Пређи на садржај

Пређи на садржај

ДОДАТАК

Господова вечера — свечаност којом исказујемо част Богу

Господова вечера — свечаност којом исказујемо част Богу

ХРИШЋАНИМА се заповеда да одржавају једну свечаност у знак сећања на Христову смрт. Она се назива Спомен-свечаност или Господова вечера (1. Коринћанима 11:20). Зашто је она толико важна? Када и како треба да се одржава?

Исус Христ је увео ту свечаност 33. године, током вечери када се одржавала јеврејска Пасха. Пасха се одржавала само једном годишње, 14. дана јеврејског месеца нисана. При израчунавању датума, Јевреји су се управљали према пролећној равнодневици. Први нисан је почињао оне вечери када се на небу појавио млад месец најближи пролећној равнодневици. Пасха се одржавала 13 дана касније.

Након што је прославио Пасху са апостолима и пустио Јуду Искариотског да оде, Исус је успоставио Господову вечеру. Она је заменила јеврејску Пасху и зато је треба одржавати само једном годишње.

У Јеванђељу по Матеју стоји: „Исус је узео хлеб и, изрекавши благослов, изломио га је, дао ученицима и рекао: ’Узмите, једите. Ово представља моје тело.‘ Узео је и чашу, захвалио Богу и дао им је, говорећи: ’Пијте из ње сви, јер ово представља моју „крв савеза“, која ће се пролити за многе ради опроштења греха‘“ (Матеј 26:26-28).

Неки верују да је Исус дословно претворио хлеб у своје тело и вино у своју крв. Међутим, Исус је још увек био жив када им је дао хлеб и вино. Да ли је могуће да су апостоли јели његово тело и пили његову крв? Не, јер би то био канибализам, а и прекршили би Божји закон о крви (Постанак 9:3, 4; Левитска 17:10). Према Луки 22:20, Исус је рекао: „Ова чаша представља нови савез на основу моје крви, која ће се пролити за вас.“ Да ли је та чаша дословно постала „нови савез“? То не би било могуће, пошто савез није нешто опипљиво.

Према томе, и хлеб и вино су само симболи. Хлеб представља Христово савршено тело. Исус је употребио хлеб који је остао од пасхалног оброка, а он је био направљен без квасца (Излазак 12:8). У Библији се квасац често користи као симбол греха и искварености. Зато је бесквасни хлеб одговарајућ симбол Исусовог безгрешног тела, које је он жртвовао (Матеј 16:11, 12; 1. Коринћанима 5:6, 7; 1. Петрова 2:22; 1. Јованова 2:1, 2).

Црно вино представља Исусову крв. Нови савез је постао пуноважан тек када је Исусова крв проливена. Исус је рекао да ће се она пролити „ради опроштења греха“, што значи да ће на основу ње Бог људе сматрати чистима и дозволити им да уђу у нови савез с њим (Јеврејима 9:14; 10:16, 17). Захваљујући том савезу, то јест споразуму, 144 000 верних хришћана може да оде на небо. Они ће тамо служити као краљеви и свештеници, на добробит целог човечанства (Постанак 22:18; Јеремија 31:31-33; 1. Петрова 2:9; Откривење 5:9, 10; 14:1-3).

Ко треба да узима хлеб и вино приликом обележавања Христове смрти? Сасвим је разумљиво да те симболе треба да узимају само они који су учесници новог савеза, то јест они који имају наду да ће отићи на небо. Њима Божји свети дух пружа уверење да су изабрани за краљеве на небу (Римљанима 8:16). Они су уједно и у савезу за Краљевство са Исусом (Лука 22:29).

Шта је с људима који се надају вечном животу у рају на земљи? Они су послушни Исусовој заповести и с поштовањем присуствују Господовој вечери. Међутим, они не узимају хлеб и вино. Јеховини сведоци одржавају Господову вечеру једном годишње, на дан који одговара 14. нисану, након заласка сунца. Иако данас само неколико хиљада људи има наду да ће бити краљеви и свештеници на небу, ова свечаност је важна за све хришћане. То је прилика да сви размишљамо о великој љубави коју су Јехова Бог и Исус Христ показали према нама (Јован 3:16).