Пређи на садржај

Пређи на садржај

ПЕТНАЕСТО ПОГЛАВЉЕ

Како препознати праву религију?

Како препознати праву религију?
  • Да ли су Богу прихватљиве све религије?

  • По чему се препознаје права религија?

  • Ко данас служи Богу онако како он то жели?

1. Шта можемо очекивати ако живимо у складу с Божјим мерилима?

ЈЕХОВА БОГ нас много воли и жели да нам буде добро. Ако живимо у складу с његовим мерилима, бићемо срећни и избећи ћемо многе проблеме (Исаија 48:17). Међутим, најпре га морамо добро упознати и сазнати шта очекује од нас. Данас има на стотине религија које тврде да говоре истину о Богу. Али пошто се њихова учења веома разликују, немогуће је да све оне говоре истину.

2. Како можемо знати која је религија права?

2 Како можемо знати која је религија права? Није потребно да детаљно изучавамо све религије и да их међусобно упоређујемо. Довољно је да сазнамо шта Свето писмо говори о правој религији, то јест о томе како Бог жели да му служимо. Ево једног поређења: Замислите да треба да препознате фалсификоване новчанице. Да ли бисте морали да упамтите како изгледа сваки фалсификат? Не. Било би боље да научите по чему се препознају праве новчанице. Тада вам не би било тешко да препознате фалсификате. Слично томе, када се упознамо са одликама праве религије, лакше ћемо видети које религије Бог не одобрава.

3. Шта је Исус рекао да треба да радимо?

3 Многи верују да он прихвата све религије, али из Светог писма сазнајемо да није тако. Исус Христ је рекао: „Неће свако ко ми говори: ’Господе, Господе‘, ући у небеско краљевство, него онај ко врши вољу мог Оца који је на небесима.“ Дакле, важно је да вршимо Божју вољу, то јест да сазнамо шта Бог очекује од нас и да поступамо у складу с тим. Колико је то озбиљно види се из тога што је Исус оне који то не раде упоредио са злочинцима, то јест са онима који чине безакоње (Матеј 7:21-23). Попут фалсификованих новчаница, које изгледају као праве али немају никакву вредност, неке религије тврде да служе Богу, али он их не признаје. Те религије нам неће помоћи да будемо блиски с Богом, него ће нас чак удаљити од њега.

4. Шта значи Исусово поређење о широком и уском путу?

4 Јехова свима нама пружа прилику да добијемо вечни живот. Међутим, услов је да му служимо на исправан начин и да живимо по његовим мерилима. Нажалост, многи то не желе. Зато нас је Исус подстакао: „Уђите на уска врата. Јер широк је и простран пут који води у уништење и много је оних који њиме иду. А уска су врата и тесан је пут који води у живот и мало је оних који га налазе“ (Матеј 7:13, 14). Права религија је попут уског пута који води у вечни живот. Остале религије су попут широког пута који води у уништење. Јехова не жели да ико буде уништен и зато свима пружа прилику да сазнају истину о њему (2. Петрова 3:9). Према томе, сам наш живот зависи од тога да ли служимо Богу на прави начин.

ОДЛИКЕ ПРАВЕ РЕЛИГИЈЕ

5. Како можемо препознати оне који припадају правој религији?

5 Како можемо пронаћи „тесан пут“ који води у живот? По чему се препознају они који припадају правој религији? „Препознаћете их по њиховим плодовима“, рекао је Исус. „Свако добро дрво доноси добар плод“ (Матеј 7:16, 17). Дакле, они се препознају по својим веровањима и свом понашању. То не значи да су савршени и да никада не греше. Међутим, искрено се труде да раде оно што Бог очекује од њих. Осмотримо шест одлика праве религије.

6, 7. (а) Како Божје слуге гледају на Свето писмо? (б) Какав пример нам је Исус пружио?

6 Заснива своја учења на Светом писму. У самом Светом писму пише да је оно „надахнуто од Бога и корисно за поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање у праведности, да Божји човек буде сасвим способан и потпуно опремљен за свако добро дело“ (2. Тимотеју 3:16, 17). Апостол Павле је хришћанима у Солуну написао: „Кад сте примили Божју реч, коју сте чули од нас, нисте је прихватили као људску реч, него као Божју реч, што она заиста и јесте“ (1. Солуњанима 2:13). Припадници праве религије се држе Божје Речи, а не традиције и људских идеја.

7 Исус Христ је пружио најбољи пример у томе. У молитви свом небеском Оцу, рекао је: „Твоја реч је истина“ (Јован 17:17). Исус је веровао у Божју Реч и све што је говорио било је у складу с њом. Често би навео неки стих из ње, који би увео речима: „Писано је“ (Матеј 4:4, 7, 10). По узору на њега, данашње Божје слуге верују да је Свето писмо Божја Реч и своја учења заснивају искључиво на њему.

8. Шта по узору на Исуса раде припадници праве религије?

8 Њени припадници обожавају само Јехову и говоре другима о његовом имену. Исус је рекао: „Јехову, свог Бога, обожавај и једино њему служи“ (Матеј 4:10). Зато они обожавају само Јехову. Такође објављују другима његово име и помажу им да га упознају. У Псалму 83:18 пише: „Ти, коме је име Јехова, Свевишњи [си] над целом земљом.“ Исус је помагао другима да упознају Бога и зато му је у молитви рекао: „Објавио сам твоје име људима“ (Јован 17:6). Попут Исуса, припадници праве религије говоре другима о Божјем имену и његовим особинама, као и о томе шта ће он учинити у будућности.

9, 10. По чему се види да се прави хришћани међусобно воле?

9 Подстиче своје припаднике да искрено воле једни друге. Исус је рекао: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јован 13:35). Први хришћани су заиста волели једни друге. И данас прави хришћани воле једни друге и та љубав побеђује све разлике. Без обзира на то из ког су народа и да ли су богати или сиромашни, они су уједињени и гледају једни на друге као на браћу и сестре. (Прочитати Колошанима 3:14.) Таква љубав не влада у другим религијама. Многи су спремни да убију припаднике своје религије само зато што су друге националности. Прави хришћани не узимају оружје и никада не би убили неког свог брата или сестру у вери нити било кога другог. У Библији пише: „Божја деца и Ђаволова деца познају се по овоме: ко год не чини оно што је праведно, не потиче од Бога, као ни онај ко не воли свог брата [...] Волимо један другога! Не будимо као Каин, који је потицао од Злога и убио свог брата“ (1. Јованова 3:10-12; 4:20, 21).

10 Ако заиста волимо друге, не само што им нећемо чинити зло већ ћемо им и помагати. Нећемо штедети своје време, снагу и средства, већ ћемо увек бити спремни да учинимо нешто за њих и да их охрабримо (Јеврејима 10:24, 25). Прави хришћани помажу једни другима у време невоље и увек су искрени и поштени. Они не чине добро само онима који су њихове вере, већ свима, као што нас Библија и саветује (Галатима 6:10).

11. Зашто је важно да верујемо у Исуса Христа?

11 Скреће пажњу на то да је спасење могуће једино преко Исуса Христа. У Светом писму пише: „Ни у ком другом нема спасења, јер нема другог имена под небом датог људима по коме можемо бити спасени“ (Дела апостолска 4:12). Као што смо видели у 5. поглављу, Исус је дао свој живот као откупну жртву за послушне људе (Матеј 20:28). Осим тога, Бог је поставио Исуса за Краља небеског Краљевства које ће владати над целом земљом. Да бисмо добили вечни живот, морамо слушати Исуса и живети по његовим учењима. Свето писмо каже: „Ко исказује веру у Сина, има вечни живот. Ко није послушан Сину, неће видети живот“ (Јован 3:36).

12. Зашто се прави хришћани не мешају у политику?

12 Не меша се у политику. Исус је римском намеснику Понтију Пилату рекао: „Моје краљевство није део овог света“ (Јован 18:36). У којој год земљи да живе, прави хришћани признају власт небеског Краљевства и зато се не мешају у политику. Они не стају ни на чију страну у политичким сукобима. Међутим, поштују право других да се прикључе некој партији, да се кандидују за неку политичку функцију и да гласају. Премда се не мешају у политику, они поштују закон земље у којој живе. Зашто? Зато што Божја Реч каже да хришћани треба да буду подложни „властима над собом“ (Римљанима 13:1). Међутим, када власти захтевају од њих нешто што је у супротности с Божјим законом, прави хришћани следе пример апостола који су рекли: „Богу се морамо покоравати, а не људима“ (Дела апостолска 5:29; Марко 12:17).

13. Како припадници праве религије гледају на Божје Краљевство и шта због тога раде?

13 Њени припадници проповедају о Божјем Краљевству као о једином решењу за проблеме човечанства. Исус је прорекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14). Божје слуге знају да су људске власти немоћне и да само Божје небеско Краљевство може решити проблеме човечанства. Зато говоре и другима о томе (Псалам 146:3). Исус нас је учио да се молимо за ту савршену власт. Он је рекао: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10). У Божјој Речи је проречено да ће то небеско Краљевство „смрвити и уништити сва она краљевства [садашње власти], а само ће стајати довека“ (Данило 2:44; Откривење 16:14; 19:19-21).

14. По вашем мишљењу, ко служи Богу на прави начин?

14 Након што смо размотрили ове одлике праве религије, размислите о следећем: Која религија сва своја учења заснива на Светом писму и говори другима о Божјем имену? Ко показује праву љубав, верује у Исуса, не меша се у политику и проповеда о Божјем Краљевству као о једином решењу за проблеме човечанства? Од свих религија и верских група на свету, која има све те одлике? Чињенице показују да су то Јеховини сведоци. (Прочитати Исаију 43:10-12.)

ОДЛУКА ПРЕД КОЈОМ СВИ СТОЈИМО

15. Шта треба да радимо осим што верујемо у Бога?

15 Ако желимо да служимо Богу на прави начин, није довољно само да верујемо у њега. Свето писмо каже да чак и демони верују да Бог постоји (Јаковљева 2:19). Међутим, они не раде оно што је по Божјој вољи. Да би Бог био задовољан нама, осим што верујемо у њега треба и да чинимо оно што он очекује од нас. Такође морамо напустити религију коју он не одобрава и прихватити праву.

16. Шта значи напустити религију коју Бог не одобрава?

16 Апостол Павле је написао: „’Изађите из њихове средине и одвојте се‘, каже Јехова, ’и не дотичите више ништа нечисто‘, ’и ја ћу вас примити‘“ (2. Коринћанима 6:17; Исаија 52:11). Дакле, они који желе да служе Богу не смеју припадати религијама које он не одобрава. Такође морају избегавати све њихове обичаје.

17, 18. Шта је „Вавилон Велики“ и зашто је важно да га што пре напустимо?

17 Библија показује да се све религије које Бог не одобрава заједно називају „Вавилон Велики * (Откривење 17:5). Тај назив нас подсећа на древни град Вавилон, у ком се након Потопа први пут појавила религија коју Бог није одобравао. Многа погрешна учења и обичаји који су данас заступљени у многим религијама потекли су управо из древног Вавилона. На пример, Вавилонци су обожавали тријаде богова, а данас је Тројство једно од главних учења у многим религијама. Међутим, Библија јасно показује да постоји само један прави Бог, Јехова, и да је Исус Христ његов Син (Јован 17:3). Вавилонци су такође веровали у то да људи имају бесмртну душу која наставља да живи након смрти тела и да се душе злих вечно муче. Данас је у многим религијама заступљено веровање у бесмртну душу, као и веровање у то да се душе вечно муче у паклу.

18 Пошто су се веровања из древног Вавилона раширила по целом свету, „Вавилон Велики“ је одговарајућ назив за све религије које на погрешан начин приказују Бога. Бог је прорекао да ће изненада доћи њихов крај. Заиста је важно да напустимо „Вавилон Велики“. Јехова Бог жели да одмах изађемо из њега, док још има времена. (Прочитати Откривење 18:4, 8.)

Ако служимо Јехови с његовим народом, добићемо много више него што можемо изгубити

19. Шта ће вам Јехова дати зато што му служите?

19 Неки могу престати да се друже с вама ако одлучите да напустите своју религију. Међутим, Јехова ће вам дати много више него што можете изгубити. Тако је било и са Исусовим ученицима који су много тога оставили да би ишли за њим. Као и они тада, и ви ћете добити много браће и сестара у вери. Бићете део једне велике међународне породице коју чине милиони правих хришћана који се искрено воле. Такође се можете надати вечном животу „у поретку који долази“. (Прочитати Марка 10:28-30.) Можда ће с временом и они који су престали да се друже с вама почети да проучавају Свето писмо и да служе Јехови.

20. Каква будућност очекује оне који припадају правој религији?

20 Свето писмо каже да ће Бог ускоро уништити овај зао свет и заменити га праведним новим светом под влашћу његовог Краљевства (2. Петрова 3:9, 13). Живот у новом свету биће предиван! Тада ће постојати само једна религија. Заиста је мудро да урадимо све што је неопходно како бисмо служили Богу на прави начин.

^ одл. 17 Више информација о томе зашто се може рећи да је „Вавилон Велики“ назив за све религије које Бог не одобрава може се наћи у Додатку, у делу под називом „Шта је ’Вавилон Велики‘?“.