Пређи на садржај

Пређи на садржај

22. ПОГЛАВЉЕ

„Богу се клањај!“

„Богу се клањај!“

ОТКРИВЕЊЕ 22:9

ТЕМА: Преглед главних тема у књизи пророка Језекиља и њихова примена у данашње време и у будућности

1, 2. (а) Пред којим важним питањем стоји свако од нас? (б) Како је један анђео реаговао када је апостол Јован хтео да му се поклони?

 СВАКО од нас стоји пред једним важним питањем, наиме ком богу ће служити. Можда би неки рекли да је то сложено питање будући да разноликост религија пружа велику могућност избора. Међутим, одговор на то питање је у суштини јасан и једноставан. Или ћемо служити Јехови Богу, или ћемо служити Сатани Ђаволу.

2 Сатана је опседнут жељом да му други исказују част коју само Бог заслужује. То је посебно постало очигледно када је искушавао Исуса. Као што смо видели у првом поглављу ове књиге, Сатана је понудио Исусу власт над свим краљевствима света, што је заиста било нешто изузетно. Шта је тражио заузврат? Рекао је Исусу: „Све ћу ти ово дати ако паднеш преда мном и поклониш ми се“, или „одаш ми част као Богу“ (Мат. 4:9, фусн.). За разлику од Сатане, анђео који је пренео откривење апостолу Јовану није желео такву част. (Прочитати Откривење 22:8, 9.) Када је Јован хтео да му се поклони, овај понизни Божји духовни син је рекао: „Немој то чинити!“ Затим је додао: „Богу се клањај!“

3. (а) Која је сврха ове књиге? (б) О чему ће у наставку бити речи?

3 Сврха ове књиге јесте да нам помогне да још одлучније чинимо оно што је анђео рекао – да одајемо част само Јехови Богу (Пон. зак. 10:20; Мат. 4:10). Најпре ћемо укратко поновити шта смо из Језекиљевих визија и пророчанстава научили о томе шта значи служити Богу на исправан начин. Затим ћемо помоћу библијских стихова завирити у будућност, у време када ће се сваки човек суочити са завршном кушњом, након које ће на земљи остати само они који буду верни Јехови. Они ће имати прилику да виде потпуну и трајну обнову праве религије.

Три теме које су истакнуте у књизи пророка Језекиља

4. Које три теме су наглашене у књизи пророка Језекиља?

4 Књига пророка Језекиља нам показује да се права религија не заснива на обављању неких ритуала. Ако желимо да служимо Јехови на исправан начин, морамо (1) бити потпуно одани њему, (2) остати уједињени док му служимо и (3) показивати другима да их волимо. Осмотримо како пророчанства и визије о којима је било речи у овој књизи наглашавају ове три теме.

Прва тема: Будимо потпуно одани Јехови

5-9. Шта смо научили о потпуној оданости Јехови?

5 3. поглавље: a Језекиљ је у једној упечатљивој визији видео Јехову окруженог дугом како усмерава духовна створења. Та визија истиче једну важну чињеницу – само Свемоћни Бог заслужује да му одајемо част и да му служимо свим срцем (Језек. 1:4, 15-28).

6 5. поглавље: Језекиљ је био шокиран када је у визији видео како је Јеховин храм онечишћен. Та визија је показала да се ништа не може сакрити од Јехове. Он види када му је неко неверан – чак и када је то скривено од других људи – као што је видео када се његов народ клањао идолима. Такви поступци му наносе бол и он ће казнити оне који тако поступају (Језек. 8:1-18).

7 7. поглавље: Осуде изречене против народа који су гајили злобу и непријатељство према Израелцима доказују да ће Јехова позвати на одговорност оне који лоше поступају према његовом народу (Језек. 25:6). С друге стране, на основу тога како су се Израелци поставили према тим народима можемо научити да верност Јехови морамо ставити испред свега другог. Никада не желимо да снижавамо своја мерила како бисмо угодили члановима породице који не служе Јехови, нити желимо да се уздамо у богатство или да одступимо од своје неутралности тако што бисмо људским властима исказивали оданост коју само Јехова заслужује.

8 13. и 14. поглавље: Визија храма на високој гори истиче да морамо живети у складу с Јеховиним узвишеним мерилима признајући да је он узвишенији од свих других богова (Језек. 40:1–48:35).

9 15. поглавље: Израел и Јуда су у пророчанству описани као блуднице, што нас подсећа на то колико је духовна прељуба одвратна Јехови (Језек., 16. и 23. погл.).

Друга тема: Останимо уједињени док служимо Јехови

10-14. Како је наглашена потреба да останемо уједињени док служимо Јехови?

10 8. поглавље: Пророчанства која обећавају да ће Јехова поставити „једног пастира“ да брине о његовом народу истичу потребу да уједињено и у миру међусобно сарађујемо под Исусовим вођством (Језек. 34:23, 24; 37:24-28).

11 9. поглавље: Они који данас желе да буду по Јеховиној вољи могу нешто да науче из Језекиљевих пророчанстава о ослобађању Божјег народа из ропства у Вавилону и о њиховом повратку у домовину. Праве Јеховине слуге морају да се ослободе лошег утицаја лажне религије и да се и надаље чувају од њега. Иако долазимо из различитих народа и различитог смо економског и друштвеног статуса, морамо сачувати јединство по ком се препознајемо као Божји народ (Језек. 11:17, 18; 12:24; Јов. 17:20-23).

12 10. поглавље: Тема о јединству наглашена је у визији о сувим костима које се враћају у живот. Заиста је велика част бити међу онима које је Бог прочистио и који му уједињено служе попут војске (Језек. 37:1-14).

13 12. поглавље: Јединство је посебно наглашено пророчанством о састављању два прута. Заиста нам јача веру када видимо како помазаници и друге овце испуњавају ово пророчанство. Иако живимо у свету који је подељен због верске и политичке нетрпељивости, нас уједињује међусобна љубав и верност Јехови (Језек. 37:15-23).

14 16. поглавље: Визија о човеку с прибором за писање и људима с разорним оружјем садржи једно озбиљно упозорење – само ће они који дочекају велику невољу као праве Божје слуге бити у симболичном смислу обележени како би је преживели (Мат. 24:21; Језек. 9:1-11).

Трећа тема: Показујмо другима да их волимо

15-18. Зашто морамо показивати другима да их волимо и како то можемо чинити?

15 4. поглавље: Визија о четири бића говори нам о Јеховиним особинама, од којих је најистакнутија љубав. Када се наш говор и поступци заснивају на љубави, показујемо да је Јехова наш Бог (Језек. 1:5-14; 1. Јов. 4:8).

16 6. и 11. поглавље: Бог је из љубави поставио стражаре, као што је био Језекиљ. Пошто је Бог љубав, он не жели да ико буде уништен када Сатанин поредак буде дошао свом крају (2. Петр. 3:9). Имамо част да одражавамо Божју љубав док испуњавамо свој задатак да подупиремо службу оних који у наше време служе као стражари (Језек. 33:1-9).

17 17. и 18. поглавље: Јехова зна да се многи неће одазвати на његово милосрђе и да ће покушати да с лица земље збришу његов народ. Љубав ће покренути Јехову да одбрани своје верне слуге када „Гог из земље Магог“ крене у напад на њих. Пошто волимо људе, желимо што више њих да упозоримо на то да ће Јехова уништити оне који лоше поступају према његовом народу (Језек. 38:1–39:20; 2. Сол. 1:6, 7).

18 19, 20. и 21. поглавље: Јеховина љубав према људима очигледна је у визији о реци која доноси живот и визији о подели земље. У тим визијама се описују благослови које ће људи имати захваљујући највећем чину Јеховине љубави – томе што је дао свог Сина да би нам греси били опроштени и да бисмо као савршени људи били део Божје породице. Један од најбољих начина да другима покажемо да их волимо јесте да им говоримо о предивној будућности коју је Јехова обећао онима који имају веру у његовог Сина (Језек. 45:1-7; 47:1–48:35; Откр. 21:1-4; 22:17).

Изванредан чин понизности након Хиљадугодишње владавине

19. Шта ће Исус учинити током Хиљадугодишње владавине? (Видети и оквир „Завршна кушња“.)

19 Исус ће током Хиљадугодишње владавине вратити у живот милијарде људи и зацелити ране које нам је нанела смрт, наш највећи непријатељ (1. Кор. 15:26; Мар. 5:38-42; Дела 24:15). Историја човечанства је пуна туге и очаја. Али како се генерација за генерацијом буде враћала у живот, Исус ће ускрснулима дати прилику да испишу нове и далеко лепше странице историје. На темељу откупне жртве коју је дао, он ће надокнадити сву штету која је настала због болести, ратова и глади. Штавише, помоћи ће нам да се заувек ослободимо главног узрока наше патње – греха који смо наследили од Адама (Римљ. 5:18, 19). Исус ће потпуно уништити „Ђаволова дела“ (1. Јов. 3:8).

Ускрснули ће имати прилику да испишу нове и далеко лепше странице историје

20. Како ће Исус и 144 000 његових сувладара показати изванредну понизност? Објасни. (Видети слику на почетку поглавља.)

20 Прочитати 1. Коринћанима 15:24-28. Шта ће се десити када сви на земљи буду савршени и када земља буде претворена у рај, као што је Јехова у почетку и намеравао? Исус и његових 144 000 сувладара показаће изванредну понизност тако што ће предати Краљевство Јехови. Они ће драге воље предати власт коју су имали хиљаду година. Све што је Краљевство остварило трајаће заувек.

Завршна кушња

21, 22. (а) Како ће свет изгледати на крају хиљаду година? (б) Зашто ће Јехова ослободити Сатану и демоне из бездана?

21 Јехова ће тада учинити нешто чиме ће показати велико поверење у своје слуге на земљи. Заповедиће да Сатана и демони буду пуштени из бездана у ком су били хиљаду година. (Прочитати Откривење 20:1-3.) Свет ће тада бити потпуно другачији од оног који су запамтили. Пре Армагедона, Сатана је држао у шаци већи део човечанства, које је било разједињено мржњом и предрасудама (Откр. 12:9). Али на крају Хиљадугодишње владавине, цело човечанство ће служити Јехови као уједињена породица. Земља ће бити рај у ком ће владати склад.

22 Зашто ће Јехова пустити злочинце попут Сатане и демона у свет који је очишћен од зла? Зато што већина оних који на крају хиљаду година буду живели на земљи неће до тада имати прилику да у некој кушњи докаже своју верност Јехови. Многи ће упознати Јехову тек када буду ускрснули у рају на земљи. Поред тога што ће их вратити у живот, Јехова ће се побринути и за њихове физичке и духовне потребе. Они неће бити изложени никаквим негативним утицајима, већ ће бити окружени само људима који воле Јехову и служе му. Сатана би зато могао да оне који буду ускрснули оптужи исто као што је оптужио Јова – да служе Богу само зато што их штити и благосиља (Јов 1:9, 10). Зато ће нам Јехова, пре него што наша имена трајно упише у књигу живота, дати прилику да докажемо ван сваке сумње да смо му верни као Оцу и Врховном Владару (Откр. 20:12, 15).

23. Пред којом одлуком ће сви стајати?

23 Сатана ће у једном кратком периоду имати прилику да одврати људе од служења Богу. Како ће их искушати? Сваки човек ће вероватно стајати пред одлуком пред којом су стајали и Адам и Ева – или ће прихватити Јеховина мерила, подржати његову власт и служити њему, или ће се побунити против Јехове и стати на Сатанину страну.

24. Зашто су они који ће се побунити названи „Гог и Магог“?

24 Прочитати Откривење 20:7-10. Занимљиво је што су они који ће се побунити на крају Хиљадугодишње владавине названи „Гог и Магог“. Они ће показати сличан став као бунтовници који су названи „Гог из земље Магог“, за које је Језекиљ прорекао да ће напасти Божји народ током велике невоље. Реч је о народима који су се противили Јеховиној власти (Језек. 38:2). Слично томе, они који се на крају Христове хиљадугодишње владавине буду побунили такође су описани као народи. Та реч нам открива много тога. Зашто то можемо рећи? Зато што током Хиљадугодишње владавине неће постојати поделе по националној основи, будући да ће сви бити поданици једне власти, Божјег Краљевства. Сви ћемо припадати једном народу. Тиме што се у пророчанству на бунтовнике указује изразима „Гог и Магог“ и „народи“, указује се на то да ће Сатана успети да створи поделе међу некима у Божјем народу. Нико неће бити приморан да стане на Сатанину страну. Сваки савршен човек имаће прилику да сам донесе одлуку на чију ће страну стати.

Они који ће се побунити названи су „Гог и Магог“ (Видети 24. одломак)

25, 26. Колико њих ће се придружити Сатани и шта ће се десити с њима?

25 Колико њих ће стати на Сатанину страну? У Библији пише да ће их бити „као морског песка“. Тај израз не подразумева обавезно да ће се велики део човечанства побунити. Зашто то можемо рећи? Осмотримо обећање које је дато Аврахаму. Јехова је рекао да ће Аврахамовог потомства бити „као песка на морској обали“ (Пост. 22:17, 18). Међутим, испоставило се да је број оних који чине његово потомство 144 001 (Гал. 3:16, 29). Тај број није мали, али представља мали део човечанства. Слично томе, могуће је да број оних који се буду придружили Сатани неће бити занемарљив, али такође неће бити ни огроман. Бунтовници неће представљати озбиљну опасност за Јеховине верне слуге.

26 Они који се буду побунили биће врло брзо уништени. Као и Сатана и демони, и они ће престати да постоје – без изгледа да ће се икада вратити у живот. Али њихове лоше одлуке и последице тих одлука никада неће бити заборављене (Откр. 20:10).

27-29. Каква будућност очекује оне који не поклекну у завршној кушњи?

27 С друге стране, имена оних који не поклекну у завршној кушњи биће трајно записана „у књизи живота“ (Откр. 20:15). Затим ће сви Јеховини верни синови и ћерке, као једна уједињена породица, служити њему онако како он с правом заслужује.

28 Размислимо о том времену које је пред нама. Имаћемо посао који нас испуњава и пријатељства која ће обогатити наш живот. Ни ми ни наши вољени више никада нећемо патити. Будући да ћемо бити без греха, више нам неће бити потребна откупна жртва да бисмо могли да станемо пред Јехову. Сваки човек ће моћи да буде близак с њим као никада раније. И што је најважније, сви на небу и на земљи ће одавати част Јехови у потпуном складу с његовом вољом. Напокон ће сви служити Јехови на исправан начин!

Када будемо савршени, више нам неће бити потребна откупна жртва да бисмо могли да станемо пред Јехову (Видети 28. одломак)

29 Да ли ћемо бити међу онима који ће дочекати тај дан? Хоћемо, ако будемо у свом животу примењивали три важне поуке из књиге пророка Језекиља – ако будемо потпуно одани Јехови, ако останемо уједињени док му служимо и ако показујемо љубав према другима. Међутим, у Језекиљевим пророчанствима налази се још једна веома важна поука. О чему је реч?

Када сва створења на небу и на земљи буду уједињено служила Јехови, владаће велика радост (Видети одломке 27-29)

„Тада ће морати да признају да сам ја Јехова“

30, 31. Шта израз „тада ће морати да признају да сам ја Јехова“ значи (а) за Божје непријатеље? (б) за Божји народ?

30 Израз „тада ће морати да признају да сам ја Јехова“ и сличне формулације прожимају читаву књигу пророка Језекиља (Језек. 6:10; 39:28). Када је реч о Божјим непријатељима, овај израз указује на рат и уништење. Не само што ће бити приморани да признају да Јехова постоји већ ће и на тежи начин морати да схвате значење његовог великог имена – „Он проузрокује да постане“. Наиме, „Јехова над војскама“ постаће „моћан ратник“ који ће се борити против њих (1. Сам. 17:45; Изл. 15:3). Прекасно ће схватити једну важну чињеницу о Јехови – ништа га не може спречити да учини оно што намерава.

31 Када је реч о Божјем народу, израз „тада ће морати да признају да сам ја Јехова“, указује на живот и мир. Јехова ће учинити да постанемо оно што је у почетку намеравао – његови синови и ћерке који савршено одражавају његове особине (Пост. 1:26). Јехова је већ постао наш брижан Отац и Пастир који нас штити. Ускоро ће имати улогу Краља који односи коначну победу. Пре него што тај дан дође, узмимо к срцу Језекиљеву поруку. Сваког дана речима и делима докажимо да знамо ко је Јехова и какав је он Бог. Онда се нећемо плашити када разорни ветрови велике невоље буду ослобођени. Напротив, подићи ћемо главу, јер ћемо знати да је наше избављење близу (Лука 21:28). Док то време не дође, помажимо свим људима да упознају и заволе јединог Бога који заслужује да му одајемо част и који носи најславније од свих имена – Јехова (Језек. 28:26).

a Бројеви се односе на поглавља у овој књизи.