Пређи на садржај

Пређи на садржај

19. ПОГЛАВЉЕ

„Све ће врвети животом куда ова река прође“

„Све ће врвети животом куда ова река прође“

ЈЕЗЕКИЉ 47:9

ТЕМА: Како се визија о реци која тече из храма испунила у древно доба, како се данас испуњава и како ће се испунити у будућности

1, 2. Шта је Језекиљ видео и сазнао, према Језекиљу 47:1-12? (Видети слику на почетку поглавља.)

 ЈЕЗЕКИЉ је видео још нешто чудесно у својој визији храма: Једна река је текла из тог светог места! Замислимо како Језекиљ прати ток те кристално чисте воде. (Прочитати Језекиља 47:1-12.) Она је извирала испод прага светилишта, а затим је текла из храмског здања близу источног улаза. Анђео је извео Језекиља из храма, мерећи притом раздаљину коју су прелазили. Више пута му је рекао да пређе преко реке, која је бивала све дубља. Убрзо је била толико дубока да се једино могла препливати!

2 Језекиљ је сазнао да се та река улива у Мртво море и да такорећи лечи слану, беживотну воду, чинећи да у њој буде мноштво риба. Дуж обала реке било је разноврсног дрвећа. Оно је сваког месеца рађало сочне плодове, а лишће му је било лековито. Језекиљу се од тог призора срце сигурно испунило миром и надом. Али шта је тај део визије храма значио за њега и друге изгнанике? И шта значи за нас данас?

Шта је река из визије значила за изгнанике?

3. На основу чега су Јудејци у Језекиљево време разумели да се у његовој визији не ради о дословној реци?

3 Јудејци у Језекиљево време сигурно су схватили да није реч о дословној реци. Његове речи су их по свему судећи подсетиле на једно друго пророчанство о обнови, пророчанство које је вероватно више од два века пре тога забележио пророк Јоило. (Прочитати Јоила 3:18.) Када су јудејски изгнаници читали оно што је Јоило под Божјим надахнућем написао, нису мислили да ће са гора дословно капати „слатко вино“, да ће брдима тећи млеко, нити да ће извор потећи из „Јеховиног дома“. Слично томе, они вероватно нису мислили да Језекиљева визија говори о дословној реци. a Шта је онда том визијом Јехова желео да им каже? Божја Реч нам помаже да разумемо шта значе неки делови ове слике. Размотримо сада три јасна, утешна обећања која нам пружају ове пророчанске речи.

4. (а) Које су благослове Јудејци могли очекивати на основу Језекиљеве визије? (б) Шта у Библији изрази „река“ и „вода“ често представљају и како нас то уверава да ће Јехова благословити свој народ? (Видети оквир „Реке које доносе благослове од Јехове“.)

4 Река која доноси благослове. У Библији вода и реке често предочавају благослове које Јехова излива на људе. Будући да је Језекиљ видео да једна таква река тече из храма, Божји народ је могао очекивати да ће Јехова изливати на њих благослове у духовном погледу све док му буду служили онако како он то жели. О којим благословима је реч? Један од њих је то што ће им свештеници поново пружати духовно вођство. И када се жртве поново буду приносиле у храму, моћи ће да рачунају на то да ће им греси бити опроштени (Језек. 44:15, 23; 45:17). То значи да ће поново бити чисти, као да су се окупали у чистој води која долази из храма.

5. Како је река из визије отклонила било какву сумњу у то да ће увек бити довољно благослова за све?

5 Да ли ће увек бити довољно благослова за све? Ова визија отклања било какву сумњу у то, будући да је на раздаљини од само два километра речица прерасла у дубоку реку! (Језек. 47:3-5). Број становника у обновљеној јудејској земљи ће расти, али Јеховиних благослова биће довољно за све. Дакле, река је преносила слику о изобиљу!

6. (а) Које утешно обећање преноси ова пророчанска слика? (б) Које упозорење ова визија такође преноси? (Видети и фусноту.)

6 Вода која доноси живот. Река из Језекиљеве визије се улива у Мртво море и у великој мери обнавља живот у њему. Вредно је запазити да те воде доносе живот мноштву риба, чија се разноврсност може упоредити са разноврсношћу коју налазимо у Великом мору, то јест Средоземном мору. Чак ће се и рибарити дуж обала Мртвог мора између два града која су по свему судећи прилично удаљена један од другог. Анђео је рекао: „Све ће врвети животом куда ова река прође.“ Међутим, да ли то значи да вода из Јеховиног храма стиже у сваки делић Мртвог мора? Не. Анђео је рекао да до неких мочварних подручја не допиру воде које доносе живот. Те мочваре ће „остати слане“ b (Језек. 47:8-11). Дакле, та пророчанска слика преноси утешно обећање да ће права религија у духовном погледу вратити људе у живот и помоћи им да напредују. Али ту је и једно упозорење: Неће сви прихватити Јеховине благослове нити ће сви у духовном смислу бити излечени.

7. Какво је значење за изгнане Јудејце имало то што се у визији дуж обала реке налазило дрвеће?

7 Дрвеће чији је плод за јело, а лишће за лек. Шта можемо рећи за дрвеће дуж обала реке? Оно свакако доприноси лепоти те слике. Али даје јој и додатно значење. Језекиљ и његови сународници сигурно су уживали размишљајући о укусним плодовима које то дрвеће рађа сваког месеца. Та лепа слика их је додатно уверила да ће се Јехова побринути да у духовном погледу имају довољно хране. Али то није све. Запазимо да ће лишће тог дрвећа служити као лек (Језек. 47:12). Јехова је знао да ће онима који се буду вратили из изгнанства првенствено бити потребно духовно излечење и управо то им је обећао. Друга пророчанства о обнови откривају како је то учинио, о чему је било речи у деветом поглављу ове књиге.

8. Шта показује да ће Језекиљева визија имати веће испуњење?

8 Међутим, као што смо видели у деветом поглављу, Јудејци који су се вратили из изгнанства само су у извесној мери доживели испуњење тих пророчанстава. Наравно, они су сами томе допринели. Како је Јехова могао да их у потпуности благослови када су опет чинили зло, када су били непослушни и када су занемаривали свету службу? Они који су остали верни Јехови били су узнемирени и разочарани поступцима својих сународника. Али његове верне слуге су знале да он увек испуњава своја обећања. (Прочитати Исуса Навина 23:14.) Зато можемо рећи да ће Језекиљева визија једног дана имати веће испуњење. Али када?

Река и данас тече!

9. Када је Језекиљева визија храма почела да се испуњава у већој мери?

9 У 14. поглављу ове књиге видели смо да је Језекиљева визија храма почела да се испуњава у већој мери „у последњим данима“, у време када је права религија узвишена као никада раније (Ис. 2:2). У ком смислу се овај део Језекиљеве визије испуњава управо сада?

10, 11. (а) Које благослове данас имамо? (б) Како благослови од Јехове прате пораст његовог народа у последњим данима?

10 Река која доноси благослове. На које нас благослове у наше време подсећа река која тече из Јеховиног дома? Несумњиво нас подсећа на много тога што нам је Јехова обезбедио да бисмо у духовном погледу били здрави. Пре свега, ту је Христова откупна жртва на основу које нам греси могу бити опроштени. Чиста истина из Божје Речи такође се може упоредити са животодајном водом која нас у моралном и духовном погледу прочишћава (Еф. 5:25-27). Како су ти благослови почели да се изливају у наше време?

11 Године 1919. широм света било је само неколико хиљада Јеховиних слугу и они су били срећни што су добијали духовну храну која им је била неопходна. Током деценија које су уследиле, њихов број је нагло растао. Данас широм света има више од осам милиона Јеховиних слугу. Да ли прилив чисте воде истине прати тај пораст? Наравно! Ми данас разумемо бројна библијска учења. Божји народ је током протеклог века дословно добио милијарде Библија, књига, часописа, брошура и трактата. Као што је река у Језекиљевој визији постајала све дубља и већа, тако се и библијска истина брзо ширила како би утолила духовну жеђ многих људи широм света. Публикације темељене на Библији већ одавно су доступне у штампаном облику, а сада је захваљујући веб-сајту jw.org такав материјал доступан и у електронском облику на више од 1 000 језика! Како те воде истине утичу на правдољубиве људе?

12. (а) Како библијска истина користи људима? (б) Које нам упозорење преноси ова визија? (Видети и фусноту.)

12 Вода која доноси живот. Језекиљ је чуо како се каже да ће све „врвети животом куда ова река прође“. Размислимо како су воде библијске истине утицале на све оне који су дошли у нашу обновљену симболичну земљу. Библијска истина је донела живот и духовно здравље милионима људи. Међутим, ова визија преноси и једно правовремено упозорење: Неће сви сачувати љубав према истини. Попут мочварног подручја крај Мртвог мора у Језекиљевој визији, неки ће престати да цене библијску истину и окренуће леђа Јехови. c Никада немојмо дозволити да нам се тако нешто догоди! (Прочитати Поновљене законе 10:16-18.)

13. Коју нам поруку преноси слика о дрвећу дуж обала реке у Језекиљевој визији?

13 Дрвеће чији је плод за јело, а лишће за лек. Да ли нам слика о дрвећу дуж обала реке у Језекиљевој визији преноси неку охрабрујућу поруку? Свакако! Сетимо се да то дрвеће сваког месеца рађа плод и да његово лишће служи као лек (Језек. 47:12). То нас подсећа на чињеницу да служимо Богу који нас великодушно храни и лечи, и то у духовном погледу, што је свакако најважније. Људи у данашњем свету су у духовном смислу болесни и изгладнели. С друге стране, нама Јехова пружа много тога. Да ли си некада након што си прочитао неки чланак у нашим часописима, отпевао закључну песму на неком састанку или конгресу, или одгледао неки кратак филм или месечну емисију на нашој телевизији, осетио колико си срећан што имаш на располагању такву духовну храну? Ми заиста у духовном погледу имамо изобиље (Ис. 65:13, 14). Да ли та духовна храна доприноси нашем духовном здрављу? Добри савети које добијамо, чврсто утемељени на Божјој Речи, помажу нам да не чинимо грехе као што је полни неморал, да не будемо похлепни и да се чувамо недостатка вере. Јехова се такође побринуо да помогне својим слугама да се у духовном погледу опораве од последица озбиљног греха. (Прочитати Јаковљеву 5:14.) Ми заиста имамо много благослова, као што је представљено дрвећем из Језекиљеве визије.

14, 15. (а) Коју нам поруку преноси слика о мочварним подручјима? (б) Које нам благослове данас доноси река из Језекиљеве визије?

14 У исто време, размислимо о поруци коју нам преноси слика о мочварном подручју које фигуративно речено није оздравило. Никада не бисмо желели да на неки начин спречимо Јехову да на нас излије благослов. Заиста би било жалосно да останемо без духовног излечења, попут многих у овом болесном свету (Мат. 13:15). Срећни смо због благослова које нам доноси та симболична река. Када радо пијемо чисту воду истине из Божје Речи, када у служби проповедања преносимо другима библијску истину, када прихватамо вођство, савете и помоћ старешина које обучава верни роб, имајмо у мислима реку из Језекиљеве визије. Она доноси живот и излечење куд год да прође!

15 Међутим, како ће се овај део визије испунити у будућности? Као што ћемо видети, та река ће у предстојећем рају на земљи донети благослове у највећој могућој мери.

Какво ће значење ова визија имати у рају на земљи

16, 17. Које ће нам благослове у рају донети та фигуративна река? Наведи примере.

16 Можеш ли себе замислити у рају на земљи, са пријатељима и породицом, како уживаш у сваком тренутку свог живота? Проучавање овог дела Језекиљеве визије може ти помоћи да та слика у твојим мислима буде још јаснија. Како? Погледајмо још једном три јасна и охрабрујућа обележја ове визије.

17 Река која доноси благослове. Та фигуративна река ће у одређеном смислу бити још већа у рају на земљи, јер ће људима донети благослове не само у духовном већ и у физичком погледу. Током Исусове хиљадугодишње владавине, под Божјим Краљевством богобојазни људи ће у много већој мери имати користи од откупне жртве и постепено ће постати савршени. Више неће бити болести, па самим тим неће бити потребе за лекарима, медицинским сестрама, болницама и здравственим осигурањем. Та вода живота тећи ће ка милионима оних који ће преживети Армагедон, ка „великом мноштву“ које ће доћи из „велике невоље“ (Откр. 7:9, 14). Међутим, колико год били импресивни ти почетни благослови, они ће изгледати попут речице у поређењу са благословима који ће уследити. Као и у Језекиљевој визији, та симболична река ће набујати да би удовољила све већим потребама.

Река благослова из Језекиљеве визије донеће свима младост и здравље (Видети 17. одломак)

18. У ком смислу ће током Хиљадугодишње владавине река „воде живота“ постати права бујица?

18 Вода која доноси живот. Током Хиљадугодишње владавине, река „воде живота“ постаће права бујица (Откр. 22:1). Милиони, па чак и милијарде људи биће враћени у живот и имаће могућност да вечно живе у рају на земљи! Дакле, један од благослова које ће донети Божје Краљевство биће управо то што ће небројено много људи који су умрли и који су доста дуго немоћно лежали у земљи бити враћени у живот (Ис. 26:19). Међутим, да ли ће сви који буду ускрснули искористити могућност да живе вечно?

19. (а) Шта указује на то да ћемо у рају на земљи добити нове смернице и нова сазнања? (б) У ком смислу ће у то време неки бити попут сланих мочварних подручја?

19 Свако ће морати да одлучи сам за себе. Кад земља буде претворена у рај, и даље ћемо од Јехове добијати воде истине. У те „воде“ ће спадати и нови свици преко којих ће нам Јехова пружити нове смернице и нова сазнања. Заиста је занимљиво размишљати о томе! Па ипак, неки неће желети да поступају у складу с тим новим упутствима и неће слушати Јехову. Неки ће се побунити против Јехове током Хиљадугодишње владавине, али он им неће дозволити да нарушавају мир који ће тада владати (Ис. 65:20). Можда нас то подсећа на Језекиљеву визију и мочварна подручја која остају пуста и слана. А неки ће стати на Сатанину страну на крају Хиљадугодишње владавине. Заиста су безумни они који тврдоглаво одбијају да пију ту драгоцену воду живота! Сви који буду одбацили Јеховину праведну власт биће заувек уништени (Откр. 20:7-12).

20. На шта нас може подсетити дрвеће из Језекиљеве визије када је реч о Хиљадугодишњој владавини?

20 Дрвеће чији је плод за јело, а лишће за лек. Јехова не жели да ико од нас изгуби могућност да добије вечни живот. Да би нам помогао да искористимо ту величанствену прилику, он ће се поново побринути да на располагању имамо нешто што се може упоредити са дрвећем из Језекиљеве визије. Јехова ће нас у то време благословити и у физичком и у духовном погледу. Са неба ће Исус Христ и његових 144 000 сувладара као краљеви владати хиљаду година. Пошто ће служити и као свештеници, 144 000 Христових сувладара помагаће људима да на темељу Христове откупне жртве постигну савршенство (Откр. 20:6). Део визије у којој Језекиљ види дрвеће које доноси сочне плодове и чије лишће служи као лек, представља паралелу једном другом предивном пророчанству које је забележио апостол Јован. (Прочитати Откривење 22:1, 2.) Лишће на дрвећу које је Јован видео било је „за лечење народа“. Небројени милиони Божјих верних слугу имаће користи од свештеничке службе 144 000 Христових сувладара.

21. Како на нас утиче размишљање о овом делу Језекиљеве визије и о чему ће бити речи у наредном поглављу? (Видети оквир „Речица постаје права бујица!“)

21 Размишљање о овом делу Језекиљеве визије испуњава наше срце миром и надом. Пред нама је величанствена будућност! Јехова је пре више хиљада година надахнуо своје слуге да запишу многа пророчанства која нам помажу да замислимо како ће изгледати живот у рају на земљи и стрпљиво нас позива да будемо сведоци њиховог величанственог испуњења. Да ли ћемо и ми бити тамо? Можда се питамо да ли ће у рају на земљи свако имати своје место. Погледајмо како завршни стихови Језекиљевог пророчанства отклањају било какву сумњу у то.

a Осим тога, они изгнаници који су се сећали како је изгледала њихова домовина вероватно су знали да ово није могла бити дословна река јер је извирала из храма на веома високој гори, која није ни постојала на том месту. Такође, из визије се може закључити да река неометано и директно тече ка Мртвом мору, што због географских карактеристика тог подручја такође није било могуће.

b Неки изучаваоци Библије сматрају да овај израз има позитивну конотацију. Они наводе да је сакупљање соли као средства за конзервисање одувек било уносан посао на подручју Мртвог мора. Међутим, запазимо да се у стиховима изричито каже да мочваре „неће оздравити“. Оне остају без живота зато што до њих не допире вода из Јеховиног храма. Дакле, изгледа да у овом случају то што мочваре остају слане има негативан призвук (Пс. 107:33, 34; Јер. 17:6).

c Сличну мисао налазимо и у Исусовом поређењу о мрежи баченој у море. У њу су се ухватиле многе рибе, али нису све биле добре. Лоше су морале да се баце. Исус је тако наговестио да велики број оних који су повезани са Јеховином организацијом неће остати на путу истине (Мат. 13:47-50; 2. Тим. 2:20, 21).