Пређи на садржај

Пређи на садржај

18. ПОГЛАВЉЕ

„Плануће мој жестоки гнев“

„Плануће мој жестоки гнев“

ЈЕЗЕКИЉ 38:18

ТЕМА: Гогов напад изазива Јеховин гнев; Јехова штити свој народ у Армагедону

1-3. (а) До чега ће довести Јеховин жестоки гнев? (б) О чему ће у наставку бити речи?

 МУШКАРЦИ, жене и деца заједно певају песму у част Јехови. Након тога, један старешина упућује дирљиву молитву у којој преклиње Јехову за заштиту. Браћа и сестре су уверени да ће Јехова бринути о њима, али ипак су им потребни утеха и охрабрење. Чује се бука са улица на којима се људи боре. Армагедон је почео! (Откр. 16:14, 16).

2 Јехова ће у Армагедону уништити многе у свом жестоком гневу. (Прочитати Језекиља 38:18.) Он неће своју разорну моћ и свој гнев усмерити на неку војску нити на неки народ, већ на небројене људе широм света. Тог дана, тела оних које Јехова буде побио „лежаће од једног до другог краја земље“ (Јер. 25:29, 33).

3 Али зашто ће Јехова, оличење љубави, Бог за кога се каже да је стрпљив, „милосрдан и самилостан“, дозволити да његов жестоки гнев плане и зашто ће предузети такву акцију? (Изл. 34:6; 1. Јов. 4:16). Погледајмо како нам одговор на ово питање може пружити велику утеху, улити храброст и подстаћи нас да ревно учествујемо у служби проповедања.

Шта изазива Јеховин „жестоки гнев“?

4, 5. Каква разлика постоји између Бога и људи када је реч о гневу?

4 Када је реч о гневу, најпре треба да разумемо да постоји огромна разлика између Јехове и несавршених људи. Када људе обузме гнев, они често немају контролу над својим поступцима, а последице су углавном катастрофалне. На пример, Адамов најстарији син Каин „жестоко [се] разгневио“ зато што Јехова није прихватио његов принос, већ Авељев. До чега је то довело? Каин је убио свог брата, који је био праведан човек (Пост. 4:3-8; Јевр. 11:4). Сетимо се и Давида, за кога се у Библији каже да је био човек по Јеховином срцу (Дела 13:22). Премда је био добар човек, умало је починио страшан злочин када је сазнао да је богати земљопоседник Навал извређао њега и његове људе. Киптећи од беса, Давид и његови војници су „припасали своје мачеве“, чврсто решени да убију не само незахвалног Навала већ и све мушкарце у његовом домаћинству. На сву срећу, Навалова жена Авигеја успела је да убеди Давида и његове људе да одустану од освете (1. Сам. 25:9-14, 32, 33). Дакле, Јехова је с добрим разлогом надахнуо Јакова да запише следеће речи: „Човекова љутња не води до Божје праведности“ (Јак. 1:20).

Јехова има контролу над својим гневом и увек је јасно зашто се разгневио

5 За разлику од људи, Јехова има контролу над својим гневом и увек је јасно зашто се разгневио. Чак и када је веома гневан, он поступа праведно. Када извршава пресуду над својим непријатељима, он не уништава „праведника заједно са злим“ (Пост. 18:22-25). Осим тога, Јехова увек има оправдане разлоге за свој гнев. Размотримо два таква разлога и оно што на основу њих можемо научити.

6. Како Јехова реагује када се његовом имену наноси срамота?

6 Први разлог: Јеховином имену се наноси срамота. Они који тврде да служе Јехови, али чине зло, заправо га срамоте и изазивају његов гнев (Језек. 36:23). Као што је наведено у претходним поглављима ове књиге, Израелци су нанели велику срамоту Јеховином имену. Сасвим је разумљиво што су својим ставовима и поступцима разгневили Јехову. Међутим, он је у сваком тренутку имао контролу над својим гневом и никада није казнио свој народ више него што је било потребно (Јер. 30:11). Након што је Јеховин гнев постигао своју сврху, у његовом срцу више није било никакве љутње (Пс. 103:9).

7, 8. Шта можемо научити из тога како се Јехова опходио према Израелцима?

7 Поуке: Јеховино опхођење према Израелцима који су наносили срамоту његовом имену треба да нам послужи као озбиљно упозорење. И ми имамо част да носимо Јеховино име будући да смо његови сведоци (Ис. 43:10). Наше речи и наши поступци утичу на то шта ће људи мислити о нашем Богу. Нема сумње да никада не бисмо намерно чинили оно што је лоше и наносили срамоту Јеховином имену. Ако тако нешто радимо, сигурно ћемо изазвати Јеховин гнев и он ће пре или касније предузети нешто како се његово име не би срамотило (Јевр. 3:13, 15; 2. Петр. 2:1, 2).

8 Да ли нас чињеница да се Јехова може жестоко разгневити спречава да му се приближимо? Наравно да не. Ми добро знамо да је Јехова стрпљив и да великодушно опрашта (Ис. 55:7; Римљ. 2:4). С друге стране, разумемо и да он није сентименталан и да се неће устручавати да нас укори када је то потребно. У ствари, сазнање да ће он излити свој гнев на оне који намерно и упорно чине грех и да им неће дозволити да остану у његовом народу помаже нам да имамо страхопоштовање према њему (1. Кор. 5:11-13). Јехова нам је јасно рекао који ставови и поступци изазивају његов гнев, а на нама је да то избегавамо (Јов. 3:36; Римљ. 1:26-32; Јак. 4:8).

9, 10. Шта је Јехова предузео када су његове верне слуге биле у опасности? Наведи примере.

9 Други разлог: Јеховине верне слуге су у опасности. Јехова је гневан када види да непријатељи нападају оне који су му верни и који се уздају у то да ће их он заштитити. На пример, када су Израелци напустили Египат, фараон и његова моћна војска пошли су у потеру за њима. Божји народ је стајао на обали Црвеног мора и изгледао је беспомоћно. Али када је та моћна војска кренула за Израелцима по сувом морском дну, Јехова је поскидао точкове с њихових бојних кола и пустио да се море сручи на Египћане. „Ниједан Египћанин није преживео“ (Изл. 14:25-28). Јехова се жестоко разгневио на њих због верне љубави према свом народу. (Прочитати Излазак 15:9-13.)

Анђели ће нас заштитити, баш као што је један анђео заштитио Божји народ од Асираца у време краља Језекије (Видети 10. и 23. одломак)

10 Слично томе, Јехова је из љубави према својим слугама предузео нешто и у данима краља Језекије. Тада су Асирци, најмоћнија и најокрутнија војна сила тог времена, пошли у поход на Јерусалим. Јеховиним верним слугама је претила опсада која би водила до тога да полако умиру у мукама (2. Краљ. 18:27). Јехова је зато послао анђела који је у току само једне ноћи побио 185 000 непријатељских војника (2. Краљ. 19:34, 35). Замислимо како је изгледао асирски логор следећег јутра. Копља, штитови и мачеви су лежали на земљи. Није се чуо звук трубе који би будио војнике. Нико их није сазивао на збор. У логору пуном лешева владала је језива тишина.

11. Какву утеху и охрабрење нам пружају библијски записи о томе како је Јехова заштитио свој народ?

11 Поуке: Наведени примери показују како Јехова реагује када је његов народ у опасности и уједно представљају упечатљиво упозорење за наше непријатеље. Оно такорећи гласи: „Страшно је пасти у руке живог Бога“ када је гневан (Јевр. 10:31). С друге стране, нама ти примери пружају истинску утеху и охрабрење. Ми црпимо утеху из сазнања да Сатана, наш највећи непријатељ, неће имати успеха. Ускоро ће се окончати и оно „мало времена“ које му је преостало (Откр. 12:12). У међувремену, одважно служимо Јехови, уверени да нас ниједан човек, ниједна организација нити власт не могу спречити да радимо оно што је по његовој вољи. (Прочитати Псалам 118:6-9.) Следеће речи које је апостол Павле записао под Божјим надахнућем на прикладан начин изражавају и наше уверење: „Ако је Бог на нашој страни, ко ће бити против нас?“ (Римљ. 8:31).

12. Шта ће разгневити Јехову током велике невоље?

12 Јехова ће нас заштитити током предстојеће велике невоље, баш као што је заштитио Израелце од Египћана и Јудејце у Јерусалиму од Асираца. Када наши непријатељи буду покушали да нас униште, Јеховин гнев ће планути на њих због његове велике љубави према нама. Они који буду толико безумни да нас нападну заправо ће дирнути зеницу Јеховиног ока. Његова реакција ће бити муњевита и одлучна (Зах. 2:8, 9). Уништење Божјих непријатеља које ће уследити биће невиђених размера. Међутим, они неће имати оправдан разлог да буду изненађени када Јехова искали свој гнев на њима. Зашто то можемо рећи?

Како Јехова упозорава људе?

13. Која упозорења је Јехова давао људима?

13 Јехова је стрпљив и у више наврата је упозоравао на то да ће уништити оне који му се противе и угрожавају његов народ (Изл. 34:6, 7). Он је преко пророка као што су Јеремија, Језекиљ, Данило, Христ Исус и преко апостола Петра, Павла и Јована упозорио на то да ће уследити велика и завршна битка. (Видети оквир „Јехова упозорава на предстојећу велику битку“.)

14, 15. Шта је све Јехова учинио и зашто?

14 Јехова се постарао да сва та упозорења буду забележена у његовој Речи. Осим тога, побринуо се да Библија постане најпревођенија књига са највећим тиражем у историји. Јехова је организовао мноштво добровољаца који широм света помажу другима да сазнају како могу бити у миру с њим. Они уједно објављују упозорење да долази „велики Јеховин дан“ (Соф. 1:14; Пс. 2:10-12; 110:3). Јехова подстиче своје слуге да преводе библијску литературу на стотине језика и да сваке године проведу на стотине милиона сати говорећи другима о обећањима и упозорењима која су записана у његовој Речи.

15 Јехова све то чини јер „не жели да ико погине, него да се сви покају“ (2. Петр. 3:9). Заиста је велика част што можемо представљати нашег брижног и стрпљивог Бога и дати свој скромни допринос објављивању његове поруке. Међутим, ускоро ће истећи време онима који не обраћају пажњу на Божја упозорења.

Када ће планути Јеховин гнев?

16, 17. Да ли је Јехова одредио дан када ће избити завршни рат? Објасни.

16 Јехова је одредио дан када ће избити завршни рат. Он већ сада зна када ће уследити напад на његов народ (Мат. 24:36). Али како Јехова зна када ће његови непријатељи поћи у напад?

17 Као што смо видели у претходном поглављу ове књиге, Јехова је рекао Гогу: „Ставићу ти куке у чељусти.“ Јехова ће водити народе према том пресудном сукобу (Језек. 38:4). Наравно, то не значи да ће он бити тај који напада, нити да ће своје противнике лишити слободне воље. У ствари, реч је о томе да Јехова види шта је људима у срцу и да добро зна како ће његови непријатељи реаговати у одређеним околностима (Пс. 94:11; Ис. 46:9, 10; Јер. 17:10).

18. Зашто ће се људи сукобити са Свемоћним Богом?

18 Ако Јехова неће започети сукоб нити приморати своје противнике да пођу у битку, зашто ће они уопште довести себе у такав положај да се боре са Свемоћним Богом? Један разлог је то што ће у том тренутку по свему судећи бити уверени да Бог не постоји или да се он неће умешати у збивања на земљи. Можда ће их на такав закључак навести то што им је управо пошло за руком да униште све лажне религије. Дакле, могуће је да ће мислити да би Бог, уколико постоји, сигурно заштитио организације које тврде да га заступају. Они неће схватити да им је управо Бог ставио у срце мисао да униште религије које су га у великој мери погрешно представљале (Откр. 17:16, 17).

19. Шта ће се вероватно догодити након уништења лажних религија?

19 Након што лажне религије буду уништене, Јехова ће вероватно поверити својим слугама да објављују једну снажну поруку која се у Откривењу упоређује с гра̏дом тежине око 20 килограма (Откр. 16:21, фусн.). Та порука, што ће вероватно бити објава да се ближи крај политичког и економског система, узнемириће људе до те мере да ће хулити на Бога. Вероватно ће управо та порука навести народе да покрену свеопшти напад на Божје слуге у жељи да их ућуткају за сва времена. Противници ће мислити да смо незаштићени, то јест да ће нас врло лако уништити. Али грдно ће се преварити!

Како ће Јехова искалити свој гнев?

20, 21. Ко је Гог и шта ће му се десити?

20 Као што смо видели у 17. поглављу ове књиге, пророк Језекиљ је употребио назив „Гог из земље Магог“ да би указао на коалицију народа која ће напасти Божје слуге (Језек. 38:2). Међутим, спона која спаја народе унутар те коалиције биће веома слаба. Премда ће народи одавати утисак да добро сарађују, ривалство, понос и национализам и даље ће постојати међу њима. Јехови неће бити тешко да наведе свакога од њих да подигне мач „на свог брата“ (Језек. 38:21). Али уништење тих народа неће бити катастрофа коју су изазвали људи.

21 Пре него што буду уништени, наши непријатељи ће видети знак Сина човечјег, што ће по свему судећи бити натприродно испољавање Јеховине и Исусове моћи (Мат. 24:30). Оно што ће противници тада видети утераће им страх у кости. Као што је Исус прорекао, „људи ће губити свест од страха и ишчекивања онога што ће задесити свет“ (Лука 21:25-27). Обузеће их ужас када буду схватили да су се прерачунали у одлуци да нападну Јеховин народ. Мораће да признају да је Јехова Створитељ и да је он Јехова над војскама, то јест да на располагању има огромну небеску војску (Пс. 46:6-11; Језек. 38:23). Јехова ће несумњиво употребити небеску војску и природне силе да заштити своје верне слуге и уништи своје непријатеље. (Прочитати 2. Петрову 2:9.)

Када његов народ буде био у опасности, Јехова ће преко небеских војски излити свој гнев (Видети 21. одломак)

22, 23. Ко ће заштитити Божји народ и како ће они по свему судећи гледати на задатак који су добили?

На шта треба да нас подстакне оно што знамо о Јеховином дану?

22 Замислимо само с каквим ће жаром Исус кренути у напад на Божје непријатеље и заштитити оне који воле његовог Оца и служе му. Покушајмо да себи представимо и оно што ће тада осећати помазани хришћани. У неком тренутку пре него што почне Армагедон, последњи помазаници на земљи биће узети на небо, тако да ће свих 144 000 поћи са Исусом у борбу (Откр. 17:12-14). Нема сумње да су многи помазани хришћани постали блиски са својим суверницима који се надају вечном животу на земљи, будући да с њима сарађују током ових последњих дана. У Армагедону ће помазани хришћани имати и власт и моћ да одбране оне који су им били подршка у кушњама (Мат. 25:31-40).

23 Анђели ће такође бити део Исусове велике војске (2. Сол. 1:7; Откр. 19:14). Они су му већ помогли да с неба збаци Сатану и демоне (Откр. 12:7-9). Осим тога, они учествују у сакупљању људи који желе да служе Јехови (Откр. 14:6, 7). Заиста је прикладно што ће Јехова дозволити анђелима да заштите његове верне слуге. Што је најважније, свима у Јеховиној војсци биће част што могу посветити његово име тиме што ће учествовати у уништавању његових непријатеља (Мат. 6:9, 10).

24. Како ће реаговати велико мноштво?

24 Будући да ће их штитити тако моћна и одлучна војска, велико мноштво неће имати разлога за страх. У ствари, они ће моћи да се усправе и да подигну главу јер се „приближава [њихово] избављење“ (Лука 21:28). Колико је само важно да пре него што дође Јеховин дан помогнемо што већем броју људи да упознају и заволе нашег милосрдног Оца који штити своје слуге. (Прочитати Софонију 2:2, 3.)

Јеховин народ се неће борити у Армагедону. Анђели ће га заштитити када се непријатељи буду окренули једни против других (Језек. 38:21) (Видети одломке 22-24)

25. О чему ће бити речи у следећем поглављу?

25 Људски ратови за собом остављају хаос и патњу. С друге стране, Армагедон ће донети мир и срећу. Шта можемо очекивати након што Јеховин гнев утихне и након што његови ратници врате мач у корице, а последњи одјек велике битке замре? У следећем поглављу биће више речи о томе.