Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сажетак нових објашњења

Сажетак нових објашњења

Током година су у Стражарској кули објављиване информације које су нам помогле да још боље разумемо нека Језекиљева пророчанства. У овој књизи се налазе још нека нова објашњења. Погледајмо да ли можемо да одговоримо на следећа питања.

Шта представљају четири лица која имају четири бића из визије?

Претходно објашњење: Свако од четири лица која су имала та бића, то јест херувими, представља једну од четири истакнуте Јеховине особине.

Ново објашњење: Иако свако од четири лица херувима представља једну од четири истакнуте Јеховине особине, посматрано у целини она представљају све Јеховине особине. Осим тога, четири лица истичу Јеховину ненадмашну моћ и славу.

Образложење: У Божјој Речи број четири често представља нешто што је заокружено или потпуно. Према томе, када четири лица посматрамо у целини, она представљају много више од четири особине – она представљају суштину Јеховине страхопоштовања вредне личности. Осим тога, та лица припадају створењима која су оличење величанства, снаге и моћи. Па ипак, сва та четири моћна створења, приказана са четири лица која има сваки херувим, налазе се испод Јеховиног престола. На тај начин је истакнуто да је Јехова Свевишњи Господар над свима.

Кога представља човек с прибором за писање?

Претходно објашњење: Човек с прибором за писање представља помазанике који су још увек на земљи. Проповедајући добру вест и стварајући ученике, помазани хришћани данас у фигуративном смислу стављају знак на чело онима који постају део „великог мноштва“ (Откр. 7:9).

Ново објашњење: Човек с прибором за писање представља Исуса Христа. Он ће обележити оне који припадају великом мноштву када их у „великој невољи“ буде просудио као овце (Мат. 24:21).

Образложење: Јехова је суђење поверио свом Сину (Јов. 5:22, 23). Према Матеју 25:31-33, Исус ће дати коначни суд о томе ко је „овца“ а ко „јарац“.

Да ли Ола и Олива, две сестре блуднице, предочавају лажно хришћанство, у коме се истичу католицизам и протестантизам?

Претходно објашњење: Старија сестра Ола (Самарија, престоница Израела) предочава католицизам. Млађа сестра Олива (Јерусалим, престоница Јуде) предочава протестантизам.

Ново објашњење: Те сестре блуднице не представљају ниједан део хришћанског света. Њихов пример нам заправо помаже да разумемо како се Јехова осећа када они који су му били верни почине духовни блуд. Он има слична осећања према свим лажним религијама.

Образложење: Нигде у Библији не пише да Ола и Олива пророчански предочавају лажно хришћанство. Некада су Израел и Јуда у симболичном смислу Јехови били попут верне супруге, али лажно хришћанство никада није било у таквом односу с Јеховом. Осим тога, у 16. и 23. поглављу књиге пророка Језекиља, где је записано поређење о блудницама, пружа се нада да ће се Божји народ вратити на прави пут. С друге стране, таква нада не постоји за хришћанске религије које су део Вавилона Великог.

Да ли древни Јерусалим огрезао у отпадништву предочава хришћанске цркве?

Претходно објашњење: Јерусалим огрезао у отпадништву предочава хришћанске цркве. Према томе, уништење Јерусалима пророчански указује на уништење лажног хришћанства.

Ново објашњење: Околности које су владале у Јерусалиму – укључујући и идолопоклонство и исквареност међу народом – сигурно се могу упоредити са оним што се данас дешава у црквама. Међутим, ми више не сматрамо да древни Јерусалим предочава хришћанске цркве.

Образложење: У Светом писму не налазимо чврст разлог на основу ког бисмо могли тврдити да Јерусалим предочава хришћанске цркве. Јерусалим је некада био средиште праве религије, али хришћански свет никада није служио правом Богу. Осим тога, Јерусалим је у једном периоду поново стекао Јеховину наклоност, али то неће бити случај с данашњим хришћанским црквама.

Како се испунила визија о долини пуној сувих костију?

Претходно објашњење: Године 1918. помазани хришћани који су били прогоњени доспели су у ропство Вавилона Великог, тако да су у духовном погледу били скоро неактивни, такорећи мртви. Кратак период заробљеништва окончан је 1919, када их је Јехова вратио у живот као објавитеље његовог Краљевства.

Ново објашњење: Духовно ропство, то јест стање налик смрти, трајало је веома дуго и почело је много пре 1918. Започело је у другом веку н. е. и окончано је 1919. Оно се у суштини подудара са дугим периодом током ког су пшеница и кукољ из Исусовог поређења заједно расли.

Образложење: Заробљеништво израелског народа у древно доба трајало је прилично дуго, од 740. до 537. пре н. е. Језекиљ је рекао да су кости побијених људи биле „веома суве“, што указује на то да су они били мртви веома дуго. Осим тога, Језекиљ је видео да су кости враћене у живот постепено, за шта је било потребно одређено време.

Које значење има пророчанство о састављању два прута?

Претходно објашњење: Након једног кратког периода током ког је јединство међу помазаним хришћанима било нарушено за време Првог светског рата, они који су остали верни Јехови поново су били уједињени 1919.

Ново објашњење: Ово пророчанство истиче чињеницу да ће Јехова ујединити своје слуге. Након 1919, како је време пролазило, преосталим помазаним хришћанима придруживало се све више оних који су се надали вечном животу на земљи. Данас обе групе уједињено служе Јехови као један народ.

Образложење: Ово пророчанство не говори о томе да је један прут најпре поломљен на два дела, а касније састављен. Дакле, оно не говори о једној групи која се поделила и која је затим била поново уједињена, већ говори о томе како су се две групе ујединиле.

Ко је Гог из Магога?

Претходно објашњење: Гог из Магога је пророчанско име за Сатану након што је збачен с неба.

Ново објашњење: Гог из Магога представља коалицију народа која ће напасти Божје слуге током велике невоље.

Образложење: Будући да Језекиљево пророчанство каже да ће Јехова дати Гога за храну птицама грабљивицама и да ће он имати гроб на земљи, можемо закључити да Гог није духовно створење. Поред тога, пророчанство о Гоговом нападу слично је ономе што књига пророка Данила и Откривење говоре о нападу народа̂ на Божје слуге (Дан. 11:40, 44, 45; Откр. 17:14; 19:19).

Да ли је пророк Језекиљ у визији видео велики духовни храм о ком је касније говорио апостол Павле?

Претходно објашњење: Храм који је пророк Језекиљ видео у визији јесте духовни храм о ком је касније говорио апостол Павле.

Ново објашњење: Храм који је Језекиљ видео не представља духовни храм који је настао 29. н. е., већ савршени пример свете службе Јехови у складу с Мојсијевим законом. Када је апостол Павле под Божјим надахнућем говорио о духовном храму, усредсредио се на оно што је Исус, као узвишенији Првосвештеник, остварио од 29. до 33. н. е. С друге стране, Језекиљева визија храма, у којој се уопште не спомиње првосвештеник, односи се на духовну обнову која је започела 1919. Зато не треба тражити пророчанско или симболично значење у сваком детаљу Језекиљеве визије храма, већ се првенствено треба усредсредити на оно што се из те визије може научити о Јеховиним мерилима што се тиче свете службе.

Образложење: Храм из Језекиљеве визије разликује се од духовног храма у неким битним обележјима. На пример, у храму из Језекиљеве визије приносиле су се бројне животињске жртве. Међутим, у духовном храму принета је само једна жртва и то „једном заувек“ (Јевр. 9:11, 12). У вековима пре Христовог доласка, још није било време да Јехова открије истину о духовном храму.