Пређи на садржај

Пређи на садржај

ДЕВЕТНАЕСТО ПОГЛАВЉЕ

Одржимо се у Божјој љубави

Одржимо се у Божјој љубави
  • Како показујемо да волимо Бога?

  • Шта ће нам помоћи да се одржимо у Божјој љубави?

  • Како ће Јехова наградити оне који му остану верни?

Да ли ће Јехова бити наше уточиште у овим тешким временима?

1, 2. Где данас можемо пронаћи уточиште?

ЗАМИСЛИТЕ да сте негде на отвореном и примећујете да се спрема олуја. Небо прекривају тамни облаци. Почиње да грми и сева, а убрзо и да пљушти киша. Гледате да се што пре склоните. А онда поред пута запажате једно безбедно место које вам може послужити као заклон. Какво олакшање!

2 Ми смо данас у сличној ситуацији. Стање у свету је све горе, али постоји један заклон, то јест уточиште, где можемо бити потпуно безбедни. У Светом писму пише: „Рећи ћу Јехови: ’Ти си уточиште моје и тврђава моја, Бог мој, у ког ћу се уздати‘“ (Псалам 91:2).

3. Шта треба да радимо да би Јехова био наше уточиште?

3 Заиста је дивно знати да Јехова, Створитељ и Врховни Владар свемира, може бити наше уточиште. Он нам може помоћи да се изборимо са сваким проблемом и моћнији је од било кога ко би нам могао наудити. Чак и ако доживимо нешто лоше, Јехова ће у будућности надокнадити сваку штету. Шта треба да радимо да би Јехова био наше уточиште? Треба да се уздамо у њега. Поред тога, Божја Реч нас подстиче: „Одржите се у Божјој љубави“ (Јудина 21). То значи да треба да се трудимо да останемо блиски с њим. Али како можемо успети у томе?

БУДИМО ЗАХВАЛНИ ЗА ЈЕХОВИНУ ЉУБАВ

4, 5. Који су неки изрази Јеховине љубави према нама?

4 Да бисмо остали блиски с Јеховом, треба да запажамо како он показује љубав према нама. Подсетимо се неких израза његове љубави о којима смо говорили у овој књизи. Јехова је створио нашу прелепу планету с разноликим биљним и животињским светом и многим природним богатствима. Такође нам је дао храну и воду, без којих не бисмо могли да живимо. Преко Светог писма нам је открио своје име и своје особине. Такође смо сазнали да је на земљу послао свог вољеног Сина, који је патио и умро за нас (Јован 3:16). Захваљујући том непроцењивом дару, можемо имати дивну будућност.

5 Бог је учинио још нешто да бисмо могли да имамо такву будућност. Он је на небу успоставио Месијанско Краљевство, које ће ускоро окончати сву патњу и претворити земљу у рај. Заиста ће бити дивно живети вечно у миру и срећи (Псалам 37:29). Осим тога, Бог нам је дао савете који нам могу помоћи да већ данас будемо срећни. Дао нам је и могућност да му се молимо и увек је спреман да нас саслуша. То су само неки изрази његове љубави према човечанству и према свакоме од нас појединачно.

6. Како на нас треба да утиче то што Јехова показује љубав према нама?

6 Како на нас треба да утиче то што Јехова показује љубав према нама? Нема сумње да он заслужује нашу љубав. Штавише, и Исус је рекао да највећа заповест гласи: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом“ (Матеј 22:37). Шта заправо значи волети Бога? Да ли је довољно само то што осећамо љубав према њему?

7. Зашто није довољно само осећати љубав према Јехови?

7 Из Библије сазнајемо да је потребно нешто више. Ево једног примера. Да би се добио плод, неопходно је имати семе. Али то само по себи није довољно. Треба да засадимо семе и да чекамо да дрво нарасте и донесе плод. Слично томе, добро је што осећамо љубав према Јехови, али то није довољно. Библија каже: „Љубав према Богу значи држати се његових заповести, а његове заповести нису тешке“ (1. Јованова 5:3). Дакле, ако имамо праву љубав према Богу, то ће се видети по нашим делима. Симболично речено, доносићемо плодове. (Прочитати Матеја 7:16-20.)

8, 9. По чему ће се видети да волимо Бога и да смо му захвални?

8 Ако волимо Бога, држаћемо се његових заповести и примењиваћемо библијска начела у животу. То у суштини није тешко. Јеховини закони нас не оптерећују, већ нам помажу да будемо срећни и задовољни (Исаија 48:17, 18). Ако их се држимо, ми показујемо свом небеском Оцу да смо захвални за све што је учинио за нас. Нажалост, данас је већина људи незахвална. Таквих људи је било и у време када је Исус био на земљи. Једном приликом је излечио десет губаваца, али само један се вратио да му захвали (Лука 17:12-17). Сигурно желимо да будемо попут тог захвалног човека, а не попут остале деветорице.

9 Послушност Божјим заповестима ће нам помоћи да останемо блиски с њим. Које су то заповести? Присетимо се само неких о којима је већ било речи у овој књизи.

НЕГУЈМО СВОЈЕ ПРИЈАТЕЉСТВО С ЈЕХОВОМ

10. Зашто је потребно да непрестано учимо о Јехови?

10 Да бисмо постали Јеховини пријатељи, морамо добро да га упознамо. Заправо, никада не треба да престанемо да учимо о њему. Замислите да се налазите напољу у хладној ноћи и да се грејете поред ватре. Да ли бисте дозволили да се она угаси? Не, већ бисте непрестано додавали дрва да би вас ватра и даље грејала, поготово ако би вам од тога зависио живот. Као што су дрва потребна да би ватра горела, тако је и „знање о Богу“ неопходно да би наша љубав према њему била јака (Пословице 2:1-5).

Непрестано радимо на томе да наша љубав према Јехови остане јака

11. Како је Исусова поука утицала на његове ученике?

11 Исус је желео да његови ученици жарко воле Јехову и дивну истину из његове Речи. Након што је ускрснуо, он је двојици својих ученика објаснио да су се на њему испунила нека пророчанства из хебрејског дела Светог писма. Како је то утицало на њих? Они су рекли: „Зар нам није срце горело док нам је путем говорио, док нам је тумачио Писма?“ (Лука 24:32).

12, 13. (а) Зашто данас није лако сачувати љубав према Богу и Библији? (б) Шта треба да радимо да наша љубав не би охладнела?

12 Како сте се осећали када сте сазнали истину из Библије? Вероватно вам је срце било испуњено радошћу и љубављу према Богу. Можда сте одушевљено причали свима о ономе што сте сазнали. Међутим, важно је сачувати љубав према Богу и библијској истини и потрудити се да она с временом буде све већа. Зашто то није лако? Зато што је Исус за наше време прорекао: „Код већине [ће] охладнети љубав“ (Матеј 24:12). Ми не желимо да се то и нама деси. Шта онда треба да радимо?

13 Треба и даље да учимо о Јехови Богу и Исусу Христу (Јован 17:3). Када сазнамо нешто из Божје Речи, треба дубоко да размишљамо о томе и да се питамо: „Шта из овога учим о Јехови? Како ми то помаже да га волим свим срцем, свим умом и свом душом?“ (Прочитати 1. Тимотеју 4:15.) Такво размишљање ће нам помоћи да из дана у дан све више волимо Јехову.

14. Како нам молитва помаже да сачувамо љубав према Богу?

14 Да бисмо сачували љубав према Богу, треба и да се редовно молимо (1. Солуњанима 5:17). У 17. поглављу ове књиге сазнали смо да је молитва драгоцен дар од Бога. Пошто је за свако пријатељство неопходна добра комуникација, треба редовно да се молимо да бисмо остали блиски с Богом. Не смемо дозволити да наше молитве буду рутинске — да механички понављамо исте речи. Треба да разговарамо с Јеховом као што дете разговара са оцем. Иако треба да му се обраћамо с поштовањем, он жели да будемо отворени и искрени (Псалам 62:8). Проучавање Светог писма и молитва важан су део нашег служења Богу и помажу нам да се одржимо у Божјој љубави.

РАДОСНО СЛУЖИМО БОГУ

15, 16. Како треба да гледамо на службу проповедања?

15 Ако желимо да служимо Богу, није довољно да само проучавамо Свето писмо и молимо се. Потребно је и да говоримо другима о својим веровањима. Да ли сте разговарали с неким о библијској истини? За нас је велика част што нам је поверен тако важан задатак (1. Тимотеју 1:12). Када говоримо другима о ономе што смо научили о Јехови Богу, ми учествујемо у служби која је поверена свим правим хришћанима — у проповедању добре вести о Божјем Краљевству. (Прочитати Матеја 24:14; 28:19, 20.)

16 Апостол Павле је на службу проповедања гледао као на нешто драгоцено и назвао ју је благом (2. Коринћанима 4:7). Не постоји ништа боље што бисмо могли радити од тога да говоримо другима о Јехови Богу и томе шта ће он учинити за људе. Ми тиме радимо нешто за Бога, а он ће нас богато наградити. Поред тога, помажемо искреним особама да упознају нашег небеског Оца и добију вечни живот. Да ли би нам ишта друго могло донети толико радости? Сведочење о Јехови и његовој Речи такође јача нашу веру и продубљује нашу љубав према њему. Осим тога, Јехова цени наш труд (Јеврејима 6:10). Када смо заокупљени службом проповедања, то нам помаже да останемо блиски с њим. (Прочитати 1. Коринћанима 15:58.)

17. Зашто је проповедање задатак који хитно мора да се обави?

17 Важно је да имамо на уму да је проповедање добре вести о Краљевству задатак који хитно мора да се обави. Свето писмо каже: „Проповедај реч Божју и чини то са осећајем хитности“ (2. Тимотеју 4:2). Зашто је то потребно? У Божјој Речи се објашњава: „Близу је велики Јеховин дан. Близу је и долази врло брзо“ (Софонија 1:14). Крај овог света „неће закаснити“ (Авакум 2:3). Дакле, ускоро ће доћи крај овом злом свету и зато треба упозорити људе. Они треба да знају да је сада време да стану на Јеховину страну.

18. Зашто треба да служимо Јехови заједно с другим правим хришћанима?

18 Јехова жели да му служимо заједно с другим правим хришћанима. Зато нас његова Реч подстиче: „Размишљајмо једни о другима, како бисмо се подстицали на љубав и добра дела, и не пропуштајмо своје састанке, као што неки имају обичај, него храбримо једни друге, тим више што видите да се приближава дан“ (Јеврејима 10:24, 25). На састанцима имамо дивну прилику да заједно с браћом и сестрама у вери славимо нашег драгог Бога. Такође имамо прилику да храбримо и јачамо једни друге.

19. Шта нам може помоћи да волимо браћу и сестре у скупштини?

19 На скупштинским састанцима можемо пронаћи праве пријатеље који служе Јехови. Важно је да запажамо њихове добре стране, јер и Јехова тражи добро у нама. Немојмо очекивати савршенство од њих. Имајмо на уму да се сви они труде да буду пријатељи с Богом, али нису сви једнако напредовали у томе. Поред тога, сви грешимо. (Прочитати Колошанима 3:13.) Пријатељство са онима који искрено воле Јехову може нам помоћи да му будемо још ближи. Зато је заиста важно да служимо Јехови заједно с нашом браћом и сестрама у вери. Али како ће Јехова наградити оне који му верно служе?

ЧЕКА НАС ДИВНА НАГРАДА

20, 21. Шта је „прави живот“?

20 Јехова жели да се у потпуности радујемо животу. Да ли је то данас могуће? Иако понекад уживамо у лепим тренуцима, Библија показује да нам предстоји нешто далеко боље.

Да ли ћемо бити верни до краја и добити „прави живот“?

21 Божја Реч нас подстиче да се трудимо како бисмо „освојили прави живот“ (1. Тимотеју 6:19). Из ових речи сазнајемо да ћемо прави живот имати тек у будућности. Тада ћемо бити савршени и живећемо онако како је Бог у почетку замислио. Бићемо потпуно здрави и срећни и вечно ћемо живети на рајској земљи. То је заиста прави живот (1. Тимотеју 6:12). Јехова ће онима који му служе дати предивну награду!

22. Шта треба да радимо да бисмо „освојили прави живот“?

22 Шта треба да радимо да бисмо „освојили прави живот“? Апостол Павле је подстакао хришћане „да чине добро“ и „да се богате добрим делима“ (1. Тимотеју 6:18). Дакле, важно је шта радимо, то јест да ли примењујемо оно што смо научили из Библије. Али да ли то значи да својим добрим делима можемо заслужити „прави живот“? Не. Тај диван дар можемо добити једино Божјом „незаслуженом добротом“ (Римљанима 5:15). Бог радо награђује оне који му верно служе. Он жели да нас награди правим животом, вечним животом у миру и срећи. То је наменио свима који му остану верни.

23. Зашто је важно да данас доносимо мудре одлуке?

23 Сви треба да се питамо: „Да ли служим Богу онако како он то жели?“ Треба сваки дан да се преиспитујемо да бисмо видели да ли то заиста чинимо. Тада ћемо бити уверени да је Јехова наше уточиште. Он ће чувати свој народ током последњих дана овог злог света. Затим ће нас избавити и увести у дивни нови свет који је веома близу. Једва чекамо то време! Тада ће нам бити веома драго због добрих одлука које смо донели. Ако сада доносимо мудре одлуке, добићемо „прави живот“, вечни живот који нам је Јехова Бог обећао!