не желе да имају никакве везе са духовним блудом. Али Сатана Ђаво има други циљ. Он ужива у томе да Божје слуге увуче у замку таквог блуда. А то му је често и успевало. До Језекиљевог времена, Божји народ се много пута упуштао у духовни блуд. Било би добро да размотримо како је до тога дошло, јер ћемо тако много научити о Јеховиним мерилима, његовој правди и милости.

„Постала си блудница“

8-10. (а) Шта Јехова очекује од својих слугу? (б) Како се Јехова осећао када се његов народ окренуо лажној религији? Наведи пример.

8 У књизи пророка Језекиља, Јехова користи поређење о блудници да би показао како је на њега утицало неверство његовог народа. Језекиљ је под Божјим надахнућем у два упечатљива поглавља описао колико је Јехова повређен и разочаран због неверства и неморалног понашања свог народа. Зашто је свој народ упоредио са блудницом?

9 Да бисмо то разумели, најпре се морамо сетити једне важне ствари коју Јехова очекује од својих слугу, а о чему је било речи у петом поглављу ове књиге. Он је у Закону који је дао Израелцима рекао: „Немој имати других богова осим мене“ (или према фусноти: „Немој имати других богова па да ми тако пркосиш“). Затим је додао: „Јер сам ја, Јехова, твој Бог, Бог који захтева потпуну оданост“ (Изл. 20:3, 5). Касније је подвукао ту чињеницу следећим речима: „Не клањајте се другом богу, јер Јехова захтева потпуну оданост. Он је Бог који захтева потпуну оданост“ (Изл. 34:14). Јасније од тога се није могао изразити. Јехова неће прихватити нашу службу ако му нисмо потпуно одани.

10 То ћемо боље разумети ако размотримо следећи пример. У једном браку и муж и жена имају право да од свог брачног друга очекују да буде привржен само њима. Ако би један од њих поклањао посебну пажњу неком другом или би чак дозволио себи да развије пожуду према тој особи, онда би његов брачни друг с правом могао бити љубоморан и осећати се изневерено. (Прочитати Јеврејима 13:4.) Слично томе, Јехова се с правом осећао изневерено када се његов народ, предан искључиво њему, окренуо лажним боговима. Он је у 16. поглављу књиге пророка Језекиља на упечатљив начин описао колико га је дубоко повредила њихова издаја.

11. Шта је Јехова испричао о Јерусалиму и његовом пореклу?

11 У 16. поглављу књиге пророка Језекиља налази се Јеховина најдужа нарација у овој књизи, што је у исто време и једно од најдужих пророчанстава у целокупном хебрејском делу Светог писма. Јехова усмерава пажњу на Јерусалим који представља неверан Јудин народ. Он је испричао тужну и потресну причу о пореклу, као и неверству тог града, о ком је говорио као о жени. Она је напуштена чим је дошла на свет. Била је беспомоћно новорођенче које је требало окупати и збринути. Родитељи су јој били пагани, Хананци који су живели на том подручју. Јерусалим је заиста дуго био под влашћу Јевусеја, једног од хананских племена, све док га Давид није освојио. Јехова се сажалио над њом, окупао је и збринуо. С временом је она у симболичном смислу постала његова жена. Заправо, Израелци који су се на крају настанили у том граду били су у савезу с Јеховом, а тај савез су с њим добровољно склопили још у Мојсијево време (Изл. 24:7, 8). Када је Јерусалим постао престоница земље, Јехова га је благословио, даровао га богатством и лепотом, умногоме као што богат и утицајан муж дарује своју жену скупоценим накитом (Језек. 16:1-14).

Соломон је под утицајем својих жена из других народа онечистио Јерусалим идолопоклонством (Видети 12. одломак)

12. Како се лажна религија увукла у Јерусалим?

12 Погледајмо шта се затим догодило. Јехова је рекао: „Ти си се поуздала у своју лепоту и због славе коју си стекла постала си блудница. Одавала си се блуду са сваким пролазником, своју лепоту си му давала“ (Језек. 16:15). У данима краља Соломона, Јехова је толико благословио свој народ и дао му тако велико богатство да је Јерусалим постао најлепши град, који се несумњиво истицао у тадашњем свету (1. Краљ. 10:23, 27). Али Јерусалим је полако почео да креће странпутицом. Соломон је у жељи да угоди својим многим женама из других народа онечистио Јерусалим обожавањем паганских богова (1. Краљ. 11:1-8). А неки од оних који су га наследили на престолу чинили су још горе ствари и тако целу земљу онечистили лажном религијом. Како је Јехова гледао на тај духовни блуд и издају? Он је рекао: „Тако нешто није смело да се деси, никада није смело да се догоди“ (Језек. 16:16). Али његов бунтовни народ је у моралном погледу тонуо све дубље.

Неки Израелци су своју децу приносили на жртву лажним боговима, као што је био Молох

13. За какво је зло био крив народ у Јерусалиму?

13 Замислимо какав је бол и гнушање Јехова осећао док је разоткривао зло које чини његов изабрани народ. Он је рекао: „Узимала си своје синове и ћерке које си мени родила и жртвовала си их идолима. Зар ти је мало било то што си чинила блуд? Клала си моју децу и спаљивала их као жртве“ (Језек. 16:20, 21). Ужасне ствари које је народ чинио показују колико је Сатана зао. Он је срећан када му пође за руком да наведе Јеховин народ на такве грозоте. Али Јехова све види. Он може надокнадити чак и најгору штету коју је Сатана нанео људима и он ће сигурно исправити неправду. (Прочитати Јова 34:24.)

14. Ко су биле две сестре Јерусалима и која је од те три жене била најгора?

14 Међутим, Јерусалим се није стидео због гадости које је чинио, већ је наставио са својим блудом. Јехова је рекао да је та фигуративна блудница била још гора од осталих блудница јер је плаћала другима да с њом чине блуд (Језек. 16:34). Још је рекао да је Јерусалим попут своје „мајке“, то јест паганских племена која су некада владала тим подручјем (Језек. 16:44, 45). Користећи породичне односе као поређење, он је рекао да је старија сестра Јерусалима била Самарија, која се још раније упустила у такав духовни блуд. Споменуо је још једну сестру, то јест Содом. То је свакога подсетило на древни град Содом који је био уништен због охолости и крајње изопачености. Јехова је у суштини рекао да је Јерусалим био гори од обе своје сестре – и од Самарије, па чак и од Содома (Језек. 16:46-50). Божји народ је игнорисао безбројна упозорења и наставио да ради по свом.

15. Зашто је Јехова извршио пресуду над Јерусалимом и коју је наду пружио?

15 Шта је Јехова урадио? Он је рекао Јерусалиму: „Сакупићу све твоје љубавнике“ и „предаћу те њима у руке“. Тај град ће уништити његови бивши савезници и узеће му лепоту и драгоцености. Јехова је још рекао: „Они ће [...] те каменовати и исећи мачевима.“ Која је била сврха извршења ове Јеховине пресуде? Он није желео да истреби свој народ. Напротив, његова намера се огледа у речима: „Окончаћу твој блуд.“ Затим је додао: „Тада ће се стишати мој гнев и нећу се више љутити на тебе, смирићу се и твоја дела ме више неће вређати.“ Као што смо видели у деветом поглављу ове књиге, Јехова је намеравао да након изгнанства његов народ обнови праву религију у својој домовини. Зашто? Он је рекао: „Ја ћу се сетити савеза који сам склопио с тобом у време твоје младости“ (Језек. 16:37-42, 60). За разлику од свог народа, Јехова је показао да је истински веран! (Прочитати Откривење 15:4.)

16, 17. (а) Зашто више не сматрамо да Ола и Олива представљају хришћанске цркве? (Видети оквир „Две сестре блуднице“.) (б) Коју поуку можемо извући из 16. и 23. поглавља књиге пророка Језекиља?

16 На основу Јеховиних снажних речи забележених у 16. поглављу књиге пророка Језекиља, можемо много тога научити о његовим узвишеним мерилима, његовој правди и великој милости. Исте поуке могу се наћи и у 23. поглављу Језекиљеве књиге. Прави хришћани данас узимају к срцу оно што је Јехова недвосмислено рекао о духовном блуду свог народа у прошлости. Никада не бисмо желели да повредимо Јехову онако како су то учинили Јуда и Јерусалим! Зато се држимо што даље од сваког облика идолопоклонства, укључујући и похлепу и материјализам (Мат. 6:24; Кол. 3:5). Желимо да и даље будемо захвални што је Јехова показао милосрђе и обновио праву религију у овим последњим данима и што више никада неће дозволити било чему да је упрља и исквари. Он је са духовним Израелом склопио „трајан савез“ (Језек. 16:60). Тај савез никада неће бити раскинут зато што духовни Израел никада неће бити неверан Јехови нити ће починити духовни блуд. Зато будимо захвални Јехови што имамо част да у данашње време будемо део његовог чистог народа.

17 Међутим, шта нам оно што је Јехова у Језекиљевој књизи рекао о блудницама говори о великој блудници, Вавилону Великом? У наставку ћемо се позабавити тиме.

„Више га никада неће бити“

18, 19. Које сличности постоје између блудница описаних у Језекиљевој књизи и блуднице описане у Откривењу?

18 Јехова се не мења (Јак. 1:17). Његово мишљење о лажној религији, тој великој блудници, остало је исто све до данас. Зато нас не изненађује што постоји велика сличност између његове пресуде над блудницама у књизи пророка Језекиља и онога што ће задесити велику блудницу описану у Откривењу.

19 На пример, запазимо да пресуду над блудницама у Језекиљевом пророчанству није извршио директно Јехова, већ управо народи с којима је Божји народ чинио духовни блуд. Слично томе, Бог је осудио Вавилон Велики због тога што чини блуд са краљевима земље. Ко ће извршити ту пресуду? У Откривењу пише да ће политички елементи замрзети блудницу, „опустошиће је и оголити“. Они ће појести „њено месо и спалиће је ватром“. Зашто ће власти овог света повући тако неочекивани потез? Зато што ће им Бог ставити „у срце да изврше његову замисао“ (Откр. 17:1-3, 15-17).

20. Шта показује да ће пресуда над Вавилоном бити коначна?

20 Дакле, Јехова ће посредством данашњих народа извршити пресуду над свим лажним религијама, укључујући и хришћанске религије. То ће бити коначна пресуда. Неће бити опроштаја нити могућности за неку промену. Откривење каже да Вавилона више „никада неће бити“ (Откр. 18:21). Божји анђели ће се радовати уништењу те велике блуднице и говориће: „Хвалите Јах! Дим са њеног згаришта уздизаће се у сву вечност“ (Откр. 19:3). Та пресуда ће остати за сва времена. Јехова више никада неће дозволити да се појави нека лажна религија која би искварила оне који му служе на исправан начин. Након што Вавилон Велики буде уништен, дим са његовог згаришта фигуративно речено уздизаће се у сву вечност.

Народи над којима је Вавилон Велики дуго имао огроман утицај окренуће се против њега и уништиће га (Видети 19. и 20. одломак)

21. Која невоља ће започети уништењем лажне религије и како ће се завршити?

21 Када се политички систем овог света буде окренуо против Вавилона Великог, он ће извршити Јеховину пресуду, што ће бити важан корак ка коначном остварењу његове намере. То ће означити почетак велике невоље, то јест периода који ће бити обележен тешкоћама незапамћених размера (Мат. 24:21). Врхунац те невоље биће Армагедон, Јеховин рат против овог злог света (Откр. 16:14, 16). Као што ћемо видети у наредним поглављима ове књиге, у књизи пророка Језекиља можемо наћи доста детаља о томе како ће се одвијати велика невоља. Осмотримо најпре које практичне поуке из 16. и 23. поглавља Језекиљеве књиге можемо запамтити и применити.

Политички систем овог света окренуће се против Вавилона Великог и тако ће извршити Божју пресуду (Видети 21. одломак)

22, 23. Како на нашу свету службу треба да утиче разматрање онога што се у Језекиљевој књизи и у Откривењу говори о блудницама?

22 Сатана ужива у томе да исквари оне који служе правом Богу. Ништа га не би толико обрадовало као када би успео да нас одврати од служења Јехови и да нас наведе да поступамо попут блудница описаних у књизи пророка Језекиља. Зато немојмо заборавити да Јехова захтева потпуну оданост (Бр. 25:11). Морамо се држати подаље од лажне религије и пазити да не дотичемо ништа што Јехова сматра нечистим (Ис. 52:11). Из сличних разлога смо неутрални у политичким питањима и сукобима који потресају овај разједињени свет (Јов. 15:19). Ми сматрамо да се национализам не разликује много од већине лажних религија под Сатаниним утицајем и зато не желимо да имамо ништа с њим.

23 Што је најважније, немојмо заборавити колико је велика част служити Јехови у његовом чистом духовном храму. Будимо захвални за то и чврсто решени да се држимо што даље од лажне религије и њеног духовног блуда.