Пређи на садржај

Пређи на садржај

1. ПОГЛАВЉЕ

„Јехови, свом Богу, клањај се и једино њему служи“

„Јехови, свом Богу, клањај се и једино њему служи“

МАТЕЈ 4:10

ТЕМА: Зашто је важно да људи служе правом Богу онако како он то жели

1, 2. Како се Исус нашао у Јудејској пустињи у јесен 29. н. е. и шта се тамо догодило? (Видети слику на почетку поглавља.)

 У ЈЕСЕН 29. н. е. Исус се налазио у Јудејској пустињи, северно од Мртвог мора. Тамо га је свети дух одвео, након што је био крштен и помазан. Исус је у том стеновитом и пустом крају провео 40 дана. Тако је имао прилику да на миру размишља, да се моли и да пости. Можда је током тог времена Јехова разговарао с њим и припремао га за оно што га је очекивало.

2 Када је Исус био физички исцрпљен, јер већ дуго ништа није јео, Сатана је дошао до њега. Оно што се затим догодило тиче се једног важног питања у које смо укључени сви ми који желимо да служимо правом Богу.

„Ако си Божји син . . .“

3, 4. (а) Којим се лукавим речима Сатана обратио Исусу и шта је тиме желео да постигне? (б) Које тактике Сатана данас користи?

3 Прочитати Матеја 4:1-7. Сатана је прве две кушње започео лукавим речима: „Ако си Божји син...“ Да ли је Сатана сумњао да је Исус Божји Син? Није. Пре него што се побунио против Бога, Сатана је био анђео – један од Божјих синова – и сигурно је добро знао да је Исус Божји прворођени Син (Кол. 1:15). Сатана је несумњиво знао и да је приликом Исусовог крштења Јехова с неба рекао: „Ово је мој вољени Син, који је по мојој вољи“ (Мат. 3:17). Можда је Сатана желео да код Исуса посеје семе сумње и наведе га да се пита да ли може да се потпуно поузда у свог Оца и да ли га његов Отац истински воли. Када га је искушавао тражећи од њега да камење претвори у хлеб, Сатана га је у суштини питао: „Ако си Божји Син, зашто ти Отац није дао нешто да једеш у овој пустињи?“ А када је након тога покушао да га наведе да скочи са храмског зида, Сатана га је у неку руку питао: „Зар не верујеш да ће те твој Отац заштитити? Па ти си му Син!“

4 Сатана и данас користи сличне тактике (2. Кор. 2:11). Он напада Божје верне слуге када су исцрпљене или обесхрабрене, и то често чини лукаво и подмукло (2. Кор. 11:14). Он жели да нас убеди у то да нас Јехова не воли и да му никако не можемо угодити. Осим тога, волео би да мислимо да Јехова није достојан поверења и да неће испунити оно што је обећао у својој Речи. Али то су злобне лажи (Јов. 8:44). Шта можемо учинити да не бисмо постали жртве таквих лажи?

5. Како је Исус реаговао на прве две кушње?

5 Погледајмо како је Исус реаговао на прве две кушње. Он није сумњао да га његов Отац воли и безусловно се уздао у њега. Без имало премишљања, Исус се супротставио Сатани цитирајући Божју надахнуту Реч. Сасвим је разумљиво што је Исус цитирао стихове у којима се налази Божје име, Јехова (Пон. зак. 6:16; 8:3). Божји Син је на најбољи могући начин показао да се узда у свог Оца – користио је његово јединствено име, које представља гаранцију да ће он испунити сва своја обећања. a

6, 7. Како се можемо супротставити Сатани када нас подмукло напада?

6 И ми се можемо супротставити Сатани када нас подмукло напада тако што ћемо се ослонити на Јеховину Реч и дубоко размишљати о значењу његовог имена. Многи библијски стихови говоре о томе колико Јехова воли своје слуге и брине о њима, нарочито када су обесхрабрене. Ако те стихове применимо на себе, нећемо постати жртве Сатанине лажи да нас Јехова не воли и да му не можемо угодити (Пс. 34:18; 1. Петр. 5:8). Ако задржимо на уму да Јехова увек поступа у складу са значењем свог имена, нећемо сумњати у то да је достојан нашег поверења и да ће испунити сва своја обећања (Посл. 3:5, 6).

7 Међутим, који је у ствари Сатанин циљ? На шта он заправо жели да нас наведе? Одговор на ово питање добићемо док будемо разматрали које је следеће искушење Сатана ставио пред Исуса.

„Ако паднеш преда мном и поклониш ми се“

8. Како је Сатана трећом кушњом открио своје намере?

8 Прочитати Матеја 4:8-11. Када је трећи пут искушавао Исуса, Сатана је показао своје право лице и открио какве су му заиста намере. Он је показао Исусу „сва краљевства света и њихову славу“ (вероватно у некој визији), али му није показао да су искварена. Затим је рекао Исусу: „Све ћу ти ово дати ако паднеш преда мном и поклониш ми се [или: „одаш ми част као Богу“, фусн.].“ b Дакле, то је било у питању! Сатана је заправо желео да Исус окрене леђа свом Оцу и да њему служи као свом богу. Сатана је Исусу понудио нешто што би га наизглед поштедело мука. Наговестио је да би Исус могао имати сву моћ и богатство овог света и да не би морао да пати – избегао би венац од трња, бичевање и мученички стуб. Сатана је стварно то могао да понуди јер му сва краљевства света заиста припадају, а Исус то није довео у питање (Јов. 12:31; 1. Јов. 5:19). Сатана је сигурно био спреман да му да све што има само да га наведе да више не служи свом Оцу.

9. (а) На шта Сатана жели да наведе оне који служе правом Богу и како то покушава да постигне? (б) Шта све обухвата обожавање Бога? (Видети оквир „Шта значи обожавати Бога?“)

9 Сатана и данас свим силама настоји да нас наведе да му служимо – директно или индиректно. Будући да је он „бог овог света“, може се рећи да милијарде људи који обожавају лажне богове под окриљем Вавилона Великог заправо обожавају њега (2. Кор. 4:4). Али он није задовољан тиме. Он би желео да и они који служе правом Богу поступају у супротности с Божјом вољом. Хтео би да нас наведе да у овом свету тражимо моћ и богатство, уместо да живимо као прави хришћани, што понекад значи да морамо трпети „због праведности“ (1. Петр. 3:14). Ако бисмо окренули леђа правом Богу и постали део овог света, ми бисмо се у ствари поклонили Сатани и исказали му част која припада Богу. Тиме би он заправо постао наш бог. Шта можемо учинити да не бисмо упали у ту замку?

10. Како је Исус реаговао на трећу кушњу и зашто?

10 Погледајмо како је Исус реаговао на трећу кушњу. Показавши своју потпуну оданост Јехови, без оклевања је рекао: „Одлази, Сатано!“ Као што је и претходна два пута учинио, Исус је цитирао један стих из Поновљених закона у коме се налази Божје име: „Писано је: ’Јехови, свом Богу, клањај се [или: „Јехову, свог Бога, обожавај“, фусн.] и једино њему служи‘“ (Мат. 4:10; Пон. зак. 6:13). Исус је тако одбацио Сатанину понуду да ужива углед у овом свету и да лагодно живи без икаквих патњи, што би свакако било кратког века. Он је добро знао да једино његов Отац заслужује славу и част. Али знао је још нешто. Ако би се поклонио Сатани, макар само једном, тиме би показао да је њега признао као свог бога. Исус је то одлучно одбио. „Тада га је Ђаво оставио“ (Мат. 4:11). c

„ОДЛАЗИ, САТАНО!“ (Видети 10. одломак)

11. Како се можемо одупрети Сатани и његовим искушењима?

11 И ми се можемо одупрети Сатани и искушењима која нам намеће његов зли свет зато што, попут Исуса, имамо могућност избора. Јехова нам је дао драгоцен дар – слободну вољу. Зато нас нико, па чак ни моћно духовно створење као што је Сатана, не може натерати да окренемо леђа правом Богу! Ако се одупиремо Сатани „чврсти у вери“, ми му у ствари кажемо: „Одлази, Сатано!“ (1. Петр. 5:9). Немојмо заборавити да је Сатана отишао од Исуса када му се он одлучно супротставио. У складу с тим, Библија каже: „Супротставите се Ђаволу и побећи ће од вас“ (Јак. 4:7).

Свако од нас може одлучити да се одупре искушењима која намеће Сатанин свет (Видети 11. и 19. одломак)

Непријатељ који је довео у питање обожавање правог Бога

12. Како је Сатана у Едену открио да му је трн у оку то што сва створења исказују част правом Богу?

12 Када је Сатана трећи пут искушавао Исуса, само је потврдио да му је од самог почетка трн у оку то што сва створења исказују част и славу Јехови. Сатана је то открио хиљадама година раније, још у еденском врту. Завео је Еву, а она је затим навела Адама да прекрши Јеховину заповест. Тако су њих двоје потпали под Сатанин утицај и његову власт. (Прочитати Постанак 3:1-5; 2. Кор. 11:3; Откр. 12:9.) У суштини, он је постао њихов бог, а они његове слуге, иако можда нису знали његов прави идентитет. Осим тога, када је изазвао побуну у Едену, Сатана није довео у питање само Јеховино право да влада већ и то да ли он заслужује да му сва створења исказују част и славу. Зашто то можемо рећи?

13. Како је питање ко има право да влада повезано с тим коме треба исказивати част и славу?

13 Питање ко има право да влада нераскидиво је повезано и са тим коме треба исказивати част као Богу. Једино је Врховни Владар, онај који је „све створио“, достојан да му исказујемо част и да му служимо (Откр. 4:11). Када је Јехова створио Адама и Еву као савршене људе и сместио их у еденски врт, намеравао је да на читавој планети живе савршени људи који ће из чистог срца служити само њему (Пост. 1:28). Сатана је оспорио Јеховино право да влада зато што је прижељкивао част која с правом припада само Свевишњем Господу Јехови (Јак. 1:14, 15).

14. Да ли је Сатана успео у својој намери? Објасни.

14 Да ли је Сатана успео у својој намери? Пошло му је за руком да Адама и Еву наведе да окрену леђа Богу. Сатана од тада води рат против правих Божјих слугу и покушава да што је могуће више њих наведе да оставе Јехову. Он је искушавао Јеховине слуге у претхришћанско доба. У првом веку н. е., путем отпадништва је подмукло искварио хришћанску скупштину тако да је на крају изгледало као да права религија више не постоји (Мат. 13:24-30, 36-43; Дела 20:29, 30). Почетком другог века н. е., наступио је дуг период током ког су Божје слуге биле у ропству Вавилона Великог, који представља све религије које Бог не одобрава. Али Сатана није успео да осујети Божју намеру да сва створења служе само Јехови, једином правом Богу. Ништа не може спречити Бога да оствари оно што је наумио (Ис. 46:10; 55:8-11). У питању је његово име, а он увек поступа у складу са значењем свог имена. Јехова увек испуњава оно што науми!

Онај који заступа обожавање правог Бога

15. Шта је Јехова урадио с преступницима у Едену и које је кораке предузео да би се испунила његова намера?

15 Јехова је одмах у Едену преступнике позвао на одговорност и предузео кораке како би се у будућности испунила његова намера. (Прочитати Постанак 3:14-19.) Док су Адам и Ева још били у еденском врту, Јехова је изрекао пресуде бунтовницима, и то оним редом којим су сагрешили – најпре Сатани, затим Еви и на крају Адаму. Речима које је упутио Сатани, иницијатору побуне кога Адам и Ева нису могли видети, Јехова је прорекао долазак „потомства“ које ће уклонити последице те побуне. То обећано „потомство“ ће играти кључну улогу у остварењу Јеховине намере да сви славе њега као јединог правог Бога.

16. Како је Јехова наставио да ради на остварењу своје намере?

16 Након побуне у Едену, Јехова је наставио да ради на остварењу своје намере. Он се побринуо да несавршени људи могу да му служе онако како он то жели, као што ћемо видети у следећем поглављу (Јевр. 11:4–12:1). Осим тога, својим духом је надахнуо многе библијске писце – међу којима су били Исаија, Јеремија и Језекиљ – да забележе упечатљива пророчанства о обнови праве религије. То је једна од најважнијих тема у Библији. Сва та пророчанства биће испуњена преко обећаног „потомства“, а с временом је постало јасно да се то односи првенствено на Исуса Христа (Гал. 3:16). Оним што је рекао када га је Сатана трећи пут искушао, Исус је јасно показао да заступа обожавање правог Бога. Исус је управо тај кога је Јехова изабрао да испуни сва та пророчанства (Откр. 19:10). Он ће избавити Божји народ из духовног ропства и побринути се да правом Богу сви исказују част која му с правом припада.

Шта ћеш ти урадити?

17. Зашто су нам важна пророчанства о времену када ће сви служити Јехови?

17 Заиста је занимљиво и охрабрујуће разматрати библијска пророчанства која говоре о времену када ће сва створења на небу и на земљи уједињено служити Свевишњем Господу Јехови. Та пророчанства су нам веома важна јер једва чекамо да дође то време. Осим тога, она нам уливају наду јер се у њима налазе нека од најлепших обећања забележених у Божјој Речи. Ко од нас не би волео да својим очима види како Јехова испуњава своја обећања, на пример да ће ускрснути мртве, да ће земљу претворити у рај и да ће људима дати бескрајан живот без старости и болести? (Ис. 33:24; 35:5, 6; Откр. 20:12, 13; 21:3, 4).

18. О чему ће бити речи у овој књизи?

18 У овој књизи ће бити речи о упечатљивим пророчанствима забележеним у књизи пророка Језекиља. Многа од њих се односе на време када ће сви служити искључиво Јехови. Видећемо како су Језекиљева пророчанства повезана с неким другим пророчанствима, како ће се испунити преко Христа и како се све то тиче нас. (Видети оквир „Кратак преглед Језекиљеве књиге“.)

19. Шта си чврсто решио и зашто?

19 У Јудејској пустињи 29. н. е. Сатана није успео да наведе Исуса да окрене леђа Јехови. Али како је с нама? Данас се он више него икада раније труди да оне који служе правом Богу одврати од тога (Откр. 12:12, 17). Надамо се да ће ова књига свима нама помоћи да се још одлучније одупиремо Сатаниним нападима. Својим речима и делима покажимо да се свим срцем слажемо са оним што је Исус рекао: „Јехови, свом Богу, клањај се и једино њему служи.“ Тада ћемо имати могућност да својим очима видимо како се Јеховина величанствена намера напокон испуњава – како сви на небу и на земљи уједињено и из чистог срца одају Јехови част која му с правом припада!

a Неки библисти сматрају да име Јехова значи „он проузрокује да постане“. То добро описује Јехову и као Створитеља и као Бога који испуњава своје намере.

b Што се тиче ових Сатаниних речи, у једном библијском приручнику пише: „Баш као и у првом искушењу, пред којим су Адам и Ева поклекли [...] и овде се све сводило на то да ли ће се поступати по Сатаниној или по Божјој вољи, то јест да ли ће се одати част Сатани или Богу. Јасно је да је Сатана желео да заузме место које припада једино Богу.“

c У Лукином јеванђељу кушње су наведене другачијим редоследом него у Матејевом јеванђељу, где су по свему судећи наведене хронолошким редом. Навешћемо три разлога због којих то можемо рећи. (1) За разлику од Луке, Матеј уводи другу кушњу грчком речју тоте, чиме указује на следећи догађај у низу. (2) Изгледа логично да би Сатана најпре искушао Исуса на подмукао начин – као што је то и учинио прва два пута када му је рекао: „Ако си Божји син“ – па тек онда отворено покушао да га наведе да прекрши прву од Десет заповести (Изл. 20:2, 3). (3) Сасвим је логично да би Исус рекао: „Одлази, Сатано!“ после треће и последње кушње (Мат. 4:5, 10, 11).